Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotelik przodem do kierunku jazdy - od jakiego wieku?

Featured Replies

Napisano

> Od jakiego wieku może dzieciak jeździć przodem do kierunku jazdy?

Chodzi Ci o przepisy, czy o zasady?

"Noworodki i niemowlęta powinny być przewożone w fotelikach odwróconych tyłem do kierunku jazdy. Nie przenoś dziecka do fotelika, który ustawiony jest przodem do kierunku jazdy dopóki nie osiagnie wagi 9kg, i nie będzie potrafilo siedzieć samodzielnie przez dłuższy czas. Lepiej trzymać dziecko tyłem do kierunku jazdy tak długo jak to możliwe. Kiedy dziecko przekroczy wagę 9 kg, lub jego głowa zacznie wystawać ponad fotelik, powinno zacząć jeździć przodem do kierunku jazdy w odpowiednim foteliku. Nie jest istotne, że dziecko musi zginać nogi w kolanach siedząc w foteliku tyłem do kierunku jazdy, jeśli wagowo nadal jest w przedziale do 9 kg. "

Napisano
  • Autor

Chodziło mi o jedno i drugie.

Moja niunia używa Deltim Grillo. I własnie nóżki zaczynają wystawać. Fotelik jest do 13 kg, a mała ma dopiero 7 kg

Napisano

> Chodziło mi o jedno i drugie.

> Moja niunia używa Deltim Grillo. I własnie nóżki zaczynają wystawać.

> Fotelik jest do 13 kg, a mała ma dopiero 7 kg

Mój brzdąc musiał opuścić ramatti 0+ w wieku 7 miesięcy, bo po prostu się w nim nie mieścił. Teraz ma ok. 9kg i jeździ przodem, ale w pozycji pochylonej do tyłu, choć nie wiem, czy to dobrze hmm.gif

Jeśli chodzi o przepisy, to nie znalazłem w nich nakazów dotyczących umieszczania fotelików przodem lub tyłem w zależności od wieku. Jest tylko info, że nie można przodem z przodu, gdy jest poduszka powietrzna (aktywna).

Napisano
  • Autor

> Mój brzdąc musiał opuścić ramatti 0+ w wieku 7 miesięcy, bo po prostu

> się w nim nie mieścił.

Moja niunia spokojnie się mieści, głowa całkowicie schowana, tylko te nogi troszkę zaczynają wystawać...

Napisano

> Mój brzdąc musiał opuścić ramatti 0+ w wieku 7 miesięcy, bo po prostu

> się w nim nie mieścił. Teraz ma ok. 9kg i jeździ przodem, ale w

> pozycji pochylonej do tyłu, choć nie wiem, czy to dobrze

> Jeśli chodzi o przepisy, to nie znalazłem w nich nakazów dotyczących

> umieszczania fotelików przodem lub tyłem w zależności od wieku.

po prostu są zalecenia, aby maluch siedział tyłem, aby w razie stłuczki, siły działające na malca ładnie rozkładały sie na plecach

przy ustawieniu przodem działają pasy fotelika i taki maluch mógłby gorzej znieść zderzenie, bo wtedy dziłają na niego punktowo pasy

z tego co pamietam to swoją małą woziłem już przodem w wieku około 9 miesięcy, bo wyrosła z nosidełka smile.gif

Napisano

> Chodziło mi o jedno i drugie.

> Moja niunia używa Deltim Grillo. I własnie nóżki zaczynają wystawać.

> Fotelik jest do 13 kg, a mała ma dopiero 7 kg

To niech siedzi jeszcze w tym. Nogi mogą wystawać. Nic się nie stanie.

Następne foteliki są od 9kg.

My też jeździliśmy w Deltimie i dopiero jak Młody osiągnął 9kg to przesiadł się na tył do Maxi-cosi Priori. No ale kurcze teraz inna jazda...

Napisano

> To niech siedzi jeszcze w tym. Nogi mogą wystawać. Nic się nie

> stanie.

ok.gif

> Następne foteliki są od 9kg.

> My też jeździliśmy w Deltimie i dopiero jak Młody osiągnął 9kg to

> przesiadł się na tył do Maxi-cosi Priori. No ale kurcze teraz

> inna jazda...

nasza się z przesiadła jak miała poniżej 9 kg ale wysoka strasznie i zaczęła wychodizć z deltima,

nóżkami już wcześniej kopała po oparciu ale przeszkodą to do dłuższych tras nie było

Napisano

> Jest tylko info, że nie można przodem z przodu, gdy jest

> poduszka powietrzna (aktywna).

A możesz wskazać taki przepis?

Ja za chwilę będę miał taki problem. Właśnie urodził mi się drugi potomek i będzie za jakiś czas jeździł z żoną na tylnym siedzeniu. W związku z tym córa, która ma teraz ponad 3 lata i jeździ w foteliku, będzie musiał się przenieść na przednie siedzenie. Oczywiście, tak byłoby najwygodniej, bo fotelik+nosidełko+dorosła osoba na tylnym siedzeniu to w moim samochodzie o jedną osobę za dużo.

Czy mogę przewozić córkę w foteliku na przednim siedzeniu? Dodam tylko, że nie mogę wyłączyć poduszki powietrznej.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> A możesz wskazać taki przepis?

> Ja za chwilę będę miał taki problem. Właśnie urodził mi się drugi

> potomek i będzie za jakiś czas jeździł z żoną na tylnym

> siedzeniu. W związku z tym córa, która ma teraz ponad 3 lata i

> jeździ w foteliku, będzie musiał się przenieść na przednie

> siedzenie. Oczywiście, tak byłoby najwygodniej, bo

> fotelik+nosidełko+dorosła osoba na tylnym siedzeniu to w moim

> samochodzie o jedną osobę za dużo.

> Czy mogę przewozić córkę w foteliku na przednim siedzeniu? Dodam

> tylko, że nie mogę wyłączyć poduszki powietrznej.

> Pozdrawiam

> Bartek

Przepis przepisem, ale to trochę niebezpieczne wozić trzylatka na przednim siedzeniu z poduchą... icon_rolleyes.gif

W razie odpalenia, poducha może bardziej zaszkodzić, niż pomóc... blush.gif

Napisano

> Czy mogę przewozić córkę w foteliku na przednim siedzeniu?

tak

Quote:

Art. 39.

(...)

3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nie przekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.

4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.

(...)

Art. 45.

2. Kierującemu pojazdem zabrania się:

(...)

4. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;

5. przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego;

Napisano

> tak

No to się młoda ucieszy. cool.gif

Ostatnio wiozłem ją tak w capri. Dziecko normalnie piało z zachwytu, jadąc na "miejscu mamusi" w moim capriku.

Serdeczne dzięki za cytat z przepisów. Głównie chodziło mi o to, czy się niebiescy busted.gif nie przyczepią.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Przepis przepisem, ale to trochę niebezpieczne wozić trzylatka na

> przednim siedzeniu z poduchą...

> W razie odpalenia, poducha może bardziej zaszkodzić, niż pomóc...

Kombinowałem już i na ten temat i wymyśliłem, że odsunę fotel pasażera max do tyłu. Na tym posadowię fotelik dla młodej i jest spora szansa na to (oglądałem zdjęcia z crash testów), że poducha po odpaleniu nawet nie sięgnie młodej. Za młodą siądzie żona - spoko się zmieści - a za moim fotelem młodzian w nosidełku.

Powinno zadziałać; obawiałem się tylko o legalność takiej konfiguracji.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Kombinowałem już i na ten temat i wymyśliłem, że odsunę fotel

> pasażera max do tyłu. Na tym posadowię fotelik dla młodej i jest

> spora szansa na to (oglądałem zdjęcia z crash testów), że

> poducha po odpaleniu nawet nie sięgnie młodej. Za młodą siądzie

> żona - spoko się zmieści

To jakim furaczem jeździsz...? blush.gif

Ja w ave odsuwam prawy fotel max. do przodu, co by młody nie kopał weń, ale wtedy z przodu mieści się tylko niewielka niewiasta, czyli moja serce.gif...

> - a za moim fotelem młodzian w

> nosidełku.

> Powinno zadziałać; obawiałem się tylko o legalność takiej

> konfiguracji.

> Pozdrawiam

> Bartek

Napisano

> To jakim furaczem jeździsz...?

Jeżdżę Mondeo MkII kombi. skromny.gif

> Ja w ave odsuwam prawy fotel max. do przodu, co by młody nie kopał

> weń, ale wtedy z przodu mieści się tylko niewielka niewiasta,

> czyli moja ...

Miałem to samo z kopaniem w oparcie przedniego fotela. Strasznie mnie to denerwowało i w związku z tym młoda została przesadzona na prawą część kanapy. Żonę mam drobnej budowy, więc dało radę przesunąć fotel do przodu. Ale i tak trzeba czasami młodą napominać, żeby nie kopała w oparcie. A w trasie robimy częściej przystanki "na wyprostowanie kości" - mnie to też pasuje; jakoś po narodzinach szkodnika zupełnie zmieniło mi się podejście do podróżowania smaochodem. Teraz - wygoda i komfort ponad wszystko; czas i prędkość podróży nie jest już wyznacznikiem jej jakości.

Jeśli chodzi o odległość tylnej kanapy od przednich siedzeń, to na razie niepobite są: ford scorpio oraz opel omega.

Oczywiście, co innego, gdy jadę caprikiem i do tego sam. spineyes.gifwink.gif

Pozdro

Bartek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.