Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpie przy wciskaniu i puszczaniu gazu :(

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich...

Autko szarpie mi w momencie jak przyspieszam, lub puszczam pedał gazu w celu wyhamowania silnikiem. Kiedyś też szarpał, ale było to nie takie uciążliwe. Teraz już troszkę przesadza. Wymieniłem ostatnio przewody, świece, palec, kopułkę. Mam tylko jeden problem. U mnie w kopułce jest olej i niewiem, może to przez to? Jeśli tak, to co tam trzeba wymienić żeby tego oleju nie było?

Druga sprawa, która mnie zadziwia, to wygląda na to, że poci się pod korkiem wlewu oleju silniczek. Kiedyś też tak nie było. Szczególnie przy wyższych obrotach to można zauważyć, bo wtedy jest dużo więcej. Ktoś kiedyś coś pisał o odmach i zastanawiam się, czy to nie ma jakiegoś związku i czy po zimie nie należałoby tam zajrzeć...

Poradzicie coś? W przyszły poniedziałek jestem umówiony u mechanika na zawieszenie, więc jak już tam będę to może coś jeszcze muszę wymienić związanego z w/w rzeczami?

Przeczytałem sam tego swojego posta i stylistycznie napisany to on nie jest, więc sorki... Chyba to zmęczenie...

Napisano

> Autko szarpie mi w momencie jak przyspieszam, lub puszczam pedał gazu

> w celu wyhamowania silnikiem. Kiedyś też szarpał, ale było to

> nie takie uciążliwe. Teraz już troszkę przesadza. Wymieniłem

> ostatnio przewody, świece, palec, kopułkę.

A co z EGRem?

> U mnie w kopułce jest olej i niewiem, może to przez to?

> Jeśli tak, to co tam trzeba wymienić żeby tego oleju nie było?

Uszczelnienie stanowi spiralny rowek na ośce. Niewiele da się samodzielnie naprawić...

> Druga sprawa, która mnie zadziwia, to wygląda na to, że poci się pod

> korkiem wlewu oleju silniczek.

Pod korkiem jest gumowa uszczelka. Spróbuj ją dać odwrotnie, podegnij blaszki mocujace korek do pokrywy coby mocniej trzymały. Jeśli nie pomoże to wymień korek.

> Ktoś kiedyś coś pisał o odmach i zastanawiam

> się, czy to nie ma jakiegoś związku i czy po zimie nie

> należałoby tam zajrzeć...

Do odm zawsze jest dobrze zajrzeć nie tylko po zimie wink.gif

Pozdroofka

Napisano

U mnie w kopułce jest olej i niewiem, może to przez to?

> Jeśli tak, to co tam trzeba wymienić żeby tego oleju nie było?

w aparacie zaplonowym jest uszczelka (nie oring uszczelniajacy aparat- glowica) tylko przy trzepieniu na ktorym jest zamontowany palec niestety jest to operacja zmudna i praco chlonna ale maly koszt naprawy uszczelka a dokladnie zimering kupisz tylko i wylacnie na wymiar czyli najpierw zdemontujesz a pozniej z nim do sklepu wink.gif

> Druga sprawa, która mnie zadziwia, to wygląda na to, że poci się pod

> korkiem wlewu oleju silniczek.

wymien korek wlewu oleju uszczelka sie wyrobila w ASO za smieszne pieniadze kupisz

a co do szarpania no to niestety ja tak u siebie mam i sprawca tego neistety jest lozysko oporowe na sprzegle, w tym miesiacu wymieniam cale sprzeglo. Chy ba, ze masz efekt zabki przy przyspieszaniu to moe byc sle ustawiony aplon u mnie pomoglo opoznienie jego no ale ja mam inny silnik jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby sprawdzic

pozdro

p.s. nie zauwazylem zadnych bledow stylistycznych w twoim poscie wink.gif za to w moim jest ich pewnie mnogo

powodzonka

Napisano
  • Autor

> A co z EGRem?

> Uszczelnienie stanowi spiralny rowek na ośce. Niewiele da się

> samodzielnie naprawić...

> Pod korkiem jest gumowa uszczelka. Spróbuj ją dać odwrotnie, podegnij

> blaszki mocujace korek do pokrywy coby mocniej trzymały. Jeśli

> nie pomoże to wymień korek.

> Do odm zawsze jest dobrze zajrzeć nie tylko po zimie

> Pozdroofka

EGR już dawno zaślepiłem. Z korkiem spróbuję zrobić tak jak mówisz. Fakt, korek odkręca się i zakręca jednym palcem. Jest luźny.

P.S. Przewody są Boscha a świece ngk. To tak dla informacji, bo w swoim wątku nie napisałem. Specjalnie kupiłem droższe co by to wykluczyć.

Napisano
  • Autor

> U mnie w kopułce jest olej i niewiem, może to przez to?

> w aparacie zaplonowym jest uszczelka (nie oring uszczelniajacy

> aparat- glowica) tylko przy trzepieniu na ktorym jest

> zamontowany palec niestety jest to operacja zmudna i praco

> chlonna ale maly koszt naprawy uszczelka a dokladnie zimering

> kupisz tylko i wylacnie na wymiar czyli najpierw zdemontujesz a

> pozniej z nim do sklepu

> wymien korek wlewu oleju uszczelka sie wyrobila w ASO za smieszne

> pieniadze kupisz

> a co do szarpania no to niestety ja tak u siebie mam i sprawca tego

> neistety jest lozysko oporowe na sprzegle, w tym miesiacu

> wymieniam cale sprzeglo. Chy ba, ze masz efekt zabki przy

> przyspieszaniu to moe byc sle ustawiony aplon u mnie pomoglo

> opoznienie jego no ale ja mam inny silnik jednak nic nie stoi na

> przeszkodzie, aby sprawdzic

> pozdro

> p.s. nie zauwazylem zadnych bledow stylistycznych w twoim poscie za

> to w moim jest ich pewnie mnogo

> powodzonka

Kurde może to u mnie też jest problem sprzegła? Bardzo wysoko łapie, autko ma prawie 210 tyś, z czego prawie 60 sam nakręciłem.

Napisano

no to juz sam sobie odpowiedziales co jest powodem szarpania sprzeglo przy 210kkm - niezle wink.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

> no to juz sam sobie odpowiedziales co jest powodem szarpania sprzeglo

> przy 210kkm - niezle

> pozdro

wiesz, 210 tyś może i tak, ale nie wiem czy ktoś wcześniej nie robił. Ja od 154 tyś go nie dotykałem. To znaczy raz próbowałem sobie wyregulować... nie wiem jak to wyszło.

Napisano

U mnie sprzęgło ma już przeszło 220tyś i nie szarpie.

Poza tym koledze szarpie przy puszczaniu/dodawaniu gazu bez rozłączania sprzęgła. To raczej nie to.

Napisano

> U mnie sprzęgło ma już przeszło 220tyś i nie szarpie.

> Poza tym koledze szarpie przy puszczaniu/dodawaniu gazu bez

> rozłączania sprzęgła. To raczej nie to.

a mysle , ze to moze byc to zwroc uwage "szarpie przy puszczaniu/dodawaniu gazu" czyli w/g mnie lozysko jak nic, choc owszem moge sie mylic. by najmniej w moim przypadku trafna diagnoza, a co do przebiego to zaley czy autko jezdzilo wiecek na trasie czy miescie.

pozdro

Napisano

podciaganie linki nie ma nic wspolne z lozyskiem oporowym jedynie mozna podciagnac docisk

pozdro

Napisano

> podciaganie linki nie ma nic wspolne z lozyskiem oporowym jedynie

> mozna podciagnac docisk

Co można podciągnąć? icon_eek.gif Bez urazy... widziałeś kiedyś sprzęgło? wink.gif Docisk jest na stałe przykrecony do koła zamachowego a linka ciąga za dźwignie na której siedzi łożysko wyciskowe. Regulując linkę przybliża się lub oddala łożysko od słoneczka docisku.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Co można podciągnąć? Bez urazy... widziałeś kiedyś sprzęgło?

> Docisk jest na stałe przykrecony do koła zamachowego a linka

> ciąga za dźwignie na której siedzi łożysko wyciskowe. Regulując

> linkę przybliża się lub oddala łożysko od słoneczka docisku.

> Pozdroofka

Nie znam się na tym. Kiedyś regulowałem w taki sposób, jak mi ktoś poddał. To znaczy powiedział, że pedał hamulca powinien być równo z pedałem sprzęgła. Wcześniej miałem wyżej troszkę. Wyregulowałem, żeby było równo. Może niepotrzebnie? wink.gif

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Jak autko jest zimne (rano po odpaleniu) to chodzi i nie szarpie... Może to ma jakieś znaczenie?

Napisano

zgadza sie wink.gif wiadomo co poeta mial na mysli czeski blad

pozdro

Napisano

> To znaczy powiedział, że pedał hamulca powinien być

> równo z pedałem sprzęgła.

Nieprawda:

278537106-reg.jpg

Przez to pedal hamulca jest trochę niżej.

Pozdroofka

post-36940-14352479905042_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Nieprawda:

> Przez to pedal hamulca jest trochę niżej.

> Pozdroofka

Czyli tak naprawdę, to trochę nie tak ustawiłem, bo skoro sprzęgło jest już trochę zużyte, to powinno być wyżej od pedału hamulca. A ja ustawiłem je równo z hamulcem i przez to może się czasem ślizgać, albo stykać się w 100% dopiero na samiutkim końcu. Dobrze to rozumiem? Czyli wychodzi na to, że na chwilę obecną powinien być wyżej niż hamulec, a nie równo... Poprawiać czy zostawić? Roboty z tym dużo nie ma.

Napisano

> hy ba, ze masz efekt zabki przy

> przyspieszaniu to moe byc sle ustawiony aplon u mnie pomoglo

> opoznienie jego no ale ja mam inny silnik jednak nic nie stoi na

> przeszkodzie, aby sprawdzic

w C18NZ nie ma możliwości regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu...

Napisano
  • Autor

> w C18NZ nie ma możliwości regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu...

Hehe, dobrze wiedzieć, kiedyś czytałem o tym kącie wyprzedzenia i chciałem to zrobić. Zacząłem szukać znaczków ustawienia i właśnie ich nie znalazłem. Sprawa wyjaśniła się sama. smile.gif

Napisano

> Hehe, dobrze wiedzieć, kiedyś czytałem o tym kącie wyprzedzenia i

> chciałem to zrobić. Zacząłem szukać znaczków ustawienia i

> właśnie ich nie znalazłem. Sprawa wyjaśniła się sama.

to byś się naszukał hehe.gif

Napisano

> no to juz sam sobie odpowiedziales co jest powodem szarpania sprzeglo

> przy 210kkm - niezle

> pozdro

Mam podobne objawy w dieslu sprzeglo na wykonczeniu (noga wbijam w dywanik) aczkolwiek nie slizga sie i nie czuc zadnych zapachow palenia gumy itp

Prawdopodobnie albo sprezynka (nie wiem jak one sie fachowo nazywaja ) pekla i ma takie objawy (tak wyczytalem na necie ) albo po prostu konczy sie sprzeglo albo jedno i drugie

objawy najbardziej zauwazalne na 3 biegu (zamierzam to robic jakos w kwietniu/maju prawdopodobnie jak bys odkryl ze to wina sprzegla i po naprawie nie ma takich objawow prosilbym o Priv wiadomosc o efekcie naprawy)

czolem

Oberon

Napisano
  • Autor

> Mam podobne objawy w dieslu sprzeglo na wykonczeniu (noga wbijam w

> dywanik) aczkolwiek nie slizga sie i nie czuc zadnych zapachow

> palenia gumy itp

> Prawdopodobnie albo sprezynka (nie wiem jak one sie fachowo nazywaja

> ) pekla i ma takie objawy (tak wyczytalem na necie ) albo po

> prostu konczy sie sprzeglo albo jedno i drugie

> objawy najbardziej zauwazalne na 3 biegu (zamierzam to robic jakos w

> kwietniu/maju prawdopodobnie jak bys odkryl ze to wina sprzegla

> i po naprawie nie ma takich objawow prosilbym o Priv wiadomosc o

> efekcie naprawy)

> czolem

> Oberon

Powiem tak, sądzę że to wina sprzęgła. Pisałem wyżej, że regulowałem linkę i chciałem ustawić równo pedał hamulca i sprzęgła. Też nie miałem objawów ślizgającego się sprzęgła. Wczoraj po napisaniu wątku postanowiłem tam zajrzeć. Wyregulowałem tak, że jest pedał sprzęgła wyżej i albo mi się wydaje albo to było przyczyną (Nie chcę zapeszać 270751858-jezyk.gif ). Autko jakby przestało właśnie szarpać i jakoś lepiej się zbiera. Żadnych zapachów spalonego sprzęgła w czasie jazdy itp nie odczuwałem. Spróbuj tak zrobić i zobacz, może Ci to pomoże. Nawet gdyby na jakiś czas. A zmieniałeś może linkę w między czasie albo coś przy nim majstrowałeś? Zawsze można spróbować.

Napisano

> a mysle , ze to moze byc to zwroc uwage "szarpie przy

> puszczaniu/dodawaniu gazu" czyli w/g mnie lozysko jak nic,

A może to wina sprężyn na tarczy które mają tłumić drgania? Hamując/przyspieszjąc mamy przeciążenia więc to by się zgadzało że szarpie jak sprężyny są wyrobione.

Napisano

Mam podobny problem, najbardziej daje się to we znaki jak jadę w korku, wtedy przy wciskaniu i puszczaniu gazu autem bardzo szarpie. Wymieniałem kable i świece i zero poprawy, zaślepienie egra też nic nie dało. Byłem u dwóch mechaników i powiedzieli, że to sprzęgło, jeden nawet sprecyzował, że to tłumik drgań skrętnych, czyli te sprężyny na sprzęgle. Po wymianie jednak szarpanie pozostało. Mechanik teraz mówi, że to mogą być luzy w mechanizmie różnicowym, ale już nie wiem czy w to wierzyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.