Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie felg aluminiowych

Featured Replies

Napisano

Jakie macie skuteczne sposoby na usuniecie z felg aluminiowych ogromnej ilosci zaschnietych drobin asfaltu wymieszanych z brudem od klockow hamulcowych?

Probowalem wczoraj wypolerowac ten chlew pasta Tempo. Udalo sie tylko czesciowo.

Z gory dziekuje za podpowiedzi.

Napisano

W sumie to ja nie mam takich problemow, dwie felgi mam troszke podniszczone to je oddam na piaskowanie.Moze do zakladu oddaj niech Ci troszke przeczyszcza.

Napisano

> Jakie macie skuteczne sposoby na usuniecie z felg aluminiowych

> ogromnej ilosci zaschnietych drobin asfaltu wymieszanych z

> brudem od klockow hamulcowych?

> Probowalem wczoraj wypolerowac ten chlew pasta Tempo. Udalo sie tylko

> czesciowo.

> Z gory dziekuje za podpowiedzi.

asfalt zmyjesz terpentyną lub benz. ekstrakcyjną tylko z rozwagą biglaugh.gif

Napisano

ja po zdjeciu w listopadzie mylem plynem K2 do mycia silnikow.... kilka psikniec.... potem troche przetrzec szmatka i splukac.... wsio odchodzi grinser006.gif

Napisano

> ja po zdjeciu w listopadzie mylem plynem K2 do mycia silnikow....

> kilka psikniec.... potem troche przetrzec szmatka i splukac....

> wsio odchodzi

Aaaa, to muszę spróbować.

Bo ten do felg nie daje sobie rady ani ze smołą, ani z żółtym nalotem po klockach...

Napisano

> czesciowo.

Ostatnio też grzebałem w temacie i zastanawialem się nad zakupem jakiegoś dobrego środka.. wyczytałem jednak że doskonale się tu sprawdza mleczko CIF, gabeczka i jazda.. wczoraj spróbowałem tego patentu i rzeczywiście działa... ba.. powiem więcej wg mnie lepiej się sprawdził na tym gruncie niż środek SHELLA dedykowany do mycia alufelg.. Polecam!!!

Kiedyś trafiłem w jakimś markecie środek plastmalla, był w zestawie z rekawiczkami i pedzelkiem, był bardzo skuteczny... wystarczyło posmarować pędzelkiem zabrudzenia i po kilku minutach spłukac wodą bez dodatkowego czyszczenia szmatką itp.. puszczało wszystko... Niestety nie mogę teraz znaleźć nigdzie tego środka.. wynalazki K2, Motorynki, Shella, MojeAuto itp środki dostępne w marketach nie maja porównania z tamtym... Ostatnio myślałem o czyms takim: KLIK albo TAKIM ... póki co pozostaje CIF..

Napisano

tez juz pytalem o to

w tamtym sezonie mialem z tym problem ale kupilem jakis specyfik do felg i szczotke ostra i jazda w srodku wyczyszczone ladnie w tym roku poszlo gladko proszkiem do szorowania za 1,70 zeby.GIF widocznie poprzedni wlasciciel od nowosci felg nie czyscic tylko jezdzil non stop oslabiony.gif

Napisano

Srodki do myjek cisnieniowych. Do felg mozna uzywac o mniej rozwodnionym roztworze co w polaczeniu z myjka cisnieniona daje zdumiewajace rezultaty. Nalezy pamietac, ze uzywa sie tego wlasnie z myjkami cisnieniowymi - powloka srodka nie zmyje sie pod wplywem rozpylanej wody z weza ogrodowego...

Napisano

Nie ma skutecznej metody - mozesz probowac srodkiem do usuwania asfaltu (mozna taki w spray'u kupic), ale jedyna metoda ktora w miare dziala jest kawalek miekkiego plastiku i zdrapywanie

Napisano

Ja dałem do piaskowania swoje fele hehe.gif

i polerke bede im robil zeby.GIF

Napisano

> czesciowo.

generalnie do wielkiego brudu dobra jest benzyna ekstrakcyjna, ale trzeba uwazac zeby nie zedrzeć lakieru

pasta lekko scierna tez daje rade

a tak wogole to jak sie ma juz jakies alu to powinno sie o nie dbac i przynajmniej przednie bardziej narazone na pyly z hamulców czyścic regularnie

Napisano

> ja mam jakieś dziadostwo z Carplana i daje radę

> a co do tego cifa to Ci przypadkiem rys nie narobił?

nie nie, to to mleczko jest, na gąbeczke + woda i jazda, co innego jakbym jakims proszkiem IZO itp. darł... a tak delikatnie sie zmywa, jak nie za pierwszym to za drugim podejściem po krótkim odmoczeniu brudu... próbowałem też z "ludwikiem" ale to nie to...

Natomiast zaciekawił mnie patent z srodkami alkaicznymi do mycia bezdotykowego..

Napisano

> ja po zdjeciu w listopadzie mylem plynem K2 do mycia silnikow....

> kilka psikniec.... potem troche przetrzec szmatka i splukac....

> wsio odchodzi

Ja też myje ARVĄ z K2 i jest super, niby robią oni też FELIX'a specjalnego do felg, ale ARVA lepiej działa moim zdaniem

Napisano

ja mam tarcze z tyłu skromny.gif a do tego poprzedni właściciel mało zwracał na to uwagę skromny.gif więc interesuje się wątkiem, jak je doprowadzić do ładnego stanu - rdzy nie ma, ale są podniszczone, powgryzane brudy frown.gif

Napisano

> nie nie, to to mleczko jest, na gąbeczke + woda i jazda, co innego

> jakbym jakims proszkiem IZO itp. darł... a tak delikatnie sie

> zmywa, jak nie za pierwszym to za drugim podejściem po krótkim

> odmoczeniu brudu... próbowałem też z "ludwikiem" ale to nie

> to...

> Natomiast zaciekawił mnie patent z srodkami alkaicznymi do mycia

> bezdotykowego..

Czyli mowisz ze Cif daje rade zlosnik.gif

Hmm musze to wyprobowac bo kupilem niedawno felgi od znajomego a ze sa troche brudne trzeba bedzie je ladnie wypucowac zlosnik.gif

Napisano

> Aaaa, to muszę spróbować.

> Bo ten do felg nie daje sobie rady ani ze smołą, ani z żółtym nalotem

> po klockach...

Do tych zoltych zabrudzen, naprawde rewelacyjny jest CarPlan Wonder Wheels (link Allegro) . Jest to na bazie jakiegos rozpuszczalnika, ale podobno bezpieczne dla gumy i aluminium. W kazdym razie efekt niespotykany po zadnym innym srodku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.