Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

instalacja gazowa- zakładac czy nie?

Featured Replies

Napisano

Obserwując rosnące ceny noPb zastanawiam się coraz bardziej nad montażem muchozolu. Mam przejechane ponad 100kkm i jeden z mechaniorów odradził mi twierdząc żę będę lał olej wiadrami. Chętnie poznam wasze opinie na temat gazu, i ile to teraz kosztuje i na co ewentualnie zwrocić uwagę jeszcze przed montażem.

Napisano

ja osobiście jestem przeciwnikiem gazu w aucie

a szczegolnie w takich z małą pojemnością silnika

Napisano

> Mam przejechane ponad 100kkm i jeden z

> mechaniorów odradził mi twierdząc żę będę lał olej wiadrami.

zmień znawcę LPG...

mam nakręcone ponad 240kkm - z czego na gazie ok 150kkm...

jakoś wiadrami oleju nie dolewam...

smirk.gif

Napisano

witam , zakłdałem rok temu i jakoś nic niedolewam ,ubyło mi gdzieś około 2 mm na bagnecie ,musi gaz niema wpływu na olej ,mi się ten interes opłacił bo jest taniej , poodwiedzaj pare zakładów w okolicy popytaj o ceny i jakie instalacje zakładają a potem coś wybierz ,jak się nacoś zdecydujesz to poczytaj jeszcze w necie o tej instalacji ,i jeszcze niech mechanik sobie olej wymieni bo słabo myśli, pozdrawiam.

Napisano

> Obserwując rosnące ceny noPb zastanawiam się coraz bardziej nad

> montażem muchozolu. Mam przejechane ponad 100kkm i jeden z

> Chętnie poznam wasze opinie na temat gazu, i ile to teraz

> kosztuje i na co ewentualnie zwrocić uwagę jeszcze przed

> montażem.

Koszt przejechania 350 km na LPG - 50 pln

na Pb - 100 pln

Oleju jakoś nie ubywa.

A czy się opłaca -sprawdz tutaj

Napisano

> montażem.

ja mam na gazie 100 000 jezeli dbasz o regulacje lejesz dobry olej nie ma problemu

glowice sciagalem po okolo 80 tys i nie zadnego problemu uno bardzo dobrzeznosi zasilanie lpg

Napisano

Gaz założony przy 66tyś teraz jest 120 tyś, palony non stop na gazie nawet w zimie przy -10st. Poniżej było ciężko. Żadnych problemów, zaraz po założeniu ciągnął olej ale była selenia, zmieniłem na BP Visco 3000 i od wymiany do wymiany (15 tyś km) opada z 3mm na bagnecie, co jest normalne. Trzeba tylko pilnować regulować instalację i jest OK, mam 1.0 z gazem i tylko trochę osłabł, ale przeżyję bo jest dużo taniej. Benzyny wsysał 5.5l (kiedyś teraz nie wiem) a gazu teraz 6-6.5l (po regulacjach i jeździe w 5 osób spokojnie) więc matematyka wyższa mówi ze się opłaca. Tylko znajdź dobry zakład żeby Ci nie skopali sprawy z montażem.

Napisano

gaz założony przy 100 kkm teraz mam 124 kkm, oleju nie leję bo go nie bierze.

zadowolony jestem bardzo.

Napisano

> montażem.

Gaz w silniku 1.0, wybacz ale dla mnie to śmieszne hehe.gif

Napisano

> Gaz w silniku 1.0, wybacz ale dla mnie to śmieszne

to się śmiej - nie każdy śpi na kasie

Napisano

> to się śmiej - nie każdy śpi na kasie

Jakbym spał na kasie to myślisz, że jeździłbym uno?? zlosnik2.gif

Napisano

> to się śmiej - nie każdy śpi na kasie

zgadzam sie, ale złożenie gazu to nie jest kwestia 50zeta.

tak że trza sobie przekalkulować ile jeździsz i ile jeszcze będziesz jeździł tym samochodem?

Ja tak zrobiłem w poprzednim samochodzie i straciłem tyle że jeszcze teraz miał bym na paliwo.

Napisano

> zgadzam sie, ale złożenie gazu to nie jest kwestia 50zeta.

> tak że trza sobie przekalkulować ile jeździsz i ile jeszcze będziesz

> jeździł tym samochodem?

> Ja tak zrobiłem w poprzednim samochodzie i straciłem tyle że jeszcze

> teraz miał bym na paliwo.

Przy kosztach instalki w granicach 2 kplnów zwraca się po ok 1 i 1/2 roku - zakładając roczny przebieg w granicach 10 kkm w proporcjach miasto/trasa 50/50

Napisano
  • Autor

> Gaz w silniku 1.0, wybacz ale dla mnie to śmieszne

Mój brat miał gaz w cc700, wujek w tico, teraz w sc i nie mieli żadnych problemów, wiec i ja się chyba przekonam

Napisano

ja mam takie same zdanie o gazie jak kolega

silniczek 1.0 przy normalnej jeździe nie spali więcej niż 7 litrów Pb gazu co najmniej 10 litrów zalecane jest częstsze wymienianie oleju i świec zapłonowych na gazie szybciej wypalającie zawory a sama instalacja gazu to jest conajmniej 1000 zł to nie wiem czy takie coś sie wogole opłaca bo za taka kase masz 250 litrów Pb

Napisano
  • Autor

> ja mam takie same zdanie o gazie jak kolega

> silniczek 1.0 przy normalnej jeździe nie spali więcej niż 7 litrów Pb

> gazu co najmniej 10 litrów zalecane jest częstsze wymienianie

> oleju i świec zapłonowych na gazie szybciej wypalającie zawory a

> sama instalacja gazu to jest conajmniej 1000 zł to nie wiem czy

> takie coś sie wogole opłaca bo za taka kase masz 250 litrów Pb

7x4.10pln=28.7pln 10x1.80=18pln jak widzisz różnica na 100km 10zł. nawet jak zrobisz 1000km miesięcznie to zwrot nakładów masz po ok 1.5 roku (instalacja na jednopunktowy wtrysk ok 1300-1500zł) co do opłacalnośći to jestem na tak, obawiam się tylko że mój silniczek może żle zareagować na gaz(5kkm od wymiany oleju i dolałem ok 0.5l lotos semisyntetic)

Napisano

Ja w swoim potworze 899 mam LPG i przejechane na nim jakieś 90 kkm. Nic złego się nie dzieje, a pali około 6,5 w trasie. Mi jak najbardziej opłaciła się instalka.

Ty jednak musisz przemyśleć jak długo będziesz chciał mieć uniacza i przeanalizować czy kwota jaką wydasz na instalację zdąży się zwrócić.

Napisano

> ja mam takie same zdanie o gazie jak kolega

> silniczek 1.0 przy normalnej jeździe nie spali więcej niż 7 litrów Pb

> gazu co najmniej 10 litrów zalecane jest częstsze wymienianie

> oleju i świec zapłonowych na gazie szybciej wypalającie zawory a

> sama instalacja gazu to jest conajmniej 1000 zł to nie wiem czy

> takie coś sie wogole opłaca bo za taka kase masz 250 litrów Pb

Jak ja lubię jak ktoś kto nie ma pojęcia o gazie wypisuje takie bzdury. Sorry ale najpierw popytaj kogoś kto użytkuje taki samochód a potem wypisuj o spalania 10l LPG/100 km, częstej zmianie oleju, świec no i o wypalonych zaworach. Już wcześniej miałeś napisane, że silnik 1,0 spala około 6,5 LPG/100 km; mnie teraz bierze 7,0-7,5 w lecie 6,5. Olej wymieniam normalnie, wcale nie częściej czy rzadziej. Świece też użytkuję normalnie a nawet dłużej niż zaleca producent bo nic się nie dzieje, kable WN tak samo. Jedyne koszty to 60PLN przy przeglądzie, częstsza wymiana filtra powietrza (kosztuje aż 10-15PLN). No i jeszcze 20PLN na rok - wymiana filtra gazu i regulacja. Powiedzmy, że rocznie wydaję więcej 200PLN - tylko, że jak liczyłem to oszczędzam rocznie na gazie około 2000-2500PLN!!! Rzeczywiście nie ma sensu dawać gazu do silnika 1,0.

EDIT: zapomniałem dopisać, że LPG mam trzeci rok

Napisano

> montażem.

Hm, a nie zastanawiałeś się nad tym, czy nie sprzedać obecnego i nie kupić już zagazowanego? Ładowanie do samochodu instalacji wartej ok. 1/3 jego ceny, której w razie (odpukać) np. wypadku nie będziesz mógł odzyskać, jest przynajmniej ryzykowne. Spójrz np. na giełdę UKP, jest tam kilka propozycji sprzedania gazików - różnica w cenie powinna być sporo mniejsza, niż koszt założenia nowej instalacji.

Napisano

to ja powiem tak miałem osobisty przykład mam uno 93r 1.1 na gaźniku czasem też jeździłem unem tez 93r tylko ze 1.0 i tez na gaźniku moje uno bez gazu ma juz ponad 260 kkm i nawet uszczelka pod głowica nie była wymieniana i cały czas dobrze sie sprawuje a w tym uno 1.0 przy przebiegu 80 kkm został załozony gaz po roku uszczelka pod głowicą do wymiany po 4 latach zaczoł dziwnie brać olej a co za tym idzie kopcić na niebiesko ale niestetu na jesień padł silnik prz przebiegu 180 kkm i jedna diagnoza kilku mechaników wina gazy wypaliło zawory i nie raz na warsztacie na którym pracuje widziałem przypadki rozsadzenia obudowy filra powietrza czy kolektora ssącego i to nie są pojedyńcze przypadki

Napisano
  • Autor

> Hm, a nie zastanawiałeś się nad tym, czy nie sprzedać obecnego i nie

> kupić już zagazowanego? Ładowanie do samochodu instalacji wartej

> ok. 1/3 jego ceny, której w razie (odpukać) np. wypadku nie

> będziesz mógł odzyskać, jest przynajmniej ryzykowne. Spójrz np.

> na giełdę UKP, jest tam kilka propozycji sprzedania gazików -

> różnica w cenie powinna być sporo mniejsza, niż koszt założenia

> nowej instalacji.

O tym też myślałem, ale w obecnym uniaczku mam już wymienione sporo rzeczy, ktore kosztowały mniej lub więcej, poza tym znam juz swój samochód, który mnie do tej pory nie zawiódł, a kupując następny używany ponosimy ryzyko, że coś będzie nie tak i znowu trzeba będzie wymianiać to i owo, także taka operacja nie zawsze musi sie opłacać.

Napisano

pytanie jak ważność świąt Wielkanocy nad Bożym narodzeniem

jak chcesz mieć tanio LPG

jak chcesz mieć mniej na głowie PB

ja wybrałem LPG

Napisano

> gaz założony przy 100 kkm teraz mam 124 kkm, oleju nie leję bo go nie

> bierze.

> zadowolony jestem bardzo.

Przemas a ile dałes za instalacje jesli mozna wiedziec jak cos to na priv. możesz smile.gif

Napisano

> Przy kosztach instalki w granicach 2 kplnów zwraca się po ok 1 i 1/2

> roku - zakładając roczny przebieg w granicach 10 kkm w

> proporcjach miasto/trasa 50/50

ja robie ok 40kkm rocznie na 1.4 i bez gazu dawno bym juz na piechote chodzil wink.gif juz drugi zagazowany i ...

jesli nie dbasz o silniczek to nawet na v-power turbo 130+ itp zeby.GIF nie bedzie chodzil jak trzeba. ja na gaz nie narzekam i tylko gaz lub 1.9tdi 110KM zeby.GIF

Napisano

Ale zobacz, że ja zarabiam na remont silnika w ciągu roku. Nawet jeżeli coś rzeczywiście się szybciej zużyje to nie mam się czym przejmować. Jeszcze inaczej patrząc to moje Uno już się spłaciło w stosunku do wcześniej posiadanego maluszka.

Co do wypalenia zaworów to wszystko zależy jak użytkownik dba o samochód - jeżeli jeździ na ubogiej mieszance no to sorry; najczęściej to jest powód narzekania na LPG, ludzie żyłują spalanie a potem mówią, że gaz jest do d. W przypadku benzyny jakoś mniej kombinują.

Mój kolega ma dostawczego Forda od nie pamiętam kiedy na LPG. Przejechane ma tyle, że ho ho (dostarcza nim towar do sklepu) - zero problemów. Ja mam więcej problemów z zawieszeniem niż z silnikiem - no to można podciągnąć pod wadę LPG bo na benzynie nie robiłbym takich przebiegów wink.gif.

Aha - rozwalone obudowy filtra powietrza to też jest problem źle wyregulowanej/dobranej instalacji.

Konkluzja - jak ktoś dużo jeździ, dba o samochód i nie przegina z przykręcaniem gazu to LPG bardzo się opłaca i nic się nie psuje. I wcale nie trzeba częściej zmieniać oleju, świec itd.

Oczywiście wolałbym mieć nowoczesnego Diesla ale ceny są jak na mnie zbyt wysokie.

Napisano

Myślę że akurat 1,0 nie pali jakiś strasznych ilości benzyny - a jednak około 50 kg więcej będziesz woził cały czas!!!

Ponadto czy napewno warto wydawać prawie połowę wartości samochodu na "Oszczędności" i tak nie oszczędzisz :

- przeglądy drożej

_ inwestycja droga a jak sie zepsuje - to znowu kasa wydana

i ciągłe regulacje -

Nie będzie ci już jeżdził tak jak przedtem !!!

I cały czas 50 kg wozisz więcej !!

nie lepiej już wydać to na benzynę ???

Zastanów się - nie wspomniałem o mniejszej mocy silnika - i tak już nie wyżyłowanego!! czacha.gif

Napisano

Jak dużo jeździsz, to zakładaj, bo na pewno się zwróci (jednak 1,74 zł./litr gazu a 4,02 za litr Pb to jest różnica). Ja zakładałem przy 90kkm i jestem zadowolony, nic mi spejcalnie nie cieknie a ubytek mocy odczuwam praktycznie tylko jak uniak jest załadowany.

Jak nie jeździsz zbyt dużo, to nie zakładaj, szkoda kasy i ingerowania w silnik. Założyć tylko po to żeby była, albo żeby się zwróciła nie ma sensu.

Napisano

Silnik na LPG na pewno nie będzie brał więcej oleju niż na benzynie. Chyba, że jest na zdechu (mechanior to może juz niestey zaobserwował?) albo zostanie zapiłowany z innego powodu - ale tak samo można to uzyskać i na benzynie.

Założenie LPG to kwestia kosztu (1000-1200 zł montaż plus badanie techniczne i wpis do dowodu rejestracyjnego i droższe coroczne przeglądy). Aby się opłacało, wypadałoby przejechać nanowej instalacji LPG przynajmniej jakieś: 1500 zł: 2 zł/l różnicy cen =700 litrów benzyny; a więc ok. 700l : 7litrów/100km= 10.000 km - do chwili względnego rozpadu autka lub zbycia. Dla mnie to tylko ok. roku jeżdżenia. A więc raczej pakuj LPG pod maskę i za nalewkę nie płacisz stówki, a pięćdziesiatkę. Ale potrzebny też zapas benzyny w zbiorniku (do odpalania) i sprawna instalacja benzynowa. Zużycie pomocnicze benzyny na rozruchy rzędu 0,5 l/100 km.

Być może z instalacji LPG można by przełozyć do innego auta elementy: zbiornik (z dokumentami!), regulator, zawór, może sterownik; dodać nowe okablowanie i partaninę, w którą "fachowcy" nie chcą sie bawić. Pozdrowienia.

Napisano

ja bym nie gazował bo nie było by czym jeździć juz zupełnie. kilku kumpli miało gaz i narzekali. ciągłe regulacje, zmiany warsztatów i ciągle spalanie(wcale nie mełe). przy gazie mówi sie ze benzyny bierze, a w zasadzie tyle co na rozruch ale wbrew pozorą też ją pochłania i to w nie małych ilościach chyba ze po trasie latasz. teraz albo noPB albo ON. szkoda silnika na instalke kiedyś chciałem LPG a teraz dziękuje ludzią którzy mnie od tego odwiedli 270751858-jezyk.gif

Napisano

panowie a może założyć gaz samemu kupić butlę i mikser załóżyć schować końcówkę do tankowania butla w koło całość 400 zł to się szybciej spłaci i opłacalność przy wyższych przebiegach większa i na uszczelkę pod głowicę starczy co wy nato

Napisano

> panowie a może założyć gaz samemu kupić butlę i mikser załóżyć

> schować końcówkę do tankowania butla w koło całość 400 zł to się

> szybciej spłaci i opłacalność przy wyższych przebiegach większa

> i na uszczelkę pod głowicę starczy co wy nato

jak masz znajomego który ma uprawnienia do takich instalek i wbijesz wszystko w w dowodzik będzie cacy to czemu nie. ale samemu jesli sie na tym nie znasz nie masz uprawnień to pamiętaj że to jest gaz i wszystko musi być szczelne. chyba że chcesz jeździć z bombą. jesli tak to podaj na siebie namiary żeby jak coś to omijać cie z daleka zlosnik.gif

Napisano

> panowie a może założyć gaz samemu kupić butlę i mikser załóżyć

> schować końcówkę do tankowania butla w koło całość 400 zł to się

> szybciej spłaci i opłacalność przy wyższych przebiegach większa

> i na uszczelkę pod głowicę starczy co wy nato

Ja tak zrobiłem, instalacje dostałem od kumpla który złomował poloneza, dokupiłem mikser za 50zł i butle w koło za 100zł

zaworu do tankowania wcale specjalnie nie chowałem tylko normalnie w tylny zderzak.

Tak sie składa że znam ludzi którzy zakładają gazy i nie jest niczym skomplikowanym założyć instalacje samodzielnie. Na dodatek osoby zakładające gazy wcale nie przechodzą specjalnych szkoleń. Żeby dostać licencje na zakładanie gazu "szef" robi sobie krótki kurs za 400zł (cena z zeszłego roku) a potem sam tłumaczy pracownikom jak to mają robić. A co do jego regulacji to w gaźnikowcu można to zrobić na słuch

Miałem juz wiele kontroli i jakoś nigdy żaden policjant sie nie doczepił, a przeglądy mam u znajomego załatwione (w innym przypadku mógłby to być problem).

Ale przychylam sie do opinii że kilkunastoletni uniak po kilku latach na gazie staje się żęchem, i gdyby nie fakt że sam go sobie naprawiam to już dawno bym się go pozbył.

Napisano

Czytalem kilka odpowiedzi. Skad macie te dane ???

Ja w swoim Uno 899ccm mam instalke gazowa, Jezdze na oleju Orlen Platinum 10w40.

Srednie spalanie gazu to ok 6.5-7 litrow gazu na 100 km, wiec opisywane przez kolegów 10litrow jest dla mnie malo wiarygodne.

No chyba ze ich uniaczki sa w nienajlepszej kondycji, wiec chyba i benzynki tez niezle ciagna.

Jak duzo jezdzisz to wg mnie dalej sie oplaca. U mnie dzienna norma to ok 100km

Gaz zamontowalem jakmialem przejechane 40kkm teraz mam 105kkm, co 15 tysiecy robie diagnostyke, i nie widac nadmiernego zuzycia.

Wg mnie "Jak sie dba tak sie ma" Regularna wymiana plynow i filtrow +regulacja i autku jest bez roznicy LPG czy NoPB

Dodam ze instalka jest z komputerkiem anie ze srubka do regulacji.

minus to mniej miejsca w bagazniku, bo zapas musze gdzies wozic.

Dynamika- na benzynie tez to nie jest FERRARI smile.gif wiec mi to nie przeszkadza

Napisano

Niestety nie zawsze warto -

Ja w swoim 1,2 założyłem LPG i niestety myślę że wydałem wiecej pieniedzy niż gdybym do dzis jeżdził na benzynce!!

Ciągłe regulacje coś się psuje ( a na bieżąco wymieniam płyny!!

Co prawda w monowtrysku i na gazniku to moze inaczej wyglada - ale ...............

Ponadto dużo mi pali gazu !!

A ile pali ci benzyny - 6 litrów - czyli 24 zł na 100 km czyli 12 litrów gazu - a w mieście te 10-11 weżmie to wszystko to jest pod znakiem zapytania!!

Napisano

Ja mam 1,0 gaznik, zagazowanego od czerwca ubieglego roku. Za instalacje zaplacilem 1300zl. Zebym mial teraz wybierac czy gazowac bez wahania bym postapil tak samo. Glowny plus to duzo tansze tankowanie, a co do osiagow sie przyzwyczailem. Obecnie mam maxymalnie odkrecony gaz przez co uniacz pali okolo 10 na 100 ale da rade zapiszczec 185-tkami na asfalcie zlosnik.gif

Napisano

> Niestety nie zawsze warto -

> Ja w swoim 1,2 założyłem LPG i niestety myślę że wydałem

> wiecej pieniedzy niż gdybym do dzis jeżdził na

> benzynce!!

> Ciągłe regulacje coś się psuje ( a na bieżąco wymieniam

> płyny!!

> Co prawda w monowtrysku i na gazniku to moze inaczej wyglada

> - ale ...............

> Ponadto dużo mi pali gazu !!

> A ile pali ci benzyny - 6 litrów - czyli 24 zł na 100 km

> czyli 12 litrów gazu - a w mieście te 10-11 weżmie to

> wszystko to jest pod znakiem zapytania!!

benzyny to Ci teraz nie powiem. Bo tankuje tylko tyle zeby kontrolka rezerwy sie nie palila. Ale z tego co pamietam to palil cos kolo 6 litrow benzyny,

Napisano

> Czytalem kilka odpowiedzi. Skad macie te dane ???

> Ja w swoim Uno 899ccm mam instalke gazowa, Jezdze na oleju Orlen

> Platinum 10w40.

> Srednie spalanie gazu to ok 6.5-7 litrow gazu na 100 km, wiec

> opisywane przez kolegów 10litrow jest dla mnie malo wiarygodne.

> No chyba ze ich uniaczki sa w nienajlepszej kondycji, wiec chyba i

> benzynki tez niezle ciagna.

> Jak duzo jezdzisz to wg mnie dalej sie oplaca. U mnie dzienna norma

> to ok 100km

> Gaz zamontowalem jakmialem przejechane 40kkm teraz mam 105kkm, co 15

> tysiecy robie diagnostyke, i nie widac nadmiernego zuzycia.

> Wg mnie "Jak sie dba tak sie ma" Regularna wymiana plynow i filtrow

> +regulacja i autku jest bez roznicy LPG czy NoPB

> Dodam ze instalka jest z komputerkiem anie ze srubka do regulacji.

> minus to mniej miejsca w bagazniku, bo zapas musze gdzies wozic.

> Dynamika- na benzynie tez to nie jest FERRARI wiec mi to nie

> przeszkadza

Dlatego że masz instalacje ze sterownikiem spala Ci mniej gazu niż innym np i mi 899 ccm na mieszalniku miasto 10 zejdę poniżej jak przykręcę gazu, wtedy koniki zamieniają się w osiołki hehe.gif trasa 7 ale mi to odpowiada tongue.gif

Napisano

> GAZ TO CUDO !!!

ja juz znam takie cuda co trzeba w nich na okragło kopac

Napisano

> ja juz znam takie cuda co trzeba w nich na okragło kopac

60kkm zrobiłem już na gazie i tylko raz na badaniu technicznym gościu porawił mi minimalnie mieszankę. A tak bez najmniejszych kłopotów. Spalanie średnio 6,5(miasto-trasa), 8,8 (5 osób na pokładzie, na Słowacji po górach).

Nie wiem gdzie to zło niewiem.gif

Napisano

> ja juz znam takie cuda co trzeba w nich na okragło kopac

Dwa lata jeździłem UNO 1.1 gaźnik non-stop na LPG, lato zima i było zero problemów , UNO jeździ dalej na LPG bo ma go kumpel i jest wszystko ok!! Kupiłem kolejny samochód na mono wtrysku i tez z LPG nie mam problemów! Wiec wniosek jest taki ze albo u złych Fachur zakładacie albo sami sobie problemy robicie z LPG nie obrażając nikogo 20.GIF! Dodam ze gaz montowałem w obu przydatkach w tym samym zakładzie !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.