Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pochwale sie

Featured Replies

Napisano

Witam

Wkurzało mnie ciągle walajace sie narzędzia w samochodzie jakies zarówki, bezpieczniki wentylki w schowku oraz narzedzia w bagazniku...postanowilem zrobic sobie porzadna skrzynke na narzedzia 893goodvibes.gif Priorytetem bylo to zeby nic nie trzeszczalo oraz zeby narzedzia nie dzwonily podczas jazdy:

Zaadaptowalem do tego skrzynke niepotrzebna ktora znalazlem w piwnicy:

Tak wyglada z zewnatrz ( 2 zamki, gumowe obicie, rączka praktyczna)

278640177-25-03-07_1652.jpg

Oraz wewnatrz:

278640177-27-03-07_1413.jpg

W koncu mam pozadne miejsce na jakies podreczne srubokrety, tasmy itp 893goodvibes.gif Troche mialem ulatwione zadanie bo skrzyneczka byla super wink.gif

czolem

Oberon

post-58851-14352480832652_thumb.jpg

Napisano

ciekawe co robisz TAKIM MŁOTEM w samochodzie ????

słyszałem że diesle to ciężkie maszyny, ale żeby z młotem do nich ?

ja mam w aucie - jeden wkrętaczek z wymienną końcówką i jedną żarówkę

Napisano
  • Autor

> ciekawe co robisz TAKIM MŁOTEM w samochodzie ????

To jest maly podreczny mlotek w sumie(czesc uderzajaca przekrojem zblizona do przekroju kciuka) zawsze sie przyda puknac jakas srube itp

Wieksze narzedzia mam w garazu oczywiscie bo by do niej nie weszly miala byc podreczna na wypadek awari w trasie i taka jest cool.gif

Napisano

> słyszałem że diesle to ciężkie maszyny, ale żeby z młotem do nich ?

> ja mam w aucie - jeden wkrętaczek z wymienną końcówką i jedną żarówkę

młotek przydaje się w sytuacji gdy spotkamy hama na drodze.

stąd angielska nazwa HAMMER - młotek

Napisano
  • Autor

> młotek przydaje się w sytuacji gdy spotkamy hama na drodze.

> stąd angielska nazwa HAMMER - młotek

wtedy cala skrzynke bym wykorzystal a troszke wazy zapelniona hahaha.gif

Napisano
  • Autor

Dokładnie, młotek przydatna rzecz. Ja przy pomocy młoteczka 3 tygodnie temu silnik wyrzycałem z auta. Normalnie ze skrzynią się zespawał angryfire.gif

278640556-PHOT0035.JPGbbbb.jpg

post-58851-1435248083389_thumb.jpg

Napisano

W związku z tym, ze wozę "trochę" klamotów i lubie porządek, klamoty mam posegregowane na trzy skrzynki (takie z supermarketu zlosnik.gif). W jednej są rzeczy elektryczne, w drugiej mechaniczne, w trzeciej smary, pasty, kleje, taśmy itp zlosnik.gif. Skrzyneczki są wstawione do większej skrzynki ogrodniczej, w której znajdują się jeszcze rzeczy większe typu: pompka, klucz do kół, koc, itp. Całość tworzy kompaktowy zlosnik.gif zespół, który nie lata po bagażniku (bo mam matę antypoślizgową 270751858-jezyk.gif )

Aha, zapomniałbym zlosnik.gif Reszta klamotów jest przymocowana rzepami do boczków bagaznika zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> smary, pasty, kleje, taśmy itp

naszczescie takie zeczy trzymam w garazu

> rzeczy większe typu: pompka, klucz do kół, koc, itp. Całość

> tworzy kompaktowy zespół, który nie lata po bagażniku (bo mam

> matę antypoślizgową )

> Aha, zapomniałbym Reszta klamotów jest przymocowana rzepami do

> boczków bagaznika

Pamietam ta mate w Twoim poscie fajny pomysl 893goodvibes.gif to jest chyba taka do np brodzikow zeby sie nie wy..walic zlosnik2.gif mialem gdzies taka w domu moze tez zastosuje

reszte mam podczepione na takie gumki i po podwieszane do bokow i nie ma bata zeby latało 893goodvibes.gif bo nie ma nic wkurzajacego niz latajace zeczy w schowkach/bagazniku itp zawsze mam wrazenie ze mi cos sie psuje/ kolo odpada hehe.gifhehe.gif

czolem

Oberon

Napisano

> W związku z tym, ze wozę "trochę" klamotów i lubie porządek, klamoty

> mam posegregowane na trzy skrzynki (takie z supermarketu ). W

> jednej są rzeczy elektryczne, w drugiej mechaniczne, w trzeciej

> smary, pasty, kleje, taśmy itp . Skrzyneczki są wstawione do

> większej skrzynki ogrodniczej, w której znajdują się jeszcze

> rzeczy większe typu: pompka, klucz do kół, koc, itp. Całość

> tworzy kompaktowy zespół, który nie lata po bagażniku (bo mam

> matę antypoślizgową )

> Aha, zapomniałbym Reszta klamotów jest przymocowana rzepami do

> boczków bagaznika

> Pozdroofka

Widzę, że brakuje jednej skrzynki...

...z przekaźnikami zakrecony.gif20.GIF270635636-JUMP2.gifrotfl.gif

Pzdr.

P.

Napisano

> to jest chyba taka do

> np brodzikow

Do brodzików jest grubsza, ale też się powinna nadać. Moja ma 1-1,5 mm.

Jest podobna do tej:

http://www.allegro.pl/item179842513_mata_antyposlizgowa_do_bagaznika_auto_comfort.html

tylko ciut większa. Sporo takich mat jesta na allegro.

> reszte mam podczepione na takie gumki i po podwieszane do bokow i nie ma bata zeby latało bo nie ma nic wkurzajacego niz latajace zeczy w schowkach/ > bagazniku itp zawsze mam wrazenie ze mi cos sie psuje/ kolo odpada

waytogo.gif

Pozdroofka

Napisano

> Widzę, że brakuje jednej skrzynki...

> ...z przekaźnikami

hahaha.gif

Jest i z przekaźnikami ale w piwnicy smile.gif Nie miesci się do skrzynki ogrodniczej zlosnik2.gif Oprócz przekaźników skrzynka zawiera podstawki pod nie, zapas diod, LEDów, rezystorów, oprawek na bezpieczniki, konektorów.

Oczywiście "próbki" : 1 przekaźnik, 1 podstawka, kilka diod, LEDów, rezystorów i konektorów, że o opaskach nie wspomne jeździ w bagażniku w skrzyneczce "elektrycznej" zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

dzis widzialem taka mate w TESCO ale za 19,90 ALLEGRO=alezadrogo

• 10 miesięcy później...
Napisano

Wykopałem dinozaura sprzed roku bo dziś z koledzy maro76 i zielik (kolejność alfabetyczna smile.gif ) zrobili mi inwentaryzację w bagażniku. zielik udokumentował swoim super aparatem.

Tu KLIK lista przedmiotów sprzed dwóch lat, teraz trochę przybyło zlosnik.gif

Będą foty (10 sztuk) więc cierpliwości.

Najpierw plan ogólny:

280414138-S7300639.JPG

To co schowane pod kocykiem (w kocyku klucz krzyżakowy do kół coby nie brzęczał) :

280414138-S7300647.JPG

Zawartość walizeczki "elektrycznej" :

280414138-S7300645.JPG

Skrzyneczka "kosmetyczno-klejowo-smarowa" (nie pamiętam co to jest to zielone...) :

280414138-S7300648.JPG

Skrzyneczka "zaciskowo-opaskowa" :

280414138-S7300650.JPG

Skrzyneczka "kabelkowo-termokurczliwa" :

280414138-S7300652.JPG

Skrzynka "kluczowo-śrubokrętowa" (w wieczku znajdują się śrubki, wkrętym, nakrętki, żaróweczki, LEDY, gumki różne, zaślepki plastikowe, kołki pod wkręty, wiertełka i inne drobiazgi, niestety nie uwiecznione na focie, trochę widoczne na nastepnej zlosnik.gif ) :

280414138-S7300655.JPG

Jest jeszcze jedna, której zawartości nie chcialem ujawnić grinser006.gif :

280414138-S7300653.JPG

Badziewny kompresor (nie wiem po co go wożę) i dłuuuuuuugie klucze nasadowe 10 i 13 :

280414138-S7300654.JPG

I na koniec patent na stukającą półkę - wystarczylo trochę obciążyć... zlosnik.gif :

280414138-S7300663.jpg

No i za skrzynką znajdują się upchane różne rzeczy oraz poprzyczepiane naookoło na rzepach. No i pod wykładziną ubraną w matę antypoślizgową, standard: podnośnik, trojkąt itp.

Po co ja to wszystko wozę....? zlosnik.gif

Pozdroofka

post-36940-14352491238823_thumb.jpg

Napisano

> dziś z koledzy maro76 i zielik (kolejność alfabetyczna ) zrobili mi inwentaryzację w bagażniku.

...jest co przejrzeć zlosnik.gif Od razu złapałem inspirację na uzupełnienie mojej bagażnikowej kolekcji o mnóstwo przeróżnych rzeczy, których nie wiem czy kiedykolwiek użyję... ale z pewnością są niezbędne ideia.gif

> zielik udokumentował swoim super aparatem.

Powiedzmy aparatem... do super mu jeszcze duuuużo brakuje icon_rolleyes.gif

Napisano

wink.gif

Co tu można więcej dodać?

Lelek jest człowiekiem przezornym- nigdy nie wiadomo co może sie przydać, a naprawdę ma sporo wszystkiego:

np 2 pompki ( elektryczny kompresorek 12V i tradycyjna pompkę nożną wink.gif )

Generalnie lepiej wyposażony bagażnik niż nie jeden warsztat samochodowy smile.gif

A tu jeszcze 2 ściągacze do izolacji [image]3509386b24403781.jpg[/image] [image]d9f49d26558d6c71.jpg[/image]

pozdrawiam

Napisano

Wozisz to na co dzień? icon_eek.gif

A gdzie miejsce na bagaże.

Napisano

> Wozisz to na co dzień?

Zgadza się. Nigdy nie wiadomo co się przyda na drodze. Jak historia pokazuje nie tylko mi... wink.gif

> A gdzie miejsce na bagaże.

No to są właśnie moje bagaże.... smile.gif Kiedy jadę do Godzilli, oooops... do mojej kochanej teściowej, to na krótko, więc bagaży nie mam za wiele. hehe.gif A jeśli chodzi o urlop/wakacje, to jak powiedzenie mówi: prawdziwa dama i gentelman potrzebują tylko karty kredytowej.... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Wykopałem dinozaura sprzed roku

grinser006.gif

Porzadeczek pozazdroscic 893goodvibes.gif u mnie skrzyneczka sie juz zapelnila "elektrycznym" stafem i musze pomyslec o dodaniu jakiegos kartoniku 893goodvibes.gif bo wszystko luzem w bagazniku tongue.gif

Mialem pytac czy nie lataja te skrzynki po bagazniku podczas jazdy ale widze ze masz mate antyposlizgowa waytogo.gif

Napisano
  • Autor

A czemu te narzedzia takie czyste cfaniaczek.gif893goodvibes.gif893goodvibes.gif

czolem

Oberon

Napisano

> Jest jeszcze jedna, której zawartości nie chcialem ujawnić

stanowczo się domagamy devil.gif

PS. przed chwilą dowiedziałem się, że nie usłyszę nigdy żadnych złośliwości

związanych z dużą ilością gratów w bagażniku

do Ciebie duuużo mi brakuje zlosnik.gif

PS.2. nigdy takich złośliwości nie słyszałem, ale zapewnienie jest ok.gif

Napisano

> stanowczo się domagamy

No trochę widać na focie. smile.gif Jak rozpoznasz to co widać to reszty się domyslisz...

> PS. przed chwilą dowiedziałem się, że nie usłyszę nigdy żadnych

> złośliwości

> związanych z dużą ilością gratów w bagażniku

Pokazaleś foty żonie... hehe.gif

Pozdroofka

Napisano

> A czemu te narzedzia takie czyste

> czolem

> Oberon

Narzędzia- zobacz jaki kolor maja skrzynki narzędziowe- są czystsze niż moje wyplakowane plastiki w środku smile.gif

Napisano

> Jest jeszcze jedna, której zawartości nie chcialem ujawnić

nie wiem czemu, ale akurat to wydaje się najbardziej interesujące food.gif

no ale skoro kolega lelek nie ma zamiaru tego ujawniać, to.... może mała ankieta? 270751858-jezyk.gif co to może być...? takie różowe...? zlosnik2.gif

a tak poważnie - to podziwiam, ale u siebie tego sobie nie wyobrażam (koło zapasowe za dużo miejsca zajmuje grinser006.gif)

Napisano

> No trochę widać na focie. Jak rozpoznasz to co widać to reszty się

> domyslisz...

w sumie masz rację, przyjrzałem się smile.gif

> Pokazaleś foty żonie...

noooo... tak jakby icon_rolleyes.gif

ma konto na AK to i tak by zobaczyła cfaniaczek.gif

Napisano

> A czemu te narzedzia takie czyste

Eeeeetam... Zobacz np. na lutownicę. Ona ma już 23 lata.... Eksploatowana baaaardzo przez 15 lat, ostatnio raczej okazyjnie. Kiedyś robili dobry sprzet i narzędzia...

Pozdroofka

Napisano

> Narzędzia- zobacz jaki kolor maja skrzynki narzędziowe- są czystsze

> niż moje wyplakowane plastiki w środku

Bo mam szczelny bagażnik grinser006.gif Auto też, jechaleś dzisiaj, w miarę czysto a nie sprzątane juz ze 3 tygodnie.

No i mam fioła - czyszczę narzędzia po każdej robicie smile.gif Jak zielik, tylko nie chusteczkami dla niemowlaków smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> No i mam fioła - czyszczę narzędzia po każdej robicie Jak zielik,

> tylko nie chusteczkami dla niemowlaków

> Pozdroofka

To co dobre dla pupy niemowlaka musi być dobre dla Astry...

hahaha.gif

Napisano

> Co tu można więcej dodać?

> Lelek jest człowiekiem przezornym- nigdy nie wiadomo co może sie

> przydać, a naprawdę ma sporo wszystkiego:

> np 2 pompki ( elektryczny kompresorek 12V i tradycyjna pompkę nożną

> )

> Generalnie lepiej wyposażony bagażnik niż nie jeden warsztat

> samochodowy

A wyobrażacie sobie co to by było jak by lelek miał dużego vana lub coś koło tego confused.gifshocked.gif On by woził podnośnik hydrauliczny i maszynę do wyważania kół bokser.gifhahaha.gif

Na szczęście ma "tylko" śliczną śnieżną asterkę htb claps.gifpub2.gif

Napisano

Kurna, moje graty serwisowe mieszczą się w małej torebce. W stacjonarnym serwisie chyba nie mam aż tylu.

Aż dziw, że nie masz wmontowanych w Astrę podnośników które by ją unosiły na metr do góry.

Nie masz, prawda? icon_eek.gif

Napisano

> A tu jeszcze 2 ściągacze do izolacji

Ten pierwszy to porażka, co zresztą jak widać na fotach przetestował Maro . Za to ten drugi... 20 lat ściąga izolację z przeróżnych przewodów i wciąż jak nówka... smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Kurna, moje graty serwisowe mieszczą się w małej torebce. W

> stacjonarnym serwisie chyba nie mam aż tylu.

A jakoś się nazbierało... Ale za to jestem samowystarczalny smile.gif Gdziekolwiek bym się nie znalazł z większością rzeczy dam sobie radę, a nie wiadomo co się trafi wink.gif

A czasem jak gdzieś jestem "w gościach" i mi się nudzi to zawsze mogę pójść do auta i coś pokombinować bo mam czym smile.gif I bywa, że na drodze kogoś się poratuje... Np tym co mam mogę naprawić wszystko w instalacji elektrycznej o ile nie wymaga to wymiany jakiś czujników czy cuś (jak siędobrze przyjrzeć, w skrzynce elektrycznej jest taki "dlłgopisowy" palnik na butan (tandeta, ale jak dysza się nie zapcha to da się polutować - 1300* smile.gif ). Lutownica prawdziwa na 12V niestety nie była dla mnie przewidziana... hehe.gif

> Aż dziw, że nie masz wmontowanych w Astrę podnośników które by ją

> unosiły na metr do góry.

Wbrew pozorom to wcale nie jest takie ciężkie smile.gif

> Nie masz, prawda?

hahaha.gif

Pozdroofka

Napisano

> Wbrew pozorom to wcale nie jest takie ciężkie

A ważyłeś zawartość bagażnika?

hehe.gif

Napisano

Witam!

Ale reklame teraz zrobiles dla Opla-Astry hahaha.gif.

Masz w bagazniku wiecej niz ja swego czasu w zakladowym Zuku-Pomocy Technicznej.

Nawet w Syrence jadac na urlop mialem mniej zakrecony.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dziś silnie dyskutowaliśmy z kolegą Maro76 na temat wkrętarek (małych, nie mylić z wiertarko-wkrętarkami) smile.gif

Wnioski w zasadzie dwa:

1. Jeżeli już to tylko z akumulatorami litowo-jonowyni. Te zwykłe Ni-MH i Ni-Cd zawsze są rozładowane kiedy trzeba coś zrobić zlosnik.gif

2. Jeżeli wozić w samochodzie zamiast śrubokręta to albo właśnie Li-ion albo... na zwykłe baterie smile.gif Li-ion potrafią przeleżeć pół roku bez ładowania i trzymają pełne naładowanie, no i mozna je doładowywać w każdej chwili bez konieczności czekania aż się rozładują zupełnie ( brak "efektu pamięci" i takie tam... smile.gif ). No a na baterie to wiadomo - trzeba kręcić, wklada się baterie i już).

Ale ja nie o tym smile.gif

W związku z tym, że mam dwie takie małe wkrętarki, jedna leży sobie w domu a druga jeździ w aucie. Jako że lubię sobie ułatwiać życie, stwierdziłem że nie chce mi się nosić wkrętarki do domu aby ją w razie potrzeby naładować, wymysiłem drobny patencik smile.gif

Otóż moje wkrętarki mają na wyposażeniu "podstawki", które są jednocześnie ładowarkami (fota zapożyczona) :

280483646-bosch0.jpg

Można w przerwach w pracy odstawiać na podstawkę i jednocześnie ładować. Ładowanie odbywa się za pomocą dwóch blaszek kontaktowych umieszczonych w rączce, na dole. Z podstawki wystają dwie blaszki na sprężynkach, które doprowadzają prąd. Blaszki:

280483646-bosch1.jpg

280483646-bosch5.jpg

Pomyslałem, że skoro jest źródło pradu w samochodzie, dlaczego z niego nie skorzystać? smile.gif Akumulatorek jest 3,6V więc czemu nie uzyć ładowarki samochodowej od Nokii, która daje właśnie takie napięcie?

Koncepcje miałem 3:

1. Usunąć blaszki z wkrętarki, rozwiercić trochę otwór po jednej z nich i wkleić gniazdo z telefonu. Ma to tę wadę, że pozbawiam się możliwośc użycia normalnej ładowarki.

2. Wywiercić otwór w obudowie i zamontować gniazdo z telefonu. Też odrzuciłem aby nie szpecić sobie sprzętu smile.gif

3. Kupiłem przelotkę, która na jednym końcu przewodu ma gniazdo Nokii a na drugim... jakąś tam wtyczkę. Wtyczkę obciąłem i zamontowałem konektorki, których rozmiar dobrałem do blaszek. Teraz moja samochodowa ładowarka wygląda tak:

280483646-bosch2.jpg

Najciekawsze jest to, że akumulatorek wkrętarki ładuje się w samochodzie o jakieś 50% szybciej niż w ładowarce sieciowej smile.gif

Pozdroofka

post-36940-14352491606094_thumb.jpg

• 2 lata później...
Napisano

> 1. Jeżeli już to tylko z akumulatorami litowo-jonowyni.

Se odkopię dinozaura, a co zlosnik.gif

Jedna uwaga co do sprzętu z Li-Ion: absolutnie nie nadaje się do całorocznego wożenia w aucie. Akumulatory Li-Ion są bardzo wrażliwe na niską temperaturę, więc tydzień wożenia w bagażniku przy -10 stopniach załatwi nam narzędzie na cacy. A w IXO akku jest nierozbieralny... crazy.gif

Pozdrawiam,

Paweł

Napisano

Jak to co ? Przykuje uwagę hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jak to co ? Przykuje uwagę

odpowiadasz Koledze, który nie logował się na forum od października 2008 r. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> odpowiadasz Koledze, który nie logował się na forum od października 2008 r.

zlosnik2.gif dokladnie dinozaur jak nic ... dawno juz ta skrzynka przestala byc wystarczajaca i jej miejsce zajely inne hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.