Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

407 SW vs laguna Grandtour vs Alfa 159 sportwagon - co wybra

Featured Replies

Napisano

smile.gif

Witam

Taki oto dylemat sie pojawil przed moim znajomym i ja w jego imieniu pytam sie Was drodzi kacikowicze. Autko ma byc kombi, nie chodzi o mega wielkie kombi, po prostu nadwozie tak musi wygladac. W zasadzie to pod uwage bierzemy tez 3 modele. Nie chcemy zadnych niemieckich ani japonskich samochodow (chyba ze sa wyjatkowo wyjatkowe smile.gif ) Silniki to tylko diesle, okolo 100 - 130 KM. Afla najpiekniejsza, zdecydowanie i nikt mi nie powie ze jest inaczej. Silniczek 1,9 120 KM tez niczego sobie. Bedzie to wersja najtansza. Za peugeotem stoi fakt ze znajomych duzo aut juz u nich kupil i ma atrakcyjne upusty. Laguna jest bo naprawde fajnie wyglada, duzo dobrych opini o niej slyszalem i ogolnie fajne autko. Co mozecie mi powiedziec o tych samochodzikach?

PS - tylko nie pisac mi ze auta na F (Fiaty i Francuskie) to szmelc bo nie kieruje sie stereotypami smile.gif

pozdr

Napisano

> Laguna jest bo naprawde

> fajnie wyglada, duzo dobrych opini o niej slyszalem i ogolnie

> fajne autko.

Moim zdaniem bardzo komfortowe autko ok.gif

test wink.gif

Napisano
  • Autor
a może Octavia II 2.0 TDI 140KM ?? zlosnik.gif
Napisano

> Moim zdaniem bardzo komfortowe autko

> test

407SW ma przepiekny wyglad. Nie jezdzilem jeszcze takim modelem, ale wizualnie jest najladniejsze według mnie

Jezdzilem Renault Laguną Grandtour Tutaj moja opinia o tym aucie

Alfa Romeo - ładny wyglad, drogi zakup i eksplaatacja i kiepska jakosc we wnetrzu

Wybralbym Lagune

Napisano
  • Autor

> a może Octavia II 2.0 TDI 140KM ??

Jest w ofercie rowniez rozwazana, ale nie jest autem na F smile.gif Ogolnie to ma byc auto nietuznikowe, zostanie i tak po 3 latach sprzedane smile.gif

Napisano
  • Autor

> Alfa Romeo - ładny wyglad, drogi zakup i eksplaatacja i kiepska

> jakosc we wnetrzu

Materialy we wnetrzu? Siedzielismy w kazdym z autek i Alfa ma wrecz lepsze materialy niz laguna i peugeot. Nie wiem dlaczego tak myslisz? To samo silnik, to 1,9 JTD stosowany w Fiatach, Alfach, Oplach (Astra i Vectra), Wiec rowniez nie widze gdzie jest droga w eksploatacji smile.gif Kierujesz sie stereotypem ze Alfa kiepska bo wloska i napewno dali twarde plastiki tak ? smile.gif pozdr

Napisano
  • Autor

> Jest w ofercie rowniez rozwazana, ale nie jest autem na F Ogolnie to

> ma byc auto nietuznikowe, zostanie i tak po 3 latach sprzedane

to poszukać RS zlosnik.gif

Napisano

> Materialy we wnetrzu? Siedzielismy w kazdym z autek i Alfa ma wrecz

> lepsze materialy niz laguna i peugeot. Nie wiem dlaczego tak

> myslisz? To samo silnik, to 1,9 JTD stosowany w Fiatach, Alfach,

> Oplach (Astra i Vectra), Wiec rowniez nie widze gdzie jest droga

> w eksploatacji Kierujesz sie stereotypem ze Alfa kiepska bo

> wloska i napewno dali twarde plastiki tak ? pozdr

Nie stereotypem. Mój znajomy ma taki car, przejechał nią 25000km po PL i wszystko puka, trzeszczy, zawieszenie tez. Cztery razy już był w serwisie bo ciagle wyskakuje kontrolka check engime.

Wybor nalezy do Ciebie

Alfę kupuje sie sercem a nie rozumem wink.gif

Napisano

> 407SW ma przepiekny wyglad. Nie jezdzilem jeszcze takim modelem, ale

> wizualnie jest najladniejsze według mnie

mnie się peguoty nie podobają wink.gif

> Jezdzilem Renault Laguną Grandtour Tutaj moja opinia o tym aucie

> Alfa Romeo - ładny wyglad, drogi zakup i eksplaatacja i kiepska

> jakosc we wnetrzu

wygląd serduszka.gif

> Wybralbym Lagune

tak, samo wcale nie jest taka zła jak legendy głoszą o francuzach screwy.gifwaytogo.gif

Napisano

> tak, samo wcale nie jest taka zła jak legendy głoszą o francuzach

Ano właśnie. Renault zrobiło wielki postęp do przodu waytogo.gif

Napisano

> Ano właśnie. Renault zrobiło wielki postęp do przodu

nie wiem o co to chodziło, ale brat użytkuję megane 97r, ma ponad 100kkm nic złego się nie dzieje wink.gif

kumpel ma lagune ale z rocznika 00 w dci i chwali sobie ok.gif

okazuje się, że jednak trzeba sie przekonać do tych autek wink.gif

Napisano

> Witam

> Taki oto dylemat sie pojawil przed moim znajomym i ja w jego imieniu

> pytam sie Was drodzi kacikowicze.

U mnie z rozsądku wygrywa Laguna,

gdybym mial wiecej kazy to 407, a gdybym zupelnie sie nie liczył z pieniedzmi kuiłnym Alfę...

Delco

Napisano

Afla

> najpiekniejsza, zdecydowanie i nikt mi nie powie ze jest

> inaczej. Silniczek 1,9 120 KM tez niczego sobie. Bedzie to

> wersja najtansza.

nie wiem czy twoj znajomy porownywal cenniki tych samochodow.

bo alfa to to raczej nie stoi bliko renaul i peugeota.

Napisano
  • Autor

> Afla

> nie wiem czy twoj znajomy porownywal cenniki tych samochodow.

> bo alfa to to raczej nie stoi bliko renaul i peugeota.

97 tys alfa 1,8 JTD

90 tys 407 SW

88 tys Laguna

Nie wiele drozsza jest smile.gif

Napisano

> 97 tys alfa 1,8 JTD

> 90 tys 407 SW

> 88 tys Laguna

> Nie wiele drozsza jest

boje sie, ze jesli sprobowac doposazyc alfe do poziomu franzuzow, i jescze pogadac o ewentualnych upustach, to roznica bedzie juz bardziej odczuwalna

Napisano

Laguna jest bo naprawde

> fajnie wyglada

Zgadzam się wygląda bardzo fajnie ok.gif, bardzo mi się podoba. W zeszłym roku jak zamieniałem samochód też Laguna kombi chodziła mi po głowie (jeden z nielicznych aut w wersji kombi, które mi się podobają). Jednak z opinii użytkowników wiem, że jest awaryjna jesli chodzi o elektronikę szczególnie przy bardzo wypasionych wersjach.

Napisano

> 97 tys alfa 1,8 JTD

> 90 tys 407 SW

> 88 tys Laguna

Widziales juz 159/Brere/Spidera we wstecznym lusterku? Gdy tylko mnie sie to zdarza to ciarki przechodza po plecach, a samochod ktorym aktualnie wtedy jade automatycznie przeskakuje na sasiedni (znaczy sie blizej krawedzi) pas jezdni. Jesli ma byc nietuzinowo to tylko Alfa, tym bardziej z mJETem. To sprawdzone konstrukcje, nie to co obecne GMowskie podroby prawdziwych silnikow made by AR. Mowie Ci to jako alfista z kilkuletnim stazem wink.gif

Napisano

Może C5? Może nie jest najpiękniejszy ale masz ultra bajer w postaci hydro smile.gif

No i samochodzik w miarę bezawaryjny po liftingu smile.gif

Napisano

Samochód klasę niżej i nie posiada CR.

Napisano

> Witam

> pytam sie Was drodzi kacikowicze. Autko ma byc kombi, nie chodzi

> o mega wielkie kombi, po prostu nadwozie tak musi wygladac. W

> zasadzie to pod uwage bierzemy tez 3 modele. Nie chcemy zadnych

> niemieckich ani japonskich samochodow (chyba ze sa wyjatkowo

> wyjatkowe ) Silniki to tylko diesle, okolo 100 - 130 KM. Afla

> wersja najtansza. Za peugeotem stoi fakt ze znajomych duzo aut

> juz u nich kupil i ma atrakcyjne upusty. Laguna jest bo naprawde

> fajne autko. Co mozecie mi powiedziec o tych samochodzikach?

> PS - tylko nie pisac mi ze auta na F (Fiaty i Francuskie) to szmelc

> bo nie kieruje sie stereotypami

> pozdr

Ja wybrałem Lagunę II.

Komfort nieporównywalny z Pancerwagonami i innymi Skodami, nie wspominając już o kulturze pracy silnika z CR.

Co do awaryjności - można wsadzić między bajki.

Dla przykładu, w/g ADAC (taki niemiecki PZMot) Laguna II z 2005r. jest mniej awaryjna niż Avensis.

Turbina dostarczana przez Honeywell (Garrett) do wymiany lub regeneracji co 100 kkm, jak w każdym innym silniku wysokoprężnym zasilanym CR.

Ale wybór należy do Ciebie...

Napisano

Alfa bez mrugnięcia okiem - takiego wyglądu nie ma żadne auto

Napisano

Moj ojczulek ma Lagune przed FL, tyle ze 2.2 dCi. Bardzo fajnie chodzi i w ogole podoba mi sie linia. Wez pod uwage, ze na jesieni ma byc premiera laguny III, wiec moze wybrac cos, co mimo wszystko przez te 3 lata bedzie "swieze"? Jesli chodzi o Peugeota to nie mialem stycznosci. Wiem tylko, ze znajomemu w 307ce plyta podlogowa odpadala smile.gif ale sa modele i sa odpadki. Wez to co lepiej wyposazone.

Napisano

> Alfa bez mrugnięcia okiem - takiego wyglądu nie ma żadne auto

Tak, o gustach się nie dysktuje. Faktycznie Alfa wygląda nieźle, "prawie" jak Laguna. A "prawie", jak mówi reklama koncernu Heineken "robi wielką różnicę...". zlosnik.gif

Napisano

407 food.gif bardziej zwraca na siebie uwagę niż laguna i nowszy model poniekąd. Do tego silniki HDI cieszą się bardzo dobrą opinią, ja swój baaaaardzo chwalę (póki co).

Napisano

> Samochód klasę niżej i nie posiada CR.

a co mu po CR....

owszem cichszy, ale tez parametry gorsze....

jakoś sam atrybut posiadania CR mnie nie przekonuje

a co do klasy wszystko zależy kto będzie jeździł....

od jego wzrostu, oraz czy sam, max dwie osoby czy może więcej

osobiście przy 184cm nie zauważyłem różnicy jako kierowca w OII, 407, i 159

Napisano

> Jest w ofercie rowniez rozwazana, ale nie jest autem na F Ogolnie to

> ma byc auto nietuznikowe, zostanie i tak po 3 latach sprzedane

no jeśli na trzy lata, i utrata wartosci nie ma znaczenia, to Alfa

a jesli jednak kasa sie liczy, to moze accord z 2,2 d? słyszalem ze mozna bez problmu podkrecic moc do 190 km

Napisano

Każdy z tej trójki to drogi serwis. duża utrata wartosci. Alfa jet piekna, Laguna tez w kombi ładna, Pug z tym spuchniętym tyłkiem jest paskudny.

Napisano

to są auta nieporównywalne. alfa jest z innej bajki wobec dwóch francuzów smirk.gif

Napisano

> no jeśli na trzy lata, i utrata wartosci nie ma znaczenia, to Alfa

> a jesli jednak kasa sie liczy, to moze accord z 2,2 d? słyszalem ze

> mozna bez problmu podkrecic moc do 190 km

ale chyba nie kombi bo to wygląda tragicznie, kompletnie bez proporcji wóz... a wtemacie o kombi pytanie.

Nawiązując do tematu właśnie - dziwię śię że w ogóle ktoś się zastanawia, jasne że Alfa! (wątpię aby utrata wartości była dla niej znacząco inna niż Laguny i 407?)

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano

> Witam

> pytam sie Was drodzi kacikowicze. Autko ma byc kombi, nie chodzi

> o mega wielkie kombi, po prostu nadwozie tak musi wygladac. W

> zasadzie to pod uwage bierzemy tez 3 modele. Nie chcemy zadnych

> niemieckich ani japonskich samochodow (chyba ze sa wyjatkowo

> wyjatkowe ) Silniki to tylko diesle, okolo 100 - 130 KM. Afla

> wersja najtansza. Za peugeotem stoi fakt ze znajomych duzo aut

> juz u nich kupil i ma atrakcyjne upusty. Laguna jest bo naprawde

> fajne autko. Co mozecie mi powiedziec o tych samochodzikach?

> PS - tylko nie pisac mi ze auta na F (Fiaty i Francuskie) to szmelc

> bo nie kieruje sie stereotypami

> pozdr

od dwóch lat mam w rodzinie lagune 2FL kombi 2.2DCI. Przez ten czas był z winy ASO problem z czujnikami kół bo do zimówek dali nie te co trzeba, wymienili drążek kierowniczy, orging od jakiejś klapki zamykającej dopływ powietrza po wyłączeniu silnika i ostatnio kabelek od uruchomienia hamulca ręcznego bo nie stykał.

Ogólnie imho warto kupić lagunkę po lifcie bo poradzili sobie z chorobami nękającymi wcześniejsze modele wink.gif

nie wiem jak teraz ale jak kupowaliśmy lagunę to 407 nam odradzali bo pierwsze egzemplarze się psuły. Pewnie teraz jest lepiej.

A alfa jest śliczna ale fatalnie wykonana i na pewno się będzie psuła bo to alfa grinser006.gif

Napisano

> A alfa jest śliczna ale fatalnie wykonana i na pewno się będzie psuła

> bo to alfa

No tak - 407 "odradzali" bo "podobno" się psują, Alfa fatalnie wykonana shocked.gif - którą oglądałeś - Arne ??? bo chyba nie 159, a nawet nie 156/147 i "na pewno będzie się psuła".

A że laguna i to własna , "się psuje" to pikuś, co opinia to opinia im bardziej zasłyszna tym ważniejsza, nie ? smile.gif super smile.gif

Ale ok, będą tańsze 1-2-3 latki , niech tak będzie smile.gif

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano

> No tak - 407 "odradzali" bo "podobno" się psują, Alfa fatalnie

> wykonana - którą oglądałeś - Arne ??? bo chyba nie 159, a nawet

> nie 156/147 i "na pewno będzie się psuła".

> A że laguna i to własna , "się psuje" to pikuś, co opinia to opinia

> im bardziej zasłyszna tym ważniejsza, nie ? super

> Ale ok, będą tańsze 1-2-3 latki , niech tak będzie

> Pozdrawiam

> Andrzej

proponuje najpierw ochłonąć

po pierwsze, 407 nie jeździłem, napisałem zasłyszaną opinię, ok.

po drugie jeździłem brerą (czyli to samo co 159) bo mieliśmy ją na cały dzień dostarczoną do sesji zdjęciowej. Plastik trzeszczał, z gałki złaził lakier i się ruszała (sama gałka na boki), były problemy z lampami bo nie kontaktowały i takie tam duperele. Więc tak, uważam chodź alfa robi najładniejsze samochody to jednak ich jakość wykonania nie jest najlepsza. Dodatkowo sprzęgło się ślizgało ale to podobno wina zientatrkich wink.gif

po trzecie co do laguny. Nie pracuje w renault i na prawdę średnio mi zależy na przekonywaniu kogokolwiek do niej. Napisałem z czym miałem problemy bo to lepsze niż napisać bierz bo fajna jest. Autor wątku podejrzewam sam będzie w stanie wyciągnąć wnioski

a na koniec ci napisze że niestety mam zamiar kupić 156 bo jak przez przypadek coś się nie zepsuje to jest to zajefajne auto. Najwyżej zbankrutuje

Napisano

ale to klasa nizej jak juz to passka A4 polecaj zlosnik.gif

Napisano

> ale to klasa nizej jak juz to passka A4 polecaj

w tej cenie z tym silnikiem ?? wink.gif

Napisano

Witam

Powiem tak.

Kiedys tez smialem sie z ludzi ktorzy mowili ze francuskie to sie psuje i jest bee.

Namowilem mojego tate na lagune II 1.9 dCI 100KM w 2002roku (grudzien).

Teraz slysze ze napewno renowki juz nie kupi. Caly czas zawieszenie stuka. Jak nie sworzen to poduszka belki tylnej, jak nie poduszka to koncowka drazkow kierowniczych itp. Dodam ze starszy jezdzi bardzo delikatnie. Laguna jechala tylko raz 190 jak ja prowadzilem 893goodvibes.gif. Poza tym nie przekracza 130 km/h.

Raz jechala laweta bo kompsie podwiesil i nicnie pomagalo, odlaczenie akumulatora itp - laeta do serwisu.

Jak dotad lagunama ok 140 000km i silnik chodzi ok.

Podswietlenie automatycznej klimy padlo chyba po pol roku od kupna, tydzien temu naprawione przy okazji wymiany silnika od nawiewow.

Po 20kkm padlo jakies kolanko od klimy ->wymiana plus nabicie.

Ogolnie autko super wygodne ale usterki (w sumie drobiazki) ale wk#$%#$% niesamowicie. Auto strasznie niedopracowane w szegolach. Duzo halasu o nic.

O innych usterkach n

Ogolnie starszy chetnie zamienilby sie na moja leganze o 2 lata starsza i z przebiegiem teraz ok 180kkm.

Wybor nalezy do Ciebie ale ja bym sie nie pchal w renowki. Co do innych na f to nie wiem ale ja juz wole DU. Mam doswiadczenie z lanosem i leganza i nie mam takich problemow jak moj starszy, ktory mowi - przeciez w lanosie nie ma co sie psuc - moze i racja ;-)ale o to w koncu chodzi w aucie.

pozdrawiam wink.gif

ps. Sory za chaotyczne pisanie ale jestem troche zmeczony boozing.gif. Nie kupuj laguny, dobrze Ci radze.

Napisano

ps. Poza tym od dobryk kilku tys km serwis nei moze zlokalizowac zrodla wibracji przy przyspieszaniu auta. Czesc drogie na maxa a zamienniki sa dobre i tanie ale na krotko.

Coraz bardziej przekonuje sie do aut niemieckich czy japonskich widzac po tesciach ( VW passat 2002r) - nie ma takich problemow.

Napisano

To zależy od modelu. Niemieckim producentom też zdarzają się poważne wpadki. Np. Mercedes Vito czy Volkswagen Sharan.

Napisano

> To zależy od modelu. Niemieckim producentom też zdarzają się poważne

> wpadki. Np. Mercedes Vito czy Volkswagen Sharan.

A co sie w Sharanach działo?

Napisano

> A co sie w Sharanach działo?

Wystarczy po popatrzeć na rankingi niezawodności gdzie sharan od dobry paru lat plasuje się na szarym końcu smile.gif

Napisano

Witam

Trzeba wiec wybierac marke i model, gdzie jest mniejsza szansa na awarie a Renault napewno do takich nie nalezy.

pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Trzeba wiec wybierac marke i model, gdzie jest mniejsza szansa na

> awarie a Renault napewno do takich nie nalezy.

Nie pisz bzdur. To, że twój ojczulek trafił na jakiegoś bubla nie znaczy, że wszyscy tak trafiają.

Wszystkie renówki, którymi powożę lub powoziłem katowałem niemiłosiernie i nic się nie działo...

Napisano

Juz nie chcialem pisac, ze moj znajomy jest fanem renowek (ja tez bylem). On ma Lagune II grandtour z 2001 czyli poczatek produkcji i wsadzil w nia chyba drugie tyle na naprawy ile wydal na nowa. Jest stalym bywalcem serwisu. Jemu podoba sie ten samochod (fakt wygodny jest i to bardzo, ladny rowniez) oraz stac go na naprawy i ma na to czas 893goodvibes.gif. Ktos inny na niego pracuje 893goodvibes.gif.

Zaczynal od renault 9 disel, potem clio, lagunaI, ale chyba na lagunie II skonczy przygode z ta firma wink.gif.

Zapytaj w serwisie jak z awaryjnascia lagun to Ci powiedza.

Jak mowie, ja bylem zawsze za renowkami do czasu az znalazla sie jedna w rodzinie, wystarczy.

Moim zdaniem jest to autko na 100 000km. Co to jest 100kkm w tych czasach na auto??

Napisano

Aha, co do jakosci wykonania to o trzeszczacej desce rozdzielczej juz nawet nie wspomne.

Na plus moge zaliczyc:

- male spalanie, do 6l max z klima jak oczywiscie jezdzi ojczulek 893goodvibes.gif. (glownie trasa do 120km/h).

- bardzo ladna kulktura pracy silnika

- wygodny

- fajne komfortowe zawieszenie

- bardzo mile/przyjazne wykonczenie w srodku

Zeby to jeszcze bylo tak awaryjne jak np. Toyota to bym bral od razu. 893goodvibes.gif

Napisano

> Wystarczy po popatrzeć na rankingi niezawodności gdzie sharan od

> dobry paru lat plasuje się na szarym końcu

Rzuć okiem też na tabelę spadków cen aut....

Może mi wytłumaczysz, że jeśli Renault jest mniej awaryjne od VW, jest tez bardziej komfortow (to już moja opinia) czemu jest tak duży spadek wartości w stosnku do VW

Napisano

> Rzuć okiem też na tabelę spadków cen aut....

> Może mi wytłumaczysz, że jeśli Renault jest mniej awaryjne od VW,

> jest tez bardziej komfortow (to już moja opinia) czemu jest tak

> duży spadek wartości w stosnku do VW

Bo VW to synonim luksusu w dziwnych krajach np. Polsce zlosnik.gif

Napisano

> Bo VW to synonim luksusu w dziwnych krajach np. Polsce

Gorzej wyposażony i w gorszym stanie Sharan z 1999 roku kosztuje tyle co Espace z 2001. A dla mnie to właśnie Espace jest bardziej luksusowy zlosnik.gif

Napisano

hmm... Alfa romeo - tak tak, piekne auto, ale delikatne i sypie sie jak łupiez z głowy nastolatka.

Pug - jeszcze lepszy smile.gif sype sie mniej niz alfa ale za to jak sie sypnie to panie teleofn po lawete - wspaniale auto smile.gif

A Renault - uuu rodzyneczek, niczym sutek 80 letniej baby - moze to i sutek ale zero frajdy z tarmoszenia, no i nie wiadomo czy sie nie urwie...

Ludzie, co wam odbija z tymi zawodnymi i psujacymi sie zasysaczami gotówki ???? Kupuj panie japońca i nie marudź.

Napisano

> Gorzej wyposażony i w gorszym stanie Sharan z 1999 roku kosztuje tyle

> co Espace z 2001. A dla mnie to właśnie Espace jest bardziej

> luksusowy

Kilka lat temu rozgladałem sie za kompaktem tak do 20 paru tysi zł. i tak do 3 - 3,5 lat. No i kupiłem Brave 3,5 letnia za 22500 z podstawowym wypasem czyli PP, WS ESz, metalik, dzielona kanapa przebieg ok 60 tyś km, a dlaczego? Porównywalne np. Astra II były od 10 tys zł drozsze. Więc po co miałem przepłacać za szyby na korbki zlosnik.gif Brave sprzedałem po 2 latach a jedynie w co musiałem zainwestować to nowy bendiks (czy jak to sie pisze).. acha poszła za 20 tyś zł ok.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.