Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drzwi + maty, fotorelacja

Featured Replies

Napisano

Kolega KJO już założył wątek, zwiazany z panelami ale postanowiłem założyć nowy co by tamten nie rozrósł sie do niewiadomo jakich rozmiarów i żeby się łatwiej czytało biglaugh.gif. Więc postanowiłem wygłuszyć drzwi matami APP cena na alegro jak kupowałem to 5,39 zł zresztą od kolegi z AK o nicku "kubi 21". wiadomo trzeba rozebrać tapicerę nie będe opisywał jak w atku KJO jest idealnie napisane, przedstawie efekty końcowe, ciągnąłem też nowe kabelki bo stare są trochę za cieńkie do mojego teraźniejszego sprzęta, oczywiscie rozwiercanie kostek itd. zlosnik.gif. Oto parę fotek:

272938265-drzwi%2Bmaty%20001%20ak.jpg

Tak wyglądają po obklejeniu, maty są także klejone od środka drzwi, co będzie widać na kolejnych fotach

272938268-drzwi%2Bmaty%20002%20ak.jpg

Do odtłuszczenia powierzchni przed przyklejeniem mat (blachy) użyłem jagodzianki na kościach czyli denaturatu

zlosnik.gif

272938272-drzwi%2Bmaty%20003%20ak.jpg

Matami zaklejamy wszystkie możliwe dziury aby głośnik dostał zamkniętą przestrzeń

cool.gif

Jako że po wygłuszeniu w środku wytwarza się dość duze ciśnienie, a moją tapicerę rozbierałem już chyba z 5 razy z różnych powodów zlosnik.gif troszke się odkształciła i po jej założeniu i zapodaniu muzy jednak zaczęła drgać to zrobiłem coś takiego:

272938277-drzwi%203%20ak.jpg

Zdjęcie przedstawia robotę wykonaną do połowy, wykleiłem dyktę matami a w miejszca gdzie są otwory na śruby założyłem podkładki metalowo-gumowe, aby zamortyowały drgania no i oczywiście maty jak widać, efekt waytogo.gif nic nie trzeszy nie rezonansuje.

Efekt końcowy waytogo.gif głośniki grają o niebo lepiej, bo to one grają a nie drzwi, poprawiła się dynamika basik niżej schodzi, zostały oczywiscie zaminione seryjne leża w pudle biglaugh.gif, w przyszłości planuje zmienić na lepsze na razie są średniej klasy bo kasy nigdy nie za wiele oslabiony.gif, ale i tak jestem bardzooo zadowolony zlosnik2.gif z brzmienia.

Aha i najważniejsze jeśli zakładamy glośnik trochę grubszy niż seryjny musimy obciąć lub poodginać blachę inaczej nie wejdzie, młot, majzel, wiertara, kątówka i jazda, trza krzesać iskry i ciąć blachę biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Tutaj jeszcze przedstawiam moją 1 wersję zmiany audio, założony był głośnik 2 drożny 100 razy lepszej jakości niż seryjny, jednak nie sprawdził się sick.gif. Był założony na plastikowych dystansach (co widać), drzwi nie były wygłuszone no i był własnie 2 drożny, jakość grania gorzej niż żle jedno syczenie i nic więcej zero jakiegokolwiek basu, dynamiki.

Moja rada zakładać zestwa odseparowany, w drzwi midbas, w słupek lub podszybie tweeter, choć może wszyscy to wiedzą ale powtarzam bo ja się naciołem i niema co próbować angryfire.gif. No to chyba tyle.

272938281-my%20punciak%20010%20panele%20g%B3o%B6..jpg

Napisano

fju fju fju.... smile.gif

Napisano

> fju fju fju....

Nie no Gizio, nie obrażaj kolegi Lalasa! nono.gif

Chciałeś raczej powiedzieć: "UMPSSS, UMPSSS, UMPSSS" zlosnik2.gif

Napisano

Malo tych mat dales wydawalo mi sie zawsze ze daje sie tego o wiele wiecej zlosnik.gif

Napisano

> Nie no Gizio, nie obrażaj kolegi Lalasa!

> Chciałeś raczej powiedzieć: "UMPSSS, UMPSSS, UMPSSS"

biglaugh.gifzlosnik.gif

Napisano

Nieźle... Wyobrażam sobie ile wojny miałeś z tą kostką.. u mnie wchodzi 2x mniej kabelków hehe.gif Napisz (na priva) Jaki sobie zestawik zamontowałeś i czy musiałeś coś zrobic oprócz odginania blachy żeby wszedł na swoje miejsce (jakieś panele z MDF'u niewiem.gif )

Pozdrawiam i gratuluje efektu 20.GIF

Napisano

> Nieźle... Wyobrażam sobie ile wojny miałeś z tą kostką.. u mnie

> wchodzi 2x mniej kabelków Napisz (na priva) Jaki sobie

> zestawik zamontowałeś i czy musiałeś coś zrobic oprócz odginania

> blachy żeby wszedł na swoje miejsce (jakieś panele z MDF'u )

> Pozdrawiam i gratuluje efektu

Wsadzil blaupunkty zlosnik.gif

Napisano

> Wsadzil blaupunkty

zlosnik.gif Na dystansach jakiś czy bez cfaniaczek.gif

Drąże temat bo nie chcę kupić głośników które później się okaże że nie będą pasowały

Napisano
  • Autor

A więc tak na 1 drzwi poszło jakieś 6 mat, nie obklejałem całej blachy bo stwierdziłem że bez sensu jest wyklejona dobrze od środka drzwi, na zewnątrz tylko dziury zasłonięte, no i tapicera też matami pokryta co widać na zdjęciach, głośniki mam Blaupunkty, bez wycinania wejdą ale nie zamknie się oryginalna maskownica, pierścieni z MDF-u na razie zakładałem plastik pod głośnikiem jest wyklejony taką masą uszczelniającą i na tą masę jeszcze jest przyklejona jest jeszcze pianka biglaugh.gif

Napisano

spoooko waytogo.gif

ja pod koniec wrzesnia sie zbaieram za wygłuszanie drzwi matami, i chce wsadzic głosniki Giziowe(Hertze) w drzwi własnie, mam nadzieje ze je jakos dam rade upchnąc

pozdro wink.gif

Napisano
  • Autor

Hertz to jest to waytogo.gif, jak kaski nazbieram moze na takie się przesiąde lub jakieś phonocar-y, dls-y itp... biglaugh.gif

Napisano

> Hertz to jest to , jak kaski nazbieram moze na takie się przesiąde

> lub jakieś phonocar-y, dls-y itp...

bede zbierał kase, i mam nadzieje ze na wiosne jakąs ładną zabudowe baganzika zrobie, przynajmniej takie mam plany wink.gif

Napisano

> A więc tak na 1 drzwi poszło jakieś 6 mat, nie obklejałem całej

> blachy bo stwierdziłem że bez sensu jest wyklejona dobrze od

> środka drzwi, na zewnątrz tylko dziury zasłonięte, no i tapicera

> też matami pokryta co widać na zdjęciach, głośniki mam

> Blaupunkty, bez wycinania wejdą ale nie zamknie się oryginalna

> maskownica, pierścieni z MDF-u na razie zakładałem plastik pod

> głośnikiem jest wyklejony taką masą uszczelniającą i na tą masę

> jeszcze jest przyklejona jest jeszcze pianka

czyli wychodzi na to że niepotrzebnie kupiłem maskownice crazy.gif

Napisano
  • Autor

No chyba że wytniesz blachę to wcale nie takie straszne nawet obcęgami można jak się uprzeć waytogo.gif, ja potem zabezpieczyłem taką smołą izolacyjną ranty starte do podkładu i gicior, lub dystanse z MDF-u cię czekają, wybór należy do ciebie zlosnik.gif

Napisano

> No chyba że wytniesz blachę to wcale nie takie straszne nawet

> obcęgami można jak się uprzeć , ja potem zabezpieczyłem taką

> smołą izolacyjną ranty starte do podkładu i gicior, lub dystanse

> z MDF-u cię czekają, wybór należy do ciebie

czyli po wyciąciu tej blachy głosniki wesz bz problemu i nie trzeba było żadnych dystansów ani innych maskownic dawać ? yay.gif

Napisano

> czyli po wyciąciu tej blachy głosniki wesz bz problemu i nie trzeba

> było żadnych dystansów ani innych maskownic dawać ?

Dobre pytanie tylko do czego masz przykrecony glośnik? do blachy? jak to jest zamocowane do tego plastikowego pierscienia w panelu + do blachy czy jak? i czy zmiesci sie kolnierz z mdf miedzy panelem a blacha , jezeli tak to jakiej grubosci? zazuc zdjecia jak masz otworu glosnikowego juz po zlozeniu wszystkiego ale przed montazem glosnika

ach no i ......dobra robota ja tez tak bede + Hertze ESK grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Dobre pytanie tylko do czego masz przykrecony glośnik? do blachy? jak

> to jest zamocowane do tego plastikowego pierscienia w panelu +

> do blachy czy jak? i czy zmiesci sie kolnierz z mdf miedzy

> panelem a blacha , jezeli tak to jakiej grubosci? zazuc zdjecia

> jak masz otworu glosnikowego juz po zlozeniu wszystkiego ale

> przed montazem glosnika

> ach no i ......dobra robota ja tez tak bede + Hertze ESK

Kołnierz z MDF-u nie wejdzie między tapicerę a blachę głośnik jest przykręcony do plastiku (oryginalnej fiatowskiej kieszeni) ale podłożona jest pianka i smola usczelniająca cool.gif

Napisano
  • Autor

> czyli po wyciąciu tej blachy głosniki wesz bz problemu i nie trzeba

> było żadnych dystansów ani innych maskownic dawać ?

Po wycięciu blachy głośnik swobodnie się chowa i można bez problemu założyć oryginalną maskownice

busted.gif

Napisano

> Dobre pytanie tylko do czego masz przykrecony glośnik? do blachy? jak

> to jest zamocowane do tego plastikowego pierscienia w panelu +

> do blachy czy jak? i czy zmiesci sie kolnierz z mdf miedzy

> panelem a blacha , jezeli tak to jakiej grubosci? zazuc zdjecia

> jak masz otworu glosnikowego juz po zlozeniu wszystkiego ale

> przed montazem glosnika

> ach no i ......dobra robota ja tez tak bede + Hertze ESK

zdjęcia są w moim topicu, jak pisałem reszte dodam jak zrobie drugie drzwi tylko musi mi się palec zagoić bo narazie mam go całego w bandarzu hehe.gif

Napisano

> Po wycięciu blachy głośnik swobodnie się chowa i można bez problemu

> założyć oryginalną maskownice

ja to cię wymęcze dzisiaj grinser006.gif20.GIF

Napisano

> Kołnierz z MDF-u nie wejdzie między tapicerę a blachę głośnik jest

> przykręcony do plastiku (oryginalnej fiatowskiej kieszeni) ale

> podłożona jest pianka i smola usczelniająca

A czemu w takim razie nie przykreciles do blachy dluzszymi wkretami ? i jakiej uzylys pianki??

a jak z otwieraniem szyby niz nie zawadz jezeli odgioles blache i wlozyles wiekszy glosnikczy szyba tam nie dochodzi jak to jest?

Napisano
  • Autor

W tym miejscu gdzie wychodzą wkręty z głośnika nie ma w zasadzie blachy tylko dziura, żeby zalożyć np. MDF trzeba by zrezygnować z ryginalnych kieszeni montażowych i dorobić dystanse z MDF-u takie o grubości przynajmniej 5-6 cm, jako że ja mam u siebie te kieszenie oryginalnie (zakupione z samochodem) wybrałem przykręcenie głośnika właśnie w te miejsca.

Co do pianki jest to pianka z tasmą klejącą taka montażowa można urzyć np w łazience, jej grubość to jakieś 5 mm, chodzi o to żeby głośnik nie był bezpośrednio przykręcony do plastiku bo będzie trzeszczeć (blacha + plastik), a tak jest podłożony takim cudem i jest waytogo.gif

Napisano

A jakby dorobic do tego pierscien z cienkiej sklejki przykrecic go do blach , chodzi mi o taka podkladke na tyle szerkoa zeby zlapac wkrety przez oryginalny plastik w i w tą wlasnie sklejke , dalo by sie jak myslisz?

Napisano
  • Autor
hmm.gif może i by się dało taki góra 4-5 mm mi się w to bawić nie chciało, ale możesz spróbować najlepiej jak będziesz miał trochę czasu rozbierz tapicerkę i zobacz sam, ciężko tak to tak opisać szczegółowo biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.