Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akcyza na LPG

Featured Replies

Napisano

Fiskus szykuje wyższe podatki od autogazu

Quote:

Od września Ministerstwo Finansów chce gwałtownie podnieść stawkę podatku akcyzowego od autogazu - czytamy w "Gazecie wyborczej".

Cena detaliczna litra tego paliwa podskoczy co najmniej o 27 groszy. Droższe będzie też gotowanie na płynnym gazie z butli.

Dodatkowo od soboty wchodzi w życie ustawa o obowiązkowych zapasach paliw, która wprowadza nieznany dotąd w Polsce obowiązek tworzenia rezerw autogazu. Ministerstwo Gospodarki szacowało, że to podniesie cenę tego paliwa o 1,5 gr na litrze.

Osoby, które wykorzystują gaz płynny i olej opałowy do ogrzewania pomieszczeń, dostaną rekompensaty. Zwrot wyniesie 0,88 zł za 1 litr gazu płynnego, maksymalnie 15 zł na 1 m kw. ogrzewanej powierzchni w roku kalendarzowym. W przypadku oleju opałowego zwrot ma wynieść 1,11 lub 1,25 zł za litr paliwa, a maksymalnie 19 zł za 1 m kw. ogrzewanej "powierzchni bytowej". Nie przewidziano rekompensat dla 4,5 mln gospodarstw domowych, które korzystają z gazu płynnego z butli do gotowania posiłków.

Więcej w dzisiejszej "Gazecie Wyborczej".

Tanie państwo jego mać...

Napisano

> ile to juz lat czytam na wiosne taki news?

Od wielu, ale jakoś rządowi PiSu teraz wierzę... tongue.gifmad.gif

Delco

Napisano

teraz średnio LPG 1,75

+ 27-30 groszy to da 2,05. Było już drożej, damy radę ok.gif

Napisano

> Tanie państwo jego mać...

Jak zwykle ... szukanie pieniędzy tam gdzie nie trzeba angryfire.gif

Najbiedniejsi dostaną po kieszeni no.gif

Napisano
  • Autor

> teraz średnio LPG 1,75

> + 27-30 groszy to da 2,05. Było już drożej, damy radę

Widzisz, tyle, że wkrótce cena benzyny dojdzie do 4,5, zatem i cena LPG dojdzie "sama z siebie" na 2,0+ (zresztą już teraz w Warszawie jest na poziomie 1,9+) i już nie będzie tak łatwo....

Napisano

> teraz średnio LPG 1,75

> + 27-30 groszy to da 2,05. Było już drożej, damy radę

Zakładasz że cena "wyjsciowa" sie nie zmieni. Obyś miał rację.

Ja juz rok temu płaciłem po 2.15. dołóz 30 groszy i wyjdzie drożej.

W dobre intencje rządu to ja już nie wierzę...

Delco

Napisano

Żyta Glutowska.

Napisano

> Fiskus szykuje wyższe podatki od autogazu

> Quote:

> Od września Ministerstwo Finansów chce gwałtownie podnieść stawkę

> podatku akcyzowego od autogazu - czytamy w "Gazecie wyborczej".

> Cena detaliczna litra tego paliwa podskoczy co najmniej o 27 groszy.

Coraz madrzejsze te ustawy taniego panstwa. Przeciez dazyli do zrownania cen Auto Gazu i gazu grzewczego (w koncu to taki sam gaz grinser006.gif), to teraz podnosza akcyze za ten pierwszy, co przyczyni sie znow do poszerzenia sie szarej strefy, sam mam juz ochote podlaczyc sie pod zbiornik przy domu angryfire.gif

> Droższe będzie też gotowanie na płynnym gazie z butli.

Ciekawe kto tym ludziom zrekompensuje wyzsze wydatki.

Napisano

> Widzisz, tyle, że wkrótce cena benzyny dojdzie do 4,5, zatem i cena

> LPG dojdzie "sama z siebie" na 2,0+ (zresztą już teraz w

Skad te wyliczenia, ze jak zawsze benzyna w gore to i gaz. Od kilku lat jets tendencja taka, ze gaz na wiosne w dol (co widac), benzyna w gore (co tez widac). Odwrotnie zreszta do sytuacji na zime.

A co do cen w Wawie, to nie wiem jak jest z benzyna, ale z LPG jest zazwyczaj +20-30gr anizeli, 20km od Wawy screwy.gif

Napisano

> Ja juz rok temu płaciłem po 2.15. dołóz 30 groszy i wyjdzie drożej.

W zeszłym roku to i po 2,29PLN płaciłem, więc jeśli się "postarają" to 2,50PLN jak nic wyjdzie spineyes.gif

Napisano

> Coraz madrzejsze te ustawy taniego panstwa. Przeciez dazyli do

> zrownania cen Auto Gazu i gazu grzewczego (w koncu to taki sam

> gaz ), to teraz podnosza akcyze za ten pierwszy,

Akcyzę podnoszą na oba.

Delco

Napisano

Wszystko jest w najlepszym porządku. MF straszy, GW straszy, zwolennicy gazu się nie boją, bo wiedzą, ze i tak nic z tego nie będzie, przeciwnicy gazu liczą, że gaz przestanie się opłacać.

Czyli wszystko po staremu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Skad te wyliczenia, ze jak zawsze benzyna w gore to i gaz. Od kilku

> lat jets tendencja taka, ze gaz na wiosne w dol (co widac),

> benzyna w gore (co tez widac). Odwrotnie zreszta do sytuacji na

> zime.

> A co do cen w Wawie, to nie wiem jak jest z benzyna, ale z LPG jest

> zazwyczaj +20-30gr anizeli, 20km od Wawy

Stąd, że jeśli baryłka ropy dojdzie znowu do 70+ USD (bo głównie z tego wynika ostatnio cena benzyny), to i LPG pójdzie w górę.

Bo nie wiem czy wiesz, ale LPG jest produkowane z ropy, a nie "bierze sie ze zbiornika na stacji" :-D

I o podwyżce BAZOWEJ ceny wynikającej właśnie z podwyżki cen ropy mówię...

Napisano
  • Autor

> Coraz madrzejsze te ustawy taniego panstwa. Przeciez dazyli do

> zrownania cen Auto Gazu i gazu grzewczego (w koncu to taki sam

> gaz ), to teraz podnosza akcyze za ten pierwszy, co przyczyni

> sie znow do poszerzenia sie szarej strefy,

Oficjalna motywacja podwyżki: "Walka z szarą strefą".

Napisano

Benzynowcy przyjmuja ciagle i o wiele wieksze ciosy od panstwa.

Napisano

> Benzynowcy przyjmuja ciagle i o wiele wieksze ciosy od panstwa.

Imo tu nie chodzi o licytacje kogo bardziej zaboli podwyżka...

Delco

Napisano

> Oficjalna motywacja podwyżki: "Walka z szarą strefą".

szara strefa czyli co hmm.gif ci ktorzy chca placic kapke mniej za jezdzenie sick.gif

tanie panstwo jak fix grinser006.gif

Napisano

> Stąd, że jeśli baryłka ropy dojdzie znowu do 70+ USD (bo głównie z

> tego wynika ostatnio cena benzyny), to i LPG pójdzie w górę.

> Bo nie wiem czy wiesz, ale LPG jest produkowane z ropy, a nie "bierze

> sie ze zbiornika na stacji" :-D

> I o podwyżce BAZOWEJ ceny wynikającej właśnie z podwyżki cen ropy

> mówię...

Wiem, skad sie "bierze LPG" i orientuje sie ze jest w jakis sposob zalezny od ceny ropy, ale nie to tylko, jest jeszcze wiele innych czynnikow, ktore wplywaja na cene LPG, jak np sezon grzewczy. Generalnie teraz mimo, ze benzyna drozeje LPG potanialo ok.gif, pytanie na jak dlugo oslabiony.gif

Napisano

> Oficjalna motywacja podwyżki: "Walka z szarą strefą".

tak? no to ja sie pytam dlaczego szarą strefą alkocholową walczyli obniżając akcyze na trunki wyskokowe. w sytuacji paliwowej robią odwrotnie? przecież to się przyczyni do zwiększenia szarej strefy, no chyba że mają tam jakieś układy i liczą właśnie na to.

W tym kraju żądzi chęć wyrwania pieniądza a nie jego zarobienie, jeśli chcą łatać dzióry które robią niech nie podnoszą gwałtownie cen, zawsze tak było że jak coś jest tańsze to kupi się więcej no chyba że nasz "kochany" rząd chce sprzedać niewiele zarabiając na tym kokosy screwy.gif

Napisano

> Wszystko jest w najlepszym porządku. MF straszy, GW straszy,

> zwolennicy gazu się nie boją, bo wiedzą, ze i tak nic z tego nie

> będzie, przeciwnicy gazu liczą, że gaz przestanie się opłacać.

> Czyli wszystko po staremu

A najlepsze jest to ze jak gaz jest tanszy o 1zł do benzyny to mowia ze sie nie oplaca, przy obecnej cenie Pb i LPG to na pokonanie 100km potrzebuje:

Pb = 35zł

LPG = 19 zł

Tak więc póki różnica kosztu 100km nie dojdzie do poziomu 5 zł nadal będzie warto jeździć na gazie, taki e jest moje zdanie

(liczone wg cen Pb=4,12 LPG=1,95)

Napisano

Nie to, żebym był za, ale niełapię o co Ci chodzi? hmm.gif

Toż nie kto inny jak Ty nie raz wypominałeś płaczkom-elpegieowcom, że się rozczulają nad własnym losem biglaugh.gif.

Napisano
  • Autor

> Toż nie kto inny jak Ty nie raz wypominałeś płaczkom-elpegieowcom, że

> się rozczulają nad własnym losem .

Lubię czasem wetknąć kij w mrowisko, a tu mam corpus delicti, że "eeeee, spoko".

Zaczekam aż cena LPG przekroczy 2,5 (IMO w te wakacje) i odgrzebię wątek :-D

Napisano

> Nie to, żebym był za, ale niełapię o co Ci chodzi?

> Toż nie kto inny jak Ty nie raz wypominałeś płaczkom-elpegieowcom, że

> się rozczulają nad własnym losem .

chodzi o to ze od tych co jezdzana lpg siubi bardziej nie lubi pisu i dlatego taki watek bo to pis przeciez robi !!!!!!

zreszta ostatnio cos pisal o lgp w starze czy cos. jednak widac siubi zawsze ma racje i dobrze pisze i zawsze ma racje bo zawsze ma racje.

Napisano

> chodzi o to ze od tych co jezdzana lpg siubi bardziej nie lubi pisu i

> dlatego taki watek bo to pis przeciez robi !!!!!!

> zreszta ostatnio cos pisal o lgp w starze czy cos. jednak widac siubi

> zawsze ma racje i dobrze pisze i zawsze ma racje bo zawsze ma

> racje.

Spokoniej, kolega niech pooddycha głeboko i postawi kilka przecinków w swojej wypowiedzi, bo czasem ciężko załapać o co chodzi clown.gif

Napisano

> Następny post OT albo pozbawiony treści będzie odpowiednio nagrodzony

Srali muchy będzie wiosna. A no to mnie zbanuj. Tylko za co? Jest sobie gość, w dodatku moderator, który na prawo i lewo wykrzykuje, że gaziarze to tacy i owacy i płaczą jak im cena idzie w górę. A potem, przy najbliższej okazji wyjeżdża z całym wątkiem na temat planów podniesienia akcyzy (temat przerabiany raz na pół roku). I TO JEST SPAM JAK SKUR...CZYBYK! Do tego jak mu wypominam, że jest niekonsekwentny w swoich wypowiedziach, to pisze bzdury o zbieraniu "dowodów". I tego nie widzisz, co? Bo są równi i równiejsi, tak? Jeden może wyrazić (niby) swoją opinię a drugi nie? Już się dogadaliście, który mnie banuje? Czy też tym postem przyłożyłem Ci blachę na oczy i sprowokowałem do dokonania czynu bez zastanowienia? Przemyśl to, kto tu bardziej spamuje.

Napisano

> Srali muchy będzie wiosna. A no to mnie zbanuj. Tylko za co? [...]

Naucz się zarówno Ty jak i inni piszący na tym kąciku - nie toleruję postów zawierających tylko ikonki. Każdy kto coś takiego napisze jest albo ostrzegany albo z miejsca banowany. I tak samo będzie w przyszłości. Zakaz tak treściwych wypowiedzi jest pośrednio wyrażony w podwieszonym wątku na temat oceny nowości motoryzacyjnych. I nie będzie od niego wyjątków.

Brakło Ci argumentów? Jak nie chcesz dyskutować to milcz. Jak nie potrafisz to tym bardziej. Jeśli masz zastrzeżenie co do zachowania mojego czy innego moderatora pisz skargi do Administratorów. Z pewnością je rozpatrzą. Mnie interesuje tylko to, że Ty spamujesz.

Koniec dyskusji na tym kąciku. Jeśli masz więcej pytań zapraszam na priv. Jeśli chcesz mieć publiczość po swojej stronie na HP. Czołem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.