Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima - Astra f - pytania i spostrzeżenia.

Featured Replies

Napisano

Witam.

W związku że słoneczko zaczeło mocno grzać, am kilka pytań do użytkowników astry f z klimą. zlosnik.gif

1) Jaki macie dzwięk przy włączonej klimie na zewnątrz i w środku samochodu. U mnie tak jakby coś tykało i nie wiem czy to dobrze (a jak było w zeszłym roku to nie pamiętam bo użyłem jej może z 2 razy)

2) Jak szybko pojawia się u Was zimne powietrze w nawiewach (czy od razu zimne czy stopniowo)

3) Jak ustawiacie pokretła aby szybko schłodzić wnętrze ( mam instrukcję ale chciałbym opinie i doświadczenia innych użytkowników)

Miałem więcej pytań ale jakoś mi się zapomniało grinser006.gif Jak coś mi wpadnie do łba to dam znać.

Dzieki serdeczne za wypowiedzi i pozdrawiam.

Napisano

> 1) Jaki macie dzwięk przy włączonej klimie na zewnątrz i w środku

> samochodu. U mnie tak jakby coś tykało i nie wiem czy to dobrze

> (a jak było w zeszłym roku to nie pamiętam bo użyłem jej może z

> 2 razy)

U mnie nie ma różnicy, słychać tak samo, tzn po naprawie sprężarki nic nie słychać, nawet dzwięku załączania smile.gif Wcześniej przy włączaniu było słychać takie 'brumm' i potem zapanowywała cisza.

> 2) Jak szybko pojawia się u Was zimne powietrze w nawiewach (czy od

> razu zimne czy stopniowo)

Stopniowo. Najłatwiej wyczuć zmianę przy wysokiej temperaturze na zewnątrz, trwa to powiedzmy około minuty aż z kratek popłynie wyczuwalnie chłodniejsze powietrze.

> 3) Jak ustawiacie pokretła aby szybko schłodzić wnętrze ( mam

> instrukcję ale chciałbym opinie i doświadczenia innych

> użytkowników)

Każdy tutaj pewnie ma swój sposób. Obieg wewnętrzny, nawiew na 3 i lekko uchylona szyba żeby gorące powietrze miało gdzie uciec. Potem wyłączyć obieg wewnętrzny, nawiew na 2, szybe zamknąć i w droge.

Napisano
  • Autor

> U mnie nie ma różnicy, słychać tak samo, tzn po naprawie sprężarki

> nic nie słychać, nawet dzwięku załączania Wcześniej przy

> włączaniu było słychać takie 'brumm' i potem zapanowywała cisza.

A co miałes zepsute i ile kosztowąła naprawa ??

Napisano

> A co miałes zepsute i ile kosztowąła naprawa ??

Witam

u mojej Asterki chyba klima nie działa, co zrobić, co sprawdzić żeby działała

proszę o rady ponieważ mam Asterkę dopierod stycznia

narka

Napisano

> A co miałes zepsute i ile kosztowąła naprawa ??

Wyciekał mi czynnik chłodzący na sprężarce przy wałku. Wymieniony uszczelniacz i łożysko, skasowali mnie 200 zł a do tego osobno napełnienie.

Napisano

> u mojej Asterki chyba klima nie działa, co zrobić, co sprawdzić żeby

> działała

Posłuchaj pod maską czy przy wciskaniu włącznika słychać jakiś dźwięk - jeśli tak to sprężarka się włącza.

Jeśli nie chłodzi to trzeba się wybrać do speców od klimy, oni mają sprzęt i wybadają co nie działa. Prawdopodobnie trzeba będzie napełnić układ czynnikiem chłodzącym - 100-200 zł i to może już wystarczy. Samemu możesz sprawdzić czy się nie przepalił bezpiecznik od klimy.

Napisano

> Witam

> u mojej Asterki chyba klima nie działa, co zrobić, co sprawdzić żeby

> działała

> proszę o rady ponieważ mam Asterkę dopierod stycznia

> narka

Wystarczy, że zobaczysz czy sprzęgiełko od sprężarki zaskakuje po włączeniu przycisku. Jeżeli tak to brak czynnika chłodniczego i dlatego nie chłodzi.Tydzień temu swoją nabijałem i jest ok.

Napisano
  • Autor

> Wystarczy, że zobaczysz czy sprzęgiełko od sprężarki zaskakuje po

> włączeniu przycisku. Jeżeli tak to brak czynnika chłodniczego i

> dlatego nie chłodzi.Tydzień temu swoją nabijałem i jest ok.

A jaki koszt nabicia ?? Widze że jesteś z WLKP to podaj jeszcze gdzie nabijałes i czy polecasz.

Napisano

> A jaki koszt nabicia ?? Widze że jesteś z WLKP to podaj jeszcze gdzie

> nabijałes i czy polecasz.

Brat zajmuje się chłodnictwem,a klimą zajmuje się dorywczo ma do tego sprzęt i smykałke.Koszt 0 pln (po znajomości), a mieszkam niedaleko Koła.

Napisano
  • Autor

> Brat zajmuje się chłodnictwem,a klimą zajmuje się dorywczo ma do tego

> sprzęt i smykałke.Koszt 0 pln (po znajomości), a mieszkam

> niedaleko Koła.

no to niecałę 80 km odemnie smile.gif fajnie masz z tym bratem, nie pożyczysz go na chwilkę ??

Napisano

> no to niecałę 80 km odemnie fajnie masz z tym bratem, nie pożyczysz

> go na chwilkę ??

Nie ma sprawy. Nabił klime jakimś innym freonem niż był( mówi że lepszym,wydajniejszym, a tego co był już się nie stosuje)Dolał oleju i po sprawie.Wcześniej nabiliśmy układ azotem co by sprawdzić szczelność.Pojeździłem z tym azotem z 3 dni, nie było ubytków, więc chyba będzie ok.

Napisano
  • Autor

> Nie ma sprawy. Nabił klime jakimś innym freonem niż był( mówi że

> lepszym,wydajniejszym, a tego co był już się nie stosuje)Dolał

> oleju i po sprawie.Wcześniej nabiliśmy układ azotem co by

> sprawdzić szczelność.Pojeździłem z tym azotem z 3 dni, nie było

> ubytków, więc chyba będzie ok.

To był żart hehe.gif ale skoro mogę to jak będę miał problemy to skorzystam. Tylko jaka cena żeby sie opłacało ?

Napisano

> To był żart ale skoro mogę to jak będę miał problemy to skorzystam.

> Tylko jaka cena żeby sie opłacało ?

Tak dokładnie to nie wiem ale ok 150 chyba, ale zawsze można się dogadać.

Napisano

> u mnie slychac ze wlaczylem klime

1. jest wahniecie obrotow

2. slychac dzwiek (charakterystyczny) dla pracujacej sprezarki

3. obracaja sie dwa wiatraki (na wolym biegu)

Napisano
  • Autor

> Tak dokładnie to nie wiem ale ok 150 chyba, ale zawsze można się

> dogadać.

No to dla mnie nieopłacalna sprawa. 150 + 2x po 80km to raczej żadna rewelacja. Kolega 10km od mojego miasta nabijał za 150 zł

Ale dziękuję za propozycję i pozdrawiam smile.gif

Napisano

> No to dla mnie nieopłacalna sprawa. 150 + 2x po 80km to raczej żadna

> rewelacja. Kolega 10km od mojego miasta nabijał za 150 zł

> Ale dziękuję za propozycję i pozdrawiam

Sprawdzałem i nic , tylko jak włanczam klimę to wiatrak chodzi choć nie jest włączony. Nawet ie wiem gdzie jest ta sprężarka.

Mam prośbę do kolegi z okolic Koła, czy mógł by podać namiary do brata ( najlepiej na priw)

pozdrawiam

Napisano
  • Autor
offtopic.gif Widzę że ruszyłem temat klimy dla asterek z moich okolic offtopic.gifhahaha.gif
Napisano

> Sprawdzałem i nic , tylko jak włanczam klimę to wiatrak chodzi choć

> nie jest włączony. Nawet ie wiem gdzie jest ta sprężarka.

> Mam prośbę do kolegi z okolic Koła, czy mógł by podać namiary do

> brata ( najlepiej na priw)

> pozdrawiam

Spręzarka napędzana jest paskiem razem z alternatorem. Jeżeli jest to usterka mechaniczna to brat tu nic nie pomoże.

Napisano

Najlepiej sam obserwuj spręzarkę, ktoś niech ci ją włączy w aucie. Powinieniś zauważyć czy działa czy nie.

Napisano

> Spręzarka napędzana jest paskiem razem z alternatorem. Jeżeli jest to

> usterka mechaniczna to brat tu nic nie pomoże.

a jak to sprawdzić i czym i gdzie?

A tak wogóle to mieszkam koło Turku

Napisano

> a jak to sprawdzić i czym i gdzie?

> A tak wogóle to mieszkam koło Turku

Jak wyżej.

Napisano

A nie wiecie czasem za ile można zamontować klimatyzację do astry?Używaną oczywiscie

Napisano

> Jak wyżej.

nie rozumiem sugestii i proszę o szczegóły

Napisano
  • Autor

> nie rozumiem sugestii i proszę o szczegóły

To znaczy że jego brat tutaj nic nie pomoże. On może Ci nabić klimę a nie naprawić.

Napisano

> a jak to sprawdzić i czym i gdzie?

> A tak wogóle to mieszkam koło Turku

Przy odpalonym silniku koło spręzarki porusza się napędzane paskiem,gdy wdusisz włącznik klimy następuje sprzężenie koła pasowego ze sprzęgłem.Będzie to widoczne.Jeżeli to nie działa to walnięta spręzarka.Jeżeli działa to może być uszkodzone uszczelnienie sprężarki i tam może zmykać freon.Najlepiej sprawdzić to azotem zamiast freonem i płacić sporo za freon.

Napisano

> Przy odpalonym silniku koło spręzarki porusza się napędzane

> paskiem,gdy wdusisz włącznik klimy następuje sprzężenie koła

> pasowego ze sprzęgłem.Będzie to widoczne.Jeżeli to nie działa to

> walnięta spręzarka.Jeżeli działa to może być uszkodzone

> uszczelnienie sprężarki i tam może zmykać freon.Najlepiej

> sprawdzić to azotem zamiast freonem i płacić sporo za freon.

ile może kosztować sprężarka i czy warto kupić używaną czy nową?

Napisano

a moja klima z kolei jest nieszczelna, nabilem przed wyjazdem do cro jakies 3 dni a jak mi byla potrzebna to dupa blada wyszla z tego smile.gif podobno musze wymienic jakis parownik czy cos?? macie jakies pomysly?

Napisano

uzywane mozesz poszukac na allegro, nowe to bardzo droga zabawa, taniej bedzie kupic uzywke i dac do firmy ktora zajmuje sie regeneracja w celu ewentualnej wymiany uszczelek i przetestowania, dzialac powinna jak nowa, a

duzo $ zostaje w kieszeni 270751858-jezyk.gif

> ile może kosztować sprężarka i czy warto kupić używaną czy nową?

Napisano

> a moja klima z kolei jest nieszczelna, nabilem przed wyjazdem do cro

> jakies 3 dni a jak mi byla potrzebna to dupa blada wyszla z tego

> podobno musze wymienic jakis parownik czy cos?? macie jakies

> pomysly?

Ja miałem to samo - diagnoza nieszczelna chłodnica- skraplacz. To było widać, bo od spodu była mokro - tłusta od oleju. Koszt 450zł nieoryginalna chłodnica, 100zł wymiana i 150zł nabicie. Razem700zł. angryfire.gif

Pozdrawiam

Napisano

> A nie wiecie czasem za ile można zamontować klimatyzację do

> astry?Używaną oczywiscie

Nieopłacalna rzecz... Lepiej sprzedac ta Astre co masz i kupic taka z klima. Bo nawet jak kupisz caly osprzet do klimy w granicach 900zł gdzies ostatnio widzialem, to nie masz pewnosci ze wszystko jest z nia ok, a po drugie montaz tego to kupa forsy - no chyba ze sam sie tego podejmiesz wink.gif

A dzisiaj klima mi sie baaaardzo przydala bo jak sie auto nagrzalo na sloncu to nie szlo wytrzymac cfaniak.gif

Napisano

no ja też odpalałem swoją w te południowe upały...

i capi jak jasny gwint. screwy.gif

na razie całe grzyby nie wpadają do środka,tylko pociachane 275123014-zielony.gif

dopiero w czerwcu przewiduje wymianę czynnika i czyszczenie przewodów... o czymś zapomniałem?

Napisano

> A nie wiecie czasem za ile można zamontować klimatyzację do

> astry?Używaną oczywiscie

aktualnie jestem w trakcie kompletowania/montowania klimatyzacji, ale robie to sam, planuje tylko jechac do klimiarzy aby skrecili rurki i napelnili uklad. Szacowany koszt calosci okolo 1200zl, nie licze wlasnej pracy. Tez zastanawialem sie na sprzedaniem samochodu i kupnem takiego z klima, ale doszedlem do wniosku ze ciezko bedzie znalezc taki egzemplarz jak moj, wszystko tu znam smile.gif Ogolnie zastanawiam sie nad zrobieniem manuala, ale to chyba ksiazka by byla wiec niewiem czy bede mial na to czas, ale na pytania postaram sie odpowiedziec

Napisano

> Nie ma sprawy. Nabił klime jakimś innym freonem niż był( mówi że

> lepszym,wydajniejszym, a tego co był już się nie stosuje)Dolał

> oleju i po sprawie.Wcześniej nabiliśmy układ azotem co by

> sprawdzić szczelność.Pojeździłem z tym azotem z 3 dni, nie było

> ubytków, więc chyba będzie ok.

Ciekaw jestem czym on ci to nabił hmm.gif bo kiedyś był R12 teraz jest R134 a nie freon grinser006.gif pozatym instalacja od R12 rózni sie od tej nowej i trzeba ja przezbrajać . Zreszta stra była nabijana tylko R134

Napisano

> 1) Jaki macie dzwięk przy włączonej klimie na zewnątrz i w środku

W wewnątrz nic nie słychać, jedynie można zauważyć chwilowy skok obrotów, na zewnątrz słychać że coś się załączyło typu wentylator wink.gif

> 2) Jak szybko pojawia się u Was zimne powietrze w nawiewach (czy od

> razu zimne czy stopniowo)

Stopniowo, po parunastu sekundach czuć że już schłodzone powietrze z kratek wylatuje.

> 3) Jak ustawiacie pokretła aby szybko schłodzić wnętrze ( mam

> instrukcję ale chciałbym opinie i doświadczenia innych

> użytkowników)

Gdy auto jest mocno rozgrzane na upale, dmuchawa na maks, obieg zamknięty i otwarta szyba żeby miało to gorące powietrze gdzie zmykać.

Podczas jazdy po mieście, to mam obieg zamknięty i dmuchawę na 1-2 ewentualnie temperaturę koryguję pokrętłem ogrzewania.

> Miałem więcej pytań ale jakoś mi się zapomniało Jak coś mi wpadnie

> do łba to dam znać.

Używam klimatyzacji do odparowywania szyb w zimę, obieg zamknięty klima + ogrzewanie na maksa + któryś tam bieg dmuchawy.

Fachowiec mi polecił żeby załączać klimatyzację przynajmniej raz w tygodniu bez względu czy to zima czy lato, zapobiega to smrodowi i smaruje części klimatyzacji.

> Dzieki serdeczne za wypowiedzi i pozdrawiam.

20.GIF

Napisano

> dopiero w czerwcu przewiduje wymianę czynnika i czyszczenie

> przewodów... o czymś zapomniałem?

...dopiero w czerwcu?? Ja juz dziś mam zamiar się umówić na najbliższy wolny termin. A przegląd i serwis są konieczne u mnie bo zuważyłam ostatnio że mi się sprężarka nie załącza...

Pzdr.

Napisano

> uzywane mozesz poszukac na allegro, nowe to bardzo droga zabawa,

> taniej bedzie kupic uzywke i dac do firmy ktora zajmuje sie

> regeneracja w celu ewentualnej wymiany uszczelek i

> przetestowania, dzialac powinna jak nowa, a

> duzo $ zostaje w kieszeni

Masz w zasadzie rację, ale nigdy nie wiesz czy sprężarka będzie mieć prosty wałek. Spora część używek długo nie pracowała i była źle przechowywana, więc może się zdarzyć że wałek będzie mieć bicie i powybija uszczelnienie. Z drugiej jednak strony regenerowany Harrison z gwarancją kosztuje ok. 700 zł.

Napisano

> Masz w zasadzie rację, ale nigdy nie wiesz czy sprężarka będzie mieć

> prosty wałek. Spora część używek długo nie pracowała i była źle

> przechowywana, więc może się zdarzyć że wałek będzie mieć bicie

> i powybija uszczelnienie. Z drugiej jednak strony regenerowany

> Harrison z gwarancją kosztuje ok. 700 zł.

czy Techem da się sprawdzić sprężarkę? a jeżeli się nie da to czym? Jeżelinie będzie freonu to też się sprężarka nie załączy?

Napisano

> czy Techem da się sprawdzić sprężarkę? a jeżeli się nie da to czym?

> Jeżelinie będzie freonu to też się sprężarka nie załączy?

Nie wiem jak to jest w A II, ale nie słyszałem nigdy o czymś takim.

A sprężarka jest smarowana przez olej zawarty w czynniku chłodzącym (R134a), więc ma zabezpieczenie przed pracą 'na sucho'.

Czynnik chłodzący ma barwnik który pozostawia ślady po wyciekach. Możesz je zobaczyć w świetle UV i w taki sposób można sprawdzić sprężarkę. Sprawna = chłodzi i nie cieknie.

Napisano

> Nie wiem jak to jest w A II, ale nie słyszałem nigdy o czymś takim.

> A sprężarka jest smarowana przez olej zawarty w czynniku chłodzącym

> (R134a), więc ma zabezpieczenie przed pracą 'na sucho'.

> Czynnik chłodzący ma barwnik który pozostawia ślady po wyciekach.

> Możesz je zobaczyć w świetle UV i w taki sposób można sprawdzić

> sprężarkę. Sprawna = chłodzi i nie cieknie.

A czy to normalne, że jak załanczam klimę to zaczyna wiatrak się kręcić od dmuchawki choć jest ustawiony w pozycji wyłonczonej. Jak kupiłem Asterkę to przy włanczaniu klimy obroty zwalniały a tera nie czuję. I jeszcze jedno pytanie , czy wentylator na chłodnicy po włonczeniu klimy powinien się kręcić czy nie.

Napisano

> A czy to normalne, że jak załanczam klimę to zaczyna wiatrak się

> kręcić od dmuchawki choć jest ustawiony w pozycji wyłonczonej.

Mam co prawda Astre F ale sprawdzę jak to jest u mnie. Tak na logikę to nic dobrego by się z parownikiem nie stało gdyby nie mógl pobierać ciepła z przepływającego powietrza.

> Jak kupiłem Asterkę to przy włanczaniu klimy obroty zwalniały a

> tera nie czuję. I jeszcze jedno pytanie , czy wentylator na

> chłodnicy po włonczeniu klimy powinien się kręcić czy nie.

Też rzecz do sprawdzenia. Z rok temu też była dyskusja czy ma się kręcić od razu po włączeniu czy też w razie potrzeby ale nie pamiętam na czym stanęło. Chyba w G się od razu wiatrak obraca, a w F na żądanie, albo na odwrót smile.gif

Napisano

> A czy to normalne, że jak załanczam klimę to zaczyna wiatrak się

> kręcić od dmuchawki choć jest ustawiony w pozycji wyłonczonej.

TAK to normalne

> Jak kupiłem Asterkę to przy włanczaniu klimy obroty zwalniały a

> tera nie czuję.

U mnie prawie wcale nie zwalniają. Najlepij sprawdź czy się sprężarka załącza. Otwórz maskę i poproś kogoś żeby Ci włączał i wyłączał klimę. (Sprężarka jest po lewej stronie silnika, widać ją elegancko - przynajmniej w moim silniku) Sprężarka posiada kółko pasowe i zaraz obok jeszcze jedno koło które normalnie jest wyłączone przez elektromagnetyczne sprzęgło. Kiedy ktoś włączy klimę powinno zacząć sie obracać. Jeżeli tak nie jest spróbuj rozpiąć wtyczkę idącą do sprężarki i przeczyść styki jakimś kontaktem. Jeżeli chodzi to jedna rurka wychodząca ze sprężarki powinna momentalnie zrobić się zimna a druga cieplejsza.

I jeszcze jedno pytanie , czy wentylator na

> chłodnicy po włonczeniu klimy powinien się kręcić czy nie.

Z tym jest różnie. U mnie włącza się wtedy jak rozgrzeje się chłodnica od klimy - grzeje się bardzo szybko ale cały czas wentylator nie chodzi i wyłącza się po schłodzeniu. (PS mam 2 chłodnice klima i silnik)

POZDRAWIAM i życzę miłego diagnozowania klimy 20.GIF

Napisano

> TAK to normalne

> U mnie prawie wcale nie zwalniają. Najlepij sprawdź czy się sprężarka

> załącza. Otwórz maskę i poproś kogoś żeby Ci włączał i wyłączał

> klimę. (Sprężarka jest po lewej stronie silnika, widać ją

> elegancko - przynajmniej w moim silniku) Sprężarka posiada kółko

> pasowe i zaraz obok jeszcze jedno koło które normalnie jest

> wyłączone przez elektromagnetyczne sprzęgło. Kiedy ktoś włączy

> klimę powinno zacząć sie obracać. Jeżeli tak nie jest spróbuj

> rozpiąć wtyczkę idącą do sprężarki i przeczyść styki jakimś

> kontaktem. Jeżeli chodzi to jedna rurka wychodząca ze sprężarki

> powinna momentalnie zrobić się zimna a druga cieplejsza.

> I jeszcze jedno pytanie , czy wentylator na

> Z tym jest różnie. U mnie włącza się wtedy jak rozgrzeje się

> chłodnica od klimy - grzeje się bardzo szybko ale cały czas

> wentylator nie chodzi i wyłącza się po schłodzeniu. (PS mam 2

> chłodnice klima i silnik)

> POZDRAWIAM i życzę miłego diagnozowania klimy

dzięki koledzy za radę jak tylko wrócę z roboty to dawaj do tej klimy . Jak coś wychaczę to dam znać

narazie dzięki

Napisano

> dzięki koledzy za radę jak tylko wrócę z roboty to dawaj do tej klimy

> . Jak coś wychaczę to dam znać

> narazie dzięki

Słuchajcie zobaczyłem tą sprężarkę i nie chodzi przy włanczaniu. Odpiołem kostkę i wprysnołem środka i nic . Co może być dalej. Bezpiecznik jest dobry.

Napisano

> U mnie włącza się wtedy jak rozgrzeje się

> chłodnica od klimy - grzeje się bardzo szybko ale cały czas

> wentylator nie chodzi i wyłącza się po schłodzeniu. (PS mam 2

> chłodnice klima i silnik)

A gdzie jest tak chłodnica i wentylatory klimy?

Ja mam fabryczną klimatyzację w F 1.6 8v i szczerze mówiąc widziałem tylko normalną dużą chłodnicę przy atrapie.

Klimatyzacja działa normalnie, dodam jeszcze tak do tematu, że niedawno byłem na nabijaniu i sprawdzaniu szczelności po tygodniowej jeździe z włączoną klimą, na szczęście wszystko jest OK i nawet nic nie śmierdzi, a odgrzybiania nie miałem.

Po włączeniu klimy słyszę troszkę głośniejszą pracę, jakby jakiś wentylator i troszeczkę większe wibracje na postoju i biegu jałowym. Auto miało przegląd w dobrym warsztacie klimatyzacji, regulowali sprzęgło sprężarki. Wszystko jest OK według nich, więc pewnie to normalne, że ją trochę słychać. No chyba, ze mam włączone radio..

Napisano
  • Autor

> A gdzie jest tak chłodnica i wentylatory klimy?

Przy chłodnicy silnika. Masz dodatkowy wentyl i chłodnicę. Tak jest w każdym razie u mnie.

Napisano

> Ciekaw jestem czym on ci to nabił bo kiedyś był R12 teraz jest R134

> a nie freon pozatym instalacja od R12 rózni sie od tej nowej i

> trzeba ja przezbrajać . Zreszta stra była nabijana tylko R134

Tak to prawda był czynnik chłodniczy R 134, a teraz nabił R 409

Napisano

> Przy chłodnicy silnika. Masz dodatkowy wentyl i chłodnicę. Tak jest w

> każdym razie u mnie.

Dokładnie, tak jest w większości aut z klimą. Te bez klimy (ale z opcją zamontowania) mają pustą przestrzeń między chłodnicą wody a grillem - przynajmniej tak wynika z moich obserwacji smile.gif

Napisano

> ile może kosztować sprężarka i czy warto kupić używaną czy nową?

Dwa lata temu miałem f-kę i klima nie działała: sprężarka nawet się nie włączała. POjechałem do speca od klimy:

1) układ był zupełnie pusty;

2) spece stwierdzili, że na pewno sprężarka wymaga uszczelnienia (bo ich zdaniem TTTM)

3) uszczelnili sprężarkę, uszczelnili dodatkowo układ (wymagane było spawanie jakiejś rurki, która była uszkodzona),

4) napełnili => w sumie zapłaciłem około. 400-500 zł (dokladnie nie pamietam).

Moim zdaniem warto udać sie do serwisu klimy - niech zobaczą, niech zregenerują, bo nowa pewnie kosztuje kupę kasy.

ps po około tygodniu podjechałem do serwisu do sprawdzenia - okazało się, że słabo chłodzi, bo:

1) nieszczelna była chłodnica od klimy, (chłodnicę załatwiłem za około 100zł)

2) do wymiany był filtr-osuszacz (tu niestety musiał byc nowy - koszt. 250zł),

proponuję więc podjechać do serwisu: niech najpierw stwierdzą, co jest.

Uważam, że skoro klima jest w wyposażeniu to powinna działać!

Maciej

Napisano

> Słuchajcie zobaczyłem tą sprężarkę i nie chodzi przy włanczaniu.

> Odpiołem kostkę i wprysnołem środka i nic . Co może być dalej.

> Bezpiecznik jest dobry.

Też mi klima kiedyś "padła". Okazało się, że u mnie była to wina przekaźnika. I to nie jego awarii ale brudnych styków. Papier ścierny i po naprawie...

TUTAJ jest opis jak znaleźć przekaźnik - przynajmniej tak jest u mnie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.