Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F - coś robi 'tyk tyk tyk tyk' podczas wolnej jazdy...

Featured Replies

Napisano

Witam - podczas wolnej jazdy (np po osiedlu) po przyciszeniu radia daje się słyzeć odgłos jakby tykania - wyraźnie słyszalny. Raczej to nie pochodzi z zewnąrz (po otwarciu okna odgłos nię nia nasila) przy szybszej jeździe nic nie słychać. Co to może być? Wygląda to na coś pochodzące z deski? Może linka prędkościomierza?

Napisano

Może linka

> prędkościomierza?

... Widać, że kolega nigdy nie jeździł fiatem 126p i polonezem, szczegulnie w zimie;/

Napisano

sprawdz czy przybywa km na liczniku dziennym wink.gif

> Witam - podczas wolnej jazdy (np po osiedlu) po przyciszeniu radia

> daje się słyzeć odgłos jakby tykania - wyraźnie słyszalny.

> Raczej to nie pochodzi z zewnąrz (po otwarciu okna odgłos nię

> nia nasila) przy szybszej jeździe nic nie słychać. Co to może

> być? Wygląda to na coś pochodzące z deski? Może linka

> prędkościomierza?

Napisano

> Może linka

> ... Widać, że kolega nigdy nie jeździł fiatem 126p i polonezem,

> szczegulnie w zimie;/

W moim starym kredensie (PF125p) wyłaaaaa jak stado Indian - najgłośniej przy -10st ... icon_eek.gif

Napisano

kiedyś słyszałem taką opinię, że jak ktoś nieumiejętnie cofał licznik to może potem tak tykać. (są to zasłyszane plotki, nie wiem czy prawdziwe)

Napisano
  • Autor

> kiedyś słyszałem taką opinię, że jak ktoś nieumiejętnie cofał licznik

> to może potem tak tykać. (są to zasłyszane plotki, nie wiem czy

> prawdziwe)

Licznik mógł być cofany jak w każdym aucie sprowadzanym. Ale b.dobry stan techniczny auta raczej przeczy by przebieg był dużo wyższy niż jest na liczniku. Tykanie wystęuje gdzieś koło 30 na godzinę. Poza tym wszystko ok z pracą prędkościomierza i obu liczników przebiegu. Tykania nie było od początku - tylko z czasem się pojawiło.

Napisano

> sprawdz czy przybywa km na liczniku dziennym

Trafna uwaga - kiedys tak miałem. 999 nie potrafi się przekręcić z powrotem na 000 smile.gif

Napisano
  • Autor

Dziś zauważyłem,że jak skręcam (ale nie zwalniam) to tykanie zanika,gdy z powrotem jadę na wprost powraca. Tykanie w okolicy 20-40 km/h - częstotliwość zależna od prędkości toczenia. Ki diabeł?

Napisano

A nie przypadkiem przy niskim poziomie hałasu słyszysz tykanie wtryskiwaczy? Mnie też to kiedyś zastanawiało ale już sie przyzwyczaiłem.Chyba bardziej słychać było na zimnym silniku.

Napisano
  • Autor

> A nie przypadkiem przy niskim poziomie hałasu słyszysz tykanie

> wtryskiwaczy? Mnie też to kiedyś zastanawiało ale już sie

> przyzwyczaiłem.Chyba bardziej słychać było na zimnym silniku.

Nie do końca niski poziom hałasu tykanie (lub jakby odłgos rytmicznego zależnego od prędkości poniżej 40 km/h) :

1) silnik pracuje - jadę na wprost - tyka niezależnie od tego czy jadę na biegu czy na luzie

2) silnik włączony - jadę po łuku - kierownica skręcona - tykanie ustaje

3) silnik włączony - stoję - nie tyka

4) silnik nie pracuje - toczę się - nie tyka

ki diabeł? co ma skręcanie lub stanie do zaniku tykania ?

Napisano

> Nie do końca niski poziom hałasu tykanie (lub jakby odłgos

> rytmicznego zależnego od prędkości poniżej 40 km/h) :

> 1) silnik pracuje - jadę na wprost - tyka niezależnie od tego czy

> jadę na biegu czy na luzie

> 2) silnik włączony - jadę po łuku - kierownica skręcona - tykanie

> ustaje

> 3) silnik włączony - stoję - nie tyka

> 4) silnik nie pracuje - toczę się - nie tyka

> ki diabeł? co ma skręcanie lub stanie do zaniku tykania ?

Pierwsze trzy punkty mogły by wskazywać na zużyte przeguby, ale niewiem.gif

Napisano

Albo na luzy w łożyskach piast hmm.gif

Niech kolega sprawdzi po podniesieniu koła czy nie ma luzów i czy przy ręcznym kręceniu kołem tyka.

Napisano

A może wspomaganie (pompa)??

PS. A Ty masz Fabię czy Opla?? Bo w profilu Fabia. confused.gif

Napisano

a moze tyka zegarek na konsoli biglaugh.gif

o przepraszam to by moglo byc ale w fordzie zakrecony.gif

to tylko taki humorystyczny wklad do dyskusji brawo.gif

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Albo na luzy w łożyskach piast

> Niech kolega sprawdzi po podniesieniu koła czy nie ma luzów i czy

> przy ręcznym kręceniu kołem tyka.

no dobra chyba wam pomoge.. z tym predkosciomierzem to byla cenna uwaga....

wlasnie mojej lince sie wyskoczylo i stoi deba (jak sie patrzy otwierajac maske na prawie podszybiu)... a zaczelo sie tak niewinnie od terkotania.. za chwile szukajka i chyba nowy watek.. nie wiem co z nia zrobic dalej..

Napisano

a ja jestem przekonany ze to tykaja zawory albo wtryskiwacz/wtryskiwacze tez tak sie kiedys zastanawialem nad tym dzwiekiem na bardzo niskich obrotach sie pojawiajacym i okazalo sie ze to to co powyzej. Przy duzych ibrotach ni da sie wyodrebnic pojedynczych tykniec. Sprawdz czy gdy slyszysz ten dzwiek i nieznacznie dodasz gazu rosnie czestotliwosc. Generalnie to objaw naturalny

Napisano

A co to może być jak tyka jedynie do 15-20Km/h. Niezależnie od prędkości tyka zawsze tak samo. Ale nie tyka każdego dnia. Nie wyczułem dokładnie kiedy tyka bo jest to ledwo słyszalne, po prawej stronie deski rozdzielczej w okolicach przedniej szyby.

Napisano

Niechcialbym Cie straszyc ale u mnie takie 'tyk 'tyk 'tyk skonczylo sie tym iz szukam skryzni biegow na wymiane frown.gif

Swoj problem opisywalem >>tutaj<<

W koncu diagnoza zakladu zajmujacego sie skrzyniami biegow padla na mechanizm roznicowy badz 'jakies' moduly w skrzyni biegow. I to i to jest zupelnie nieoplacalne w remoncie passed_out.gif

Napisano

Tyk tyk tyk dobre zeby.GIF ...

Hmm przypomnialo mi sie jak moja babcia za czasow jeszcze jak uczyla polonistyki dostała wypracowanie od młodego czlowieka w podstawowce. I tak ono leciało

Jedzie bryczka tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj tapataj

przez 3 kartki A4 i na koncu PRYYYYYYY hhehehe, sorry za off topic ale musialem to napisac smile.gif

Napisano

U mnie też tykało i też wydawało mi się ,że dochodzi gdzieś ze środka bo jak otwarłem okno to nic nie było słychać. W moim przypadku powód okazał się tak prozaiczny ,że aż śmieszny. Gdyby nie to ,że pewnego dnia stwierdziłem ,że mam flaka to zapewne tłum mądrych głów w postaci mechaników dochodziłby co jest powodem do teraz. Okazało się ,że swego czasu najechałem na blachowkręta i wystający łebek z bieżnika powodował te akustyczne anomalia 893goodvibes.gifgrinser006.gif .Oponka u wulkanizatora została zaczopowana i od tej pory cisza, żadnego tykania.

Napisano

u mnie tez tykało....ucichło jak linka predkosciomierza sie ukreciła:) rzeczywiscie im predkosc mniejsza tym tykanie wyraxniejsze bylo......ale dziwią mnie te skrecone koła?

Napisano

> a ja jestem przekonany ze to tykaja zawory albo

> wtryskiwacz/wtryskiwacze tez tak sie kiedys zastanawialem nad

> tym dzwiekiem na bardzo niskich obrotach sie pojawiajacym i

> okazalo sie ze to to co powyzej. Przy duzych ibrotach ni da sie

> wyodrebnic pojedynczych tykniec. Sprawdz czy gdy slyszysz ten

> dzwiek i nieznacznie dodasz gazu rosnie czestotliwosc.

> Generalnie to objaw naturalny

jak napisał Michal77

>częstotliwość zależna od prędkości toczenia

więc zawory i wtryskiwacze odpadają.

Mi też ostatnio tykało - ale sprawa była prozaiczna kamień w bierzniku.

Ja bym podnosił każde koło i kręcił łapą - może coś sie da zauważyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.