Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprawność klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Witam. Właśnie jestem po uzupełnieniu gazu do układu klimatyzacji (defakto nie było go prawie wcale-poprzedni właściciel jeździł chyba tak od nowości czyli przez 4 lata) i przyznam szczerze że nie jestem oszołomiony jej pracą. Znaczy to że wydaje mi sie że ona tak "prawie chłodzi". Niby coś wieje zimnym powietrzem ale żeby sie w miarę chłodno zrobiło to przy temp. zewnętrzej koło 28 st. to chyba trzeba jechać z godzinę albo dłużej. Podpowiedzcie mi no co zwrócić uwagę lub co może być zepsute bo jakoś nie chce mi sie wierzyć że tak ma być. No chyba że stilo tak poprostu ma.

Pozdr

Napisano

A jaka kolega klima dysponuje auto czy manualna? hmm.gif

A moze trzeba filtr wymienic ,pewnie ze 4 lata byl nie ruszany icon_eek.gifhehe.gif

Napisano

Nie w Stilo tak nie jest

Powiem, jak jest w manualu.

Jest zimno jak diabli, trzeba dodawać ciepłego powietrza. No chyba że jest 30 st. angryfire.gif.

Wtedy sie pędzi na full zimnym.

Napisano

> Witam. Właśnie jestem po uzupełnieniu gazu do układu klimatyzacji

> (defakto nie było go prawie wcale-poprzedni właściciel jeździł

> chyba tak od nowości czyli przez 4 lata) i przyznam szczerze że

> nie jestem oszołomiony jej pracą. Znaczy to że wydaje mi sie że

> ona tak "prawie chłodzi". Niby coś wieje zimnym powietrzem ale

> żeby sie w miarę chłodno zrobiło to przy temp. zewnętrzej koło

> 28 st. to chyba trzeba jechać z godzinę albo dłużej.

> Podpowiedzcie mi no co zwrócić uwagę lub co może być zepsute bo

> jakoś nie chce mi sie wierzyć że tak ma być. No chyba że stilo

> tak poprostu ma.

> Pozdr

Obawiam się,ż e nadal kolega nie ma tego gazu z powodu nieszczelności (słynny wężyk) lub coś innego jest uszkodzone. prawidłowo działajaca klimatyzacja w Stilo jest bardzo wydajna i mrozi bardzo skutecznie.

Pozdrawiam.

Napisano

U mnie po jedynym uzupełnieniu czynnikiem rok temu też jakby gorzej chłodziła klima. Nie wiem co może być tego przyczyną. Fachman powiedział mi że brakowało 40% czynnika w układzie. dodał mi świecącej substancji mającej na celu usprawnienie diagnozy ewętualnych nieszczelności. W środę pojadę na sprawdzenie układu, ale już do innego zakładu. Wcześniej czyli rok przed uzupełnieniem w 2005r. klima chłodziła o niebo lepiej.

Napisano

Mam tak samo, manual, od około 2 lat wyrażnie spadła wydajność mimo wymiany filtrów i uzupełniania a nawet wymiany gazu.Cholera wie co jest, niby wieja zimnym a wnętrze się słabo schładza.

Sugestie ?

Napisano

wiem że miałeś kłopoty z rurką od klimy. Jakoś w tym roku na początku wstawiłeś jakiś wężyk tzw. pozmianowy z ASO. Czy o taki właśnie wężyk mam tak w ASO pytać jako o pozmianowy?

Napisano

> Sugestie

Kiedyś kolega naprawiał w serwisie innej marki klimę w Bravie. Pękł tam jakiś wężyk i wywiało czynnik. Powiedział taki tekst" Musiałem parokrotnie uzupełniać układ bo nie mogłem uzyskać odpowiednio wysokiego ciśnienia. W fiatach tak jest." Wtedy nie zwróciłem na to uwagi bo klimy nie miałem. Teraz jednak sobie to przypomniałem. Może to jest przyczyna słabej wydajności? niewiem.gif Może tak sobie myślę jeśli to jest prawda to przy małym ciśnieniu trzeba parokrotnie dopełnić układ ażeby działał prawidłowo? W środę jadę do niego i będziemy coś modzić. ?

Napisano

Proponuję wziąć termometr i sprawdzić temperaturę powietrza wewnątrz wlotu. Nie powinna przekraczać 4 st. na najzimniejszym ustawieniu (u mnie np. są 3 st.).

Jeżeli kolega ma automatyczną klimatyzację, to za wolny spadek temperatury może być odpowiedzialna ... zbyt wysoka temperatura zaprogramowana wewnątrz. Tam są czujniki więc trzeba je oszukać. Poza tym zauważyłem, że z tyłu jest znacznie chłodniej niż z przodu - jest to efekt naświetlania przez przednią szybę. Z przodu musi więc być tak sobie, żeby ci z tyłu nie zamarzli. Proponuję więc jeszcze porównać temperaturę przodu i tyłu.

Napisano

Czy o taki właśnie

> wężyk mam tak w ASO pytać jako o pozmianowy?

Tak innych juz i tak nie ma ok.gificon_eek.gif

Masz tu caly watek dla przypomnienia o jaka rurke chodzi 20.GIF

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=278457062&page=0&fpart=all&vc=1

Napisano

> Musiałem parokrotnie uzupełniać układ bo nie mogłem uzyskać

> odpowiednio wysokiego ciśnienia. W fiatach tak jest."

Bo nie ma czegos takiego jak uzupelnianie gazu! Gaz do ukladu nie jest wtłaczany tylko zasysany! Najpierw maszyna wysysa wszystko co jest w układzie, potem tworzy w nim próżnię, potem pozwala sie na zasanie odpowiedniej ilosci oleju wraz z czynnikiem fluororescencyjnym oraz gazu i tyle. Odpalamy klime aby sprawdzic czy, i jak, dziala i musi byc dobrze... Tutaj sprawdzamy cisnienia, w jakich uklad dziala, ale dla większości aut są one podobne! Przyczyny kiepskiego chłodzenia trzeba szukac w:

- zapchanym filtrze kabinowym

- zagrzybionym układzie

- chęci szybkiego ostudzenia nagrzanego auta (a przy ciemnym kolorze nadwozia, schłodzenie nagrzewnicy, przewodów, calego wnętrza itd moze potrwac i z pół godziny!)

Napisano

> Fachman

> powiedział mi że brakowało 40% czynnika w układzie. dodał mi

> świecącej substancji mającej na celu usprawnienie diagnozy

> ewętualnych nieszczelności. W środę pojadę na sprawdzenie

> układu, ale już do innego zakładu.

Gdzie robiłeś rok temu i gdzie teraz się wybierasz?

Napisano

> Bo nie ma czegos takiego jak uzupelnianie gazu! Gaz do ukladu nie

> jest wtłaczany tylko zasysany! Najpierw maszyna wysysa wszystko

> co jest w układzie, potem tworzy w nim próżnię, potem pozwala

> sie na zasanie odpowiedniej ilosci oleju wraz z czynnikiem

> fluororescencyjnym oraz gazu i tyle. Odpalamy klime aby

> sprawdzic czy, i jak, dziala i musi byc dobrze... Tutaj

> sprawdzamy cisnienia, w jakich uklad dziala, ale dla większości

> aut są one podobne!

ja myślę że kolega użył takiego skrótu myślowego. rozmawiał z laikiem, więc nie musiał się wykazywać fachową terminologią i użył słów uzupełnianie. Zresztą mnie to wtedy naprawdę nie obchodziło ponieważ wmoim Punto 2 nie byłoklimy. raczej chodziłoMu o wkład pracy jaki włożył w naprawę klimy w Bravie naszego wspólnego znajomego.smile.gif Przyczyny kiepskiego chłodzenia trzeba

> szukac w:

> - zapchanym filtrze kabinowym

> - zagrzybionym układzie

> - chęci szybkiego ostudzenia nagrzanego auta (a przy ciemnym kolorze

> nadwozia, schłodzenie nagrzewnicy, przewodów, calego wnętrza itd

> moze potrwac i z pół godziny!)

Dzięki, wiedzy nigdy dość. O tym zagrzybieniu to nie wiedziałem. smile.gif

Myślałem że to tylko smrodek oraz ukryte bakterje.

Napisano

> Gdzie robiłeś rok temu

na ulicy Sowińskiego u faceta który ma dobrą opińję jeśli chodzi o klimę do samochodów. Może i dobrze zrobił, ale jakoś nie mam przekonania. Czynnikfluorescęcyjny dodałpo jak to Kolega wcześniej napisał zassaniu czynnikachłodzącego i wytworzeniu próżni. Czyli już miałem odjeżdżać ale coś mnie tknęło i spytałem czy dodał świecącego czynnika. Powiedział że nie, i zaraz to zrobi. Może to nie ważne, ale myślę że coś pokręcił. był tak zakręcony że ledwie słyszał o co się go prosi. Poza tym był bardzo miły. i gdzie teraz się wybierasz?

do Kolegi do serwisu Hondy przy wylocie na Warszawę.

Napisano
  • Autor

Wiesz -jak nabijał tą klimę to robił tz.próżnię w układzie która ma na celu sprawdzenie m.in. szczelności układu. Klima jest manualna. A co do sugestii innych kolegów nie ma generalnie żadnej różnicy pomiędzy temperaturą z przodu jak i z tyłu kabiny - poprostu generalnie jest ciepławo frown.gif

Napisano
  • Autor

a co do tamtego wątku to początek był traumatyczny ale atmosfera sie szybko rozluźniła i nie było już czego czytac smile.gif

Napisano

> Wiesz -jak nabijał tą klimę to robił tz.próżnię w układzie która ma

> na celu sprawdzenie m.in. szczelności układu. Klima jest

> manualna. A co do sugestii innych kolegów nie ma generalnie

> żadnej różnicy pomiędzy temperaturą z przodu jak i z tyłu kabiny

> - poprostu generalnie jest ciepławo

1. w porównaniu z mercedesem c klasa(miałęm okazję jeździć) a klimą w stilo jest duża różnica, inna budowa/sposób działania, więc nie oczekuj cudów.

2. skoro gazu nie było to znaczy że którędyś usiekł, czyli układ nieszczelny, tez to miałem. Trzeba naprawić/wymeinić wadliwy element, np. chłodnice klimy.

reasumując skoro gazu nie było a nabiłeś klime bez naprawy układu to gaz ci spiernicza przez nieszczelnośc i dlatego słabo chłodzi. Poza tym cudów nie oczekuj po klimie w stilo, szczególnie jak masz ciemne nadwozie (ja mam ciemny grafit i wiem jak jest:) )

ps. szczelność bada sie przy pomocy wtryskiwanego kontrastu i lampy fluorescencyjnej (uv)

Napisano
  • Autor

Witam. Problem rozwiązany - odpowiedz tak prosta że aż głupia - wywaliłem całkiem ten filtr przeciwpyłkowy i od razu zimny wiatr rozwiał moje włosy. Poprostu dałem sie zmylić bo szukając tego filtra źle spojrzałem (nieco bliżej) i wydawało mis ie że nie ma u mnie wogóle tego filtra. A był i to zawalony strasznie syfem.

Napisano

> wydawało mis ie że nie ma

> u mnie wogóle tego filtra. A był ...

Gdyby w klimie nie byłoby wogóle filtra PP, to wolę nie wyobrażać sobie

co za syf zacząłby rosnąć w kanałach wentylacji 30.GIF

Napisano

> Witam. Problem rozwiązany - odpowiedz tak prosta że aż głupia -

> wywaliłem całkiem ten filtr przeciwpyłkowy i od razu zimny wiatr

> rozwiał moje włosy. Poprostu dałem sie zmylić bo szukając tego

> filtra źle spojrzałem (nieco bliżej) i wydawało mis ie że nie ma

> u mnie wogóle tego filtra. A był i to zawalony strasznie syfem.

to załóż nowy filtr jak nie chcesz rozbierac za rok całego nawiewu:)

Napisano

Trochę OT, ale sie spytam, jaki rozmiar klucza jest konieczny do odkręcenia mocowania filtra PP? Jak się do tego dobierałem, to nie miałem tak małego klucza, więc muszę sobie kupić "na wymiar"

Napisano

> Trochę OT, ale sie spytam, jaki rozmiar klucza jest konieczny do

> odkręcenia mocowania filtra PP? Jak się do tego dobierałem, to

> nie miałem tak małego klucza, więc muszę sobie kupić "na wymiar"

Nie potrzeba żadnych narzędzi. Musisz zdjąć w kolejności:

1. wcisnąć środek 3 kołków rozporowych w osłonie znajdującej się między butami pasażera a schowkiem i wyjąć te kołki, a potem zdjąć osłonę;

2. wyszarpnąć boczek tunelu środkowego od strony pasażera;

3. przesunąć w kierunku przodu pojazdu (!!!) zaślepkę filtra (mniej więcej o wymiarach 5x15cm);

4. wyjąć stary filtr

5. zdezynfekować

6. włożyć delikatnie nowy filtr (tak, aby go nie porwać)

7. zamknąć zaślepkę filtra i założyć osłony.

Napisano
tutaj jest wyraźnie informacja o konieczności odkręcenia obudowy filtra niewiem.gif
Napisano

> tutaj jest wyraźnie informacja o konieczności odkręcenia obudowy

> filtra

No i masz racje jest przykręcona blachowkrętem potem jakgo nie przykręcisz to jest jak kolega wcześniej mówił

Napisano

to jest raczej śruba na klucz oczkowy. Pytanie jaki rozmiar?

Napisano

A co ja Ci napisalem na samym poczatku? cfaniaczek.gifnono.gif20.GIFwaytogo.gif

>A jaka kolega klima dysponuje auto czy manualna?

>A moze trzeba filtr wymienic ,pewnie ze 4 lata byl nie ruszany nono.gif

Napisano

> to jest raczej śruba na klucz oczkowy. Pytanie jaki rozmiar?

To jest wkręt z łbem na klucz 5 lub 5,5 już nie pamiętam, ale raczej 5!

Napisano

> To jest wkręt z łbem na klucz 5 lub 5,5 już nie pamiętam, ale raczej

> 5!

jednym słowem - imbus, tak?

Napisano

> jednym słowem - imbus, tak?

Nie, klucz płaski lub nasadowy o rozmiarze 5!

Napisano
  • Autor

Poprostu wkręt z łbem sześciokątnym na zwykły kluczyk 5 (najwygodniej nasadowy)

Napisano

> tutaj jest wyraźnie informacja o konieczności odkręcenia obudowy

> filtra

Wymieniałem kilka razy i nie ma żadnych śrub.Robiłem tak jak wyżej pisze Zwolak.

Napisano

> Wymieniałem kilka razy i nie ma żadnych śrub.Robiłem tak jak wyżej

> pisze Zwolak.

Bo może komus sie zgubiła! Albo odkręcił i zapomnial przykręcić i tak juz zostało... grinser006.gif

Napisano

> Witam. Właśnie jestem po uzupełnieniu gazu do układu klimatyzacji

> (defakto nie było go prawie wcale-poprzedni właściciel jeździł

> chyba tak od nowości czyli przez 4 lata) i przyznam szczerze że

> nie jestem oszołomiony jej pracą. Znaczy to że wydaje mi sie że

> ona tak "prawie chłodzi". Niby coś wieje zimnym powietrzem ale

> żeby sie w miarę chłodno zrobiło to przy temp. zewnętrzej koło

> 28 st. to chyba trzeba jechać z godzinę albo dłużej.

> Podpowiedzcie mi no co zwrócić uwagę lub co może być zepsute bo

> jakoś nie chce mi sie wierzyć że tak ma być. No chyba że stilo

> tak poprostu ma.

> Pozdr

ja też dziś z klimą wlczyłem - po zmierzeniu temp w nawiewach termometr pokazał 26 st przy klimie na full sciana.gificon_eek.gif I właściciel naprawdę nie przykładał się, nie dbał zwyczajnie, filtr pp to masakra była, czynnik nie wiem czy raz wymieniany sick.gif kolejne xxx złotych poszło, ale teraz chłodzi aż strach cool.gif

Napisano

> Wymieniałem kilka razy i nie ma żadnych śrub.Robiłem tak jak wyżej

> pisze Zwolak.

No właśnie... Na mojej zaślepce nawet nie ma dziurki na śrubę. smile.gif A pierwszy filtr zmieniałem osobiście, więc gdyby była jakaś śrubka, to bym się zdenerwował. hehe.gif

Napisano

> No właśnie... Na mojej zaślepce nawet nie ma dziurki na śrubę. A

> pierwszy filtr zmieniałem osobiście, więc gdyby była jakaś

> śrubka, to bym się zdenerwował.

U mnie tez nie ma żadnych śrubek. Trzeba tylko odczepić pokrywę pod schowkiem pasażera, która jest na kołki z wciskanym trzpieniem zlosnik.gif

Napisano

> U mnie tez nie ma żadnych śrubek. Trzeba tylko odczepić pokrywę pod

> schowkiem pasażera, która jest na kołki z wciskanym trzpieniem

słuchajcie a z kąd takie kołki wziąć? przyznam się, ze kiedys nie wiedziałem jak się je wyjmuje, szarpnałem i juz ich nie mam:)

Napisano

> Nie potrzeba żadnych narzędzi.

a może to tylko w kombi nie potrzeba żadnego klucza? niewiem.gif 4. wyjąć stary filtr

> 5. zdezynfekować

Czy przy wymianie naprawdę trzeba tak zrobić? jeśli tak to czym, bo tego naprawdę nie wiem.I czy wreszcie dobrze rozumuję że zdezynfekować trzeba miejsce w którym "siedział" stary filtr? Ps. Strzałka w filtrze oczywiście w stronę kabiny pasażerskiej?

>

Napisano

> a może to tylko w kombi nie potrzeba żadnego klucza?

Ostatnio wymieniał filtr w dwoch kombi i w obu była śrubka! grinser006.gif

> 4. wyjąć stary filtr

> Czy przy wymianie naprawdę trzeba tak zrobić? jeśli tak to czym, bo

> tego naprawdę nie wiem.I czy wreszcie dobrze rozumuję że

> zdezynfekować trzeba miejsce w którym "siedział" stary filtr?

No nie wiem dokładnie o co chodzi z ta dezynfekcja. Albo odgrzybiamy cały układ albo w ogole... po co dezyfekować miejsce po filtrze skoro to 1/100 czesc układu...

> Ps. Strzałka w filtrze oczywiście w stronę kabiny pasażerskiej?

Strzałka oznacza przepływ powietrza więc w stilonie powinna byc skierowana do tylu pojzdu! ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> Albo odgrzybiamy cały układ albo w ogole... po co dezyfekować miejsce po filtrze

> skoro to 1/100 czesc układu...

generalnie klimę dezynfekujemy po sezonie ,a nie przed smile.gif

Napisano

> słuchajcie a z kąd takie kołki wziąć? przyznam się, ze kiedys nie

> wiedziałem jak się je wyjmuje, szarpnałem i juz ich nie mam:)

Kupisz w ASO ok.gif

Napisano

> Kupisz w ASO

Ja również chciałem kupić, a Pan z magazynu, jakbym znał kod tego kołka to bym sprzedał. I nici z zakupu. W eperze cięzko to zlokalizować.

Napisano

> Ja również chciałem kupić, a Pan z magazynu, jakbym znał kod tego

> kołka to bym sprzedał. I nici z zakupu. W eperze cięzko to

> zlokalizować.

podjedz do jakiegokolwiek sklepu motoryzacyjnego i na 100% coś dopasujesz

Napisano

> Ja również chciałem kupić, a Pan z magazynu, jakbym znał kod tego

> kołka to bym sprzedał. I nici z zakupu. W eperze cięzko to

> zlokalizować.

Wydaje mi się, że jest to ten element sworzeń plastikowy (6) (element 7739801) - nic innego z tej grupy wyposażenia nie pasuje.

Napisano

> Strzałka oznacza przepływ powietrza więc w stilonie powinna byc

> skierowana do tylu pojzdu!

Czyli jak dobrze rozumiem do przodu w stronę komory silnika? niewiem.gif były różne teorje na ten temat, albo ja coś źle zapamiętałem. oslabiony.gif

Napisano

> Czyli jak dobrze rozumiem do przodu w stronę komory silnika? były

> różne teorje na ten temat, albo ja coś źle zapamiętałem.

Powietrze jest tłoczone do wnętrza pojazdu - strzałka w stronę komory bagażnika.

Napisano

> Powietrze jest tłoczone do wnętrza pojazdu - strzałka w stronę komory

> bagażnika.

Dokładnie!

Napisano

Pisząc o kabinie pasażerskiej miałem oczywiściena myśli komorę bagażnika. Przecież to to samo. kabina pasażerska jest wcześniej niż komora bagażnika ale w tym samym kierunku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.