Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym regenerować, woskowac lakier??

Featured Replies

Napisano

Zamierzam sie zabrac za woskowanie samochodu. W jednym ze sklepów zauwazyłem srodek firmy Car Plan o nazwie T-Cut Color Fast- jest to srodek woskujaco- regenerujaco- koloryzujący hehe.gif lakier z przeznaczeniem do odpowiedniego koloru. Uzywał ktos kiedys to?? albo moze macie jakies ine sprawdzone srodki, szczegolnie chodzi mi o takie co pozwalaja troche zregenerowac kolor aby byl bardziej zywszy(jak po malowaniu)...

Napisano

Car Plan to badziewie wg mnie, zostawia plamy, autko po tym nie wyglada ladnie. Kup paste Tempo, ale oryginalna czyli od Druchema wink.gif jest swietna i jeszcze mnie nie zawiodla grinser006.gif

ale mam pytanie z innej beczki ktore podlacze pod post, slyszeliscie moze o srodkach lekkosciernych ale do tapicerki...? hmm.gif

Napisano

Do tapicerki? Może do skóry, bo do weluru jakoś sobie nie wyobrażam hmm.gif

Z wosków dobrą opinię mają te z żółwiem (Turtle wax)

Napisano

> Zamierzam sie zabrac za woskowanie samochodu. W jednym ze sklepów

> zauwazyłem srodek firmy Car Plan o nazwie T-Cut Color Fast- jest

> to srodek woskujaco- regenerujaco- koloryzujący lakier z

> przeznaczeniem do odpowiedniego koloru. Uzywał ktos kiedys to??

> albo moze macie jakies ine sprawdzone srodki, szczegolnie chodzi

> mi o takie co pozwalaja troche zregenerowac kolor aby byl

> bardziej zywszy(jak po malowaniu)...

ja polecam produkty TURTLE WAX a car palan to badziew dla mnie, autko super wygląda po tym i nawet długo sie trzyma a szczególnie koloryzujące woski w tych małych butelkach a na to Gloss Guard efekt murowany i trwały.

Kupuje to w ich sklepie internetowym., może ptodukty nie najtańsze ale warte swojej ceny, wczoraj zrobiłem asterke ich produktami i napatrzeć się nie moge zlosnik.gif

Napisano

> Do tapicerki? Może do skóry, bo do weluru jakoś sobie nie wyobrażam

no moze zle sie wyrazilem, do wszelkich plastikow wewnatrz autka grinser006.gif

Napisano

> no moze zle sie wyrazilem, do wszelkich plastikow wewnatrz autka

jesli chodzi Ci o czyszczenie kokpitu to nic innego jak

Cokpit Spray Mat od Shell'a

a dlaczego?

wydajny

ładnie pachnie

dobrze czyści nagromadzone zabrudzenia

i co najbardziej mnie cieszy to potem kokpit nie świeci się i nie jest tłusty jak po jakiś plakach

Napisano

kokpitu uzywalem i uzywam, ale gdzies w angielskim programie widzialem jak koles mial lekkoscierne mleczko do czyszczenia wnetrza pojazdu i naprawde wygladalo to ciekawie cfaniaczek.gif

Napisano

Z tego co wiem jakiekolwiek starcie powłoki z deski kończy się albo zmatowieniem, albo wyjściem na wierzch "welurowego meszku". Może do desek z plastiku (ABSu) można by coś takiego zastosować. Do miękich skajopodobnych powierzchni nic nie przychodzi mi do głowy niewiem.gif

Napisano

Ostatni do wnętrza używam ściereczek kupionych w Biedronce " na spróbowanie" ale powiem wam że efekt jest całkiem całkiem. Deska troszkę się świeci ale równomiernie i nie ma tłustego pod palcami jak sie dotyka a pozostałe plastiki - rewelacja

Jedno spostrzeżenie - deska musi być zimna tzn. fura do cienia na 3 h i wtedy można się brać za czyszczenie. To samo sie tyczy lakieru jak zimny wszyststkie pasty i mleczka schną równomiernie i dają dużo lepszy efekt jak stosowane na ciepły lakier cool.gif

Napisano

> Car Plan to badziewie wg mnie, zostawia plamy, autko po tym nie

> wyglada ladnie. Kup paste Tempo, ale oryginalna czyli od

> Druchema jest swietna i jeszcze mnie nie zawiodla

> ale mam pytanie z innej beczki ktore podlacze pod post, slyszeliscie

> moze o srodkach lekkosciernych ale do tapicerki...?

czyszczenie plastikow..:

ja to robie zawsze mokrymi chusteczkami.. uzywalem je do pup moich dzieci jak sie posraly.. dzis sluza takze do plastikow- dobrze czyszcza i takie najtansze z marketu sa 5 razy tansze od tych na stoisku motoryzacyjnym...

Napisano

icon_eek.gif Ale mam nadzieję, używasz nowych, a nie tych użytych wcześniej na pupach dzieci zakrecony.gif

Ja też na początku szmatą z mydłem albo płynem do naczyń. Jak już wszystko lśni to sprayem i cacy.

Napisano

> Ale mam nadzieję, używasz nowych, a nie tych użytych wcześniej na

> pupach dzieci

> Ja też na początku szmatą z mydłem albo płynem do naczyń. Jak już

> wszystko lśni to sprayem i cacy.

no dobra a co z delikatnymi zadrapaniami na plastikach...? hmm.gif

Napisano

Ano właśnie. U mnie najbardziej ucierpiała półeczka pod TIDem. Przy wkładaniu radia czasami się stuknie i teraz sterczą mikrowłoski.

Można by to załatwić jakimś drobnym papierem ściernym, ale wtedy trzeba by to polakierować. Chyba, że da się jakoś to chemicznie załatwić 270751858-jezyk.gif Tak jak niektóre plastiki po ścieraniu da się "zregenerować" acetonem. Ale chyba w przypadku ABSu (zwłaszcza zbrojonego) to nie przejdzie.

Napisano

Ja zastosowałem wosk Carnauba F1. Nie powiem efekt po wypolerowaniu był całkiem miły dla oka ok.gif . Jak dla mnie "plusem ujemnym" tego specyfiku jest jego konsystencja (pasta): ciężko się poleruje (ręcznie) i niestety zostawia białe efekty na czarnych plastikach, dlatego nastepnym razem wypróbuje coś w postaci oliwki, bądź w postaci płynnego wosku w atomizerze.

Jeśli chodzi o trwałość to w moim przekonaniu troche na krótko to starcza - ~ 1 miesiąc. Stawiam auto pod chmurką, więc szybko łapie ono wszelkie brudy. Niemniej jednak po zastosowaniu takiego wosku kurz z lakieru można zdmuchnąć, o ile wcześniej nie padało cfaniaczek.gif

post-77038-14352484500667_thumb.jpeg

Napisano

U mnie jest inny problem, poprzedni wlasciciel parkowal auto gdzies pod drzewami i z jednej strony auta jest taki mikro brazowy osad, w sumie tego nie widac, ale ciezko sie po tym poleruje auto, a dlaczego polerowalem po tym, bo niczym to nie schodzi, czy wiecie czym to zmyc, probowalem nawet benzyna pad.gif

Napisano
  • Autor

> Car Plan to badziewie wg mnie, zostawia plamy, autko po tym nie

> wyglada ladnie.

A czy na kazdym aucie zostawia plamy- chodi mi o kolor, bo ja mam białą rakiete wiec nie wiem czy na bialym wogole widac bedzie jakies plamy z wosku??

Napisano

> U mnie jest inny problem, poprzedni wlasciciel parkowal auto gdzies

> pod drzewami i z jednej strony auta jest taki mikro brazowy

> osad, w sumie tego nie widac, ale ciezko sie po tym poleruje

> auto, a dlaczego polerowalem po tym, bo niczym to nie schodzi,

> czy wiecie czym to zmyc, probowalem nawet benzyna

A próbowałeś pastą Tempo K2? Przeznaczona do usuwania zabrudzeń i odświeżania starego lakieru.

Napisano

> A próbowałeś pastą Tempo K2? Przeznaczona do usuwania zabrudzeń i

> odświeżania starego lakieru.

tempo sobie odpuść :/ słabo działa w porównaniu do pasty G3 albo (nie pamiętam dobrze nazwy) Automax czy jakoś tak

Napisano

> tempo sobie odpuść :/ słabo działa w porównaniu do pasty G3 albo (nie

> pamiętam dobrze nazwy) Automax czy jakoś tak

Masz na myśli Farecla G3? To chyba raczej coś do polerowania lakieru jak po lakierowaniu wyjdzie morka...

Napisano

> tempo sobie odpuść :/ słabo działa w porównaniu do pasty G3 albo (nie

> pamiętam dobrze nazwy) Automax czy jakoś tak

Wszystkiego juz probowalem Automaxy tempo i inne nic nie daja, tzn te mini kropki sa juz troszke mniejsze, ale przeciez nie bede tarl pasta scierna po 10razy bo lakier sie zedrze

Napisano

ee no to zrób polerkę całego auta zeby.GIF papier ścierny 2500 na mokro i jedziesz zeby.GIF potem dobra pasta polerska i polerka automatyczna zeby.GIF polerujesz do połysku i usunięcia rysek i potem na to wosk zeby.GIF normalnie lustro Ci się z lakieru zrobi zeby.GIF

poszukaj gdzieś na autokąciku temat kolegi lelek o polerowaniu jego autka zeby.GIF

Napisano

Ja sobie umyłem kiedys samochód pianą aktywna i lakier zrobił mi sie biały( poprostu spaliło lakier a mam czerwony), zakupiłem paste lekkoscierna brill 11 zeta,wyszło połowe tubki na auto jakieś 4 godz ręcznej roboty a potem na to mleczko na silikonie brill specjal 100ml 10 zeta wystarcza polowe na auto kombi i wyszla rewelacja poprostu nowy lakier.

Dodam ze lakiernicy nowo połozene lakiery jak im wyjdą jakieś zlewy to czyszcza papierem 2000 na mokro.

pozdro 20.GIF

Napisano

> poszukaj gdzieś na autokąciku temat kolegi lelek o polerowaniu jego

> autka

O tuti:

KLIK

Oczywiście przeczytaj caly wątek wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> O tuti:

> KLIK

> Oczywiście przeczytaj caly wątek

> Pozdroofka

Dzieki, choc nie wiem czy jest cos co pomoze na moje kropki z drzew....

Napisano

> Dzieki, choc nie wiem czy jest cos co pomoze na moje kropki z

> drzew....

To zależy na jaką głębokość te kropki wgryzły sięw lakier. Co Ci zależy spróbować? Kup pastę G3 (20 zł 200gr) i spróbuj ręcznie. Pasta jest lekkościerna, napewno nie pogorszysz a jest szansa że pozbędziesz się plam.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.