Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie lusterek w Punto 1 FOTORELACIONE

Featured Replies

Napisano

Witam was all wink.gif

Jak wiadomo zima zaskoczyła nas w tym roku w związku z tym trzeba się odpowiednio do niej przygotować zlosnik.gif

Na dzień dzisiejszy proponuje podgrzewane lusterka. Ten prosty patent spowoduje, że nie będziemy musieli ich skrobać, jak również nie będą nam parowały i krople wody nie będą przeszkadzały nam w bezpieczniej jeździe po naszych europejskich drogach

Co jest nam potrzebne:

- Maty grzewcze, do dostania na allegro, komplet 20zł

- Wkłady lusterek(25zł sztuka www.lusterka.prv.pl ) , bo przy okazji można założyć lusterka asferyczne, które mają wielki wpływ na bezpieczeństwo jazdy

- 2 podwójne 5 metrowe kable, jak najcieńsze bo łatwiej montować

- Taśma izolacyjna

- Śrubokręt krzyżakowy i ampulowy. Kombinerki siakieś małe, przyda się lutownica

- Piwo, choć polecana jest Monasterka Serbska biglaugh.gif

- Nóż introligatorski (uwaga na łapy ) nono.gif

- Taśma dwustronna do klejenia wykładziny

- Wiertarka albo konektorki fiatowskie

Zaczynamy od odkręcenia całych lusterek. W tym celu trzeba zdjąć gumkę regulacji lusterek, odkręcić nakrętkę, która jest pod nią i zdjęć zaślepkę wewnętrzną.

Po tym, odkręcamy 3 śruby ampulowe zaznaczone na zdjęciu:

273338704-1.jpg

Następnie musimy oddzielić wkład lusterka od układu regulacji. Jest ono zatopione w jakiejś masie klejącej, wiec trzeba delikatnie podważać i odejdzie (ja się w to nie bawiłem i po prostu je zbiłem)

Po tej czynności lusterko prezentuje się tak:

273338704-2.jpg

Kolejną czynnością jest oczyszczenie z kleju miejsca po lustrze, żeby móc przykleić maty grzewcze:

273338704-3.jpg

Po oczyszczeniu, musimy przeprowadzić kabel do maty grzewczej wewnątrz obudowy, Są dwa sposoby. Albo odkręcamy 2 śrubki krzyżakowe i rozkładamy obudowe na dwie części albo jeśli nie da się tych śrub odkręcić (99% prawdopodobieństwa że są zapieczone na amen) przekładamy kabel bez rozdzielania obudowy. Nie jest to trudne, trzeba tylko śrubokrętem odsunąć gąbkę która jest w środku obudowy bo inaczej kabel nie przejdzie

Tak to wygląda po przełożeniu kabla

273338704-4a.jpg

Teraz przyklejamy matę grzewczą do wkładu lusterka (jeśli używamy starego lustra trzeba je też oczyścić ) Mata jest z jednej strony podklejona wiec nie jest to problem. Do styków maty grzewczej przylutowujemy kable (nie ma znaczenia który kabel do którego bolca)

273338704-4.jpg

Teraz musimy drugą stronę maty obkleić taśmą dwustronną i wkleić ją z powrotem w obudowę lusterka

273338704-5.jpg

Lusterko przykręcamy z powrotem do punciaka, kabel wpychamy do środka drzwi

Etap zabawy z lusterkiem mamy za sobą teraz przechodzimy do rzeźby w drzwiach wink.gif

Na początku musimy odkręcić boczki drzwi, trzymają się na śrubach zaznaczonych na zdjęciu. Po ich odkręceniu wystarczy lekko pociągnąć do siebie boczek (żeby odpuściły zaciski) i wyciągnąć go górą.

273338704-6.jpg

Jak już zdejmiemy boczek możemy zabrać się za kostki w drzwiach. w tym celu należy wyjąć na zewnątrz gniazdo które jest w drzwiach. Naciskamy śrubokrętem na guzik zaznaczony na zdjęciu po czym przekręcamy i wpychamy do środka drzwi, Po czym wyjmujemy je na wierzch.

273338704-7.jpg

Teraz jeśli mamy konektorki to je zakładamy, jeśli nie to wiertarka w dłoń i robimy sobie dziurę na kable

Z kostką od strony samochodu jest łatwiej bo kabel przejdzie bez wiercenia. Jak już przepuścimy kable przez kostki przeciągamy je do wnętrza samochodu tak jak idą pozostałe kable (jedyne co trzeba będzie zrobić to sforsować nożem/wiertarką uszczelkę która jest wewnątrz samochodu żeby włożyć przez nią kable

273338704-8.jpg

Teraz wystarczy złożyć drzwi do kupy i już jesteśmy prawie w domu wink.gif

Kable od ogrzewania musimy przeprowadzić w okolice drzwi kierowcy. Z lewej strony nie ma problemy. Z prawej najlepiej puścić je pod wykładziną. Wymaga to tylko odrobiny "giętkości" zlosnik.gif

273338704-9.jpg

Kamil już przygotowuje się do pokazania finalnej części montażu wink.gif

273338704-10.jpg

Strzałką zaznaczyłem którędy mają iść te kable wink.gif

273338704-11.jpg

Teraz należy dostać się do wiązki idącej do tyłu samochodu (jest pod progiem wewnętrznym przy drzwiach kierowcy) Tam odnajdujemy Brązowo-czarny kabel. Czyli ogrzewanie tylnej szyby. Kilka ruchów nożem i osłonka zdjęta wink.gif

273338704-12.jpg

Wpinamy w nią jeden z dwóch kabli odchodzących od każdej maty grzewczej.

Teraz wystarczy podłączyć drugi kabel do masy (powinna być przy lewych drzwiach, tak jak zaznaczyłem na zdjęciu)

273338704-13.jpg

Teraz wystarczy wszystko ładnie zaizolować, zmontować z powrotem i już możemy cieszyć się ciepłymi lusterkami wink.gif

Bardzo dziękuje Romkowi za dostarczenie wkładów lusterek i mat grzewczych i KamilowiD za pomoc w montażu 20.GIF

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano
  • Autor

> relacja piękna

dzięki 20.GIF

> może i ja się skuszę

warto ok.gif

Napisano

Na org z tym winner.gif

najlepsze FR na kaciku Konrad przeszedles samego siebie, nie bez powodu masz ten tytul claps.gif

z takim przewodnikiem to juz nie da rady tego nie zrobic 20.GIF

Gratulacje ribbon.gif

Napisano
  • Autor

blush.gifbow.gif20.GIF

idę z psem bo się cały zaczerwieniłem hehe.gif

Napisano

> dzięki

alesh proszem zlosnik.gif

zasłużyłeś 20.GIF

> warto

wiem zlosnik.gif

mam w da'T biglaugh.gif

Napisano

Bardzo gorące są u ciebie lusterka czy tylko ciepławe ?

Bo u mnie nie sa za gorące i zastanawiam sie dlaczego. smirk.gif

.

Napisano

Nie no fajnie fajnie... smile.gif

gratuluję super fotorelacja... waytogo.gif

P.S

KROPEK JUŻ WRÓCIŁ 270635636-JUMP2.gifwaytogo.gifyay.gifzlosnik2.gifdrive.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo gorące są u ciebie lusterka czy tylko ciepławe ?

> Bo u mnie nie sa za gorące i zastanawiam sie dlaczego.

> .

Po jakiś 20 minutach było już mocno rozgrzane. Z tego co czytałem to one się rozgrzewają do 60'C waytogo.gif

Napisano
  • Autor

cały i zdrowy cfaniaczek.gif

Napisano

> Bardzo dziękuje Romkowi za dostarczenie wkładów lusterek i mat

> grzewczych i KamilowiD za pomoc w montażu

> Pozdrawiam

spoko żaden problem

a relacja jak zawsze waytogo.gif

no ale w końcu nie od parady masz ten tytuł cfaniaczek.gif

Napisano

Relacja gut waytogo.gif

sciana.gifsciana.gifsciana.gif kurde żałuje że nie zrobiłem se takich lusterek jak wygłuszałem drzwi, prowadziłem nowe kable do głosników, miałem wtedy wszystko rozebrane oslabiony.gif

Teraz mi się nie chce znowu wszystkiego wybebeszać zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

eeetam graż masz wink.gif Jak możesz się do kostki dostać to no problem to zrobić jak sam wiesz grinser006.gifok.gif

Napisano

> cały i zdrowy

niop w jednym kawałku... i wiem co trzeba zrobić aby mu się jeszzce bardziej polepszyło smile.gif

Napisano
  • Autor

pewnie umyć grinser006.gif

Napisano

Normalnie fajne FR. waytogo.gif

PS: Zbiłeś dwa lustra i nie zrobiłeś sobie krzywdy??? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Normalnie fajne FR.

wink.gif

> PS: Zbiłeś dwa lustra i nie zrobiłeś sobie krzywdy???

a co w tym dziwnego grinser006.gif

Napisano

> a co w tym dziwnego

No to przed każdą robotą w Kropasie musisz od tej pory stłuc kilka lusterek i będzie git grinser006.gif

Napisano
  • Autor

po ptostu uważam gdzie paluchy wsadzam zlosnik.gif

Napisano

> po ptostu uważam gdzie paluchy wsadzam

Dobrze robisz wink.gif zabezpieczenie to podstawa grinser006.gif

Napisano

Relacja siuper waytogo.gifwaytogo.gif

Pewnie to przyspieszy moją decyzję o zrobieniu podgrzewanych lusterek w moim kropku hmm.gif

Najważniejsze że obyło się bez ofiar claps.gifclaps.gif

Napisano

A nie wiesz przypadkiem jak można odkleić wkład lusterka tak żeby go nie rozbić albo nie zniszczyć warstwy odblaskowej??

Napisano
  • Autor

musisz podważać lekko śrubokrętem cienkim. Puntiemu się udało zlosnik.gif

Napisano

> musisz podważać lekko śrubokrętem cienkim. Puntiemu się udało

napisz mu normalnie... musi byćdelikatny jak z kobietą a nie ... bo jeszcze gotów złapać przecinka i młotem walić smile.gif

Napisano

> napisz mu normalnie... musi byćdelikatny jak z kobietą a nie ... bo

> jeszcze gotów złapać przecinka i młotem walić

Od przecinaków to ja się trzymam z daleka... kurde, Kropka przecinakiem!!?? Zwariowałeś!!??

Napisano

jak to mówią bez młota to nie robota... niop czasami trzeba i z przecinakiem... ja np. ostatnio musiałem złapać to narzędzie do tego aby delikatnie zbić pojawiająca się grubszą warstwę rdzy na tarczach... od pukania samym młotkiem nie schodziła

ale tak poważnie to przecież zartowałem biglaugh.gifsmirk.gif

Napisano

no piękna fotorelacjona...

mam dwa pytania:

1. asferyczne, to oba założyłeś, czy tylko lewe???

2. ta masa, to niby co? bo nie jestem pewien - kabelki jakieś, czy specjalne "gołe" miejsce na nadwoziu???

Napisano
  • Autor

> no piękna fotorelacjona...

> mam dwa pytania:

> 1. asferyczne, to oba założyłeś, czy tylko lewe???

oba lusterka założyłem asferyczne

> 2. ta masa, to niby co? bo nie jestem pewien - kabelki jakieś, czy

> specjalne "gołe" miejsce na nadwoziu???

Tam jest gruba śruba do której przykręcone były jakieś inne kable z masą. Można oczywiście kombinować i łapać mase np. z Radia ale tak mi się wydawało najprościej waytogo.gif

Napisano

> - 2 podwójne 5 metrowe kable, jak najcieńsze bo za chwilę się przepalą brawo.gifi trzeba będzie dawać grubsze icon_eek.gif

IMO manual zawodowy skromny.gifok.gif

Napisano
  • Autor

brylantowy sprawdzał i tam jest tak mały pobór mocy że się nic nie spali waytogo.gif Ja wziąłem głośnikowe na prawą stronę i jakies grubsze na lewą (bo nie miałem tyle głośnikowego)

Napisano

no no no cool.gif

Gratulacje c:) ja tez juz jestem po montażu dzięki Romkowi 20.GIF

Napisano
  • Autor

czyli tranzakcja barterowa była grinser006.gifok.gif

Napisano

> a co w tym dziwnego

Zwłaszcza że od brudnej i trudnej roboty miał tłum pomocników zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

twoja pomoc w przeciąganiu kabelków przez dziórki była nieoceniona hehe.gifok.gif

Napisano

Dziękuję, czuję się usatysfakcjonowany clown.gif

P.S. pssst KJO podpisz, że to ja się włamałem w wiązkę, cfaniaczek.gif ale jakby komuś coś teges z autkiem to nie ja swiety.gif

Napisano
  • Autor

a o tym niedziałającym centralnym też mam napisać cfaniaczek.gif

Napisano

> a o tym niedziałającym centralnym też mam napisać

nono.gif nie zwalaj tego na mnie, bo się beksa.gifoink.gif

A tak poza tym to zamek działa tylko że inaczej palacz.gif

Napisano
  • Autor

nie no przecież ja nie mówie że to ty powidziałeś że nie trzeba masy podłaczać hehe.gif

Napisano
  • Autor

fakt jest taki że przynajmnie wiem dlaczego autoalarm się krzaczy hehe.gif

Napisano
  • Autor

tak się pokręciło że jak zamykam od strony pasażera to się krzaczy a jak od strony kierowcy to jest ok, musze jakiegoś elektryka wreszcie odwiedzić sick.gif

Napisano

> tak się pokręciło że jak zamykam od strony pasażera to się krzaczy a

> jak od strony kierowcy to jest ok, musze jakiegoś elektryka

> wreszcie odwiedzić

znaczy sie wychodzi ze gdzies jest zwarcie hmm.gif

ale najlepiej jedz do elektryka zlosnik.gif

Napisano

> znaczy sie wychodzi ze gdzies jest zwarcie

> ale najlepiej jedz do elektryka

Tak, to możliwe, że jest zwarcie po tym jak KJO wwiercił się w ten szary kabel i cit go przerwał biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

no bo mówiłem że wiertłem do betonu się nie da kostek przewiercać rotfl.gif (i to 10tką )

Napisano

> no bo mówiłem że wiertłem do betonu się nie da kostek przewiercać

> (i to 10tką )

hahaha.gifzakrecony.gifzlosnik2.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

to był kabel głośnikowy żeby uściślić wink.gif

Co do punto ciekawostek to do kostki od strony drzwi wchodzi 9 kabli ale już od strony samochodu jest tylko 7, ciekawe dlaczego hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.