Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

samoregulator szczęk - astra f

Featured Replies

Napisano

witam

miesiąc temu wymieniłem szczęki i bębny z tyłu

mechanik, który mi to robił powiedział, żeby pojeździć trochę - niech się szczęki dotrą i wtedy podciągnąć ręczny

ale ostatnio zauważyłem, że ręczny mam tylko w lewym kole, a w dodatku gdy hamuję hamulcem roboczym, to trzęsie mi całym samochodem, jakbym po tarce jechał

(początkowo podejrzewałem krzywe tarcze z przodu, ale po pierwsze - nie rzucało kierownicą przy hamowaniu, po drugie zaciągnięcie ręcznego w czasie jazdy powodowało identyczne telepotanie)

dziś zrzuciłem bęben i okazało się, że wyskoczyła taka blaszka ze sprężynką od samoregulatora, a i ząbki regulatora są w jednym miejscu wytarte prawie do zera

samoregulator i ta blaszka są mocno skorodowane i będę musiał je wymienić, tylko czy kupuje się je w komplecie czy osobno?

chcę się upewnić, zanim wybiorę się na zakupy

i jeszcze jedna sprawa: zauważyłem, że te bolce ze sprężynkami [klik tu] są u mnie tak jakoś mimośrodowo, krzywo ... heh, szkoda że fotki nie mam

w drugim kole wszystko jest prościutko

czy coś jest nie tak?

Napisano

> tylko czy kupuje się je w komplecie czy osobno?

Samoregulatory: KLIK a mechanik do odstrzału... wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Samoregulatory: KLIK

czyli zapadkę muszę kupić osobno? mam nadzieję, że można to wogóle kupić confused.gif

od opel-shop'a zacząłem poszukiwania i na podstawie ich oferty powstała moja wątpliwość - na zdjęciu pokazany jest sam regulator...

takie jeszcze pytanko: jaka jest kolejność de.. i montażu kolejnych elementów, aby wymiecić samoregulator?

Napisano

> takie jeszcze pytanko: jaka jest kolejność de.. i montażu kolejnych

> elementów, aby wymiecić samoregulator?

Żeby go wyjąć musisz rozsunąć szczęki. Aby to zrobić trzeba zdjąć poziomą sprężynę. Zresztą wszystko widać na fotach:

KLIK

Pozdroofka

Napisano

Witam, podłączam się do tematu. Mam astrę F kombi z końca 1997. Problem mam chyba podobny. W lewym kole po podniesieniu na lewarku przy lekko zaciągniętym ręcznym hamowanie czuć różnie w różnym położeniu koła (pół obrotu nie hamuje wcale a pół nie daje się ręką obrócić). Podejrzewałem owalne bębny, kupiłem nowe i jest to samo w tym samym miejscu. To chyba nie mogą być szczęki? To element ruchomy musi poruszać się mimośrodowo. Czy to łożysko? Nie widać tego gołym okiem, luzów nie ma, kręci się cicho. Chcę kupić piastę, ale potrzebuję większego przekonania na wydanie 300PLN. Co o tym sądzicie? Ps. Problem główny pojawia się jak dostanie się do bębna woda-wtedy ma tendencje do blokowania się i włączania ABSu na wszystkie koła... Dlatego tak chcę to zlikwidować. Dzięki za pomoc

Napisano

taniej jest do Lanosa ok. 30 zł. należy również pamiętać o tym że inny jest lewy i prawy ( odwrotny gwint) na płetwie z gwintem pisz L ( lewo) R (prawo) patrząc w kierunku jazdy. Najważniejsze to dobrze zapamiętać po zdjęciu bębna - jak jest samoregulator złożony (sprężynka, bimetal, blaszka naciągająca).

------------------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano

Witam

Niedawno kupowałem samoregulatory do Astry, wyszło jakoś po 15 zeta, blaszki, wszytskie spręzyny, kołki do szczęk są w zestawie naprawczym do tylnych bębnów, koszt ok 15 zeta. Należy pamiętać o odpowiednim podgięciu blaszek chodzących po zębniku samoregulatora, aby po nim chodziły, bo po montażu prosto z torebki niestety tak nie jest. Poza tym gwint śruby samoregulatora warto przesmarować delikatnie, podkreślam delikatnie smarem miedzianym, srube wkręcić i wykręcić, a nadmiar wytrzeć. Oczywiście po zamontowniu należy ustawić samoregulator w pozycji pracy, tzn. założyc bęben, pokręcać śrubą samoregulatora aż do zablokowania bębna, zahamować kilka razy, zaciągnąć ręczny, odpuścić samoregulator na tyle, aby bęben obracał się swobodnie (delikatne tarcie szczęk jest dopuszczalne). Dopiero wtedy możemy zamontować bęben i cieszyć się sprawnymi hamulcami. Jeżeli mamy wszystko rozebrane, warto rozruszać dzwignię ręcznego na szczęce, porządnie wyczyścić oraz sprawdzić swobodę przesuwania się linki w pancerzu.

pozdrawiam

Napisano

a ten zestaw naprawczy gdzie kupiłeś, bo w ASO za sam regulator chcą ponad 50 zł.

--------------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano
  • Autor

> a ten zestaw naprawczy gdzie kupiłeś, bo w ASO za sam regulator chcą

> ponad 50 zł.

właśnie zrobiłem rekonesans po gorzowskich sklepach - w żadnym nie ma samoregulatorów do opla.... tylko ASO (~55pln)

ale znalazłem do matiza (taki sam) za 18pln

a sama zapadka dostępna w ASO za 8,40

zestaw naprawczy (zamiennik) koszt u mnie ok 22pln - ale sprzedawca nie potrafił powiedzieć czy jest w nim owa zapadka

a więc po pracy jadę na zakupy...

a wieczorem może znajdę odwagę, żeby samemu wymienić

Napisano

Mam podobny problem,właśnie dziś sprawdzałem tylne chamulce iprzy ściąganiu poziomej sprężyny wystrzelił mi ten powyginany drut za który zachacza się drugi koniec sprężyny.Oczywiście druta nie znalazłem,objechałem wszystkie sklepy ale lipa nikt tego nie ma ,także blaszki ani samonapinacza brak,"pytałem z ciekawości" dopiero w serwisie opla to dostałem ,gościu znalazł tą część nazywa się to jakoś "sprężyna napinająca sprężyne zwrotną" czy jakoś tak,widziałem prospekt na monitorze wszystko rozebrane na części pierwsze,także była tam ta blaszka i samonapinacz.Moja sprężynka kosztuje około3zł,a ta blaszka myśle też nie była by droga ,a napinacz nie wiem.Gościu od razu sprawdził czy ta część jest dostępna ,no i bez problemu.Będe miał to na piątek rano. Jak chcesz to zapytam się o tą blaszkę i samonapinacz cool.gif

Napisano
  • Autor

kupiłem, wymieniłem i ... jest lepiej, ale jeszcze nie idealnie

w dodatku zauważyłem, ze okrągła zapinka blaszanej zapadki jest pęknięta i nie trzyma jej w odpowiedniej pozycji - czyli jeszcze conajmniej raz bębęn będę zdejmował... crazy.gif

potem spróbuję podkręcić samoregulator ręcznie

a - kupiłem samoregulator od matiza

w komplecie był w/w samoregulator, blaszka-zapadka, i element ze stalowego drutu, o który zahacza się poziomą sprężynę

nie było bimetalu - założyłem stary

zapłaciłem 18pln

Napisano
  • Autor

podbijam, bo cały czas mam pewne zastrzeżenia do pracy tylnych hamulców

dziś co prawda udało mi się wyregulować ręczny - głównie dzięki pomocy Szanownych Forumowiczów ok.gif - ale nadal pozostaje problem drżenia auta w czasie hamowania.... confused.gif

tak jak wcześniej wspomniałem, wykluczam przednie hamulce, ponieważ identyczne drżenie powoduje zarówno użycie hamulca nożnego jak i ręcznego

podejrzewam lewe koło (moje dotychczasowe boje z prawym kołem nie miały wpływu na drżenie, stąd mój wniosek)

powiedzcie - co mam sprawdzić? co może powodować takie telepotanie?

bębny i szczęki są nówka - założone jakieś 2,5tys.km temu

oslabiony.gif

Napisano

Ja bym sprawdził owalność bębnów (może fabrycznie były krzywe).

Można też lekko przetrzeć szczęki papierem ściernym ok 120-200. Tak na wszelki wypadek i w celu usunięcia ew. zeszkleń warstwy wierzchniej.

Napisano
  • Autor

> Ja bym sprawdził owalność bębnów (może fabrycznie były krzywe).

a znasz jakąś "domową" metodę sprawdzenia owalności bębna?

czy od razu tokarnia?

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

odkopuję temat smile.gif

jakoś mi zeszło z tymi bębnami przez wakacje, ale dziś postanowiłem załatwić temat ostatecznie

zaprowadziłem autko do mechaniora, bęben zdjął i stwierdził że jest krzywy (ślady zużycia, zrobiłem ok. 5tys km) - trzeba wymienić...

w sumie od dawna byłem pogodzony z takim rozwiązaniem, więc kazałem poskładać (nawey kasy mech nie chciał hmm.gif) i pojechałem na zakupy

no i zonk, bo sprzedawca mnie zapytał: wąskie czy szerokie? 37mm czy 53mm?

chwilowo nie mam jak sprawdzić, więc może Koledzy mi podpowiedzą jak to szybko (bez zdejmowania bębna) sprawdzić?

i gdzie w zasadzie te 37 czy też 53mm namierzyć?

pozdrawiam

Napisano

> więc może Koledzy mi podpowiedzą jak

> to szybko (bez zdejmowania bębna) sprawdzić?

Zapytać na forum... grinser006.gif

Jeżeli masz na mysli Astrę "bardziej moją" w 96 roku do htb już szły bębny 200x52. Nie są drogie, nie powinieneś zapłacić więcej niż 80zł za komplet.

pozdroofka

Napisano
  • Autor

> ... do htb już szły bębny 200x52.

w istocie - właśnie takie mam

wczoraj zakupiłem noowkę (55PLN), przełożyłem i ...... dooopa angryfire.gif

dalej to samo! jakbym po tarce hamował sciana.gif

dziś po południu wrzucę fotki, jak to wygląda pod bębnem - może mądre głowy wypatrzą jakieś szczegóły, których ja nie dostrzegam, a które powodują ten efekt ....

niezmiennie podejrzewam prawe koło, bo właśnie tam "na oko" coś jest nie tak...

Napisano

Hehe podłączam sie do tematu, wymienił mi mechanik bębny i szczęki jakiś miesiąc temu i też przy hamowaniu tył samochodu wibruje, u mnie wszystko kupował mechanik ponieważ poczytałem troszkę wcześniej o przypadłościach po wymianie bębnów wiec niech on się teraz martwi - dzisiaj rano zostawiłem mu samochód z rekalmacją hamulców - nie zamierzam mu za to płacić - czuje że będzie dym.

Napisano
  • Autor

tak jak wcześniej napisałem wrzucam fotki bębnów

prawa strona

6cacfcf8871825ddm.jpg 8ba2c4206a7751dfm.jpg a94a111427e037d3m.jpg

8f7b2c1e77ce576bm.jpg 21d33306f67d5960m.jpg 324e4748d6ba1eddm.jpg

3c7280e8f04b35adm.jpg b3779dd256e5a582m.jpg ac104bab65250d4bm.jpg

56f971db7375984cm.jpg 315e50aae686a0c5m.jpg

pracy było mnóstwo, ale miałem dzielnego pomocnika wink.gif

da9eae5054d16fc7m.jpg

lewa strona

1eecd6422eca5eb5m.jpg a2e7277ee4203e08m.jpg 838274f529392d42m.jpg

ba09f5d17f29b083m.jpg 5bf24f270d02c22bm.jpg 75f1f9ed1d4b75ccm.jpg

4910e9ffaf4976a3m.jpg b1952b6ef01ac9b3m.jpg 8161f378342f46b2m.jpg

Napisano

ale gwinty samoregulatora to mogłeś przesmarować smarem wysokotemperaturowym

i zeszlifować rancik na bębnach

Napisano
  • Autor

> i zeszlifować rancik na bębnach

bębny mają przejechane ok. 5tys. km - ten rancik to ledwo wyczuwalna pod palcem zmiana

zdjęcie zamieściłem, bo w tym miejscu na bębnie jest to najbardziej wyczuwalne, co mogłoby świadczyć o jego owalności

jak na teraz założyłem w jego miejsce nowy i po krótkiej przejażdżce jest jakby lepiej, ale to może mi się tylko (niestety) wydawać...

Napisano

> ale nadal pozostaje problem

> drżenia auta w czasie hamowania....

> tak jak wcześniej wspomniałem, wykluczam przednie hamulce, ponieważ

> identyczne drżenie powoduje zarówno użycie hamulca nożnego jak i

> ręcznego

właśnie mam to samo : wymieniłem bębny a tu zonk no to szczeni to samo , więc wycieczka do tokarza i co się okazało że bębny są ok więc już sam nie wiem frown.gif zostaje tylko łożysko frown.gif

Napisano
  • Autor

> więc już sam nie wiem zostaje tylko łożysko

łożysko? a nie przypadkiem cała piasta?

wydaje mi si, że piasta jest nierozbieralna - ale może się mylę...

niech mnie kto poprawi jakby co...

Napisano

Zauważyłem, że szczęka chyba nie równo bierze. Widać ślad u góry. Załóż kawałek bęben i zobacz czy szczęka dolega w miarę równo. Przeszlifuj szczęki papierem ściernym, żeby zetrzeć ew. zeszklenie okładziny.

parcholot złap za piastę i poszarp nią we wszystkie strony. Nie może mieć luzu i ma się obracać gładko. Moja po 230tyś nadal kręci się z lekkim oporem (jak przy nowym nasmarowanym łożysku).

Napisano

Mój mechanik poiedziałże są dwie możliwości jeśli trzęsie tyłem przy hamowaniu - albo bębny, albo krzywa piasta.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Mój mechanik poiedziałże są dwie możliwości jeśli trzęsie tyłem przy

> hamowaniu - albo bębny, albo krzywa piasta.

No i tyłek zbity, byłem u mechanika z tym wibrującym tyłem, rozebrał i stweirdził że są krzywe bębny które to on kupował, pojechał je przetoczyć, prze parę dni było ok, nie hamowałem gwałtownie żeby się wszystko poukładało, a teraz znowu czuje jak tył wibruje przy hamowaniu z prędkości około 100 km/h do 70 km/h, poniżej tej prędkości jest ok. ale jak toczę się powolutku do świateł i delikatnie hamuje to czuję delikatne szarpniecia jakby był krzywy bęben.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, mianowicie czasami jak jade około 50 km/h to słyszę takjakby pukanie z tyłego lewego koła i jak jadę około 110 - 130 km/h to tak jakby buczało to tylne lewe koło, także podejrzewam że łożysko pada, czy to są oznaki padania łożyska? I czy padnięte łożysko może powodować wibracje przy hamowaniu?

Napisano

Pewnie bęben jest z byle jakiego materiału.

Co do łożyska, to jak wyżej. Myślę, że jak wymienisz bębny to usterka zniknie.

• 2 miesiące później...
Napisano

Mam kłopot z tylnymi hamulcami. Był wyciek z cylinderka w prawym kole tylnim . Wyminiłem obydwa, układ odpowietrzyliśmy . Po pewnym czasie jednak hamulców prawie nie było łapały tylko na samym końcu i tak gwałtownie. Zdecydowałem się na wymiane szczęk i tych wszystkich sprężynek blaszek itd. Zostały tylko bębny i samoregulator. Po kilku dniach problem znowu się pojawił więc zawiozłem Asterke do mechanika ten nic nie wymieniał tylko powiedział że rozebrał iu jeszcze raz poskładał hmm.gif a hamulce były brzytwa lepszych ta astra nie miała nigdy z tym że z czasem pedał opadał coraz niżej i znowu powrócił do dna. Dodam jeszcze że razem ze słabnącym hamulcem noznym słabnął hamulec ręczny aż w końcu jego poprostu braklo... Jako że były święta to sam rozkręciłem tył i zauważyłem że samoregulator na prawym kole jest całkowicie sikręcony do zera a drugijest troszkę wykręcony (ok trzy obroty) i tu pytanie czy samoregulatory mogą mieć wpływ na pracę hamulca nożnego? i czy jest cos takiego jak korektor siły hamowania w moim autku? confused.gif juz brakuje mi pomysłów co mogło tam paść. W układzie nie ma ani grama powietrza.

Astra 96r. silnik C14NZ bez ABSu

Napisano
  • Autor

albo samoregulatory zamienione stronami, albo zapadka nie jest dociskana do zębatki i ta się swobodnie porusza...

Napisano

> albo samoregulatory zamienione stronami, albo zapadka nie jest

> dociskana do zębatki i ta się swobodnie porusza...

Ta zapadka była właśnie taka opadnięta. Dzis z nią cos zrobię powyginam podłoże pod tą łapę od samoregulatora coś. Tylko czy ma to wpływ na ten nożny hamulec? i mniej więcej ile ma być wysunięty samoreg. bo jak ostatnio sam dokręciłem to później bębna ściągnąć nie mogłem smile.gif musiałem użyć techniki na dwa młotki cool.gif

Napisano
  • Autor

> Ta zapadka była właśnie taka opadnięta. Dzis z nią cos zrobię

> powyginam podłoże pod tą łapę od samoregulatora coś. Tylko czy

> ma to wpływ na ten nożny hamulec? i mniej więcej ile ma być

> wysunięty samoreg. bo jak ostatnio sam dokręciłem to później

> bębna ściągnąć nie mogłem musiałem użyć techniki na dwa młotki

tą blaszkę podegnij tak, żeby zahaczała o ząbki na śrubie regulatora...

przed założeniem bębna rozkręć samoregulator tak, żeby bęben na styk wchodził - ja posunąłem się dalej i haczykiem podciągnąłem samoregulator przez otwór na śrubę koła smile.gif

wpływa na nożny hamulec to ma, ponieważ wydłuża się skok tłoczka w cylinderku

jeżeli samoregulator jest skręcony, do sprężyny na szczękach ścisną cylinderek na maxa...

a - i popatrz na moje fotki na początku wątku i porównaj, czy nie brakuje ci jakiejś sprężynki...

Napisano

Udało się zlosnik.gif Samoregulatory podkręciłem blaszke też troche pomęczyłem i miałem troche źle załozone to słoneczko. Teraz to są hamulce biglaugh.gif

Wielkie Dzięki za pomoc i szbką odpowiedź bow.gif

Pozdrawiam

Napisano

idź do ASO, 2 lata temu za kpl. płaciłem coś koło 50zł

• 1 miesiąc później...
Napisano

> właśnie mam to samo : wymieniłem bębny a tu zonk no to szczeni to

> samo , więc wycieczka do tokarza i co się okazało że bębny są ok

> więc już sam nie wiem zostaje tylko łożysko

Ja Panowie u mechanika nie byłem, ale logicznym wydawało mi się że muszą to być bębny. Po założeniu nowych nawet się pogorszyło. Po przejechaniu z wibrującym mocno tyłem wymyśliłem, że objawy identyczne jak krzywa piasta daje brud, jakiś wiór czy kawałek rdzy odpadający przy ściąganiu bębna i przyklejający się do powierzchni styku bębna z piastą. Dwa razy ściągałem bęben i nic się nie zmieniło, za trzecim wziąłem szczotkę na wrzecionie i obleciałem nią piastę i jak ręką odjął wibracje przeszły:) Mam nadzieję, ze mechanicy o tym wiedzą, że czystość tego styku jest kluczowa, ja już też wiem. Pozdrawiam

Napisano

> Samoregulatory: KLIK a mechanik do odstrzału...

no to już wiecie dlaczego w Szczecinie opłakuje rodzina mechanika .

siedź i fachowcowi palcem pokazuj , w dziuplę .

to co robiłem sam działa bez uwag, a drugie koło trrzeba było ponownie rozbierać w ramach reklamacji .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.