Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyjeżdżenie gazu do końca?

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie, jak to jest z wyjeżdżaniem gazu z butli do końca? Można czy raczej niepowinno się? Czy miał ktoś przypadek, że przy pustej butli coś się zepsuło? confused.gif

Napisano
  • Autor

Czy rzeczywiście nikt tego nie wie confused.gifczy wszyscy wiedzą (oprócz mnie) shocked.gifi nikt nie będzie odpowiadał na głupie pytanie. A ja naprawdę pytam bo gdzieś słyszałem, że powinno się tankować jeszcze przed końcem i tak też robię ale może niepotrzebnie (pomijając względy finansowe)

Napisano

> Czy rzeczywiście nikt tego nie wie czy wszyscy wiedzą (oprócz mnie)

> i nikt nie będzie odpowiadał na głupie pytanie. A ja naprawdę

> pytam bo gdzieś słyszałem, że powinno się tankować jeszcze przed

> końcem i tak też robię ale może niepotrzebnie (pomijając względy

> finansowe)

Nic się nie stanie jak wyjeździsz gaz aż zabraknie mocy.

Ale wtedy należy przejść na PB lub zatankować znowu gaz bo jazda na powietrzu to może mieć już negatywny skutek - jaki , nie wiem - próbuję nie doprowadzać do takiej sytuacji by się o tym przekonać na własnej skórze.

Pozdrawiam

Napisano

> Mam pytanie, jak to jest z wyjeżdżaniem gazu z butli do końca? Można

> czy raczej niepowinno się? Czy miał ktoś przypadek, że przy

> pustej butli coś się zepsuło?

ja juz kilka raz wyjezdzilem caly gaz do konca, potem przelanczam na benzynke i na stacje i wsio banga

Napisano
  • Autor

> Nic się nie stanie jak wyjeździsz gaz aż zabraknie mocy.

No właśnie i o to mnie chodzi. smile.gif Ponieważ jeszcze tego nie próbowałem, więc proszę o uściślenie, czy ten brak mocy wyraźnie się odczuwa i tak na oko ile wtedy jeszcze (teoretycznie) jest gazu, żeby nie było tak, że już ciągnie to powietrze. Pytam z ciekawości gdyby mnie kiedyś gazu zabrakło, a do stacji jeszcze hen.

Napisano

> No właśnie i o to mnie chodzi. Ponieważ jeszcze tego nie próbowałem,

> więc proszę o uściślenie, czy ten brak mocy wyraźnie się odczuwa

> i tak na oko ile wtedy jeszcze (teoretycznie) jest gazu, żeby

> nie było tak, że już ciągnie to powietrze. Pytam z ciekawości

> gdyby mnie kiedyś gazu zabrakło, a do stacji jeszcze hen.

nie ma problemu z wyczuciem kiedy ci braknie gazu, tracisz moc i auto zwalnia.

Napisano

U mnie wygląda to tak że jechać jeszcze jedzie, ale jak chce przyspieszyć to tylko buuuu słychać i jechać nie chce, wtedy cyk na noPb i na stacje.

Nie wiem czy z gazem nie jest tak jak z benzyną że na dnie zawsze jakies syfy są i po ce je ciagnąć do filtra?

Ja staram się tankować tak z 5l przed końcem butli

Pozdr

Napisano

> No właśnie i o to mnie chodzi. Ponieważ jeszcze tego nie próbowałem,

> więc proszę o uściślenie, czy ten brak mocy wyraźnie się odczuwa

> i tak na oko ile wtedy jeszcze (teoretycznie) jest gazu, żeby

> nie było tak, że już ciągnie to powietrze. Pytam z ciekawości

> gdyby mnie kiedyś gazu zabrakło, a do stacji jeszcze hen.

odczujesz to napewno tylko uwazaj zebys sie nie nacial przy wyprzedzaniu bo wtedy moze sie nieszczescie stac.

Ja staram sie nie wyprzedzac jak wiem ze jade na malej ilosci. Jak sie konczy to na benzyne .)

na resztce jeszcze wolne obroty bedziesz mial

Napisano

Raczej nic się nie zepsuje, ale co to daje? Szarpanie przed przełączeniem na Pb to pierwszy minus, "odkurzanie" dna zbiornika - drugi. sick.gif

Napisano

Sorki że tak pózno....niejednokrotnie w trasie zapominam albo już nie patrzę kiedy sie skonczy i jest lekki hamulec i dalej wtedy wiem ze jedzie na PB oczywiscie dioda sygnalizuje że jedzie już nie na LPG(brzeczyk wyłaczyłem bo na zakretach lubiał popiskiwac)

Nic sie nie dzieje a masz pewnosc że jak jest woda w zbiorniku to może choc trochę ją wyciąga......

Jeszcsze nic nigdy sie nie stało.Spoko możesz testowac ile Ci sie zmiesci do zbiornika waytogo.gif

Napisano

Zepsuć zbiornik się nie zepsuje, ale jeżeli się jeździ na końcówce LPG to silnik MOŻE dostawać za mało gazu i wtedy śa takie objawy: mieszanka jest uboga i podnosi się temperatura spalania gazu a co za tym idzie szybsze zużywanie silnika. Więc myślę, że nie powinno się wyjeżdzac gazu do zera.

Napisano

U mnie na początek zaczyna syczeć (taki dość cichy ale charakterystyczny dźwięk) przy głębszym wciśnięciu gazu, od tego momentu spokojnie przejadę jakieś 5-8 km (w zależności od stylu jazdy) do całkowitego wyssania gazu spineyes.gif

Pod koniec można jedynie delikatnie muskać gaz, bo po wciśnięciu głęboko to silnik się dławi, robi BUUUU i hamuje silnikiem 270751858-jezyk.gif

Pozdrawiam pub2.gif

Napisano

> Nie wiem czy z gazem nie jest tak jak z benzyną że na dnie zawsze

> jakies syfy są i po ce je ciagnąć do filtra?

ee a nie jest tak że gaz jest ciagnięty zawsze z dna ? Więc niby co tam ma sie nazbierać na koniec zbiornika?

Napisano

Ja staram się unikać takich sytuacji i tankuję gaz kiedy wiem ze juz niedługo się skonczy smile.gif

Napisano

> Ja staram się unikać takich sytuacji i tankuję gaz kiedy wiem ze juz

> niedługo się skonczy

ja robie dokladnie tak samo waytogo.gif

Zawsze tankuje do pełna i wg licznika

wiem do kiedy moge jezdzic na gazie. palacz.gif

Napisano

> Raczej nic się nie zepsuje, ale co to daje? Szarpanie przed

> przełączeniem na Pb to pierwszy minus, "odkurzanie" dna

> zbiornika - drugi.

przeciez to nie benzyna ze syf ci leci z paliwem, opilki i tak zatrzymyje filtr gazu i magnes ktory tam jest. w butli jest duze cisnienie i caly czas wymeiszany gaz skroplony z zanieczyszczeniami i rowno mniej wiecej jesty brany z syfem /ktorego jest mniej w niz w paliwie/.

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za informację. claps.gif Teraz bez większych obaw sprawdzę sobie ile mi wchodzi do zbiornika.

Napisano

często mi sie zdarza ale nic sie na razie nie stało.

Napisano

jest prawdopodobne, że uszczelka pod głowicą może się nadwyrężyć, znam przypadki, gdzie diagnoza wypalenia uszczelki pochodziła od permanentnego wyjeźdzania gazu do zera

pozdro

Napisano

> jest prawdopodobne, że uszczelka pod głowicą może się nadwyrężyć,

> znam przypadki, gdzie diagnoza wypalenia uszczelki pochodziła od

> permanentnego wyjeźdzania gazu do zera

> pozdro yikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gif

zlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

Czego to ludzie już nie wymyslą hahaha.gif

a może jeszcze powietrze z kół schodzi????????

Jak mi powiesz jaki byłby tego powód

pad.gif

Napisano

Witam.

A niby co ma się zepsuć

Juz niejeden raz zdarzyło mi się (chociaż częściej mojej serce.gif) wyjeździć gaz do końca.

Jak jest już za małe ciśnienie, to zaczyna szarpać i wiadomo, ze gaz sie kończy.

Wtedy na Pb i albo na stację, albo jak cena/stacja nie pasuje to dalej na Pb.

Napisano

> przeciez to nie benzyna ze syf ci leci z paliwem, opilki i tak

> zatrzymyje filtr gazu i magnes ktory tam jest.

A filtr benzyny to co robi? Pełni taką samą funkcję, jak filtr gazu. Chodzi o to, by go bez potrzeby nie dobijać wyjeżdżając paliwo do końca. Co do wpływu ciśnienia i stopnia wymieszania badziewia z gazem - można dyskutować. Benzyna niby też jest wymieszana (ruchy nadwozia), a jednak nie zaleca się wyjeżdżania jej do końca nawet w samochodach z pompą mechaniczną. Poza tym faktem jest, że gdy zawartość zbiornika LPG kończy się, ciśnienie wyraźnie spada.

Napisano

> A filtr benzyny to co robi? Pełni taką samą funkcję, jak filtr gazu.

> Chodzi o to, by go bez potrzeby nie dobijać wyjeżdżając paliwo

> do końca. Co do wpływu ciśnienia i stopnia wymieszania badziewia

> z gazem - można dyskutować. Benzyna niby też jest wymieszana

> (ruchy nadwozia), a jednak nie zaleca się wyjeżdżania jej do

> końca nawet w samochodach z pompą mechaniczną. Poza tym faktem

> jest, że gdy zawartość zbiornika LPG kończy się, ciśnienie

> wyraźnie spada.

syfki czy to w benzynie czy LPG predzej czy pozniej i tak zaostana wyciagniete przez paliwo ze zbiornika i zatrzymaja sie na filtrze, jak sie wymienia regularnie filtry to nie ma sie co bac czy mozna czy nei mozna wyjezdzac kazdego rodzaju paliwa do konca. ja osobiscie tankuje jak mi cos tam jeszcze zostaje z zbiorniku ale zdarza sie ze jezdze do konca i wcale sie nie przejmuje. niekotrzxy chca oszczedzac na filtrach to ich sprawa ale oszczednosci rzedu kilku zlotych pozniej sie moga odbic po kieszeniu dopiero.

Napisano

Też nie oszczędzam na filtrach. To, co ląduje w filtrze zalezy też od jakości paliwa i jakości zbiornika na stacji (dotyczy szczególnie benzyny). Poza filtrami jest jeszcze jeden powód - niepotrzebne szarpanie, gdy kończy się paliwo. Tego też unikam. Nigdy też nie da się przewidzieć dokładnie momentu, kiedy paliwo faktycznie przestanie dopływać, a może to stać się w najmniej odpowiedniej chwili. Niektórym wydaje się, że samochód mniej spali przy lżejszym zbiorniku. To prawda, ale o ile mniej spali i czy jest sens aż tak oszczędzać? Podsumowując: benzyny NIGDY nie wyjeżdżam do końca. Gazu raczej też nie.

pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.