Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spręzyny - zawieszenie przednie w JTD

Featured Replies

Napisano

Witam.

Czy koledzy mogli by mi polecic gdzie i jakie sprężyny mogę kupic do przodu... Zdecydowanie moje Stilo jest za niskie i jak przyjdzie zima to przedni zderzak będzie robił za pług śnieżny drive.gifczerwona.gif

Oczywiscie mysle o jakis zamiennikach - bardziej wytrzymałych i pozbawionych " wad fabrycznych " bananaevil.gif

Napisano
  • Autor

Znalazłem to hmm.gif

Witamy Pana. Sprężyny przedniego zawieszenia do Fiata Stilo 1,9 JTD 115KM z 2002 roku sš w sprzedazy szwedzkiej firmy Lesjofers o symbolu 4026168 w cenie 107,00 zł za sztuke.

Podane ceny sš cenami brutto. Oferta cenowa ważna przez 14 dni.

Wszystkie częci sš nowe, fabrycznie zapakowane, do każdego zakupu dołšczamy paragon fiskalny lub fakturę VAT.

Napisano

> Znalazłem to

> Witamy Pana.

Daj namiar na firmę, w której zamierzasz kupić springi. wink.gif

Napisano

jako że jesteś właścicielem M.W to daj znać proszę czy będą tam dostępne takowe do kombiaków smile.gif

Napisano

> jako że jesteś właścicielem M.W to daj znać proszę czy będą tam

> dostępne takowe do kombiaków

Dla MW z silnikiem 1.9 JTD 115KM sprężyna przednia firmy Lesjofors ma numer 40 261 68 i kosztuje 106,67 złotego brutto.

Napisano

Bardzo dziękuję 20.GIFsmile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> I jak Lisek ? kupiłeś te sprężyny ?

> Ty masz Multiwagona ?

Jeszcze nie... mam zwykły -> 5D

Chce kupic w przyszłym miesiacu... ( nie mam czasu na to teraz drive.gif )

Mechanik ( podobno dobry fachowiec hmm.gif ) odradzał mi inne niz oryginalne FIATA proponował wstawic od MW - wzmacniane... hmm.gif podobno niema leprzych hmm.gif tylko ze 200 zł /sztukę a te 200 / za 2 sztuki ... confused.gif

Na 90% wstawie nieoryginalne ..... i tak pewnie siądą

Napisano

lisek jak mnie pamiec nie myli miales w stopce ladnie wykreconego starego brawiszona badz jej damska kolezanke brawe. Tam tez zmieniales sprezyny ? Moj tipolot sprezyn nowych nie oczekuje, ostatnio wkoncu otrzymal nowe amory do tylu i powinno wystarczyc zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> lisek jak mnie pamiec nie myli miales w stopce ladnie wykreconego

> starego brawiszona badz jej damska kolezanke brawe. Tam tez

> zmieniales sprezyny ? Moj tipolot sprezyn nowych nie oczekuje,

> ostatnio wkoncu otrzymal nowe amory do tylu i powinno wystarczyc

Tak... smile.gif BRAVA - 299,600 km 1,6 16 V

Nie nigdy nie wymieniałem i nie było takiej potrzeby....

Amortyzatory i owszem 2 razy ....

Ale Stilo ma silniczek JTD i mase 1320 kg - Brava cos około 1090 kg ... I tu przednie zawieszenie- spręzynki troszeczke przysiadły - ten typ tak ma devil.gif....... nie wspominam tu juz o pekaniu itp...

........doskonałe sprężyny z największej firmy w Skandynawii. Firma Lesjoförs została założona w 1852 roku, w pełni skomputeryzowana fabryka została oddana do użytku w 1997 roku.

Do produkcji sprężyn, używana jest stal najwyższej jakości. W pierwszej fazie produkcji stal jest poddawana procesowi hartowania, następnie pod kontrolą komputerów jest skręcana w odpowiedni zwój i znowu hartowana. W celu uzyskania najwyższej jakości wszystkie sprężyny są poddawane procesowi bombardowania powierzchni metalowymi kuleczkami, proces ten podnosi wytrzymałość sprężyn oraz optymalizuje powierzchnię przed jej proszkowym lakierowaniem farbą epoksydową. Przed opuszczeniem fabryki wszystkie sprężyny są poddawane testom oraz pełnej kompresji w celu zapewnienia najwyższej jakości produktu końcowego. Firma posiada certyfikaty ISO9001, ISO9002, ISO 14001............W naszej ofercie znajdują się także sprężyny H&R jednak ze względu na porównywalną jakość do Lesjoförs i dużo wyższą cenę sugerujemy stosowanie Szwedzkich sprężyn.

Napisano

Też miałem Brave jeszcze rok temu wink.gif kolo 60tys km 1.6 16V - nawet dawała rade wink.gif Koło 50tys były wymieniane amory w niej - niestety nie pamiętam na jakie (wiem,że były nieorginalne ale działały bez zarzutu) :/ Pamiętam,że autko wyżej stało ! Ale co i tak nie zmienia faktu ,ze Stilonem przycieram przodem przy każdej okazji co mnie doprowadza do furii ...

Czasem tak się koncentruje na patrzeniu na nierówności jezdni niż na to co się na niej dzieje - chce z tym wreszcie skończyć! Podciągnąłem troche do góry urwaną osłone silnika od spodu - coś to dało ale to tylko półśrodek. Czeka mnie jeszcze procedura 5044 grinser006.gif Dostałem list dawno temu ale jeszcze nie ruszyłem z tym do ASO (a mam 3 minuty z domu na Karkonowską biglaugh.gif ). Liczę ,że wymienie sprężyny już tam.

W tym tygodniu podjade do znajomego mechanika i popytam jak to jest z tymi sprężynami od MW. No i jak z amorami wink.gif Niech coś poleci - może u niego zrobie , chrzanie ASO - i tak już nie mam gwarancji.

Napisano
  • Autor

> Też miałem Brave jeszcze rok temu kolo 60tys km 1.6 16V - nawet

> dawała rade Koło 50tys były wymieniane amory w niej - niestety

> nie pamiętam na jakie (wiem,że były nieorginalne ale działały

> bez zarzutu) :/ Pamiętam,że autko wyżej stało ! Ale co i tak nie

> zmienia faktu ,ze Stilonem przycieram przodem przy każdej okazji

> co mnie doprowadza do furii ...

> Czasem tak się koncentruje na patrzeniu na nierówności jezdni niż na

> to co się na niej dzieje - chce z tym wreszcie skończyć!

> Podciągnąłem troche do góry urwaną osłone silnika od spodu - coś

> to dało ale to tylko półśrodek. Czeka mnie jeszcze procedura

> 5044 Dostałem list dawno temu ale jeszcze nie ruszyłem z tym

> do ASO (a mam 3 minuty z domu na Karkonowską ). Liczę ,że

> wymienie sprężyny już tam.

> W tym tygodniu podjade do znajomego mechanika i popytam jak to jest z

> tymi sprężynami od MW. No i jak z amorami Niech coś poleci -

> może u niego zrobie , chrzanie ASO - i tak już nie mam

> gwarancji.

Ja zawsze kupowałem amorki KAYABA - do Bravy ale podobno ostatnio troszeczke sie popsuły z jakością ( sam reklamowałem jeden ..... z powodzeniem ... ) Tu jak już to bym kupił Albo Kayaby albo B.......sztejny (jakoś tak) te 2-gie na 100% maja już kielich większe i nie potrzebują tych imitacji blaszanych z ASO FIATA....

Poza tym w te " BLASZKI" ; ja nie wierzę screwy.gif to mydlenie oczu czerwona.gif nie będę czekał aż mi padnie ta sprężyna i skończę w rowie lub na drzewie frown.gif wymienię na norwesko-szwedzkie food.gif

Napisano

szybkie pytanie do tych, ktorzy kupowali komplet sprezyn eibacha - jest jakies miejsce w wawie badz okolicach gdzie sie to dostanie, czy tylko om-line (zreszta tam tez nie moge znalezc frown.gif) pozdr

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Przyszedł czas na wymiane...

Mam jednak pytanie... wszyscy piszecie o amortyzatorach B-4

Ale czy to te: niewiem.gifniewiem.gif czy ten symbol B310 nie oznacza B-3 niewiem.gif moze to jakies olejowe

- amort. przód Bilstein VNE-B310 - 149 zł/szt.

- amort. tył Bilstein BNE-B309 - 118 zł/szt.

Prosze o pomoc bo nie chce kupic czegoś co będzie do D...Y oslabiony.gif

do tego 2x spręzyny Lesjofers o symbolu 4026168 w cenie 105,00 zł/ sztuke

I tak lekko licząc....800 zł oslabiony.gif

Ciekawy tylko jestem ile centymetrów przód i tył mi sie podniesie po tym przeszczepie ... hmm.gif

Napisano

Sam zastanawiam sie nad wymianą sprezyn bo mam wrazenie ze Stilon przysiadł rasowo z przodu i od czasu do czasu przytre na naszych znakomitych drogach smile.gif zmierz jakos ile podniosą Ci przód po wymianie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Sam zastanawiam sie nad wymianą sprezyn bo mam wrazenie ze Stilon

> przysiadł rasowo z przodu i od czasu do czasu przytre na naszych

> znakomitych drogach zmierz jakos ile podniosą Ci przód po

> wymianie

OK ok.gif

Zmierze teraz ile mam cm od podłoża do rantu błotnika ( zrobie zdjecie z podaniem wymiaru ) oraz po wymianie...w tym watku bedzie wszystko - podobnie zrobiłem z termostatem.... waytogo.gif

ja mam to samo czasami przytre tu i tam....

Napisano

Po założeniu nowych sprężyn fiatowskich przód poszedł trochę wyżej (niestety nie zmierzyłem prześwitu przed i po) i zasadniczo stał się bardziej twardszy, co w połączeniu z nowymi bilsteinami dało pozytywny efekt większej stabilności auta. Przy okazji zmuszony byłem wymienić łozyska amortyzatorów bo były wytłuczone na maxa. No cóż przebieg 170tyś km daje pewne oznaki zuzycia frown.gif W każdym razie, obecnie jazda po zimowych drogach stała się pewniejsza...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzisiaj otrzymałem przesyłeczke food.gif

- Dwa amortyzatorki do przodu B-4 149 zł/szt ( niestety już mają znacznie mniejszy dolny uchwyt sprężyny oslabiony.gif )

- Dwa amortyzatorki do tyłu B-4 118 zł/szt

- sprężyny szwedzkie do przody x 2 105 zł/szt

- Odboje i osłony do przodu x2 49 zł komplet

- dwa drążki 26 zł/szt

Nie wiem kiedy je wymienie ale dzisiaj zmierzyłem wysokość auta... od płaskiego podłoża bez obciążenia na oponach 15" 195 było 66,5 cm

Tak więc cała ta ściema Fiata mnie już niebawem nie będzie obchodzić 033102bebe_1_prv.gif

23db084b4b03269bm.jpg

d4d078fcc5b16e23m.jpg

3fd7527bc25751a6m.jpg

8a37455990e36dcem.jpg

Niestety zdjęcia robione telefonem sick.gif

Napisano

Gdzie Kolega dokonał zakupów? - szczególnie interesują mnie sprężyny i odboje.

Napisano
  • Autor

> Gdzie Kolega dokonał zakupów? - szczególnie interesują mnie sprężyny

> i odboje.

Wszystko kupiłem tu: sprzedawca

Napisano

ładny zestaw,jutro ide opomiarować ile moj ma wysokosci bo mam wrazenie ze sportowa bryka robi sie z przodu smile.gif czekam na pomiar po wymianie akurat kola mam 15 " wiec bedzie do czego porownać..

Napisano

zmierzyłem wysokość auta... od

> płaskiego podłoża bez obciążenia na oponach 15" 195 było 66,5 cm

> Tak więc cała ta ściema Fiata mnie już niebawem nie będzie obchodzić

...........................i jak wygląda po wymianie odległość od podłoża? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Niestety operacja nie dokońca sie udała angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif a to za sprawą wyrwanych gumowych mocować kolumnu - dosłownie jedna była naderwana a 2-ga całkowicie wyrwana angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif i może bym przebolał to ale to co zobaczyłem to mnie krew zalała.... angryfire.gifangryfire.gif jeden z amortyzatorów przednich miał krzywo przykręconą nakrętkę trzymającą to całe łożysko .... i to zgodnie z fakturami było wykonane w ASO Fiata w Wejherowie przy przebiegu 106 tyś - wymiana amortyzatorów ( obecnie mam 164.000 ) w efekcie rozwaliło całkowicie tą gumową osłone łożyska a ja sobie tak jeździłem...

Więc jszcze raz czeka mnie wykręcenie tego całego majdanu sciana.gif nawet nie wiem czy to jest komplet z łożyskiem czy tylko guma niewiem.gifniewiem.gif

Co do samych sprężyn to stare już miały wyrążne ślady korozji ale co ciekawe tylko w jednym miejscu i tylko przy dolnym mocowaniu . hmm.gifhmm.gif , jedna była dość mocno skorodowana w tym miejscu pewnie już niebawem by pękła czacha.gifczacha.gifczacha.gif więc nie odkładajcie wymiany lub nawet montazu tych koszyczków - choć po tej wymianie wiem, że one nic lub bardzo niewiele dadzą ---sprężyna jest napięta z niesamowitą siła a do tego jeszcze masa auta ... to nie może wytrzymać oslabiony.gif ona przeleci przez ten koszyk ...gdyby to choć był jakiś talezyk

cdn...... ( wymiary/ właściwości/ itp )

280231473-Zdj%EAcie002.jpg

Napisano
  • Autor

A więc to co najwazniejsze wink.gif

Po wymianie amortyzatorów na B-4 przód i tył oraz sprężyn z przodu i odbojów ponownie dokonałem pomiaru auta w tym samym miejscu ( stilak stał na płaskiej betonowej powierzchni hali garazowej tak jak ostatnio )

Wynik - 68,7 cm poprzednio miałem 66,5 cm co daje + 2,2 cm hmm.gif wydaje sie niewiele ale jak sobie patrze pod autko na odległość osłony silnika od podłoza to mam teraz wrazenie że to auto terenowe hehe.gifhehe.gif wiem ale przywyczaiłem sie że ta osłona jest tak nisko a teraz yikes.gifboje_sie.gif

280234902-Zdj%EAcie001.jpg

Ale to nic swiety.gif wiekszego szoku doznałem podczas pierwszej jazdy drive.gif tak jak bym siadł w całkiem inne auto hmm.gif całowicie inne prowadzenie, inne wybieranie nierówności, prowadzenie w zakrętach to sie nawet nie da porównać hmm.gif ile z tego zasługi sprężyn a ile amortyzatorów to już sie nie dowiem..... może do focusa to troszeczke mu brakuje ale to już jest auto które bardzo przyjemnie sie prowadzi ok.gif

Mimo, ze tak naprawde podniosłem auto ( a nie jak większość tu obniza ) wszystkie parametry trakcji poprawiły się znaczne ...co ja pisze w zakręty moge wreście wchodzić bez obaw waytogo.gif

Czeka mnie jeszcze wymian tych łożysk oslabiony.gif

Ja tylko do jednego namawiam KONIECZNIE WYMIENIAJCIE TE SPRĘŻYNY BO NIE ZNACIE DNIA ANI GODZINY czacha.gif

Napisano
  • Autor

A i jeszcze jedno ....gdzie to można kupić ?

poza ASO ... wink.gif

280234987-stilozaw.jpg

post-15502-14352490362946_thumb.jpg

Napisano

roznica spora po wymianie..ja wczoraj wreszcie zmierzyłem /wziąłem centymetr bo zapominałem/ i moje czarne obawy potwierdziły sie.. 66 cm mierzone jak kolega powyżej..silnik MJTD,opony 15"

przy najblizszej okazji kupuje sprezyny i wymieniam..dobrze,ze zima laskawa i da sie jezdzic bez obaw smile.gif a moze ktos jeszcze dokona pomiaru

Napisano

> przy najblizszej okazji kupuje sprezyny i wymieniam..dobrze,ze zima

> laskawa i da sie jezdzic bez obaw a moze ktos jeszcze dokona

> pomiaru

pomierzę jutro swoją glebę wink.gif

Napisano

> Niestety operacja nie dokońca sie udała

Hm ... czytam i stwierdzam ze mam u siebie jakas nieprawidlowosc w tej materii, bo jak pamietam sa takie kolki gumowe/piankowe na masce ktore przy zamknieciu maski wlaza w na sruby od amorow.. i jedna mam ordynarnie wygryziona zakrecony.gif Znakiem tego chyba amor w kielichu lata ? wink.gif A lata juz u mnie od poczatku czyli od jakis 17 tys km .. ale zyjemy w symbiozie. On mi nie przeszkadza to i ja mu w droge wchodzil nie bede swiety.gif

Napisano

> pomierzę jutro swoją glebę

było niezbyt proste podłoże ale...

~63 cm hmm.gif

Napisano
  • Autor

> było niezbyt proste podłoże ale...

> ~63 cm

Noooooooooo 5 cm mniej.... ładnie....jeszcze osłony dolnej nie urwałes ?

Dobrze, że zimy nie ma wink.gif

Napisano

> Noooooooooo 5 cm mniej.... ładnie....jeszcze osłony dolnej nie

> urwałes ?

Urwać nic nie urwałem (chyba hehe) ale kilka razy nieźle przydzwoniłem gdzieś w pierwszych tygodniach eksploatacji... Oględziny nic ciekawego nie wykazały, wszystko na miejscu. Teraz już wiem gdzie uważać więcej a gdzie można wyluzować (w mieście). Żona z tego powodu nie przepada nim jeździć...

> Dobrze, że zimy nie ma

teraz mam zimówki 205/60/15

na letnich jest jeszcze większa gleba zeby.GIF

Wciąż się nie mogę zdecydować czy coś z tym robić (podnieść) czy zostawić jak jest... hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.