Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Manual Wymiany Gumek Stabilizatora MK II

Featured Replies

Napisano

Tak więc po długim czasie leżakowanie gratów jakie dostałem od Ozziego zabrałem się do ich wymiany. uzbroj_zlo.gif Na pierwszy ogień poleciały gumy stabilizatora wink.gif

Postaram się tak na szybko opisać co jak gdzie i dlaczego... aby może ktoś potomny mógł sobie z tego skorzystać wink.gif

Pierwsze Primo... zlosnik.gif Krok pierwszy

Podnosimy auto i stawiamy je z przodu na koziołkach. Z tego względu, że ja takowych jeszcze nie posiadam wykorzystałem do tego celu dwa pieńki smile.gif Sprawdziły się idealnie waytogo.gif Podnosząc auto pod obu stronach ułatwimy sobie późniejszą walkę z odginającym się stabilizatorem niechcącym powrócić na swoją pozycję.

279621755-DSC00110.JPG

Tak wygląda wyrobiona guma, która już od dawna prosiła się o wymianę shocked.gifzlosnik.gif

279621755-DSC00115.JPG

Drugie Primo... wink.gif

Potrzebny będzie nam Kluczyk 13 oczkowy uzbroj_zlo.gif Odkręcamy dwie śrubki zaznaczone na żółto na zdjęciu poniżej. Kolejnym krokiem jest wstawienie lewarka pod wahacz i podniesienie go aby stabilizator odkleił się od niego. Gdy tego dokonamy spokojnie będziemy mogli ściągnąć starą gumę ze staba zlosnik.gif

279621755-DSC00107.JPG

Aby ułatwić sobie zakładanie nowej gumy na stabilizator polecam stworzenie sobie takiego narzędzia...

279621755-DSC00111.JPG

Narzędzie zaimplementowane do projektu

279621755-DSC00112.JPG

Tak jak widać wystarczy kawałek pręta, który się gdzieś tam może wala po garażu smile.gif Przed założeniem samej gumy na stabilizator warto posmarować ją olejem. Po nałożeniu gumy na stabilizator opuszczamy wahacz i dokręcamy śrubki. Wcześniej opisane czynności powtarzamy przy drugiej stronie. Na sam koniec stawiamy auto na koła i jazda zlosnik.gifdrive.gif

Na sam koniec porównanie gumy starej i nowej zlosnik.gif

279621755-DSC00106.JPG

Jeśli chodzi o wszelkie przestrogi z mojej strony i uwagi jakie należy zachować podczas wymiany owego fragmentu naszego kropka... polecam nie dokręcanie do samego końca śrub. Unikniecie takiego problemu jaki ja sam sobie zrodziłem... a mianowicie zerwanie śruby i następnie walka z jej wykręceniem.

279621755-DSC00108.JPG

Dobrze,że śruba zerwała się tuż za główką i można było jakoś przecinaczkiem spokojnie opukać oink.gifzlosnik.gif z młoteczekiem wink.gif

Życzę powodzenia oraz miłej zabawy podczas prac przy swoich kropkach zlosnik.gif

post-17060-14352487207278_thumb.jpg

Napisano

279621755-DSC00110.JPG

Coś mi to zdjęcie przypomina rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif i te klocki drewniane pod autem zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

BTW sam tego staba naprawiałeś ??

Napisano
  • Autor

> Coś mi to zdjęcie przypomina i te klocki drewniane pod autem

Historia panie ... historia... piękne wspomnienia wink.gif

> BTW sam tego staba naprawiałeś ??

ano sam ... a co cfaniaczek.gif tak zebrałem się i do roboty smile.gifuzbroj_zlo.gif

Napisano
  • Autor

> a teraz idź i popraw to co spier*****

> założyłeś na odwrót

he he he

to teraz powiem ci najlepsze... ściągałem najpierw po lewej ... i patrzyłem jak jest po prawej... było tak jak założyłem... a nikt tego nie ruszał od nowości... czyli co ... czyli jedną stronę miałem tak... a drugą tak hehe.gifhehe.gifhehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> he he he

> to teraz powiem ci najlepsze... ściągałem najpierw po lewej ... i

> patrzyłem jak jest po prawej... było tak jak założyłem... a nikt

> tego nie ruszał od nowości... czyli co ... czyli jedną stronę

> miałem tak... a drugą tak

jak nie ruszał, przy zmianie zawiasu nie ruszaliście staba ?

ma być tak jak na pierwszej fotce, znaczy większym do dołu

Napisano
  • Autor

> jak nie ruszał, przy zmianie zawiasu nie ruszaliście staba ?

> ma być tak jak na pierwszej fotce, znaczy większym do dołu

he he he hehe.gifzlosnik.gif niop ale gum nie kręciliśmy... a ja sugerowałem się tym jak były przykręcone po prawej stronie hehe.gifhehe.gif

spoko jak jutro dostanę śrubkę 7 ... to poprawię hehe.gif chociaż tak też pasuje rotfl.gif

Napisano

Dobra robota waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Dobra robota

czekam jeszcze na tą jedną śrubkę... mechanior nie odbiera... a jedynie w okolicy on może mieć takiego małego cudaka do Fiata wink.gif

tak więc czekam ... bo dziwnie mi się jeździ bez jednej śrubki przy stabie oslabiony.gif

Napisano

> czekam jeszcze na tą jedną śrubkę... mechanior nie odbiera... a

> jedynie w okolicy on może mieć takiego małego cudaka do Fiata

> tak więc czekam ... bo dziwnie mi się jeździ bez jednej śrubki przy

> stabie

a nie lepiej podjechac do jakiegos sklepu ze srubami cos ala "castorama"??dopasujesz napewno waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> a nie lepiej podjechac do jakiegos sklepu ze srubami cos ala

> "castorama"??dopasujesz napewno

nie chce mi się targać dzisiaj tyłka do Torunia... a u mnie na wsi to bida z nędzą wink.gif

do jutra to już dostanę taką śrubkę za free od mechanika...

Napisano

> nie chce mi się targać dzisiaj tyłka do Torunia... a u mnie na wsi to

> bida z nędzą

> do jutra to już dostanę taką śrubkę za free od mechanika...

zolta.gifza lenistwo!! biglaugh.gif

Napisano

> czekam jeszcze na tą jedną śrubkę... mechanior nie odbiera... a

> jedynie w okolicy on może mieć takiego małego cudaka do Fiata

> tak więc czekam ... bo dziwnie mi się jeździ bez jednej śrubki przy

> stabie

toć to jest klasyczne M8x22 (20) x1.25 grosze kosztuje w każdym sklepie ze śrubami

za cały kpl płaciłem około 2pln

Napisano
  • Autor

> toć to jest klasyczne M8x22 (20) x1.25 grosze kosztuje w każdym

> sklepie ze śrubami

> za cały kpl płaciłem około 2pln

ty mi znajdź taki sklep w ciechocinku w dodatku w niedziele hahaha.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> za lenistwo!!

mam wolne... w ciagu tygodnia najeżdżę się autem... to w weekendy sobie odpuszczam.

przez ostatnie 10 miesięcy ... nie było dnia abym nie musiał wsiadać do niego...

Napisano

> mam wolne... w ciagu tygodnia najeżdżę się autem... to w weekendy

> sobie odpuszczam.

> przez ostatnie 10 miesięcy ... nie było dnia abym nie musiał wsiadać

> do niego...

trza bylo odrazy tak powiedziec bym Ci przywiózł biglaugh.giflub poslal poczta spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> trza bylo odrazy tak powiedziec bym Ci przywiózł lub poslal poczta

poczcie nie wierzę... no to przyjeżdżaj hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

No bardzo ładnie tylko są dwa błędy Ozzi jeden wyłapał drugi to ten nieszczęsny olej..........ale może jakoś będzie

brawo.gifbrawo.gifbrawo.gif

Napisano
  • Autor

> No bardzo ładnie tylko są dwa błędy Ozzi jeden wyłapał drugi to ten

> nieszczęsny olej..........ale może jakoś będzie

a co do oleum nie tak zlosnik.gifcfaniaczek.gif

Napisano

jaka cena...tych gumek... i gdzie dokonałes zakupu..

Napisano
  • Autor

> jaka cena...tych gumek... i gdzie dokonałes zakupu..

coś koło 19 zł za sztukę wyszło ... a ja nie kupowałem... ja odkupiłem smile.gif

Napisano

> Historia panie ... historia... piękne wspomnienia

zlosnik.gifwaytogo.gif

> ano sam ... a co tak zebrałem się i do roboty

a pamiętasz ile żeśmy czasu, we dwójkę pod nadzorem skacowanego Yabolla, go przykręcali ?? zlosnik.gif

Napisano

> a co do oleum nie tak

Reaguje z gumą.

Mogłeś użyć mydełka w płynie efekt byłby taki sam a mniej destrukcyjne działanie na gumę,

Napisano

> a co do oleum nie tak

Pod wpływem tarcia wchodzi w reakcję z gumą-szkoda aby zaraz sie uszkodziła-kolega już napisał-nawet płyn do naczyń jest lepszy wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nooo teraz tom cervonom rozpurkem to widzem

a wcześniej jej nie widziałeś hehe.gifyikes.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Reaguje z gumą.

> Mogłeś użyć mydełka w płynie efekt byłby taki sam a mniej

> destrukcyjne działanie na gumę,

człowiek się uczy całe życie... chociaż kolejni będą wiedzieli, że płyn do naczyń lepszy wink.gif

Napisano
  • Autor

> a pamiętasz ile żeśmy czasu, we dwójkę pod nadzorem skacowanego

> Yabolla, go przykręcali ??

he he he

nie teraz ta strona... nie ta... uważaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj ... qr... hehe.gifzlosnik.gif

• 2 lata później...
Napisano

> Na pierwszy ogień poleciały gumy stabilizatora

Chciałem przypomnieć ten temat bo wyczaiłem go na szukajce.... czy jest taki manual wymiany w PII tych gum stabilizatora które są na środku ? ? ?

Napisano

oooo zloty yikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gifzlosnik.gif

> owego fragmentu naszego kropka... polecam nie dokręcanie do samego końca śrub. Unikniecie

> takiego problemu jaki ja sam sobie zrodziłem... a mianowicie zerwanie śruby i następnie walka

> z jej wykręceniem.

Muszę uważać następnym razem jak będę podawał Ci rękę zlosnik.gif

> Życzę powodzenia oraz miłej zabawy podczas prac przy swoich kropkach

ja ostatnio wymiękłem przy zakładaniu gum, zejść nawet całkiem sprawnie zeszły, ale zakładaniem zajął się na drugi dzień pan mechanik za 20 zeta zlosnik.gif

Napisano

> Chciałem przypomnieć ten temat bo wyczaiłem go na szukajce.... czy jest taki manual wymiany w

> PII tych gum stabilizatora które są na środku ? ? ?

musisz odkręcić mocowania, rozłożyć i wyciągnąć gumy - są przecięte z jednej strony więc zejdą bez problemu - a potem w odwrotnej kolejności poskładać.

Jak dobrze pamiętam mocowanie w mk2 fabrycznie nie jest zaklepywane, więc nie ma potrzeby ściągania staba, ale ze ściągniętym jest wygodniej, więc jeśli nie czujesz się pewnie to ściąg i zrób wszystkie gumy naraz.

Jedna uwaga, popsikaj jakimś penetratorem wszystkie śruby obficie dzień przed robotą.

Napisano

> oooo zloty

> Muszę uważać następnym razem jak będę podawał Ci rękę

> ja ostatnio wymiękłem przy zakładaniu gum, zejść nawet całkiem sprawnie zeszły, ale zakładaniem

> zajął się na drugi dzień pan mechanik za 20 zeta

a wystarczyło olejem silikonowym psiknąć i wchodzą jak ciepły nóż w masło zlosnik.gif

Napisano

> a wystarczyło olejem silikonowym psiknąć i wchodzą jak ciepły nóż w masło

otworki były tak małe że nawet smar przekładniowy nie dawał rady zlosnik.gif

Napisano

> otworki były tak małe że nawet smar przekładniowy nie dawał rady

otworki na zewnętrznych łącznikach zawsze są małe, ale smar silikonowy daje radę zlosnik.gif

gęsty olej może się do tego nie nadawać.

Napisano

> otworki na zewnętrznych łącznikach zawsze są małe, ale smar silikonowy daje radę

jak zielony nie pójdzie do żyda to może na wiosnę sprawdzę zlosnik.gif

> gęsty olej może się do tego nie nadawać.

potwierdzam nie nadawał się zlosnik.gif

mam jeszcze taki którym, się smaruje tory i on jest taki prawie wodnisty taki, ale też sobie nie poradził zlosnik.gif

Napisano

> jak zielony nie pójdzie do żyda to może na wiosnę sprawdzę

> potwierdzam nie nadawał się

> mam jeszcze taki którym, się smaruje tory i on jest taki prawie wodnisty taki, ale też sobie nie

> poradził

ciekawe, jak dobrze pamiętam to stam 19mm na końcach ma ok 15mm, a gumki mają 12mm otwory

Napisano

> ciekawe

nie mam w barach tyle co Gizio i może tu tkwi problem niewiem.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

, jak dobrze pamiętam to stam 19mm na końcach ma ok 15mm, a gumki mają 12mm otwory

nie mam manii wymiarowania wszystkich nowych nabytków zlosnik.gif

Napisano

> nie mam w barach tyle co Gizio i może tu tkwi problem

> , jak dobrze pamiętam to stam 19mm na końcach ma ok 15mm, a gumki mają 12mm otwory

> nie mam manii wymiarowania wszystkich nowych nabytków

zboczenie z politechniki facepalm.gifzlosnik.gif

Napisano

> musisz odkręcić mocowania, rozłożyć i wyciągnąć gumy - są przecięte z jednej strony więc zejdą bez

> problemu - a potem w odwrotnej kolejności poskładać.

> Jak dobrze pamiętam mocowanie w mk2 fabrycznie nie jest zaklepywane, więc nie ma potrzeby ściągania

> staba, ale ze ściągniętym jest wygodniej, więc jeśli nie czujesz się pewnie to ściąg i zrób

> wszystkie gumy naraz.

> Jedna uwaga, popsikaj jakimś penetratorem wszystkie śruby obficie dzień przed robotą.

wymieniłem dziś lewą i prawą (skrajne) zastanawiam się czy ruszać te środkowe.... bo delikatny stukot nadal jest, myślę że to wahacz mówi PAPA

czy te środkowe gumy na stabilizatorze mogą powodować sprężynujące stukanie na nierównościach ? ? ?

Napisano

> wymieniłem dziś lewą i prawą (skrajne) zastanawiam się czy ruszać te środkowe.... bo delikatny

> stukot nadal jest, myślę że to wahacz mówi PAPA

> czy te środkowe gumy na stabilizatorze mogą powodować sprężynujące stukanie na nierównościach ? ? ?

raczej nie, stab może stukać przy większych wykrzyżach zawieszanie lewa/prawa strona.

Jeżeli stuku narastają przy skręconej kierownicy to wahacz, jeżeli nie to sprawdź jeszcze górne mocowanie amortyzatorów.

Napisano

dźwięk jest ewidentnie z dołu, nie będę się pierniczył... wymienię wahacze. Mam na nich zrobione jak dotąd 80 kkm

Napisano
  • Autor

> wymieniłem dziś lewą i prawą (skrajne) zastanawiam się czy ruszać te środkowe.... bo delikatny

> stukot nadal jest, myślę że to wahacz mówi PAPA

> czy te środkowe gumy na stabilizatorze mogą powodować sprężynujące stukanie na nierównościach ? ? ?

ja środkowych nie ruszałem smile.gif latają nadal od nowości... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> dźwięk jest ewidentnie z dołu, nie będę się pierniczył... wymienię wahacze. Mam na nich zrobione

> jak dotąd 80 kkm

no to gumki mogły powoli zacząć mówić pa pa ... wink.gif

Napisano

> dźwięk jest ewidentnie z dołu, nie będę się pierniczył... wymienię wahacze. Mam na nich zrobione

> jak dotąd 80 kkm

Chyba jutro sam bede musial to u Ciebie zobaczyc. W najgorszej opcji maglownica, jak pamietasz to kiedys zmienialem w swoim PII, bo stukala na dolkach.

Napisano

> oooo zloty

> Muszę uważać następnym razem jak będę podawał Ci rękę

> ja ostatnio wymiękłem przy zakładaniu gum, zejść nawet całkiem sprawnie zeszły, ale zakładaniem

> zajął się na drugi dzień pan mechanik za 20 zeta

e tam wchodzą i schodzą bez problemu

Napisano

> Chciałem przypomnieć ten temat bo wyczaiłem go na szukajce....

o dzięki nie było go na stronie już jest wink.gif

Napisano

> o dzięki nie było go na stronie już jest

hehe nie ma sprawy, potrzeba matką wynalazku smile.gif może to rzeczywiście nie fortunny przypadek bo on na prawdę te gumki odwrotnie założył zeby.GIF

pozdrawiam

Napisano

Po czym okaże się, że do wymiany jest poduszka pod skrzynią biegów (lizak)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.