Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PZU szkoda z AC, ma ktoś jakieś doświadczenia?

Featured Replies

Napisano

Witam,

W ubiegłym tygodniu miałem drobną stłuczkę z mojej winy... Zgłosiłem szkodę do ubezpieczyciela (w tym przypadku PZU) z tytułu AC - w końcu w jakimś celu płacę to u bezpieczenie. Wszystko pięknie, na kosztorys naprawy nie czekałem zbyt długa, wszystkie formalności załatwiono na miejscu, praktycznie od ręki...

Ale wczoraj dostałem pismo, że zostanie mi wypłacona kwota netto...

Dlaczego?

- Jestem osobą fizyczną, NIE prowadzę firmy - nie odliczam VATu...

- Składki płacę BRUTTO a nie NETTO - może należy zacząć płacić składki netto?

- Dziś w Centrum Likwidacji Szkód siedział jakiś młody koleś, który nie potrafił w żaden rozsądny sposób odpowiedzieć na moje pytania - netto bo tak jest skonstruowana umowa... czyli co, PZU robi mnie w rogi?

Usłyszałem, że jak przyniosę rachunki na kwotę brutto, które będą wystawione zgodnie z kosztorysem to oni łaskawie wypłacą mi brutto...

A może ja nie chcę naprawiać auta w ASO? bo nie ufam ASO? Bo mam znajomego, który zrobi to dokładnie bo będzie robił dla mnie a nie dla kolejnego Kowalskiego? A może mój lakiernik życzy sobie więcej lub mniej za malowanie niż jest to uwzględnione wg cennika?

Więc co, takie państwowe firmy w świetle prawa napędzają szarą strefą, zmuszając ludzi do kombinowania?

Jak to widzicie? ma ktoś jakieś doświadczenia Z AC w PZU?

Napisano

łamią prawo ostatni dwa razy usuwaliśmy szkode w generali i tez chcieli przyciąć nas na netto kwote , nie ma takiej opcji ty płacisz brutto i tego należy od nich wymagac

Napisano
  • Autor

no dobrze, ale jak mam tego wymagać? na jakiej podstawie? jest gdzieś to jasno napisane?

Napisano

> Jak to widzicie? ma ktoś jakieś doświadczenia Z AC w PZU?

Wlasnie zakonczylem likwidowac swoja szkode, tez z AC w PZU, i u mnie od razu byla podawana kwota brutto odszkodowania. Popros ich, najlepiej pisemnie, o wyjasnienie tej sytuacji.

Napisano

> A może ja nie chcę naprawiać auta w ASO? bo nie ufam ASO? Bo mam znajomego, który zrobi to dokładnie bo będzie robił dla mnie a nie dla kolejnego Kowalskiego? A może mój lakiernik życzy sobie więcej lub mniej za malowanie niż jest to uwzględnione wg cennika?

Wiesz, zaryzykuję twierdzenie, że w RP jak nawet szerzej nie ma ubezpieczyciela, który by sprostał Twoim wymaganiom smirk.gif

> Więc co, takie państwowe firmy w świetle prawa napędzają szarą strefą, zmuszając ludzi do kombinowania?

Rynek ubezpieczeń w RP jest prywatny, nie ma państwowych firm.

> Jak to widzicie? ma ktoś jakieś doświadczenia Z AC w PZU?

Zawarłeś umowę dobrowolnie na zaproponowanych Ci warunkach http://www.pzu.pl/pub/files/PZU_SA/produkty/OWU_sierpien_2007/1706_OWU_AC_obow._od_10.08.2007.pdf

Do kogo i co masz pretensje, bo póki co z Twojej wypowiedzi wynika, że ... Ci się należy. Sory, ale tytułem czego ?

Napisano

> łamią prawo ostatni dwa razy usuwaliśmy szkode w generali i tez chcieli przyciąć nas na netto kwote , nie ma takiej opcji ty płacisz brutto i tego należy od nich wymagac

Mówisz zapewne o OC, on ma szkodę z Casco.

Napisano

2 razy robiłem auto w PZU z AC i zawsze dawali mi netto. Raz z OC sprawcy i tak samo. Nie kłóciłem się bo i tak coś zostało bo wziąłem gotówkę waytogo.gif

Napisano
  • Autor

bo póki co z Twojej wypowiedzi wynika,

> że ... Ci się należy. Sory, ale tytułem czego ?

A wg Ciebie się nie należy? Zawarłem umowę, składki płaciłem i płacę kwotą brutto, jestem osobą fizyczną a nie firmą więc dlaczego proponuje się mi kwotę netto za naprawę? Owszem mogę pójść do sklepu i kupić nowe elementy ale zapłacę cenę brutto, nie muszę brać faktury ani paragonu - po prostu kupiłem i tyle. Dlaczego, skoro regularnie płacę składki - mam dokładać do tego interesu? Może ta różnicę wynikająca z VATu będę musiał dołożyć z własnej kieszeni? Ok, mogę dołożyć, stać mnie na to.

tylko po co w takim przypadku płacić AC?

A co jeśli oddam auto do ASO i tam naprawa przekroczy sumę podaną w kosztorysie? Również będę musiał dopłacić?

Więc wg Ciebie mam płacić, siedzieć cicho i dawać się dymać?

Pracujesz może jako agent ubezpieczeniowy?

A zwróciłeś uwagę, że w umowie nie ma ani słowa, że osobie fizycznej będzie proponowana kwota netto?

Klientem PZU jestem od kilku lat, pierwszy raz miałem stłuczkę z własnej winy, umowę AC podpisałem w dn., w którym pierwszy raz ubezpieczałem swoje auto w PZU, w związku z czym, warunki PZU, które dałeś w załączniku mają się nijak do tej sprawy, gdyż dotyczą umów podpisanych po 10 sierpnia 2007 wink.gif

Auto mogę naprawiać gdzie zechcę, rozumiem, że są pewne średnie w ubezpieczalniach ("co za ile") ale dlaczego muszę się kurczowo trzymać kosztorysu aby wypłacono mi kwotę brutto? Wyjaśnisz?

Napisano

Wiesz co, zrozumiałbym gdybyś miał szkodę z OC, Ty natomiast dochodzisz roszczeń w ramach własnej* umowy.

*własnej - sam dobrowolnie dokonałeś wyboru usługodawcy (ubezpieczyciela) jak też usługi (wariantu usługi).

Skoro oferta PZU Cię nie satysfakcjonuje, po kiego się u nich ubezpieczasz.

Nie miałbyś tego typu rozterek zawierając dla przykładu umowę z Wartą (AC wariant specjalny) bądź Libertydirect (AC Premium).

> Pracujesz może jako agent ubezpieczeniowy?

To moja ulubiona scena ... nigdy nie uprawiałem zawodu agenta ubezpieczeniowego, zwyczajnie posiadłem zdolność czytania rotfl.gif

Napisano

a tyle się mówi o tym, aby czytać co się podpisuje......

szczególnie przy ubezpieczeniu dobrowolnym jakim jest AC......................

20.GIF

Napisano
  • Autor

wiem co podpisywałem, na żadnym dokumencie nie było informacji o wartościach netto, dlatego też pytam czy ktoś miał podobne doświadczenia,

Tak, roszczę sobie z AC, bo płacę, płacę - wymagam dotrzymywania warunków umowy, Chyba słabo czytasz ze zrozumieniem, kolego.

Skąd mogłem wiedzieć, że będą takie akcje jeśli przyjdzie do wypłaty odszkodowania? Gdybym wiedział, ubezpieczyłbym auto w innej firmie.

Napisano

Podpisując polisę czy też wniosek o zawarcie umowy z każdym zakładem ubezpieczeń znajduje się klauzula, że zapoznałeś się z owu. Kwestia podatku VAT w każdym znanym mi ZU działającym na terenie RP jest traktowana w ten sam sposób => bez faktury = netto, z fakturą = brutto (mówimy o ubezpieczeniach dobrowolnych).

Jeżeli wprowadzono Cię w błąd w momencie zawierania umowy (przedstawiono inne owu niźli te, na których aktualnie ubezpieczyciel bazuje likwidując Ci szkodę), zapewniam Ci pełną obsługę prawną palacz.gifzlosnik.gif

PS

Daleki jestem od występowania w charakterze adwokata ubezpieczycieli, fakt faktem ... rżną przy odszkodowaniach no.gif

Nie mniej uwierz proszę, w przedmiotowej sprawie nie masz racji ok.gif

Napisano

> a tyle się mówi o tym, aby czytać co się podpisuje......

> szczególnie przy ubezpieczeniu dobrowolnym jakim jest

> AC......................

No Jacenty ... odbieram Twe słowa jako komplement wink.gif

Napisano
  • Autor

> Daleki jestem od występowania w charakterze adwokata ubezpieczycieli,

> fakt faktem ... rżną przy odszkodowaniach

> Nie mniej uwierz proszę, w przedmiotowej sprawie nie masz racji

Nie rozumiem, dlaczego nie mam racji... dlatego, że oczekuję być fair w stosunku do mojej osoby, tak jak ja jestem fair w stosunku do ZU?

Niestety, nikt przy zawieraniu umowy nie powiedział mi, że podobne sytuacje mają miejsce sick.gif W wniosku czy umowie również nie znalazłem podobnych informacji...

Wczoraj wysłałem pismo z prośbą o wyjaśnienie. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

> Podpisując polisę czy też wniosek o zawarcie umowy z każdym zakładem

> ubezpieczeń znajduje się klauzula, że zapoznałeś się z owu.

> Kwestia podatku VAT w każdym znanym mi ZU działającym na terenie

> RP jest traktowana w ten sam sposób =Jeżeli wprowadzono Cię w

> błąd w momencie zawierania umowy (przedstawiono inne owu niźli

> te, na których aktualnie ubezpieczyciel bazuje likwidując Ci

> szkodę), zapewniam Ci pełną obsługę prawną

> PS

Dziękuję, podobnej odpowiedzi oczekiwałem ok.gif

BTW prawdopodobnie zmienię ubezpieczyciela AC, sugerujesz Wartę lub Liberty, żeby na przyszłość uniknąć podobnych sytucaji?

Napisano

> Nie rozumiem, dlaczego nie mam racji...

> Niestety, nikt przy zawieraniu umowy nie powiedział mi, że podobne

> sytuacje mają miejsce W wniosku czy umowie również nie znalazłem podobnych informacji...

W umowie ubezpieczenia, którą podpisałeś, jest napisane, że OWU AC stanowią integralną część umowy. Masz czy nie?

A w OWU masz napisane jak realizowane są wyplaty odszkodowań.

> prawdopodobnie zmienię ubezpieczyciela AC, sugerujesz Wartę lub Liberty,

> żeby na przyszłość uniknąć podobnych sytucaji?

Ja sugeruję zapoznawać się przed podpisaniem umowy ze wszystkimi jej elementami, a nie tylko z papierkiem na którym składa się podpis.

W przypadku umowy na ubezpieczenie AC jest to dokument zwany Ogólne Warunki Ubezpieczenia. Mogą się też pojawić dodatkowo Szczególne Warunki Ubezpieczenia, ktore zwykle wyłączają część zapisów OWU i dodają dodatkowe.

mar00ha

Napisano

> BTW prawdopodobnie zmienię ubezpieczyciela AC, sugerujesz Wartę lub Liberty, żeby na przyszłość uniknąć podobnych sytucaji?

Sugeruję wybierając ubezpieczyciela zwrócić uwagę, co oferuje w ramach umowy.

Za niedużą dopłatę ponad standardowe warunki można otrzymać całkiem interesującą ochronę (bez udziału własnego, części liczone wg fabryki, nie zamienniki, gwarantowana suma ubezpieczenia etc.) ok.gif

Napisano

Witam!

W ubiegłym roku likwidowałem szkodę z ac w pzu po próbie kradzieży auta. Pierwszy kosztorys przyszedł nie dość, że netto to cosik skromny więc wstawiłem auto do warsztatu sieci naprawczej pzu i zrobili wsio bezgotówkowo. W sumie zapłacili 2 razy tyle co na wstępnym kosztorysie netto a ja ani grosza do tego nie dołozyłem! Więc po co kombinować u pana henia w garażu? No chyba że wolisz sam naprawiać kradzionymi częsciami w takich "warsztatach netto"; moje auto ewidentnie było na rozbiórkę - jak nie dali rady odpalić ze względu na nietypową niespodziankę to próbowali drzwi odkręcić.

Napisano

... Więc po co kombinować u pana henia w garażu? No chyba

> że wolisz sam naprawiać kradzionymi częsciami w takich

> "warsztatach netto"; ...

A po co od razu wstawiać teksty o kradzionych częściach ? To już nie można ich kupić w sklepie ?

Napisano

> A zwróciłeś uwagę, że w umowie nie ma ani słowa, że osobie fizycznej

> będzie proponowana kwota netto?

> Klientem PZU jestem od kilku lat, pierwszy raz miałem stłuczkę z

Quote:

Je˝eli w umowie ubezpieczenia przyj´to wariant „Wycena” ustalenie

odszkodowania nast´puje na podstawie wyceny sporzàdzonej

przez PZU S.A. wedΠug zasad zawartych w systemie Audatex

lub Eurotax
bez podatku VAT
, z zastosowaniem...

To cytat z OWU PZU. Możesz naprawiać wedle wariantu "Warsztat" jeśli masz taka opcję w ubezpieczeniu i wtedy"

Quote:

ustalenie odszkodowania nast´puje na podstawie uprzednio

uzgodnionych z PZU S.A. kosztów i sposobu naprawy

przez warsztat wykonujàcy napraw´, w oparciu o normy

czasowe producenta pojazdu oraz ceny cz´Êci i materiaΠów

zawarte w systemie Audatex lub Eurotax;

(i wtedy oczywiście zwracają z VATem na podstawie faktur).

I faktury wcale nie muszą być z ASO - mogą być od pana Henia, którego za takiego fachowca uważasz.

Z zazstrzeżeniem że nadal możesz wziąć kasę do reki - bez VATu.

Swoją drogą to ja zawsze wolał bym mieć fakturę.. Zawsze na tej podstawie jakiejś gwarancji możesz dochodzić...

Pozdrawiam

Łukasz

Napisano

> A po co od razu wstawiać teksty o kradzionych częściach ? To już nie

> można ich kupić w sklepie ?

Pewno że można a jak sie umie dłubać przy aucie to nawet trzeba ale wtedy trza brać fakture i pzu zapłaci bez protestu brutto

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.