Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy aku do Astry C14NZ

Featured Replies

Napisano

Witam !!!

Mam możliwość kupienia rocznego aku Centra Plus o pojemności 62Ah... Cena wywoławcza 120PLN... Teraz tylko krótkie do Was pytanie czy to nie za dużo te 62Ah. Nie będzie problemu z doładowaniem. Napięcie jest 14.2V to znaczy że regulator sprawny ....

Doradźcie cosik żeby się nie wpakować ...

Pozdr.

Napisano

> Witam !!!

> Mam możliwość kupienia rocznego aku Centra Plus o pojemności 62Ah...

> Cena wywoławcza 120PLN... Teraz tylko krótkie do Was pytanie czy

> to nie za dużo te 62Ah. Nie będzie problemu z doładowaniem.

> Napięcie jest 14.2V to znaczy że regulator sprawny ....

> Doradźcie cosik żeby się nie wpakować ...

> Pozdr.

Pojemność nie ma znaczenia z punktu widzenia ładowania. Natomiast ma znaczenia w zimie.

Generalnie im więcej tym lepiej.

Napisano

> Witam !!!

> Pozdr.

od ponad roku śmigam na 66Ah i nic sie nie dzieje. ani raz nie doładowywałem, jedynie co to problem był z łapą mocującą. ale jakoś sobe poradziłem.

Napisano

> Witam !!!

> Pozdr.

nowy aku czy używany? znasz jego "przeszłość" t.zn. czy był kiedykolwiek rozładowany itd?

Napisano
  • Autor

luki211: ooo i wlazł na miejsce bez problemu ?? Mnie się wydaje że się nie zmieści

Przeszłość znam. Tzn nie tak na 100%. Aku ma ok rok czasu. Sprzedaje mi go mój brat. Rozładowany to raczej nie był nigdy. Od poprostu normalnie eksploatowany. No w autku (Nubira sedan 1.6 16V) jest radyjko subwoofer więc pewnie czasem nieco mocy oddawał ...

Napisano
  • Autor

Jak to nie ma znaczenia?? Tzn chcesz powiedzieć że nawet jakbym załadował nie wiem 100Ah i tak go naładuje ?? boje_sie.gif

Napisano

> Jak to nie ma znaczenia?? Tzn chcesz powiedzieć że nawet jakbym

> załadował nie wiem 100Ah i tak go naładuje ??

Tak

Napisano

podpinam sie pod temat,też mam drugi aku o takiej pojemnosci tj 6okilka AH z poprzedniego samochodu.Mam pytanie,czy taka pojemnosc nie spowoduje w jakims czasie wypalenia styków w automacie przy rozruszniku?.Pytam,bo wymieniałem rozrusznik wlasnie z tego powodu z tym ze nie przy Astrze.

Napisano

> podpinam sie pod temat,też mam drugi aku o takiej pojemnosci tj

> 6okilka AH z poprzedniego samochodu.Mam pytanie,czy taka

> pojemnosc nie spowoduje w jakims czasie wypalenia styków w

> automacie przy rozruszniku?.Pytam,bo wymieniałem rozrusznik

> wlasnie z tego powodu z tym ze nie przy Astrze.

No, trochę to nieprawdopodobne żeby przyczyną wypalenia styków była duża pojemność akumulatora. Raczej przyczyną to mogły być np. bardzo duże opory mechaniczne w samym rozruszniku lub też w silniku.

Napisano

> Jak to nie ma znaczenia?? Tzn chcesz powiedzieć że nawet jakbym

> załadował nie wiem 100Ah i tak go naładuje ??

pisałem już kilka razy, ale jeśli nie chce ci się przedszukiwać archiwum, to powtórze. Podczas zimy 2005/2006 jeździłem autem z akumulatorem od kombajnu 215 Ah..... i nie było najmniejszych kłopotów z jego naładowaniem

Napisano

Jesli masz możliwość tanio nabyć aku o większej pojemności to go bierz. Też mam większy i nic się nie dzieje, a widać różnicę (na plus) w eksploatacji.

Pozdrawiam

Napisano

> pisałem już kilka razy, ale jeśli nie chce ci się przedszukiwać

> archiwum, to powtórze. Podczas zimy 2005/2006 jeździłem autem z

> akumulatorem od kombajnu 215 Ah..... i nie było najmniejszych

> kłopotów z jego naładowaniem

IMHO kolega nunu7 troche koloryzuje

trudno mi sobie wyobrazić jak długo musiałby chodzić samochód aby naładować do pełna takiego kloca

tym bardziej że teraz jeździmy cały sezon na światełkach więc podczas jazdy z altka zasysają żarówy pare amperów czyli mniejszym prądem ładujemy aku

no chyba że kolega ma min ze 300km do pracy wink.gif

pozdrawiam!!!

Napisano

Przecież nie ładujemy akumulatora zawsze od zera.

nunu7 a gdzie był wtedy aku od Astry? Chyba nie w kombajnie biglaugh.gif

Napisano

> Przecież nie ładujemy akumulatora zawsze od zera.

> nunu7 a gdzie był wtedy aku od Astry? Chyba nie w kombajnie

wtedy mialem przestawiony rozrząd w astrze i nieszczelne przewody paliwowe (auto sie zapowietrzało).

Obie te przyczyny (o których wtedy nie miałem zielonego pojęcia) powodowały kłopoty z urucjhomieniem silnika. Musiałem kręcić rozrusznikiem ponad pół minuty i to po kilka razy. Aq z astry po prostu nie dawał rady, a że miałem w piwnicy owy akumulator z kombajnu, to go sobie woziłem pod nogami pasażera. Jedynym kłopotem było przeciągnięcie przewodów do wnętrza kabiny, ale i z tym dałem sobie rade. Po chyba pół roku takiego jeżdzenia i lekturze forum odkryłem opisane wyżej dwie przyczyny niesprawności i stary aq wrócił na swoje miejsce.

Jak już pisałem wyżej:

1 astra jeździła z aq o pojemności 215 Ah

2 nie miała kłopotu z jego doładowywaniem nawet w tak ciężkich warunkach jak był eksploatowany (zima + długie kręcenie), a tras wcale nie robiłem długich bo po kilka- kilkanaście km.

Napisano

> nunu7 a gdzie był wtedy aku od Astry? Chyba nie w kombajnie

Na Wikipedii pisali, że NASA pożyczyła go do odpalania promów kosmicznych grinser006.gifzlosnik.gif

A tak na poważnie to w czasach kiedy kupienie akumulatora graniczyło z cudem, nie raz widziałem akumulatory od kombajnów, Starów, ciągników, itp wożone w bagażnikach (oczywiście podłączone do instalacji smile.gif ) i jakoś nikt nie narzekał na niedoładowanie

Pozdroofka

Napisano

> Na Wikipedii pisali, że NASA pożyczyła go do odpalania promów

> kosmicznych

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

o bosche po płakałem się i zabryzgałem cały monitor

ok.gif

Napisano
  • Autor

Sprawa już się rozwiązała. Aku siedzi pod maską. 62Ah Centra Plus 540A rozruchu. Autko pali że aż miło. Niestety pojawiły się pewne problemy z montażem bo aku miał odwrotnie klemy. Po odwróceniu okazało się że brakuje przewodu pomiędzy budą a klemą "-". Jednak mały zabieg i aku siedzi bez problemu. Na długość jednak już chyba nic większego nie wejdzie a i na szerokość już jest na styk. Zobaczymy jak się będzie śmigać. za jakiś czas napiszę jak się jeździ ...

Jeszcze raz dzięki wszystkim za rady...

Pozdrawiam...

Napisano

> Przecież nie ładujemy akumulatora zawsze od zera.

doskonale się z tym zgadzam

jednakże nie doładujemy go do końca takim altkiem w któtkim czasie = alternator pracuje ciągle na maxa ---> to chyba niezbyt dla niego zdrowe (oto moja myśl którą chciałem przekazać)

pozdrawiam!!!

Napisano

> doskonale się z tym zgadzam

skoro się z tym zgadzasz to nie powinno być ciągu dalszego twojego posta.

> jednakże nie doładujemy go do końca takim altkiem w któtkim czasie =

> alternator pracuje ciągle na maxa ---pozdrawiam!!!

znasz się chociaż trochę na elektryce? - chyba nie

co to znaczy pracuje na maxa?

i dlaczego ma pracowwać inaczej niż przy mniejszym altku?

Przecież nie ważne, czy masz duży czy mały aq, do odpalenia auta w obu przypadkach użyjesz określoną i raczej taką samą ilość prądu, więc żeby go uzupełnić w obu przypadkach altek będzie musiał pracować taką samą ilość czasu (co prawda będą drobnę różnice, ale to naprawde drobne). Jasniej sie juz nie da wytłumaczyć

I teraz jeszcze ciekawostka na zakończenie. Wersja skandynawska Forda Transita miała montowane fabrycznie dwa standardowe akumulatory równolegle (a więc pojemność dwa razy większa) przy standardowym alternatorze i żadnych kłopotów z tym wynalazkiem nie było

Napisano

> znasz się chociaż trochę na elektryce? - chyba nie

widzę że mógłbyś prowadzic wykłady na mojej uczelni a propos maszyn elektrycznych które miałem na 3 roku (PW - elektrotechnika)

> co to znaczy pracuje na maxa?

to znaczy że pracuje ze znamionowymi parametrami na które został zbudowany czyli napięcie znamionowe i prąd znamionowy ---> największy możliwy prąd do uzyskanie podczas pracy normalnej (to oczywiście wiesz jak równiez że prąd roboczy jest niższy niż prąd znamionowy)

> i dlaczego ma pracowwać inaczej niż przy mniejszym altku?

ponieważ mniejszy altek w wiekszości przypadków będzie dawał niższą wartość prądu (astra) niż altek większy (kombajn)

jednak oba alt. są przewidziane m. in. do ładowania aku o przewidzianej pojemności w optymalnym czasie

> Przecież nie ważne, czy masz duży czy mały aq, do odpalenia auta w

> obu przypadkach użyjesz określoną i raczej taką samą ilość

> prądu, więc żeby go uzupełnić w obu przypadkach altek będzie

> musiał pracować taką samą ilość czasu (co prawda będą drobnę

> różnice, ale to naprawde drobne).

te drobne róznice to m.in. wartość prądu na wyjściu alt.

który jak sam dobrze wiesz decyduje o czasie ładowania aku

> I teraz jeszcze ciekawostka na zakończenie. Wersja skandynawska Forda

> Transita miała montowane fabrycznie dwa standardowe akumulatory

> równolegle (a więc pojemność dwa razy większa) przy standardowym

> alternatorze i żadnych kłopotów z tym wynalazkiem nie było

oprócz tego że niedoładowane aku do końca mają któtszą żywotność

pozdrawiam!!!

Napisano

kłócił się nie będe, może ktoś inny bedzie potrafił wytłumaczyc ci błędy w rozumowaniu.

Na zakończenie bo juz więcej pisał w tym temacie nie będe:

1 Altek w kombajnie ma prąd maksymalny 50 Amper i starcza na tak potężny akumulator (tymczasem altek z astry o ile sie nie myle ma coś koło 70A)

2 Skąd pewność, że w tym transicie akumulatory były niedoładowane. Skoro konstruktorzy z forda wymyslili taką modyfikację, to chyba wiedzieli co robią.

3 PS. ja tez swego czasu chodziłem na wykłady z filozofii np, ale juz kompletnie nic z nich nie pamiętam, także to nie jest argument palacz.gif

Napisano

ad 1 i dlatego można tam wsadzić duży aku a nie do astry

(przypuszczam że wyjście na alt w astrze ok 5-8 A ale na pewno nie 50)

ad 2 nie podważam ich kompetencji le cz myslę że założyli pozytywną przynajmniej 2 krotnie dłuższą pracę autka = dłuższy czas ładowania lub tam jest trochę mocniejszy altek

ad 3 widać trochę chodziłeś na te swoje wykłady z filozofii ale widocznie nie na wszystkie wink.gif

20.GIF rozejm 20.GIF

szkoda weekendu na sprzeczki

pozdrawiam!!!

Napisano

> (przypuszczam że wyjście na alt w astrze ok 5-8 A ale na pewno nie 50)

Chyba żartujesz... Co prawda w Astrze nie mierzyłem ale w maluchu jeździłem z amperomierzem (z zerem po środku skali) włączonym między akumulator i resztę instalacji (czyli w sumie alternator) i widok 20-to amperowego prądu ładowania nie był rzadkością, zwłaszcza w zimie po odpaleniu i niezbyt naładowanym akumulatorze.

Pozdroofka

Napisano

> Chyba żartujesz...

Nie nie żartuje

po prostu to był czysto teoretyczny strzał (niestety niecelny)

bo nigdy jeszcze nie miałem potrzeby mierzyć wyjścia z alt.

dzięki za uświadomienie (w razie jakbym coś znoff palnął to prostuj wink.gif )

pozdrawiam!!!

Napisano

no kolego palnales bo wyjscie na "sprawnym" altku bosha badz delco jest w okolicach 36 A wink.gif

pozdro

Napisano

> Na Wikipedii pisali, że NASA pożyczyła go do odpalania promów

> kosmicznych

Piątka za tekst tygodnia o NASA smile.gif

M

Napisano

Włączę się do dyskusji z zapytaniem

To optymalnie ile Ah powinien mieć akumulator do Atstry 1,4 C14NZ??

Udanej niedzieli

Napisano

optymalnie wsadzaj 44 ke i jezdzij tak jak zaleca producent bo zaraz znow sie dyskusja na caly tydzien zacznie wink.gif .Ja wlozylem centre plus wlasnie tej pojemnosci i zadnych problemow do tego mam dosc mocny wzmacniacz wiec zakladaj i kulaj grinser006.gif

Napisano

> Włączę się do dyskusji z zapytaniem

> To optymalnie ile Ah powinien mieć akumulator do Atstry 1,4 C14NZ??

> Udanej niedzieli

To zależy od tego gdzie zimą trzymasz autko.

Jeśli pod chmurką to radzę jak największy - mówię to z własnego doświadczenia. Przy silnych mrozach i małym aku masz małe szanse uruchomienia silnika po nocy ...

Napisano

> widzę że mógłbyś prowadzic wykłady na mojej uczelni a propos maszyn

> elektrycznych które miałem na 3 roku (PW - elektrotechnika

Tego można dowiedzieć się w technikum, nie trzeba Politechniki. Tym gorzej dla PW, że wypuszcza takich inżynierów

> to znaczy że pracuje ze znamionowymi parametrami na które został

> zbudowany czyli napięcie znamionowe i prąd znamionowy

Fatalna polszczyzna.

Co rozumiesz pod pojęciem "znamionowy"?

> ---ponieważ mniejszy altek w wiekszości przypadków będzie dawał

> niższą wartość prądu (astra) niż altek większy (kombajn)

Co to są za alternatory w mniejszości przypadków?

> jednak oba alt. są przewidziane m. in. do ładowania aku o

> przewidzianej pojemności

tzn. jakiej?

> w optymalnym czasie

Jaki to czas?

> te drobne róznice to m.in. wartość prądu na wyjściu alt.

Jaka wartość prądu?

> który jak sam dobrze wiesz decyduje o czasie ładowania aku

> oprócz tego że niedoładowane aku do końca końca czego? mają któtszą żywotność

> pozdrawiam!!!

Kolego inżynierze. Nie opowiadaj nam tu bajek. Nie podajesz żadnych konkretów, jedynie sam bełkot. Z takich wypowiedzi jeszcze nikt nie skorzystał.

Zamiast sumiennie słuchać wykładów, chodziłeś pewnie na piwo!

> ad 1 i dlatego można tam wsadzić duży aku a nie do astry

Mów po polsku, bo trudno pojąc o czym mówisz.

> (przypuszczam że wyjście na alt w astrze ok 5-8 A ale na pewno nie

> 50)

Mało nas interesują Twoje przypuszczenia. Jesteś inżynierem, to posługuj się liczbami.

Po włączeniu świateł drogowych prąd przez nie pobierany wynosi ponad 10A. Krótko mówiąc, alternator nie dałby rady doładować akumulatora. A gdzie reszta odbiorników? Światła pozycyjne, dmuchawa, ogrzewanie tylnej szyby itp. też pobierają sporo prądu.

To Twoje 5-8 A nie ma tu sensu. Nie znam alternatora o takim prądzie znamionowym".

> ad 2 nie podważam ich kompetencji le cz myslę że założyli pozytywną

> przynajmniej 2 krotnie dłuższą pracę autka = dłuższy czas

> ładowania lub tam jest trochę mocniejszy altek

A słyszałeś o takim rozwiązaniu jakie zastosowano w poczciwym Starze 28, gdzie instalacja była 12 woltowa, na pokładzie były 2 akumulatory po 165 Ah (196 Ah), a rozrusznik był na 24 V?

Zapewniam Cię, że alternator nie był jakiś nadzwyczajnie mocny i dawał radę. W obecnych autach osobowych można by pewnie znaleźć mocniejsze.

Jeśli już zabierasz głos, a w dodatku jesteś wykształconym (?) inżynierem, to postaraj się o wypowiedzi merytoryczne podparte konkretami. To co napisałeś powyżej niczego pozytywnego do dyskusji nie wnosi, powoduje jedynie zamęt w głowach ludzi potrzebujących pomocy w interesującym temacie.

pozdrawiam

Napisano

> To zależy od tego gdzie zimą trzymasz autko.

> Jeśli pod chmurką to radzę jak największy - mówię to z własnego

> doświadczenia. Przy silnych mrozach i małym aku masz małe szanse

> uruchomienia silnika po nocy ...

Moim zdaniem przy dobrym rozruszniku i aku nawet tej poj ktora podałem szanse są jednak 100% ,nie wiem może kolega nie mial szczescia do akumlatorow wink.gif

Napisano

> Moim zdaniem przy dobrym rozruszniku i aku nawet tej poj ktora

> podałem szanse są jednak 100% ,nie wiem może kolega nie mial

> szczescia do akumlatorow

Gdyby autko postało Ci trzy doby na mrozie 30 stopni to byś inaczej mówił. Tak jak mówię - jak największy o jak największym prądzie rozruchowym. No chyba że zimą nie jeździsz to wtedy normalny 44Ah

Napisano

> Gdyby autko postało Ci trzy doby na mrozie 30 stopni to byś inaczej

> mówił. Tak jak mówię - jak największy o jak największym prądzie

> rozruchowym. No chyba że zimą nie jeździsz to wtedy normalny

> 44Ah

A no chyba że tak smile.gif PS zima jezdze codziennie (praca) odcinki minimum 20-30km wiec moze dlatego problemow nie mialem pozdro

Napisano

> A no chyba że tak PS zima jezdze codziennie (praca) odcinki minimum

> 20-30km wiec moze dlatego problemow nie mialem pozdro

No ale wystarczy przerwa od piątku do poniedziałku i już mogą być poranne atrakcje (szczególnie przy np. trzyletnim lub starszym akumulatorze) ...

Napisano

> optymalnie wsadzaj 44 ke i jezdzij tak jak zaleca producent bo zaraz

> znow sie dyskusja na caly tydzien zacznie .Ja wlozylem centre

> plus wlasnie tej pojemnosci i zadnych problemow do tego mam dosc

> mocny wzmacniacz wiec zakladaj i kulaj

Dzieki . Pozdr

Napisano

> To zależy od tego gdzie zimą trzymasz autko.

> Jeśli pod chmurką to radzę jak największy - mówię to z własnego

> doświadczenia. Przy silnych mrozach i małym aku masz małe szanse

> uruchomienia silnika po nocy ...

Niestety na chłodzie smile.gif Ale poprzedniej zimy nawet w największe mrozy za 3 razem odpalał. A mam 44-ke,ale z 99 roku i przymierzałem się by juz ją wymienic,a od wczoraj mam pierwszy problem z autkiem - http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=279689285&an=0&page=0#Post279689285 frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.