Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki olej wybrać?

Featured Replies

Napisano

Jaka jest różnica między 10w40 a 15w40 i który jest lepszy?

Napisano

> Jaka jest różnica między 10w40 a 15w40 i który jest lepszy?

jeden to półsyntetyk a drugi to mineral. A który lepszy to zależy do czego smile.gif . Półsyntetyk ma mniejszą gęstość od minerala.

Napisano

na polsyntetyku szybciej odpalisz w zimie(jak wyzej wspomniano mniejsza gestosc), szybciej dotrze on po uruchomieniu silnika do miejsca smarowania, ale nalezy rowniez pamietac ze nie zalecane jest cofanie sie tzn. przejscie z minerala na polsyntetyk albo syntetyk, choć wszystko zalezy od stanu silnika...czasem jest tak ze choc mineralny jest tak jakby klasa najnizsza to posiada on nieraz wyzszy stopien w klasyfikacji(Api, ACEA) niz nie jeden polsyntetyk... wszystko zalezy od producenta...no i oczywiscie polsyntetyk jest drozszy...

Napisano
  • Autor

> na polsyntetyku szybciej odpalisz w zimie(jak wyzej wspomniano

> mniejsza gestosc), szybciej dotrze on po uruchomieniu silnika do

> miejsca smarowania, ale nalezy rowniez pamietac ze nie zalecane

> jest cofanie sie tzn. przejscie z minerala na polsyntetyk albo

> syntetyk, choć wszystko zalezy od stanu silnika...czasem jest

> tak ze choc mineralny jest tak jakby klasa najnizsza to posiada

> on nieraz wyzszy stopien w klasyfikacji(Api, ACEA) niz nie jeden

> polsyntetyk... wszystko zalezy od producenta...no i oczywiscie

> polsyntetyk jest drozszy...

niestety nie wiem jaki mam olej bo go predzej nie wymienialem. Chce kupic 15w40 castrol

Napisano

Kup sobie dzisiejsza gazetke "MOTOR" tam jest ładnie opisane o olejach i ich oznaczeniach rotfl.gif

-------------

Astra F 94/95r ,X16XEL,HB,169kkm,15W-40 GM,żółta stzrała grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> a duzo w tej chwili "bierze " oleju??

oleju nie bierze wcale

Napisano

wiem ze niektorzy do silników z duzym przebiegiem >200kkm leja polsyntetyk ale to jest jakis okreslony producent i "model". niestety nie pamietam teraz jaki...polecam poszukac w szukajce...najbardziej prostym rozwiazaniem jest zalac minerala bo wtedy nic sie nie stanie a przynajmniej nie powinno, ale zawsze warto przemyslec to bo lepszy jest polsyntetyk...

Napisano
  • Autor

> zawsze warto przemyslec to bo lepszy jest polsyntetyk...

to ktory jet ktory??

ja mam juz wylatane ponad 220000 smile.gif

Napisano

olej o ktorym pisalem (nazwy ktorego ni epamietałem) to polsyntetyk, a mineralny to jest dowolny olej, oczywiscie "markowego" producenta ktory według klasyfikacji SAE ma oznaczenie 15W/40..

Napisano

olej o którym pisali kiedeyś koledzy na forum to zapewne valvoline maxlife 10W40. Bradzo dobry olej, sam go teraz stosuję , a moja astra ma na blacie 257kkm. Oleju bierze jakieś 0,5l na 10kkm, ale dużo po autostradach jeżdżęz dużymi predkościami. Wcześnij astra była zalewana mobilem 10W40 (nie licząc pierwszego roku eksploatacji-wtedy serwis lał olej GM), czyli 13 lat na mobilu i silnik jest w super stanie, pali bez problemu, nawet jak było -35'C. ino swojego wieku rozpędza się jeszcze do 180km/h (nie licznikowych tylko sprawdzanych GPS'em)Mineralnych nie polecam, bo gęste są i w zimę trudniej kręci, a inna sprawa, że astry maja hydrauliczne kompensatory luzów zaworowych, a do tych nie polecane są minerały.

Zamiast tego castrola 15W40, lepiej kup 10W40, jak nie masz kasy na górna półkę, to kup potosa, to też dobry olej.

Nawet w "Sam naprawiam" jest napisane, że dopuszczalne są klasy lepkościowe 0WX, 5WX i 10WX, a X nie mniejsze niż 30.

Napisano

Zalałem dzisiaj astrę Statoilem SuperWay 10W40. Pół roku temu ten sam olej wlałem do SC, które "od urodzenia" jeździło na Lotosie Semisynteticu. Po zmianie z Lotosa na Statoil zniknęło stukanie popychaczy.

Napisano

Zalej Mobila S 10W40 (to jest półsyntetyk) i nie słuchaj, że jak silnik ma powyżej xx km to trzeba lać minerał. A są (nawet na kąciku) ludzie, którzy mają przebieg ponad 200 000 km i leją pełny syntetyk.

Pozdroofka

Napisano

> Zalej Mobila S 10W40 (to jest półsyntetyk) i nie słuchaj, że jak

> silnik ma powyżej xx km to trzeba lać minerał. A są (nawet na

> kąciku) ludzie, którzy mają przebieg ponad 200 000 km i leją

> pełny syntetyk.

> Pozdroofka

lelek czy ty kidys sypiasz ?? waytogo.gif BTW jak ktos dba o autko i silnik to i 0W40 podejdzie

Napisano

> lelek czy ty kidys sypiasz ??

Czasem się śpi. zlosnik.gif W robocie na przykład.... grinser006.gifzlosnik.gif

> BTW jak ktos dba o autko i silnik to

> i 0W40 podejdzie

No toż mówię... Tym bardziej, ze Przemo mówi, że:

> oleju nie bierze wcale

Pozdroofka

Napisano

> Czasem się śpi. W robocie na przykład....

> No toż mówię... Tym bardziej, ze Przemo mówi, że:

> Pozdroofka

Mój X16xel bierze 1l/1kkm mineralnego GM. frown.gifNa takim przejechałem 21kkm od kupna auta. Czy jest np .sens zalania go innym lepszym minerałem ?ktos pisał ostatnio o Castrolu GTX Magnatec ponoc lepszy.

------------

Astra F 94/95r

1,6 16V ,HB

169kkm.15W-40 GM

Napisano

.sam kiedys tak kombinowalem ze jak zaleje lepszej jakosci minerala to zuzycie zmaleje...w moim przypadku to nie prawda, jak spalal tak nadal spala oleum...

Napisano

> .sam kiedys tak kombinowalem ze jak zaleje lepszej jakosci minerala

> to zuzycie zmaleje...w moim przypadku to nie prawda, jak spalal

> tak nadal spala oleum...

Sama wymiana uszczelniaczy chyba jest bezsensowna ,bo może sie okazac ze tyle samo bedzie brał.

-------------

Astra F 94/95r

1,6 16V ,HB

169kkm,15W-40 GM

Napisano

>No i oczywiscie

> polsyntetyk jest drozszy...

Zobacz ile kosztuje Orlen Oil Super Semisyntetic 10W40 i potem mów, że droższe... grinser006.gif

Napisano

zgadzam sie z kolega ze olej jest w cenie minerala albo i tanszy ale pisalem ogolnie, bo wiekszosc polsyntetykow jest drozsza : rotfl.gif

Napisano

> Zalej Mobila S 10W40 (to jest półsyntetyk) i nie słuchaj, że jak

> silnik ma powyżej xx km to trzeba lać minerał. A są (nawet na

> kąciku) ludzie, którzy mają przebieg ponad 200 000 km i leją

> pełny syntetyk.

> Pozdroofka

Dzięki za podpowiedź, utwierdziłeś mnie w moim wyborze. Poprzedni właściciel zalał Castrolem mineralnym i nie jest to teraz rewelka (stuka po rozruchu ok. 5 sek.). Zbliża się wymiana i silniczek dostanie Mobila S 10W40 (przebieg 147 kkm w/g zegarów i chyba oryginalny i oleju nie bierze).

Dzięki lelek ok.gif

Napisano

> Czasem się śpi. W robocie na przykład....

> No toż mówię... Tym bardziej, ze Przemo mówi, że:

> Pozdroofka

Dzis gadałem z jednym mechesem ,i i mi zaproponował na te spalanie oleju ten dodatek do uszczelnień silnika typu MOTO DOKTOR tyle ze chyba bym coś poszukał ze STP.Powiedział ze jak juz tyle złopie ,to nic sie niestanie . hmm.gif

------------

Astar F 94/95

1,6 16V,HB

169kkm,15W-40 GM

Napisano

> Dzis gadałem z jednym mechesem ,i i mi zaproponował na te spalanie

> oleju ten dodatek do uszczelnień silnika typu MOTO DOKTOR tyle

> ze chyba bym coś poszukał ze STP.Powiedział ze jak juz tyle

> złopie ,to nic sie niestanie .

Osobiście nie stosowałem ale na forum bylo kilka razy o tym.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.