Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik bez chłodzenia?? Co można zepsuć??

Featured Replies

Napisano

Jako że borykam się z jednym gumowym przewodem prowadzącym chłodziwo, a konkretnie z jego nieszczelnością i częstym dolewaniem płynu, mam pytanie:

Co może ulec uszkodzeniu gdy silnik przez chwilę nie ma chłodziwa??

Wskaźnik temperatury nigdy przy tym nie przekroczył 100stopni zawsze go wygaszałem jak widziałem że temperatura błyskawicznie rośnie, raz mi się zdarzyło że oberwał i dostał 110stopni oslabiony.gif nie miałem gdzie się zatrzymać oslabiony.gif

Napisano

moze wywalic uszczelke pod glowica, jak go tak bedziesz dluzszy czas podgotowywal

Napisano
  • Autor

> moze wywalic uszczelke pod glowica, jak go tak bedziesz dluzszy czas

> podgotowywal

no do tej pory 4 razy musiałem się zatrzymywać i gasić silnik...czas jaki silnik chodził bez chłodziwa to bardzo krótkie momenty więc zakładam że nic mu się nie stało

Napisano

> no do tej pory 4 razy musiałem się zatrzymywać i gasić silnik...czas

> jaki silnik chodził bez chłodziwa to bardzo krótkie momenty więc

> zakładam że nic mu się nie stało

zakladc to se buty mozna hehe.gif a czy go ugotowales juz czy jeszcze to sie okaze hehe.gif

Napisano

> moze wywalic uszczelke pod glowica, jak go tak bedziesz dluzszy czas

> podgotowywal

a jak bedzie za dlugo to sie tloki troche rozszerzą i zrobią treche małych rysek na gładziach zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

czujnik bez plynu nie powie Ci dokladniej temp - bo powietrze to izolator

dlatego w lepszych autach wstawia sie czujnik temp oleju - on lepiej pokazuje co sie dzieje w silniku

jak za bardzo zagrzejesz silnik to stracisz kompresje - tłoki poprostu zabardzo napuchna

Napisano

> Jako że borykam się z jednym gumowym przewodem prowadzącym chłodziwo,

> a konkretnie z jego nieszczelnością i częstym dolewaniem płynu,

> mam pytanie:

> Co może ulec uszkodzeniu gdy silnik przez chwilę nie ma chłodziwa??

> Wskaźnik temperatury nigdy przy tym nie przekroczył 100stopni zawsze

> go wygaszałem jak widziałem że temperatura błyskawicznie rośnie,

> raz mi się zdarzyło że oberwał i dostał 110stopni nie miałem

> gdzie się zatrzymać

..w 1,1, co prawda przy mrozie -12

zupelnie bez plynu

zrobilem z kolega jakies 40-50km

dodam ze na LPG z_lol1.gif

glowica zdechal ale silnik zrobil kolejne 100kkm

Napisano

> ..w 1,1, co prawda przy mrozie -12

> zupelnie bez plynu

> zrobilem z kolega jakies 40-50km

> dodam ze na LPG

> glowica zdechal ale silnik zrobil kolejne 100kkm

ja zrobiłem jakieś 15 km w lato jak mi zając wpadł w kratkę zderzaka w szumacherze, z silnika aż skwierczało ale był mus dojecha więc jak zaczynało coś dzwonic to wygaszałem czekałem i dalej jazda, na drugi dzień szybkie planowanie głowki i jest ok , zużycie oleju w normie. ale roboty trochę jest. woałbym wszystkie przewody chłodzenia wymienic na nowe niż robic potem uszczelkę i głowicę . i jeszcze latac i dolewac płynu jak ten paprak. a prawda jest taka że każdy skok tęperatury po jakimś czasie zaowacuje zrzeraniem płynu i walniętą uszczelką a wtedy bedzie trzeba zrobic uszczelkę i przewody wymienic i tak i tak

Napisano

> mam pytanie:

> gdzie się zatrzymać

jak nie masz chłodzenia to awaryjnie mozesz włączyć nadmuch do kabiny na pełne grzanie, wtedy trochę tej teperatury jest oddawane z silnika do kabiny. ja tak robiłem jak miałem wentylator no.gif

Napisano

A co ma popsuty wentylator do braku płynu chłodzącego pad.gifpad.gifpad.gif

Napisano

> A co ma popsuty wentylator do braku płynu chłodzącego

ze paliła sie kontrolka chłodzenia i sie gotował

Napisano

Quote:

jak nie masz chłodzenia to awaryjnie mozesz włączyć nadmuch do kabiny na pełne grzanie, wtedy trochę tej teperatury jest oddawane z silnika do kabiny. ja tak robiłem jak miałem wentylator

Jak nie ma płynu to co byś nie włączył to silnik powie Ci banana-wave.gifpad.gifpad.gifpad.gif

Zatem nie pisz głupot zeby sobie nagrzewnice dał na maxa pad.gif co powietrzem ma go chłodznić spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> ze paliła sie kontrolka chłodzenia i sie gotował

no aż tak to nie miałem, pomimo walniętego układu chłodzenia. Nigdy kontrolka przegrzania się nie paliła. Zaraz jak temperatura szybko wzrastała silnik wygaszałem i po kilku minutach dolewałem płynu chłodniczego oraz wężyk uszczelniałem.

Napisano

rozumiem że te odpowietrzałeś bo tego nie wymieniłeś w tym co robisz biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> rozumiem że te odpowietrzałeś bo tego nie wymieniłeś w tym co robisz

średnio wiem jak odpowietrzyć układ to raz, a dwa to, to że często auto odmawiało współpracy w korkach, więc nie było czasu ani miejsca na odpowietrzanie oslabiony.gif

A jak się odpowietrza układ??

Napisano

Nie wiem jak w CC ale w SC masz dwa zaworki jeden przy baniaku spryskiwacza , drugi po środku przed szyba ( na wygłuszeniu komory silnika )

Napisano

> Nie wiem jak w CC ale w SC masz dwa zaworki jeden przy baniaku

> spryskiwacza , drugi po środku przed szyba ( na wygłuszeniu

> komory silnika )

oo dobre pytanie 270751858-jezyk.gif

Ja odpowietrzałem przy pomocy jednego odpowietrznika, przy zbiorniczku do spryskiwaczy. Jest jeszcze jakiś odpowietrznik ?

Napisano

W 700 jest tylko 1

Napisano

> mam pytanie:

> gdzie się zatrzymać

wymien wrescie ten wezyk bo jak dalej bedziesz tak jezdzil to znowu bedziesz musial odstawic fure do Paranoji zlosnik.gif

Napisano

> a jak bedzie za dlugo to sie tloki troche rozszerzą i zrobią treche

> małych rysek na gładziach

albo sobie tloczki popekaja, a potem denko od leci, a potem sworzen zrobi kilka rysek glebokich na 1-2 mm zlosnik.gif

Napisano

> ze paliła sie kontrolka chłodzenia i sie gotował

jak nie bedzie plynu to jedyne co sie moze zapalic to pod macha zywym ogniem zlosnik.gif

Napisano

> no aż tak to nie miałem, pomimo walniętego układu chłodzenia. Nigdy

> kontrolka przegrzania się nie paliła. Zaraz jak temperatura

> szybko wzrastała silnik wygaszałem i po kilku minutach dolewałem

> płynu chłodniczego oraz wężyk uszczelniałem.

nie palila sie bo jak malo plynu to moze sie nie zapalic, jak juz kol bemol napisal ok.gif

Napisano
  • Autor

> wymien wrescie ten wezyk bo jak dalej bedziesz tak jezdzil to znowu

> bedziesz musial odstawic fure do Paranoji

wężyk już kupiłem zlosnik.gif Jutro powinien być zlosnik.gif a na razie moja prowizorka się trzyma i się nie grzeje - dobry klej użyłem zlosnik.gif

Napisano

> albo sobie tloczki popekaja, a potem denko od leci, a potem sworzen

> zrobi kilka rysek glebokich na 1-2 mm

to sa juz extremalne przypadki zlosnik.gif najpierw sie zacieraja tloki zlosnik.gif

Napisano

> to sa juz extremalne przypadki najpierw sie zacieraja tloki

u mnie sie nie zatarło zlosnik.gif

Napisano

Może się zatrzeć, ale nie musi. Jakiś czas temu, akurat moim sejem jeździła moja kobieta, pękł w czasie jazdy wąż przy pompie wodnej i wyleciało 100 % płynu ( dosłownie wszystko ). W czasie jazdy zadzwoniła do mnie że zapaliła jej się czerwona kontrolka z prawej strony licznika. Powiedziałem żeby natychmiast sie zatrzymała i zgasiła silnik. Nie skończyłem tego mówić jak silnik sam zgasł w czasie jazdy. Powiedziałem żeby spojrzała na wskaźnik temperatury płynu ( mam założony dodatkowo ). Okazało się że skazówka wyszła poza skale smile.gif. Przekonany że silnik nadaje się na złom pojechałem ocenić szkody i zholować go. Po drodze kupiłem 5 l płynu. Jak dotarłem do bryczki silnik już trochę wystygł ( na skali było około 60 stopni ). Naprawiłem węża, dolałem płynu ( weszło dokładnie 4,5 litra smile.gif ) i o dziwo silnik odpalił bez problemów. Wróciliśmy do domu. Przez kilka dni wszystko było ok. Jednak później silnik zaczynał coraz szybciej łapać temperaturę aż do 110 stopni. Zaczęło ubywać płynu i dymić na biało. Rano odpalał tylko na trzy gary.

Po rozebraniu okazało się, że mimo extremalnego przegrzania, wszystko poza uszczelką jest w idealnym stanie.

Pozdro

• 5 tygodni później...
Napisano

To ciekawe jak ma się moja upg po wczorajszej jeździe. Jako, że do dnia wczorajszego rozwoziłem pizzę, to jazda ograniczała się tylko do miasta. Przejechałem ok 80km zupełnie bez płynu, bo wylewa się go dołem więcej niż się nalewa wink.gif. Wskazówka temperatury myslałem, że się złamie, a silnik jak śmigał, tak śmiga. Myslałem, że walnie od razu, a tu wychodzi, że chyba jeżdżę czołgiem. Pojeżdżę, jeszcze trochę i zobaczę co będzie. Auto nie jest mi potrzebne, bo za niedługo wyjeżdzam, a po powrocie swap.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.