Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problemy z odpalaniem na zimnym silniku ciąg dalszy

Featured Replies

Napisano

Świece, przewody, akumulator są sprawne

olej, filtr ileju, powietrza, gazu - nowe

filtr paliwa nie alien.gif

paliwo ok

nie odpala tylko po kilkugodzinnym (np 8) postoju na mrozie/w bardzo małej temperaturze.

na ciepłym silniku lub na zimnym ale w ciągu dnia kiedy jest w miarę ciepło - odpala bez problemu

hmm.gif

motor 1.4

Napisano

> Świece, przewody, akumulator są sprawne

> olej, filtr ileju, powietrza, gazu - nowe

> filtr paliwa nie

> paliwo ok

> nie odpala tylko po kilkugodzinnym (np 8) postoju na mrozie/w bardzo

> małej temperaturze.

> na ciepłym silniku lub na zimnym ale w ciągu dnia kiedy jest w miarę

> ciepło - odpala bez problemu

> motor 1.4

Spróbuj kilka razy przekrecic kluczyk w odstępach 1-2 minutowych tak żeby pompka dobiła paliwo ... jak po 5 takich przekręceniach odpali za 1 razem masz odpowiedź ...pompa paliwa lub zapchany filtr 270751858-jezyk.gif

A przy okazji Wszystkiego Najleszego 20.GIF

Napisano
  • Autor

dzięki wink.gif

dzwoniłem do mechanika umówić się na wymianę filtra paliwa - powiedział mi to samo

pompa jest nowa (3m-ce)

Napisano

> dzięki

> dzwoniłem do mechanika umówić się na wymianę filtra paliwa -

> powiedział mi to samo

> pompa jest nowa (3m-ce)

a jaką pompe kupiłeś?? jakiś mega wypas z allegro za 70zł?? czy coś normalnego...??

Napisano

a w 1.4 masz jakis regulator cisnienia paliwa? u mnie padł, a takie same problemy z zapalaniem mialem, wymienilem i po kłopocie

BTW. Wszystkiego najlepszego 20.GIF

Napisano
  • Autor

> a w 1.4 masz jakis regulator cisnienia paliwa? u mnie padł, a takie

> same problemy z zapalaniem mialem, wymienilem i po kłopocie

> BTW. Wszystkiego najlepszego

gdzie to-to jest i ile kosztuje?

dzięki wink.gif

Napisano

>

> nie odpala tylko po kilkugodzinnym (np 8) postoju na mrozie/w bardzo

> małej temperaturze.

> na ciepłym silniku lub na zimnym ale w ciągu dnia kiedy jest w miarę

> ciepło - odpala bez problemu

> motor 1.4

Witam

Ja tez mam ten sam problem w 1,2 jak tylko temp. spada ok 5 st to zaraz mam problem z rozpalaniem z rana.wymieniłem tez większość elementów związanych z zapłonem i nic. Przetestuje tez ten trik z kilkukrotnym włączeniem kluczyka by pompa nabiła. Niby ja słyszę ze podaje ale zobaczymy możne ciśnienie jest nie takie jak powinno być. jak sprawdzę to sie podzielę spostrzeżeniami

Napisano
  • Autor

ja dzisiaj na postoju, rozgrzałem silnik na paliwie i trochę go popiłowałem ...tj. przetkałem swiety.gif

zauwarzyłem, że na początku go muliło przy wchodzeniu na obroty (przy około 3.5k), później jakby się przetkał i wchodził/schodził równo do odcięcia zlosnik.gif zobaczymy jutro czy pomogło.

Tak czy inaczej jadę w czwartek wymienić filtr paliwa

Napisano

> gdzie to-to jest i ile kosztuje?

> dzięki

U mnie te same problemy Brava 1.4 na zimnym silniku nie chce śmigać na gazie ani na benzynie (po 5 min jak się rozgrzej wszystko wraca do normy). Czy wymiana regulatora pomogła? Gdzie on się znajduje? I ile kosztuje? Znajomy sugerował wymiane sądy - co o tym sądzicie?

Napisano

> Witam

> Ja tez mam ten sam problem w 1,2 jak tylko temp. spada ok 5 st

To chyba jakaś wersja na ciepłe kraje smile.gif

Napisano
  • Autor

Wymiana filtra paliwa nie pomogła sick.gif mimo iż jak sięwczoraj dowiedziałem, poprzedni był zamontowany odwrotnie icon_eek.gif

Jakieś dalsze typy? pad.gif

Wtryskiwacze? Jakiś czujnik?

Zaznaczam, że problemy są tylko na zimnym silniku po kilkugodzinnym postoju. Kiedy odpali, chodzi równo, bez problemu.

Jeśli to jakiś czujnik - examiner to wykryje?

Napisano

A w 1.4 jest regulator ciśnienia paliwa ?

może on nawala.

Ja miałem identyczny problem jak Ty ale w 1.6 .. winny był regulator ciśnienia w pompie. Auto mi nigdy nie zapalało za 1 razem. Zawsze trzeba było zakręcić min. dwa razy.

Napisano
  • Autor

> A w 1.4 jest regulator ciśnienia paliwa ?

> może on nawala.

> Ja miałem identyczny problem jak Ty ale w 1.6 .. winny był regulator

> ciśnienia w pompie. Auto mi nigdy nie zapalało za 1 razem.

> Zawsze trzeba było zakręcić min. dwa razy.

zmienia coś fakt że pompa jest nowa?

Poza tym sztuczki z przekręcaniem zapłony, żeby pompa wytworzyła większe ciśnienie nie pomagają

Trzeba zakręcić (długo) raz, później drugi (długo) i pompować gazem - wtedy z bólami zaskoczy, ale jak spadnie z obrotów - chodzi równo spineyes.gif

Na chwilę obecną mam jeszcze dwa typy:

1. wtryskiwacze - co by się pokrywało wysokim spalaniem ostatnimi czasy - choć za to podobno można jeszcze winić sondę lambda

2. jakiś czujnik za parę groszy którego oczywiście bez komputera nie znajdę

może to być oczywiście cokolwiek innego

ps. ile kosztują wtryskiwacze? można je wymienić samemu?

Napisano

=

> Trzeba zakręcić (długo) raz, później drugi (długo) i pompować gazem -

> wtedy z bólami zaskoczy, ale jak spadnie z obrotów - chodzi

> równo

to jakas plaga chyba frown.gif

ja dzis na swiezo naladowanym aku zapalilem po minucie krecenia i strzlania z wydechu - rozkrecil sie dopiero jak otwarlem przepustnice na max - podparlem gaz kijkiem na 2tys obr zeby nie zglas i poszedlem zatachac psa do domu i po kurtke/taske i do pracy pojechalem - po dordze mechanik powiedzial ze....nie przyjmie bo .....kola wymineiaja pad.gif i dopiero w kolo srody

mam nadzieje ze odpale dzis po pracy

> Na chwilę obecną mam jeszcze dwa typy:

> 1. wtryskiwacze - co by się pokrywało wysokim spalaniem ostatnimi

> czasy - choć za to podobno można jeszcze winić sondę lambda

w 1.4 jest jeden wtryskiwacz - zwroc uwage na 3 ostatnie cyfry - okreslaja dawkowanie paliwa - mimo ze wrecz identyczny jest w niektorych tipo i uno - to wlasnie inne dawki paliwa

ceny roznie - na alegro od 50 do 250 (nie pasujace) od 200 do 300 za caly korpus przepustnicy z BBM 1.4

zamiennik kosztuje 250zl, w ASO w eperze podaje ...800zl ! icon_eek.gif

> 2. jakiś czujnik za parę groszy którego oczywiście bez komputera nie

> znajdę

ja wlasnie wiem gdzie jest ale nie umiem go dojrzec od gory wink.gif - czujniki nie kosztuja grosze - powinny ale fiut zyczy sobie za nie jak za zboze

> może to być oczywiście cokolwiek innego

moze - jak znajde u mnie to podsune rozwiazanie wink.gif

> ps. ile kosztują wtryskiwacze? można je wymienić samemu?

j/w mozna samemu - trzeba zdjac pokrywe nad przepustnica odkrecic srubke torxem nad taka kopulka, i wyciagnac ostroznie wtryskiwacz - trzeba uzyc niutona bo siedzi mocno (oringi dobrze przylegaja)

sprawdzic samemu sie nie bardzo da - testery kosztuja od 400zl - bo trzeba zmiezyc dawkowanie paliwa i stozek rozpylania

Napisano
  • Autor

co do spalania, zastanawiam się jeszcze czy nie jest to wina sondy lambda - kupiłem kiedyś zamiennik - bo myslałem, że oryginalna się skończyła (niesłusznie zresztą)

i tak mi się wydaje, że jak coś jest do uno, tipo, bravy i czegoś tam jeszcze to na pewno nie może być dobre angryfire.gif

Napisano

> i tak mi się wydaje, że jak coś jest do uno, tipo, bravy i czegoś tam

> jeszcze to na pewno nie może być dobre

nom - dlatego wentylator nawiewu mam z Alfa Romeo - Cuore Sportivo 270751858-jezyk.gif

Napisano

upewniles sie ze jest ten regulator paliwa w 1.4? bo to na to wskazuje ze nie trzymam cisnienia, pompe nawet jak masz nowa to co z tego jak paliwo sobie elegancko wraca do baku i tyle, cisnienia nie ma, w 1.6, 1.8 i 2.0 jest na koncu listwy wtryskowej, nie wiem jak to jest wlasnie w 1.4, ale jakies gdzies musi byc bo przeciez jakos to musi byc rozwiazane zeby trzymane bylo odpowiednie cisnienie

> zmienia coś fakt że pompa jest nowa?

> Poza tym sztuczki z przekręcaniem zapłony, żeby pompa wytworzyła

> większe ciśnienie nie pomagają

> Trzeba zakręcić (długo) raz, później drugi (długo) i pompować gazem -

> wtedy z bólami zaskoczy, ale jak spadnie z obrotów - chodzi

> równo

> Na chwilę obecną mam jeszcze dwa typy:

> 1. wtryskiwacze - co by się pokrywało wysokim spalaniem ostatnimi

> czasy - choć za to podobno można jeszcze winić sondę lambda

> 2. jakiś czujnik za parę groszy którego oczywiście bez komputera nie

> znajdę

> może to być oczywiście cokolwiek innego

> ps. ile kosztują wtryskiwacze? można je wymienić samemu?

Napisano

> upewniles sie ze jest ten regulator paliwa w 1.4? bo to na to

> wskazuje ze nie trzymam cisnienia, pompe nawet jak masz nowa to

> co z tego jak paliwo sobie elegancko wraca do baku i tyle,

> cisnienia nie ma, w 1.6, 1.8 i 2.0 jest na koncu listwy

> wtryskowej.

W 1.6 tylko w samochodach sprzed liftu. Po lifcie jest już w zespole pompy.

Napisano

Witam, mialem to samo w 1,2 16v , koles z diagnostyki nic nie znalaz w nieprawidlowym ustawieni centeralki, ale zrobil reset i pomoglo, teraz nie ma znaczenia tem

Napisano
  • Autor

> Pedał gazu pomaga?

"pompuję" odruchowo z rozpaczy, czy pomaga? szczerze mówiąc -nie wiem

Napisano

> W 1.6 tylko w samochodach sprzed liftu. Po lifcie jest już w zespole

> pompy.

tak wiem ze 1.6 po lifcie ma w pompie, zapomnialem dodac, ale nie wiem jak to w 1.4 jest, widze nikt nie wie, z ciekawosci w domu zajrze w "papiery" jak to wyglada w 1.4

Napisano
  • Autor

dzwoniłem do Bosch Service w Łodzi i za diagnostykę + wykrycie usterki krzykneli 100zł

jakakolwiek naprawa to dodatkowa dopłata

trochę sporo chyba icon_rolleyes.gif

z tego co pamiętam podpinałem komputer kiedyś za 40zł

dzwoniłem do kolejnego magika - 50zł zlosnik.gif tendencja spadkowa

Napisano

> dzwoniłem do Bosch Service w Łodzi i za diagnostykę + wykrycie

> usterki krzykneli 100zł

a jak nie wykryją usterki to ile zapłacisz?

Napisano

> "pompuję" odruchowo z rozpaczy, czy pomaga? szczerze mówiąc -nie wiem

to musisz mieć pewność czy to nie zawór wolnych obrotów

Napisano
  • Autor

> to musisz mieć pewność czy to nie zawór wolnych obrotów

bliżej ładnie poproszę hmm.gif gdzie to? ile to? po co po? co się dzieje jak się psuje?

Napisano

> bliżej ładnie poproszę gdzie to? ile to? po co po? co się dzieje

> jak się psuje?

myląco brzmiąca nazwa to silnik krokowy

Napisano
  • Autor

> myląco brzmiąca nazwa to silnik krokowy

to teraz tak:

-czy komputer wykarze usterkę tego silniczka

-można kupić zamiennik za 90zł czy oryginał za 200-ileśtam zł ?

-gdzie on się znajduje i czy można to wymienić samemu?

dzieki

Napisano

> to teraz tak:

> -czy komputer wykarze usterkę tego silniczka

tylko jak obwód jest przerwany

fizycznie można sprawdzić ilość kroków na jałowym

możliwe także, że któryś czujnik temp nie styka

> -można kupić zamiennik za 90zł czy oryginał za 200-ileśtam zł ?

najpierw sprawdź czy nie mozna go podregulować

> -gdzie on się znajduje i czy można to wymienić samemu?

użyj manuali

Napisano

ja bym sprawdzil ten regulator, mialem identyczne obiawy, kolega w 1,6 tak samo i obaj mielismy padniete regulatory, ale Ty nie masz wielopunktu wsumie, w kazdym razie bym sprawdzil to

279862988-regulator.JPG

post-73650-14352488577635_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

ok, poszukam waytogo.gif

ale mam dwa pytania:

czy gdyby padł regulator ciśnienia paliwa, miałbym problemy zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku?

czy gdyby padł silnik krokowy miałbym problemy zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku?

Napisano

> ok, poszukam

> ale mam dwa pytania:

> czy gdyby padł regulator ciśnienia paliwa, miałbym problemy zarówno

> na ciepłym jak i zimnym silniku?

dokładnie tak! ale jak regulator wolno puszcza cisnienie to moze byc problem tylko na zimnym bo na cieplym to jeszcze jakies cisnienie sie utrzymuje w układzie i jest ok, ale jak juz mocno puszcza - u mnie tak bylo - to był problem i na cieplym i na zimnym

> czy gdyby padł silnik krokowy miałbym problemy zarówno na ciepłym jak

> i zimnym silniku?

tu nie za bardzo przerabialem ten temat, moze ktos sie wypowie kto mial taki problem

Napisano
  • Autor

odkryłem dzisiaj smutną prawdę

najprawdopodobniej mój akumulator odchodzi do krainy wiecznych akumulatorów beksa.gif

nie jestem pewien czy to to, ale:

jeśli silnik jest ciepły, tzn że niedawno chodził = alternator ładował akumulator

być może na zimnym aku nie trzyma napięcia - już nawet nie pamiętam ile ma lat

przy włączonych migaczach zauważyłem, że delikatnie mruga podświetlenie zagarów/wyświetlacza - czego wcześniej nie było

przy dłuższym kręceniu słychać jakby było coraz słabsze - ale tutaj się nie upieram bo może mi się wydaje + odłączam zapłon żeby za długo go nie piłować - za drugim razem kręci (też długo) -ale odpala - być może jest za mało napięcia żeby zaskoczył od razu

jeśli jutro znajdę jakiś otwarty zakład albo człowieka dobrej woli* z miernikiem do to sprawdzę

jeśli nie - w niedzielę rano spróbuję odpalić po kablach od auta kolegi, jesli zaskoczy tzn, że padł akumulator** i musze wydać (za dużo)zł

*ma ktoś miernik i wiedzę jak to sprawdzić swiety.gif

** jaki mam kupić akumulator do 1.4

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Problem z odpalaniem został rozwiązany pub2.gif

poszedł czujnik położenia wału

jest spore prawdopodobieństwo, że rozwiąże się również problem z podwyższonym spalaniem ...to się jeszcze zobaczy

Generalnie w ciągu ostatniego półtora tygodnia dowiedziałem się, że wszystkie inne czujniki, filtry, sprężanie, pompy, świece, wałek, wszystko, wszystko, wszystko ...nawet zawieszenie jest ok zlosnik.gif

Z dodatkowych informacji: przewody WN - super ekstra wysoki model firmy JanMor - po pół roku okazał się totalnym gniotem sick.gif Mechanik powiedział, że na tą firmę się nawet nie patrzy i teraz, kiedy jest wilgotno, własnie dzieki tym kablom- po silniku zasuwają ślepe prądy

Koszty:

filtr paliwa - 18zł - niepotrzebnie

akumulator - 180zł - w zasadzie niepotrzebnie, ale po 6 latach wymieniłem go z czystej przyzwoitości - do tego, było małe przebicie na celi

diagnostyka u mega popaprańca - 50zł - Łódź Górna, Torfowa 24 - nie polecam

diagnostyka, wykrycie usterki, czujnik położenia wału, profilaktyczne wykonanie kilku drobiazgów u mojego mechanika - 150zł

Kable wysokiego napięcia - jeszcze nie wiem, ale jak zwykle z dużym rabatem (patrz akumulator) oink.gif

Napisano

> Problem z odpalaniem został rozwiązany

> poszedł czujnik położenia wału

> jest spore prawdopodobieństwo, że rozwiąże się również problem z

> podwyższonym spalaniem ...to się jeszcze zobaczy

A jak gość wykrył tę usterkę i jaki to ma związek z temperaturą ?

Napisano
  • Autor

> A jak gość wykrył tę usterkę i jaki to ma związek z temperaturą ?

jeszcze nie byłem odebrać samochodu, więc dokładnie dopytam się dopiero po 17:00

z mojej -wątpliwej zresztą- wiedzy, czujnik odpowiada min. za informację o położeniu tłoku i ilość/czas wtryskiwania paliwa.

kilka osób już mi mówiło o tym czujniku przy okazji identycznych problemów z ich samochodami- nie BBM'ami

Jak wyktył - zapewne: 95% doświadczenie, 5% szczęśliwy traf

Napisano

> jeszcze nie byłem odebrać samochodu, więc dokładnie dopytam się

> dopiero po 17:00

> z mojej -wątpliwej zresztą- wiedzy, czujnik odpowiada min. za

> informację o położeniu tłoku i ilość/czas wtryskiwania paliwa.

> kilka osób już mi mówiło o tym czujniku przy okazji identycznych

> problemów z ich samochodami- nie BBM'ami

> Jak wyktył - zapewne: 95% doświadczenie, 5% szczęśliwy traf

Ja będziesz miał więcej informacji to daj znać please. Mam podobny problem z zapalaniem znów - i tym razem nie jest to pompa. Podejżewałem czujnik temperatury w termostacie - ale może to właśnie ten. Jak się coś więcej dowiesz i obadasz

sprawę daj proszę info na priv .. będe wdzięczny 20.GIF

Napisano
  • Autor

ktoś mi kiedyś podpowiedział, żeby wyciągnąć wtyczkę do tego czujnika w termostacie. Po przekręceniu kluczyka będzie się cały czas paliła kontrolka wtrysku - jesli odpali bez problemu, to ten czujnik. Jesli nie - wsdź wtyczkę w swoje miejsce bo czujnik jest zapewne ok zlosnik.gif

Napisano

> ktoś mi kiedyś podpowiedział, żeby wyciągnąć wtyczkę do tego czujnika

> w termostacie. Po przekręceniu kluczyka będzie się cały czas

> paliła kontrolka wtrysku - jesli odpali bez problemu, to ten

> czujnik. Jesli nie - wsdź wtyczkę w swoje miejsce bo czujnik

> jest zapewne ok

No tak .. tylko że ja podejrzewam że czujnik wskazuje źle jedynie w pewnym zakresie temperatur. Tak tego chyba nie sprawdzę. Tym bardziej że ponieważ jest zimno granica temperatury kiedy jest problem przesunęła się i trudno mi jest w nią teraz utrafić.

Napisano
  • Autor

> Problem z odpalaniem został rozwiązany

a wcale, że nie pad.gif

auto pojechało do mechanika,

jutro/pojutrze rozwiązanie ...kolejne faint.gif

Napisano

> a wcale, że nie

> auto pojechało do mechanika,

> jutro/pojutrze rozwiązanie ...kolejne

Czyli to nie był czujnik położenia wału ?

Napisano

> a wcale, że nie

> auto pojechało do mechanika,

> jutro/pojutrze rozwiązanie ...kolejne

u mnie sie okazalo ze problemem byl zerwany kabelek od czujnika temperatury na termostacie - czyli do kompa

glupie ecu zalewalo wacha silnik - jak nie odpalil za pierwszym razem to bylo ciezko

po poprawieniu czujnika - prawie jak reka odjal

tylko okazalo sie ze jednak wode wciaga - wiecie ze glikol etylowy z chlodizwa rozpuszcza olej ? smile.gif

olej mi sie rzadki zorbil - to jeszcze mam teraz problem z utrzymaniem cisnienia oleju

ale bedzie dobrze - jeszcze zagasze swiatlo na tym kunciku 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli to nie był czujnik położenia wału ?

i tak i nie - komputer pokazał uszkodzony czujnik więc go wymienili. jednocześnie zapytali czy wymienić bendiks w rozruszniku bo ten już długo nie wytrzyma. Z uwagi na brak kasy kazałem to odpuścic, ale nie wiem czy to nie wina własnie tego niewiem.gif

jednoczesnie borykam się z problemem zwiększonego spalania, być może wymiana czujnika rozwiązała ten problem, ale nie miałem się jeszcze okazji przekonać rotfl.gif

generalnie wstawiłem auto z prośbą żeby naprawić usterkę ...mnie przestało interesować co to "być może jest" - ma działać irked.gif plus jest taki, że mam na tyle zaufanego i sprawdzonego mechanika, który bedzie szukał usterki skutecznie, nie wymieniając wszystkiego po drodze "na ślepo"

Napisano

Życzę Ci tylko żeby poszukiwanie usterki nie trwało tyle co w moim przypadku gdy winny był regulator ciśnienia.

No i chętnie przeczytam o przyczynie usterki - może sie da to podciągnąć pod mój problem.

Póki co jest zimno i padaka pali i jeździ super zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Życzę Ci tylko żeby poszukiwanie usterki nie trwało tyle co w moim

> przypadku gdy winny był regulator ciśnienia.

a co robi ten regulator? tzn. jakie miałeś objawy

Napisano

> a co robi ten regulator? tzn. jakie miałeś objawy

Po dłuższym postoju samochód nigdy nie odpalał za pierwszym razem. Czasem nawet nie zapalał za drugim ani trzecim.

Winny był regulator ciśnienia paliwa - po wymianie zespołu pompy (mam 1.6 po lifcie) problem zniknął.

Teraz problem wrócił ale jest już innego charakteru.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.