Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piszczące przednie wycieraczki. Jakie nowe?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

od jakiegoś czasu piszczą mi przednie wycieraczki, reanimowałem je używając oleju silikonowego - działa do pierwszej porządnej ulewy.

Wydaje mi się, że na tym polu wiele nie zrobię. Mam do Was pytanie/prośbę jakie wycieraczki polecacie, które wytrzymają dłużej niż 1 miesiąc bez piszczenia smile.gif

Pozdrawiam.

Napisano

Proponuję wycieraczki Champion, używam ich od kilku lat (oczywiście wymieniałem w międzyczasie) i jestem bardzo zadowolony. Champion ma zestaw przednich wycieraczek dedykowanych do Stilo, na pewno jest wersja ze spojlerem.

Napisano
Napisano

Niedawno zmieniałem u siebie pióra przednie i też miałem podobne dylematy. Jedną wycieraczkę kupiłem MOTGUM, druga zaś, to produkt Carrefour smile.gif Oby dwie w podobenj cenie ~11zł/szt.

Według mnie nieco lepiej wypada ta Carrefour (cichsza i odrobine lepiej zbiera wodę), choc Motgum też nie ma specjalnie czego zarzucić.

Napisano

ja od dłuższego czasu używam wycieraczek firmy unipoint...bardzo dobrze zbierają...nie piszczą...wytrzymują tyle ile potrzeba a ich koszt nie jest duży...ja za sztuke płacę okolo 5-7plnów w zależności od rozmiaru...

Napisano

Komplet wycieraczek Champion kosztuje niestety zdecydowanie drożej bo około 100 pln

Napisano

No to już taniej nie idzie chyba zejść wink.gif Grunt, że dobrze się sprawują i do tego w takiej cenie. W przyszłości pewnie spróbuję ich.

Ja odnośnie trwałości moich się nie wypowiadam, bo mam je od 2 tygodni dopiero. Na razie jestem zadowolony.

Napisano

> Komplet wycieraczek Champion kosztuje niestety zdecydowanie drożej bo

> około 100 pln

sporo, ja za boscha ze spojlerem płaciłem ostatnio 78 pln, ale mogłyby byc lepsze, po pierwszym ruchu zostawiają kreski, potem ok i ciche są

Napisano

Ja używam wycieraczek Magneti Marelli ze spojlerem - dedykowane do stilo (takie same jak do Focusa). Kupuję na Allegro - cena około 40 zł. Są bardzo ciche i ładnie zbierają.

Napisano

> Ja używam wycieraczek Magneti Marelli ze spojlerem -

Też takie mam ok.gif Dobre i trwałe pióra. Stosunek cena-jakość nie do przebicia!

Napisano

> Też takie mam Dobre i trwałe pióra. Stosunek cena-jakość nie do

> przebicia!

co jak co, ale ze zdaniem Silent Boba w sprawie głośnosci/pisków wycieraczek liczyć się należy.

Możecie wkleić jakiegoś linka do tych magneti marelli, bo jakoś dotąd ich nie zauważyłem...

Napisano

> co jak co, ale ze zdaniem Silent Boba w sprawie głośnosci/pisków

> wycieraczek liczyć się należy.

> Możecie wkleić jakiegoś linka do tych magneti marelli, bo jakoś dotąd

> ich nie zauważyłem...

Proszę bardzo http://www.allegro.pl/item264578009_piora_wycieraczek_fiat_stilo_ford_focus.html

Napisano

> Cześć,

> od jakiegoś czasu piszczą mi przednie wycieraczki, reanimowałem je

> używając oleju silikonowego - działa do pierwszej porządnej

> ulewy.

> Wydaje mi się, że na tym polu wiele nie zrobię. Mam do Was

> pytanie/prośbę jakie wycieraczki polecacie, które wytrzymają

> dłużej niż 1 miesiąc bez piszczenia

> Pozdrawiam.

Valeo XTRM - drogie, ale z plaskich chyba najlepsze

Napisano

> Proszę bardzo

> http://www.allegro.pl/item264578009_piora_wycieraczek_fiat_stilo_ford_focus.html

wielkie dzięki, Valeo XTRM nie wchodzą raczej w rechubę, tam gdzie kupowałem te boscha, powedzieli że jak na noc nie trzymam auta "pod kluczem" to szybko mi zdejmą, coś w tym może byc ...

a jak już jesteśmy przy temacie "wycieraczkowym" znalazłem dwie ciekawe oferty na alledrogo

konkurs p.t.: "znajdź róznice wink.gif

http://www.allegro.pl/item266439219_silnik_wycieraczek_fiat_stilo_2003.html

http://www.allegro.pl/item263124305_silniczek_wycieraczek_fiat_stilo.html

Napisano

Witam, wszystkich.

To może mi coś poradzicie. Ostatnio wycieraczki a zwłaszcza lewa wydaje odgłos "chrupiącego krzyża u dziadka" (jak narazie tylko do tego mogę ten dźwięk porównać).

Czy ktoś spotkał się z takimi objawami ? Czy mechanizm jest już na wykończeniu ?

Napisano

> a jak już jesteśmy przy temacie "wycieraczkowym" znalazłem dwie

> ciekawe oferty na alledrogo

> konkurs p.t.: "znajdź róznice

Jaka nagroda?

Napisano

> Witam, wszystkich.

> To może mi coś poradzicie. Ostatnio wycieraczki a zwłaszcza lewa

> wydaje odgłos "chrupiącego krzyża u dziadka" (jak narazie tylko

> do tego mogę ten dźwięk porównać).

> Czy ktoś spotkał się z takimi objawami ? Czy mechanizm jest już na

> wykończeniu ?

Przszedłem to rok temu, spryskałem ośki wycieraczek olejem grafitowym i jak na razie przeszło

Napisano

> Jaka nagroda?

pomyślmy, może; kilka dobrych rad co robić, aby nie musieć kupować nowego mechanizmu z niepewnego źródła gdy nasz się rozepnie .. ?

Napisano

> Czy mechanizm jest już na wykończeniu ?

tak, to wróży koniec mechanizmu, ale można mu nieco zapobiec

Napisano

witam. Napewno nie firmy Modgum. w ASO są takie dedykowane do Stilo w cenie mniej więcej 38zł. wyczytałem tutaj u nas na AK że jest to dobra jakość w stosunku do ceny i się skusiłem. Nie wiem czy to jakieś zleżałe były czy co, ale po dzisiejszym większym deszczu od razu je wyżucam. palacz.gifbiglaugh.gif Piszczą jak cholera i zostawiają resztki wody na szybie układające się w pasy po tych piórach. założyłem je tydzień temu przy zmianie opon i niestety muszą odejźć w niebyt beksa.gif Nie da się normalnie patrzeć przez szybę podczas deszczu. A może poczekać, może się muszą jakoś ułożyć do szyby? niewiem.gif jeśli ktoś miał doświatczenia z tymi wycieraczkami proszę niech napisze.

Napisano

> Witam, wszystkich.

> To może mi coś poradzicie. Ostatnio wycieraczki a zwłaszcza lewa

> wydaje odgłos "chrupiącego krzyża u dziadka" (jak narazie tylko

> do tego mogę ten dźwięk porównać).

> Czy ktoś spotkał się z takimi objawami ? Czy mechanizm jest już na

> wykończeniu ?

...........może i na wykończeniu.........ale...........mój mechanizm też wydawał niepokojące odgłosy ............pomogło spryskanie czymś typu WD-40 .............myślę, że jeśli kilka razy spryskasz w niedużych kilkudniowych odstepach czasowych to może przynieść efekt ..................ważne żeby środek do spryskiwania nie tylko smarował ale był również czyszcząco-penetrujący............

Napisano

> witam. Napewno nie firmy Modgum. w ASO są takie dedykowane do Stilo w

> cenie mniej więcej 38zł. wyczytałem tutaj u nas na AK że jest to

> dobra jakość w stosunku do ceny i się skusiłem. Nie wiem czy to

> jakieś zleżałe były czy co, ale po dzisiejszym większym deszczu

> od razu je wyżucam. Piszczą jak cholera i zostawiają resztki

> wody na szybie układające się w pasy po tych piórach. założyłem

> je tydzień temu przy zmianie opon i niestety muszą odejźć w

> niebyt Nie da się normalnie patrzeć przez szybę podczas

> deszczu. A może poczekać, może się muszą jakoś ułożyć do szyby?

> jeśli ktoś miał doświatczenia z tymi wycieraczkami proszę niech

> napisze.

Może MotGum ja mam od tygodnia i bardzo sobie chwalę objawy opisane u mnie nie wystepują niewiem.gif

Napisano

> Może MotGum ja mam od tygodnia i bardzo sobie chwalę objawy opisane u

> mnie nie wystepują

Oczywiście że Motgum. Ja też mam od tygodnia i u mnie jak narazie katastrofa.czy kupowałeś wycieraczki w serwisie?

Napisano

> Oczywiście że Motgum. Ja też mam od tygodnia i u mnie jak narazie katastrofa.czy kupowałeś wycieraczki w serwisie?

O MotGum panuje opinia, że do niedawna robili prima sort (zdobywali rynek), od ca roku pojawia się coraz więcej krytycznych opinii no.gif

PS

Używałem ich produktów w Bravci przez dobrych kilka lat na przestrzeni '00 / '07

Napisano

> Oczywiście że Motgum. Ja też mam od tygodnia i u mnie jak narazie

> katastrofa.czy kupowałeś wycieraczki w serwisie?

Może trafiłeś na jakiś komplet, który już swoje na półce odleżał? hmm.gif IMHO są całkiem niezłe - a jak na swoją cenę wręcz rewelacyjne. zlosnik.gif Stilo co prawda już nie jeżdżę na codzień, ale wciąż je serwisuję, więc mam pełną kontrolę nad tym, co i kiedy jest wymieniane - MotGumy kupowane w ASO (pakowane jako komplet do Stilo), wymieniane co 8-10 tygodni, na razie powodów do narzekań nie dawały ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> wymieniane co 8-10 tygodni, na razie powodów do narzekań nie dawały

?? tak często ? mi kpl dobrych wycieraczek służy najmniej rok

Napisano

> ?? tak często ? mi kpl dobrych wycieraczek służy najmniej rok

IMO dobre wycieraczki wytrzymują 2, max. 3 miesiące - nie spotkałem jeszcze takich, które dłużej działałyby "jak nowe". hmm.gif Za to całkiem łatwo jest kupić i takie, które już wprost po wyjęciu z pudełka powinny trafić do kosza zlosnik.gif - i to wcale niekoniecznie chodzi o te najtańsze. grinser006.gif

Napisano

> IMO dobre wycieraczki wytrzymują 2, max. 3 miesiące - nie spotkałem

> jeszcze takich, które dłużej działałyby "jak nowe". Za to

> całkiem łatwo jest kupić i takie, które już wprost po wyjęciu z

> pudełka powinny trafić do kosza - i to wcale niekoniecznie

> chodzi o te najtańsze.

jak nowe może nie, ale ... na jak długo zatem starcza ci mechanizm/silnik wycieraczek przy tak intensywnej eksploatacji wycieraczek ?

Napisano

> O MotGum panuje opinia, że do niedawna robili prima sort (zdobywali

> rynek), od ca roku pojawia się coraz więcej krytycznych opinii

wiem, bo na AK też czytałem takowesmile.gif

> PS

> Używałem ich produktów w Bravci przez dobrych kilka lat na

> przestrzeni '00 / '07

szczęściarzsmile.gif

Napisano

> jak nowe może nie, ale ... na jak długo zatem starcza ci

> mechanizm/silnik wycieraczek przy tak intensywnej eksploatacji

> wycieraczek ?

W tej chwili Stilo, które użytkowałem przez pierwsze czterdzieści parę kkm, a które mam pod opieką do dziś, na liczniku ma 91 kkm z hakiem, pewnie gdzieś za kwartał będzie to równiutkie 100 kkm ok.gif Mechanizm wycieraczek jest jednym z niewielu podzespołów tego pojazdu, który perfekcyjnie i bezawaryjnie działa od dnia wyjazdu auta z salonu i nie wymagał w tym czasie żadnych napraw, regulacji, korekt i tym podobnych. ok.gifzlosnik.gifjump.gif

Napisano

> Może trafiłeś na jakiś komplet, który już swoje na półce odleżał?

Najprawdopodobniej tak było. Facet szukał ich zapamiętale i nie mógł znaleźć. Zresztą uprzedzałeś na stronach tego forum, że jeśli pióra leżą dłógo na półce, mogą nie spełniać pokładanych w nich nadzieji. frown.gifoslabiony.gif

> IMHO są całkiem niezłe - a jak na swoją cenę wręcz rewelacyjne.właśnie dlatego po przeczytaniu twojego posta w jakimś z wątków postanowiłem spróbować z nimi. MotGumy kupowane w ASO (pakowane jako komplet do

> Stilo), wymieniane co 8-10 tygodni, na razie powodów do narzekań

> nie dawały

No widzisz, a u mnie niestety jak narazie się nie sprawdziły. zobaczę jeszcze tylko czy właściwie zostały założone. mam nadzieję że jeśli będę kupował na Allegro pióra M.M to nie okażą się nie takie jak trzeba i spełnią swoje zadanie dobrze. Pozdrawiam smile.gif

Napisano

Z tego co się zdążyłem zorjętować to wymiary wycieraczek przednich są podobne do Stilo jak i do Focusa. niewiem.gif Czy to prawda? zarówno na aukcji wycieraczek M.M jak i Motgum występuje focus w tytule. dziękuję za link do aukcjismile.gif

Napisano

> IMO dobre wycieraczki wytrzymują 2, max. 3 miesiące - nie spotkałem

> jeszcze takich, które dłużej działałyby "jak nowe". Za to

> całkiem łatwo jest kupić i takie, które już wprost po wyjęciu z

> pudełka powinny trafić do kosza - i to wcale niekoniecznie

> chodzi o te najtańsze.

ja z reguły wymieniam po sezonie zimowym z tym że auto jeździ

jakieś 70 kkm w roku - po tym okresie wycieraczki do niczego

się nie nadaja a najgorsze jakie miałem to grafitowane Boscha

Napisano

> Z tego co się zdążyłem zorjętować to wymiary wycieraczek przednich są

> podobne do Stilo jak i do Focusa. Czy to prawda? zarówno na

> aukcji wycieraczek M.M jak i Motgum występuje focus w tytule.

> dziękuję za link do aukcji

Na to wygląda bo pasują idealnie.

Napisano

> najgorsze jakie miałem to grafitowane Boscha

O to, to ok.gif - Bosch Twin: wprost po zakupie i zamontowaniu spisywały się zdecydowanie gorzej niż nijedne pióra mniej renomowanych producentów po kilkumiesięcznym użytkowaniu zlosnik.gif

Napisano

no to mnie pocieszyliście..... mad.gif

Napisano

> O to, to - Bosch Twin: wprost po zakupie i zamontowaniu spisywały

> się zdecydowanie gorzej niż nijedne pióra mniej renomowanych

> producentów po kilkumiesięcznym użytkowaniu

może podróby ? smile.gif

Napisano

> O to, to - Bosch Twin: wprost po zakupie i zamontowaniu spisywały

> się zdecydowanie gorzej niż nijedne pióra mniej renomowanych

> producentów po kilkumiesięcznym użytkowaniu

no właśnie ten sam efekt - zakładam i mażą myslałem ze się guma dotrze albo ułozy

ale złudne nadzieje - pomazały jeszcze miesiąc i do kosza

Napisano

dobrze że też ich używałeś, ku przestrodze następcom, będą wiedzieli że są do niczego. ja nie wiedziałem

Napisano

> dobrze że też ich używałeś, ku przestrodze następcom, będą wiedzieli

> że są do niczego. ja nie wiedziałem

ciekawe, mam Bosche Twin w Omedze i działają idealnie (ale zamawiałem w serwisie Boscha). Teraz zamówiłem do Stilo na Allegro... zobaczymy...

Napisano

> ciekawe, mam Bosche Twin w Omedze i działają idealnie (ale zamawiałem

> w serwisie Boscha). Teraz zamówiłem do Stilo na Allegro...

> zobaczymy...

mo0je kupione w Selgrosie

Napisano

> mo0je kupione w Selgrosie

trzeba było tak od razu

Napisano

> mo0je kupione w Selgrosie

kupowałem na stacjach benzynowych i zawsze to była padlina. Nigdy wiecej wycieraczek boscha no.gif

Napisano

> kupowałem na stacjach benzynowych i zawsze to była padlina. Nigdy

> wiecej wycieraczek boscha

dzięki Rado_d, musimy wiecej ze sobą pisać na przyszłość

Napisano

> trzeba było tak od razu

ale co za różnica opakowanie fabryczne zalakowane niewiem.gif

Napisano

> byzydura, w Punto miałem te XTRM i jakoś nikt mi ich nie zdjął,

> a stawałem pod blokiem, a potem pod innym blokiem, w mieście itd.

> po prostu to już chyba nie te czasy że się wycieraczki kosi

chyba życie w Bedzinie jest spokojniejsze, u mnie nie koniecznie, nie tak dawno kolega wziął na naukę jazdy nową Fabię - po kilku dniach nie miał wszystkich kołpaków.

Owszem teraz juz jest lepiej, pamietam jak kilka lat temu nad Zegrzem byłem na szkoleniu weekendowym, wiara przyjechała samochodami, wieczorem w sobote balet, rano patrzymy - wszyscy nie mają anten !

Zgłosilismy fakt w recepcji (parking hotelu), ci się poczuli i wydali na auto giełdę i kupili pęk "batów".

Skutek był taki że wszyscy po ich uzupełnieniu mogli se kupić nowe anteny wraz ze stopką, bo giełdowe miały inny gwint niż fabryczne, a ci je na siłę wkręcili.

Hotel aspirował do trzech gwiazdek crazy.gif

Napisano

> Przszedłem to rok temu, spryskałem ośki wycieraczek olejem

> grafitowym i jak na razie przeszło

Faktycznie, podziałało. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.