Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu pierwszeństwo czyli koncert na dwa klaksony

Featured Replies

Napisano

279975442-Parking.jpg

Jest skrzyżowanie typu T o dość dużym natężeniu ruchu wyposażone sygnalizację świetlną (nie pokazaną na rys. bo nie ma znaczenia w tym przypadku).

Jadący od góry rysunku i chcący skręcić w swoje lewo (jak ten fioletowy) często nie stoją w kolejce, lecz przejeżdżają skrzyżowanie i zawracają na wysokości parkingu - potem w prawo i ze dwa cykle świateł zaoszczędzone swiety.gif

Ile razy piszczą opony w tym miejscu, to każdy może sobie wyobrazić. Zwłaszcza, że jak przystało na potomków ułanów każdy z pod świateł wyrywa pełnym tabunem koników i gdy poprzednik (tez tak wyrywający) nagle depnie hamulec i wrzuci kierunek, to pozostaje też depnąć (z fizjologicznym opóźnieniem czyli dużo mocniej) albo spadać na sąsiedni pas - najczęściej zajęty.

Teraz trzeba przepuścić jadących od dołu i zawrócić. Jedni wyrabiają się na jezdni (wskakując na prawy pas) inni zaczepiają o wyjazd z parkingu. Nie widziałem takich, którzy by wjechali na parking i z niego wyjeżdżali nie robiąc zamieszania.

Tym razem wyjeżdżający z parkingu w prawo chciał skorzystać z przerwy w sznurze jadących od dołu i wystartował. Jednocześnie z tej samej przerwy skorzystał zawracający. Nie było bum lecz któryć zaczął trąbić - drugi mu odpowiedział tym samym i tak trąbili do samego skrzyżowania gdzie ich drogi się rozeszły. 30.GIF

Który pierwszy zaczął wyrażać swoje oburzenie-nie wiem.

post-9348-14352489086814_thumb.jpg

Napisano

W ogóle na takim skręcie można zawracać? hmm.gif

Jezeli tak, to zawracający ma pierwszeństwo.

Napisano

> W ogóle na takim skręcie można zawracać?

> Jezeli tak, to zawracający ma pierwszeństwo.

Zgadza się smile.gif Ten wyjeżdzający z parkingu jest właczającym sie do ruchu i musi ustąpić wszystkim którzy sa juz na drodze.

PS Do Kolegi - ten podpis u Kolegi to cytat z "Kajka i Kokosza - Na wczasach" cfaniaczek.gif ?

Napisano

> Zgadza się Ten wyjeżdzający z parkingu jest właczającym sie do

> ruchu i musi ustąpić wszystkim którzy sa juz na drodze.

Owszem, ale to nie ma tu specjalnego znaczenia.

Nawet gdyby to nie byl parking tylko wyjazd z ulicy podporzadkowanej, to tez zawracajacy mialby pierwszenstwo.

Napisano

> Owszem, ale to nie ma tu specjalnego znaczenia.

> Nawet gdyby to nie byl parking tylko wyjazd z ulicy podporzadkowanej,

> to tez zawracajacy mialby pierwszenstwo.

Prawie codziennie przerabiam to na skrzyżowaniu obok mojego bloku.Muszę ustępować.Zawracający ma pierwszeństwo

Napisano

Rozumiem ze intencją organizatora ruchu w tym miejscu było zrobienie wjazdu na parking... Sądze ze powinien najzwyczajniej stanąć tam zakaz zawracania...

Krawiec

Napisano

tak jak juz bylo powiedziane: zawracajacy ma pierwszeństwo

Napisano

Co IMHO jest troszke niezbyt rozumne... Bo nie da sie stwierdzić czy bedzie zawracanie czy zwykły skręt w lewo. Dawniej było, że zawracający musi ustąpić wszystkim o ile dobrze pamiętam..

Krawiec

Napisano

> PS Do Kolegi - ten podpis u Kolegi to cytat z "Kajka i Kokosza - Na

> wczasach" ?

ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> Co IMHO jest troszke niezbyt rozumne... Bo nie da sie stwierdzić czy

> bedzie zawracanie czy zwykły skręt w lewo.

Codziennie w ten sposób włączam się do ruchu po pracy. Póki nie jestem pewny, że nie zawraca, nie wyjeżdżam.

Inna sprawa, że ludzie zwyczajnie nie mają świadomości pierwszeństwa w tej sytuacji i tak czasem można stać i stać...

Napisano

Alw wyjeżdżający z parkiungu włącza się do ruchu i startuje ostatni , gdyby było to normalne skrzyżowanie byłoby odwrotnie wtedy obowiauje prawo prawej dłoni 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> bedzie zawracanie czy zwykły skręt w lewo. Dawniej było, że

> zawracający musi ustąpić wszystkim o ile dobrze pamiętam..

Dobrze pamiętasz.

Nie ma tu wątpliwości co do kodeksowego pierwszeństwa, ale jest kłopot w normalnym ruchu. Wyjeżdżający z parkingu powinien stać i czekać co "przeciwnik" zrobi - skręca na parking czy kombinuje jak ze skrętu w lewo (pod światłami) zrobić skręt w prawo. Wszystko to odbywa się w okresie dużego natężenia ruchu, tak z góry na dół jak i dołu do góry. Każda przerwa w strumieniu pojazdów prowokuje do załapania się obu stron na wyjazd. Parking jest troszkę wyżej niż ulica i zjazd jest wybrukowany kostką. Coraz to pojawiają się na nim dziury po kostce wyrwanej kołami ostro startujących "zawracaczy". Stłuczek już trochę było. Znakomita większość z powodu wjechania w kufer "zawracaczom".

Ciekawe czy trzeba czekać na śmierć, aby stanął zakaz zawracania. Zresztą co znaczy jakiś zakaz jeśli pod nim nie stoi policjant?

Napisano

pyt pomocnicze

czy na wysokości zawracania pasy jezdni są oddzielone liniami ciągłymi czy przerywanymi

bo to tak do końca z tego rysunku nie wynika (między kreskami są przerwy zlosnik.gif )

jeżeli są tam linie ciągłe, dojazd do parkingu będzie ofc przerywany, to przekraczając ciągłą zawracający łamie znaki poziome

Napisano
  • Autor

> pyt pomocnicze ...

Sorki.

Rysunek robiony w Visio i zapisywany jako *.jpg nie oddaje wszystkich niuansów. Jasne, że pasy oddzielone przerywanymi, a ta gruba to podwójna oddzielająca kierunki ruchu.

Napisano

> Sorki.

> Rysunek robiony w Visio i zapisywany jako *.jpg nie oddaje wszystkich

> niuansów. Jasne, że pasy oddzielone przerywanymi, a ta gruba to

> podwójna oddzielająca kierunki ruchu.

ok.gif z wrodzonej upierdliwości musiałem uściślić

Napisano

> bedzie zawracanie czy zwykły skręt w lewo.

a jakie to ma znaczenie dla włączającego się do ruchu????

Dawniej było, że

> zawracający musi ustąpić wszystkim o ile dobrze pamiętam..

dobrze pamiętasz....

ale to jak kojarze przed 1984 roku w kodeksie było.... zlosnik.gif

Napisano

> Alw wyjeżdżający z parkiungu włącza się do ruchu i startuje ostatni ,

> gdyby było to normalne skrzyżowanie byłoby odwrotnie wtedy

> obowiauje prawo prawej dłoni

ze co obowiazuje confused.gificon_eek.gif

Napisano

> ze co obowiazuje

Sie pytasz jakbys nie wiedzial.

Przeciez napisal...

"Prawo Prawej Dłoni" zlosnik.gifhehe.gifoink.gif

Napisano

> Prawie codziennie przerabiam to na skrzyżowaniu obok mojego

> bloku.Muszę ustępować.Zawracający ma pierwszeństwo

ja się spotykam z taką sytuacją z ta różnicą że wyjeżdżają z podporządkowanej a nie z parkingu i zawracając muszę uważać bo na ogół im się wydaję że mają pierwszeństwo, mnie się wydaje że ja mam jako że jestem na głównej, ale uważać muszę tam zawsze

Napisano

> ja się spotykam z taką sytuacją z ta różnicą że wyjeżdżają z

> podporządkowanej a nie z parkingu i zawracając muszę uważać bo

> na ogół im się wydaję że mają pierwszeństwo, mnie się wydaje że

> ja mam jako że jestem na głównej, ale uważać muszę tam zawsze

Mało kto ze "starych" kierowców zupgradował wiedzę - kiedyś zawracający ustępował wszystkim. Teraz jak ma pierwszeństwo to zawracając też ma pierwszeństwo.

I dlatego w takiej sytuacji trzeba bardzo uważać, bo nie wiadomo z kim masz do czynienia wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.