Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porysowane szyby

Featured Replies

Napisano

Niedawno wymieniłem szybe przednią w Lanku, gdyz była strasznie porysowana przez poprzedniego właściciela. Cieszyłem się klarowna widocznościa aż do niedawnych mrozów. Skrobałem szron z szyb plastykową skrobaczką. Pomny niedawnego tematu na forum o tym, jakie są najlepsze skrobaczki, uwaznie obejrzałem plastik czy nie osadziły się w nim ziarenka piasku. Ponieważ nie było więc usunałem szron delikatnymi ruchami. Ale gdy wczoraj jechałem w słońcu z przerażeniem odkryłem na szybie kilka drobnych długich rysek. Co prawda nie sa głebokie, ale dobrze widoczne w słoncu. Szyba jest firmy Pilkington - czytałem że tej marki sa lepsze od np. Nordglass, bo mniej podatne na zarysowania. Jestem wkurzony bo wynika z tego że szyby sa niewiele twardsze od plastików. Co teraz zrobić ? Czy jest sens reklamowac szybę ?

Napisano

> zarysowania. Jestem wkurzony bo wynika z tego że szyby sa

> niewiele twardsze od plastików. Co teraz zrobić ? Czy jest sens

> reklamowac szybę ?

taaaaa

a przede wszystkim nie przejmować się

pierwsze rysy najbardziej widać zlosnik.gif

a na dalszą część zimy kupić płyn do odmrażania szyb i nim psikać, a nie używać skrobaczki

Napisano
  • Autor

> taaaaa

> a przede wszystkim nie przejmować się

> pierwsze rysy najbardziej widać

> a na dalszą część zimy kupić płyn do odmrażania szyb i nim psikać, a

> nie używać skrobaczki

Płyn juz miałem, ale się skończył confused.gif

Oczywiście polerowanie rys mija się z celem ?

Napisano
  • Autor

> zakupić zapas do nowej szyby

> to osateczność przy naprawdę porysowanej szybie

No tak, a co powiesz na tą miękkość szyby ? Przecież na zarysowania powstałe na skutek pracy wycieraczek juz raczej nie mam wpływu - zawsze sie może jakiś piasek dostać pod pióra podczas jazdy. sick.gif

Napisano

> No tak, a co powiesz na tą miękkość szyby ? Przecież na zarysowania

> powstałe na skutek pracy wycieraczek juz raczej nie mam wpływu -

> zawsze sie może jakiś piasek dostać pod pióra podczas jazdy.

też mam porysowane od wycieraczek

po pierwszy współczesne szyby miętkie som

po drugie wycieraczki startują, zanim płyn zacznie psikać - tak mam w Lacetti

w Renoofce płyn najpierw zrasza szybę, potem startują wycieraczki ok.gif

Napisano
  • Autor

> też mam porysowane od wycieraczek

> po pierwszy współczesne szyby miętkie som

> po drugie wycieraczki startują, zanim płyn zacznie psikać - tak mam w

> Lacetti

W Lanosie tez tak jest. Niedopracowany sterownik wycieraczek crazy.gif

> w Renoofce płyn najpierw zrasza szybę, potem startują wycieraczki

Napisano

> Kup skrobaczkę z miedzianą końcówką. Za namową ludzi z AK zamówiłem

> na allegro i jestem zachwycony.

mozesz podac linka do aukcji? no i powiedz co w przypadku jak lekko popieszcze nia uszczelke? przy plastikowej nic sie nie dzialo, ale obawiam sie ze miedziana ja przetnie oslabiony.gif

Napisano

> Płyn juz miałem, ale się skończył

> Oczywiście polerowanie rys mija się z celem ?

Ktoś kiedyś pisał że polerować można boczne lub tylną szybę, przedniej nie zaleca się bo później może przeszkadzać słońce itp. U mnie jest porysowana na maksa przednia szyba i właśnie też zastanawiałem się nad wymianą.

Napisano

> a na dalszą część zimy kupić płyn do odmrażania szyb i nim psikać, a

> nie używać skrobaczki

moze juz 3 razy kupiłem dupiate 3 inne odmrazacze do szyb, ale zaden z nich nie daje rady jak lodu na szybach jest wiecej niz 1-2mm, a jak jest slabiej oszroniony samochod, to odmrazacze daja rade, ale sam dlonia tez bym dal rade taki szron sciagnac oslabiony.gif

Napisano

> wyszukiwarka nie dziala ?

> KLIK

jakos nie widze tam odpowiedzi madralo na moje pytania... ale post sobie nabiles a to pewniesie liczy najbardziej rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Ktoś kiedyś pisał że polerować można boczne lub tylną szybę,

> przedniej nie zaleca się bo później może przeszkadzać słońce

> itp. U mnie jest porysowana na maksa przednia szyba i właśnie

> też zastanawiałem się nad wymianą.

No to wymieniaj - u mnie różnica była jak miedzy noca a dniem zlosnik.gif

BTW : skrobaczkę z koncówką miedzianą już zamówiłem na Allegro smile.gif

Napisano

> mozesz podac linka do aukcji?

Ja kupiłem tą: KLIK bo ktoś akurat wstawił link na AK. zlosnik.gif Ma trochę krótką rączkę ale generalnie daje radę. zlosnik.gifok.gif

> no i powiedz co w przypadku jak lekko

> popieszcze nia uszczelke? przy plastikowej nic sie nie dzialo,

> ale obawiam sie ze miedziana ja przetnie

Trzeba uważać i już. ok.gif Jest na niej miękki, plastikowy listek właśnie do ośnieżenia np. uszczelek.

Napisano

1. Po przeczytaniu tego wątku tez kupiłem sobie taką skrobaczkę na allegro.

2. Preferuję odśnieżanie nieekologiczne tj. Zapalam samochód, włączam max_def, zapalam papierosa, kończę palić papierosa i zaczynam szczotką zmiatać śnieg.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ja dopiero w tym roku dowiedziałem się, że takie są. Ale skrobanie

> lodu z szyby taką skrobaczką to bajka.

Panowie, a po cholerę wam te skrobaczki. Ja kupiłem odmrażacz w atomizerze Mors, popsikam 2 razy na szybę i jest idealnie.

Wsiadam do auta, nachucham, nadmucham i z zewnątrz mam piękną szybkę, a w środku lód zlosnik.gif

No to jeszcze raz od środka psik psik, potem szmata i już mogę jechać.

Bez problemu, bez kłopotu, wszystko błyskawicznie.

Za jedyne 8-10zł

PS to nie była reklama hehe.gif

Napisano

> Kup skrobaczkę z miedzianą końcówką. Za namową ludzi z AK zamówiłem

> na allegro i jestem zachwycony.

A można wiedzieć z jakiego względu taka skrobaczka właśnie?

Ja używam z gumową końcówką, ale do lodu to się ona nie nadaje - raczej wtedy grzanie szyby nawiewem mi pozostaje... Swoją drogą to czasem zastanawiam się, czy to ma sens. W ostatnim samochodzie cackałem się z szybami, a i tak korzyść z tego miał kolejny właściciel a nie ja.

Napisano

> Ja kupiłem tą: KLIK bo ktoś akurat wstawił link na AK. Ma trochę

> krótką rączkę ale generalnie daje radę.

> Trzeba uważać i już. Jest na niej miękki, plastikowy listek właśnie

> do ośnieżenia np. uszczelek.

A ja sobie chyba zakupie taką skrobkę hmm.gif

Napisano

> Odmrażacz sprawdza się tylko wtedy, kiedy na szybie jest trochę lodu

> czy śniegu. Jak posypie całą noc musiałbyś chyba wiaderkiem

> polewać. :

Jak padał deszcz, a potem przymroziło, to na 2-3mm warstwę lodu, nie pomoże nawet skrobaczka, tylko rozgrzanie szyby.

Napisano

Ja ostatnio nabyłem polecaną tutaj skrobaczkę z miedzianą końcówką. Efekt: szyba dostała takich rys jakich zwykłą, plastikową skrobaczką nigdy nie zrobiłem tongue.gif

Dlatego też zacząłem używać odmrażacza do szyb, świetna sprawa waytogo.gif

Napisano

> Odmrażacz sprawdza się tylko wtedy, kiedy na szybie jest trochę lodu

> czy śniegu. Jak posypie całą noc musiałbyś chyba wiaderkiem

> polewać.

No tu masz racje. Aczkolwiek, kilka zim w Polsce przezylem, i nigdy skrobaczka nie porysowalem szyb. W Anglii nabawilem sie na razie jednej rysy, ale poza polem widzenia kierowcy. Obecnie uzywam polaczenia odmrazacza ze skrobaczka i jakos to dziala - ale u mnie w sezonie jesien-zima-wiosna skrobie sie szyby moze z 5 razy biglaugh.gif

Napisano

> mozesz podac linka do aukcji? no i powiedz co w przypadku jak lekko

> popieszcze nia uszczelke? przy plastikowej nic sie nie dzialo,

> ale obawiam sie ze miedziana ja przetnie

Ja używam takiej skrobaczki i jestem bardzo zadowolony.Produkt niby fiński z miedzianą końcówką co nie rysuje szyb i ma taki fajny patent do usuwania lodu z piór wycieraczek zlosnik.gif bardzo przydatny

Napisano
  • Autor

He he he , nie jest tak źle. Wczoraj jeżdziłem trochę w nocy no i wcale tych małych rysek nie było widać. A w sumie porysowane szyby najbardziej przezkadzają w nocy - stara szyba była taka, że każde źródło światła przypominało literę X zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> A ja sobie chyba zakupie taką skrobkę

No i wczoraj pierwszy raz miałem okazję przetestować. Działa spoko, szybko i dokładnie usuwa lód. Czy rysuje szyby to nie wiem bo już mam je porysowane od plastikowych drapaków sick.gif

Napisano
  • Autor

> No i wczoraj pierwszy raz miałem okazję ją przetestować. Działa

> spoko, szybko i dokładnie usuwa lód. Czy rysuje szyby to nie

> wiem bo już mam je porysowane od plastikowych drapaków

Ja też testowałem. Zbiera szron doskonale. Próbowałem na siłę zarysowac tym mosiądzem tylna szybe w rogu, ale się nie dała zlosnik.gif

Napisano

> Dlatego też zacząłem używać odmrażacza do szyb, świetna sprawa

Świetniejsza jest ogrzewana przednia szyba, nie dość, że odmrozi z zewnątrz, to jeszcze od środka nie osiada wilgoć. Dla mnie bomba grinser006.gif

• 3 lata później...
Napisano

> Produkt niby fiński z miedzianą końcówką

Chyba z mosiężną.To wielka różnica w twardości.I tu tkwi cała tajemnica w tym,że nie rysuje szyby(twardość szyby ,a mosiądzu).

Napisano

> Panowie, a po cholerę wam te skrobaczki. Ja kupiłem odmrażacz w atomizerze Mors, popsikam 2 razy

> na szybę i jest idealnie.

Testowałem już ze dwa rożne odmrażacze tej zimy i każdy nadawał się do d... Jedyne sensowne rozwiązanie to osłona na szybę - z tym ze nie zawsze wieczorem chciało mi się to zakładać...

Napisano

> No to jeszcze raz od środka psik psik, potem szmata i już mogę jechać.

Odmrażaczem w kabinie psikasz? icon_eek.gif

Napisano

> Niedawno wymieniłem szybe przednią w Lanku, gdyz była strasznie porysowana przez poprzedniego

> właściciela. Cieszyłem się klarowna widocznościa aż do niedawnych mrozów. Skrobałem szron z

> szyb plastykową skrobaczką. Pomny niedawnego tematu na forum o tym, jakie są najlepsze

> skrobaczki, uwaznie obejrzałem plastik czy nie osadziły się w nim ziarenka piasku. Ponieważ

> nie było więc usunałem szron delikatnymi ruchami. Ale gdy wczoraj jechałem w słońcu z

> przerażeniem odkryłem na szybie kilka drobnych długich rysek. Co prawda nie sa głebokie, ale

> dobrze widoczne w słoncu. Szyba jest firmy Pilkington - czytałem że tej marki sa lepsze od np.

> Nordglass, bo mniej podatne na zarysowania. Jestem wkurzony bo wynika z tego że szyby sa

> niewiele twardsze od plastików. Co teraz zrobić ? Czy jest sens reklamowac szybę ?

A co Się spodziewałeś, że piasek , sól i reszta tego syfu zalegającego na ulicach będzie pozytywnie wpływać na żywotność szyb w naszych autach?

Czasami pasowało by szyby umyć, bo jak się po brudzie wycieraczkami wachluje non stop to takie są później efekty.

Kolejna kwestia to nie należy oszczędzać płynu do spryskiwaczy. Jeżeli się skończył to na sucho lepiej nie używać wycieraczek.

A kto Ci uzna taką reklamację?

Możesz co najwyżej wyżalić Się do poduchy przed snem... pozdro

Napisano

> Dlatego też zacząłem używać odmrażacza do szyb, świetna sprawa

jeszcze lepsza to pokrowiec na szybę, kupilem kawał ortalionu (2,5x1m) , który jest lekki i nie wchłania wody, obszyłem dookoła na maszynie (co by się nie siepał) i po prostu przyciskam drzwiami z obu stron. Nawet jak jest sporo śniegu, to go po prostu strzepuję i skrobnę tylko boczne przód i jazda drive.gif

A-ha i jeszcze z paska materiału (jak już miałem maszynę w łapach) uszyłem trzy takie woreczki-kondomy na wycieraczki (niedawno widziałem mój patent w sprzedaży waytogo.gif) zapobiega to obladzaniu się tychże, koszt całości to ok 20pln, a funkcjonalność super. Przerabiałem temat odmrażacza, poniżej -18 -20 st. kiepsko działał, no i szyby srrrrasznie parowały od wewnątrz pomimo nadmuchu itd... no.gif

Napisano

> Odmrażaczem w kabinie psikasz?

po 3 latach to juz pewnie zapomnial grinser006.gif

Napisano

> Niedawno wymieniłem szybe przednią w Lanku

też wymieniłem na jesieni z racji rys...

nowa nie widziała skrobaczki całą zimę, sam płyn do odmrażania i gumowa ściągaczka, niestety też mam już sporo widocznych rys...nie pomogły nawet spryskiwacze mgiełkowe, które zraszają szybę przed startem wycieraczek

moim zdaniem szyby miękkie i tyle...mam pilkingtona

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.