Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prośba w związku ze wskaźnikiem temperatury PII

Featured Replies

Napisano

Było 151900 wątków o termostatach itp pompach, ale ja o coś innego chciałem pytać/prosić.

Czy posiadacze PII mogą mi napisać jak u nich zachowuje się wskaźnik temperatury silnika w warunkach obecnych.

Obserwacje powiedzmy przy pokrętle temperatury nadmuchu ustawionym na godzinę 13.00, wentylator na "2".

I teraz jazda stricte miejska, od świateł do świateł. Dalej trasa.

I na końcu gdyby można to przy max temperaturze nadmuchu i biegu dmuchawy "4".

Prośba wynikła z tego iż nie pamiętam jak się mój wskaźnik zachowywał rok temu, a w tym roku wydaje mi się, że w tych warunkach lekko świruje. Tzn. podczas jazdy miejskiej (wentylator na "2", temperatura nadmuchu na 13.00 ustawiona) wskazówka wędruje sobie od powiedzmy pozycji prawidłowej (prawie połowa skali) w dół o jakieś 1, 2 kwadraty (kreski).

Co gorsza w trasie jest podobnie, z tym że wtedy wskazówka oscyluje w granicach tego jednego kwadratu poniżej połowy.

Max temperatura i max nadmuch i tutaj też kwestia spadku o jakieś dwie kreski (czy też kwadraty jak kto woli)

Dodatkowe info. autko nagrzewa się ok, leci ciepłe powietrze, grzeje się normalnie, wczoraj sprawdzałem odpowietrznik przy nagrzewnicy i też od razu pociekł płyn. Termostat więc odrzucam, bo temperatura płynnie wzrasta, a nie przekracza też połowy skali.

Poradzicie coś hmm.gif

20.GIF

Napisano
ja bym powiedzial ze normalnie sie zachowuje. dlatego ja przyjalem technike ze jade z obrotami minimum 2000-2500 i staram sie ponizej 2000 nie schodzic - szybciej silnik sie nagrzewa. przy wyjezdzie z parkingu z pracy zamykam obieg na wewnetrzny wylaczam nadmuch i max cieple na szybe, jade ok 1,5 km do swiatel - kiedy stoje wskazowka nie idzie w gore a mam juz 1/4 wskaznika lub nizej. ruszam z pod swiatel lekko opada wskazowka o 1 dzialke ale pozniej juz rosnie i kiedy jestem na trasie lazienkowskiej mam 1/2 skali (tzn troche ponizej) i juz stoi tak wskazowka. jedynie zima mialem tak kiedy bylo - 30stC ze przejezdzajac ok 6km stanalem na swiatlach przy wlaczonym ogrzewanu dosc znacznie wskazowka z 1/2 skali spadla - ale to wtedy nawet motor nie zdazyl sie nagrzac. nie wiem czy to cos daje - mam oslone pod silnikiem - a to wg Yaboll'a gotuje olej w silniku.
Napisano
  • Autor

> ja bym powiedzial ze normalnie sie zachowuje. dlatego ja przyjalem

> technike ze jade z obrotami minimum 2000-2500 i staram sie

> ponizej 2000 nie schodzic - szybciej silnik sie nagrzewa. przy

> wyjezdzie z parkingu z pracy zamykam obieg na wewnetrzny

> wylaczam nadmuch i max cieple na szybe, jade ok 1,5 km do

> swiatel - kiedy stoje wskazowka nie idzie w gore a mam juz 1/4

> wskaznika lub nizej. ruszam z pod swiatel lekko opada wskazowka

> o 1 dzialke ale pozniej juz rosnie i kiedy jestem na trasie

> lazienkowskiej mam 1/2 skali (tzn troche ponizej) i juz stoi tak

> wskazowka. jedynie zima mialem tak kiedy bylo - 30stC ze

> przejezdzajac ok 6km stanalem na swiatlach przy wlaczonym

> ogrzewanu dosc znacznie wskazowka z 1/2 skali spadla - ale to

> wtedy nawet motor nie zdazyl sie nagrzac. nie wiem czy to cos

> daje - mam oslone pod silnikiem - a to wg Yaboll'a gotuje olej w

> silniku.

no też ja też nie jeżdzę z prędkościami obrotowymi poniżej, a jednak wskaźnik zachowuje się deczko inaczej. Co prawda nie daję max ogrzewania. w 90% przypadków jak ruszam z garażu to mam pokrętło temp. na 11 godzinie, wentyl na "1", jak wskazówka drgnie, to temperaturę daję na 13, 14 godzinę i wiatrak na "2". wskazówka dochodzi standardowo o grubość wskazówki poniżej połowy i za chwilę sobie obleci delikatnie o jedną kreseczkę (czy kwadracik) i znowu śmig do góry, czasem spadnie o 1,5, max dwie kreski czyli w połowę drugiej ćwiartki. Powiem szczerze, że mnie to niepokoi z lekka oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=277783363&page=0&vc=1

> czytałeś ?

no to wynika z tego, że coś jest nie teges, zauważyłem, że wskazówka po osiągnięciu połowy, przy spadaniu spada troszkę skokowo. Choć z drugiej strony City mówił, że to normalny sposób działania tego wskaźnika podobno niewiem.gif.

Obawiam się tylko tego, że jeżeli przy 0* w sumie dzieją się takie kwiatki to co to będzie przy -10 czy -15* powiedzmy icon_rolleyes.gif

P.S. analizuje sobie ten wątek i wykres i właśnie niepokoi mnie to, że przy temperaturze roboczej wskaźnik stoi (pozycja stabilna), a u mnie raczej spada poniżej tej wartości C

Napisano

normalne to nie jest , ja tak mam teraz przy zapowietrzonym ukladzie , ale w tygodniu zwalam upg i mam nadzieje ze bedzie dobrze grinser006.gif

Napisano
spamer zlosnik.gif,w moim Wycescu z klimą (bardzo ważne żeby to zróżnicować,bez klimy chłodnica jest odsłonięta) wskazówka stoi jak słup betonowy na połowie w każdych warunkach... ok.gif
Napisano
  • Autor

> spamer ,w moim Wycescu z klimą (bardzo ważne żeby to

> zróżnicować,bez klimy chłodnica jest odsłonięta) wskazówka stoi

> jak słup betonowy na połowie w każdych warunkach...

no to też mnie to niepokoi, będzie priv do Ciebie ok.gif

Napisano

Nie mam wskaznika temperatury wiec sie u mnie nie zachowuje nijak rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Nie mam wskaznika temperatury wiec sie u mnie nie zachowuje nijak

a ić mie stond spamerze przebrzydły 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif

wpysk.gif

Napisano

> a ić mie stond spamerze przebrzydły

No co.. pytales jak sie zachowuje wskaznik temperatury wiec zgodnie z prawda napisalem ze w sumie nie wiem bo nie mialem okazji jako takiego zobaczyc na mojej desce rozdzielczej biglaugh.gif

nie ma to nic wspolnego ze spamem cfaniaczek.gif

Napisano

to ja się dzisiaj przyjrzę i zdam relację waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> nie ma to nic wspolnego ze spamem

oj żebym ja Cię nie znał, to może może bym uwierzył hahaha.gif

Napisano

Witam przyjacielu smile.gif

U mnie w kropku od nowości wskazówka stoi jak słup mniej więcej w połowie.Czasami tylko w trakcie nagrzewania sie jeszcze-czyli po rozpoczeciu jazdy gdy termostat zaczyna sie otwierac i tylko przy niskich obrotach ona spada ale nie więcej jak 2 może 3mm.Niskie obroty to b.jałowego jak rusze i stoje na światłach to wtedy tylko moge to zauważyć.Uważam że masz coś nie teges że tak sie dzieje.A gdzie leży problem to juz nie wiem. yikes.gifprofilaktycznie przeczyść styki na czujniku albo podokrecaj obojetnie jakies masy które zauważysz,bo może gdzieś coś nie łączy a wszystkim steruje komputer i on zaczyna świrować.Miałem tak jak popusciła mi sie masa wtrysku to na liczniku cuda sie działy nie wiedziałem od czego wszystko skakało nawet awaria wspomagania kier. aż pewnego pięknego poranka samochód stanął i nie zapalił.Ale wtedy jescze na gwarancji mnie ściągli.Komputer w serwisie pokazywał awarie czujmika drogi i złe połaczenie na przewodach.A to tylko głupia masa. smile.gif

Napisano

> spamer ,w moim Wycescu z klimą (bardzo ważne żeby to

> zróżnicować,bez klimy chłodnica jest odsłonięta) wskazówka stoi

> jak słup betonowy na połowie w każdych warunkach...

Dokładnie, u mnie też.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie, u mnie też.

a powiedzcie mi jeszcze taką rzecz, czy ewentualne łączenia, przewody, masa czy cokolwiek związanego z chłodzeniem biegnie czy znajduje się w okolicach alternatora. Bo zaczyna mi się sytuacja klarować, że zaczęło się tak dziać po naprawie altka. I teraz pytanie czy aby mechanior czegoś nie poruszył, oberwał, nie dokręcił podczas demontażu czy montażu hmm.gif

Napisano

............................................

> teraz pytanie czy aby mechanior czegoś nie poruszył, oberwał,

> nie dokręcił podczas demontażu czy montażu

Nie tam nic takiego nie ma hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ............................................

> Nie tam nic takiego nie ma

no właśnie też mi się wydaje, że nic tam za bardzo spsuć się nie mogło ale o ile pamięć mnie nie myli to wcześniej takich cyrków nie było hmm.gif

Napisano

hehe.gif Oszzz Ty naiwny zlosnik.gif. Napisze Tobie, jak jednemu tutaj koledze zlosnik.gif Też taki byłem roku temu zeby.GIF

Jest dokładnie tak, jak yaboll napisał w FAQ. Jest liniowo, niezależnie od temp. zewn.,

położenia pokrętła siły i "ciepłoty" dmuchawy. Jedyna różnica, to taka, że zimą deczko dłużej

"dochodzi" oink.gif do 1/2 skali wink.gif

Napisano

> oj żebym ja Cię nie znał, to może może bym uwierzył

No ja sobie wypraszam foch.gif

Nigdy nie spamowalem tylko jedynie ale to tez nie zawsze zaleznie czy mi sie chcialo czy nie lub czy tez wiedzialem cokolwiek w temacie lub nie wiedzialem jednak zawsze wtedy staralem sie albo i nie zawsze no ale pisalem niezbyt na temat rotfl.gif

Napisano

Witam,

Mam pytanko czy ta przygoda ze wskaźnikiem się skończyła i czy wiadomo co było przyczyną?

Dodam tylko że od kilku dni mam w moim boje_sie.gifu to samo tez mi się wskaźnik podnosi do 1/2 skali a potem opada o 1 czasem 2 podziałki by po chwili jazdy wrócić na 1/2 skali, dzieje sie tak po ruszeniu spod świateł, zdarza sie też podczas jazdy.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Mam pytanko czy ta przygoda ze wskaźnikiem się skończyła i czy

> wiadomo co było przyczyną?

> Dodam tylko że od kilku dni mam w moim u to samo tez mi się

> wskaźnik podnosi do 1/2 skali a potem opada o 1 czasem 2

> podziałki by po chwili jazdy wrócić na 1/2 skali, dzieje sie tak

> po ruszeniu spod świateł, zdarza sie też podczas jazdy.

> Pozdrawiam

Pożegnamy się ładnie z termostatem i kupimy nowy skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

Rozumiem że nie ma żadnej nadziei frown.gif i trzeba szykować kase, w każdym razie dzięki za info 30.GIF

Napisano

> Rozumiem że nie ma żadnej nadziei i trzeba szykować kase, w każdym

> razie dzięki za info

Nie ma wink.gif spoko koszta nie są kosmiczne wink.gif

Napisano

Faktycznie koszta niezbyt wysoki yay.gifyay.gif poniżej 100, juz sie nawet umówiłem na 27-12. Także jeszcze raz dzięki za info i WESOŁYCH ŚWIĄT.

Napisano

> Witam,

> Pozdrawiam

W wytrzeszczach to norma, jak ci nie leci zimne na postoju to jest ok. Dwa lata temu zmieniłem termostat i tak samo wskazówka przy ruszaniu spod świateł delikatnie opada. Poza tym zauważ że dzieje się tak jak np. wjedziesz w las ? Wtedy gwałtownie zmieniają się warunki termiczne i w miarę dokładny czujnik temp. reaguje. Mam tak już 3 zimę ( przy temp >0 C objaw znika) i żyję. Dodam tylko że z nagrzewnicy ukrop leci, bo jakby było inaczej to termostat do wymiany.

Napisano
  • Autor

> Witam,

póki co czekam do środy być może będę miał możliwość podpięcia się pdo kompa i prześledzenia ładnie pięknie jak dział termostat, także póki co się wstrzymuję z wymianą ok.gif

> Pozdrawiam

PEES. dodam, że dzisiaj sprawdzałem jak grzeje się silnik po nocy przy temperaturze nawiewu MIN i na 1-2 biegu dmuchawy. Tyle co czas postoju auta na wolnych obrotach podczas zamykania bramy garażu + 900 metrów miejskiej jazdy z trzema skrzyżowaniami ok.gif

Napisano

> W wytrzeszczach to norma, jak ci nie leci zimne na postoju to jest

> ok. Dwa lata temu zmieniłem termostat i tak samo wskazówka przy

> ruszaniu spod świateł delikatnie opada. Poza tym zauważ że

> dzieje się tak jak np. wjedziesz w las ? Wtedy gwałtownie

> zmieniają się warunki termiczne i w miarę dokładny czujnik temp.

> reaguje. Mam tak już 3 zimę ( przy temp >0 C objaw znika) i

> żyję. Dodam tylko że z nagrzewnicy ukrop leci, bo jakby było

> inaczej to termostat do wymiany.

mam identycznie jak u Ciebie po zmianie termostatu , wydaje mi się po prostu ,że za szybko puszcza na duzy obieg i dlatego chwile opadnie temp , bo jak juz sie nagrzeje to wskaznik trzyma sie dzielnie na 1/2 , jest gorace powietrze to nie zmieniam 3 tygodniowego termostatu grinser006.gif

Napisano

I już po wymianie, niestety problem nie rozwiązany confused.gifsciana.gif. Dziś rano jadąc do pracy zauważyłem że wskazówka nadal opada o 1-2 kreski angryfire.gif, co prawda występuje to znacznie rzadziej ale występuje, do tego trudno porównać bo się ociepliło. Normalne to raczej nie jest przez 3 zimy było ok. Mam jeszcze jedno pytanko czy ktoś może mi powiedzieć gdzie ten termostat fizycznie jest zamontowany i czy go można zobaczyć bez rozbiórki ? bo może w ramach optymalizacji efektywności pracy mechaniory poszli na łatwiznę i jeżdżę dalej z tym samym termostatem.

Napisano

> I już po wymianie, niestety problem nie rozwiązany . Dziś rano

> jadąc do pracy zauważyłem że wskazówka nadal opada o 1-2 kreski

> , co prawda występuje to znacznie rzadziej ale występuje, do

> tego trudno porównać bo się ociepliło. Normalne to raczej nie

> jest przez 3 zimy było ok. Mam jeszcze jedno pytanko czy ktoś

> może mi powiedzieć gdzie ten termostat fizycznie jest

> zamontowany i czy go można zobaczyć bez rozbiórki ? bo może w

> ramach optymalizacji efektywności pracy mechaniory poszli na

> łatwiznę i jeżdżę dalej z tym samym termostatem.

Przecież pisałem, nie zmieniaj, bo nie ma sensu... W połowie wytrzeszczy tak ma być i end. Przerabiałem to dwa lata temu, szkoda kasy. Jak leci ciepłe z nagrzewnicy, a chłodnica nie nagrzewa się od razu po odpaleniu auta, to wszystko ok. Ci co piszą że wymiana im pomogła, to dobrali termostat o trochę innej charakterystyce pracy, albo zadziałała zasada witamina C dobra na kazdą chorobę smile.gif

Mam tak co zimę poniżej 0 C powyżej tego nie ma.

Napisano

> Przecież pisałem, nie zmieniaj, bo nie ma sensu... W połowie

> wytrzeszczy tak ma być i end. Przerabiałem to dwa lata temu,

> szkoda kasy. Jak leci ciepłe z nagrzewnicy, a chłodnica nie

> nagrzewa się od razu po odpaleniu auta, to wszystko ok. Ci co

> piszą że wymiana im pomogła, to dobrali termostat o trochę innej

> charakterystyce pracy, albo zadziałała zasada witamina C dobra

> na kazdą chorobę

> Mam tak co zimę poniżej 0 C powyżej tego nie ma.

Zgadzam się z kolegą. Z ciekawości tez oglądałem jak zachowuje się u mnie i jest dokładnie tak jak opisuje problem Michał ok.gif

Dodam tylko, że po przejechaniu około 10 km objawy ustają wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.