Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

złośliwa radość

Featured Replies

Napisano

Powiedzcie mi czy nie odczuwacie diabelskiej satysfakcji gdy ceny benzyny osiągaja juz niebotyczne ceny. Niby nie ma się z czego cieszyć ale jednak gdzieś tam jest radocha że to nie dotyczy nas tak bezpośrednio.

Napisano

> Powiedzcie mi czy nie odczuwacie diabelskiej satysfakcji gdy ceny

> benzyny osiągaja juz niebotyczne ceny. Niby nie ma się z czego

> cieszyć ale jednak gdzieś tam jest radocha że to nie dotyczy nas

> tak bezpośrednio.

Koniec roku obstawiam 5,00 PLN/L benzynki...

zlosnik.gif

Napisano

Póki gaz nie zacznie też iść do góry, to przejeżdzając obok stacji paliw cieszy mi się gemba niemiłośiernie devil.gifdevil.gifdevil.gif

No ale zobaczymy jak długo biglaugh.gif mam nadzieje że jak najdłużej. U nas Pb po 4,01 zł, a gazik po 1,70 zł więc jest się z czego cieszyć smile.gif .

Pozdro

Napisano

Mam info z USA stan New Jersey tam aktualnie 1 galon (ok 4litry) benzyny kosztuje 2,2$.

Po przeliczeniu po kursie złotówki to 1 litr u nich kosztuje 1,86 zł - tyle co u nas LPG

wrrr.gif

Przyszło nam żyć w pazernym kraju obdzierającym obywatela ze skóry angryfire.gif

Napisano

> Póki gaz nie zacznie też iść do góry, to przejeżdzając obok stacji

> paliw cieszy mi się gemba niemiłośiernie

> No ale zobaczymy jak długo mam nadzieje że jak najdłużej.

no to cie zmartwię 270751858-jezyk.gif

gaz drożeje z dnia na dzień.

wczoraj miałem dostawę gazu 4 grosze droższą, następna bedzie kolejne 4 w górę. od poniedziałku podnoszę cene o 7 groszy sick.gif

tendencja wzrostowa ma sie utrzymać, miejmy nadzieje że nie przekroczy znacznie 2 złotych.

Napisano

> Mam info z USA stan New Jersey tam aktualnie 1 galon (ok 4litry)

> benzyny kosztuje 2,2$.

> Po przeliczeniu po kursie złotówki to 1 litr u nich kosztuje 1,86 zł

Ja byłem na Ukrainie miesiąc temu, litr noPB 95 kosztuje tam 3,15 hrywny, hrywna po ok 65gr to daje ok. 2zł za literek

LPG kosztuje u nich 2,10 hrywny, na nasze wychodzi 1,30 zł - im się wogóle nie opłaca zakładać LPG. Natomiast większość autobusów i ciężarówek jeździ na gazie ziemnym - widziałem nawet rozlatującego się starego ZIŁa z butlami takimi jak do spawania (kto jeszcze pamięta jak wygląda ZIŁ hehe.gif

Napisano

> Przyszło nam żyć w pazernym kraju obdzierającym obywatela > ze skóry

Ja tam do naszego kraju nic nie mam, bo to nie kraj nas obdziera, tylko ci, którzy nim rządzą. no.gif

Napisano

> No ale zobaczymy jak długo mam nadzieje że jak najdłużej. U nas Pb

> po 4,01 zł, a gazik po 1,70 zł więc jest się z czego cieszyć .

> Pozdro

Na Opolszczyżnie,jest PB po 4.30zł za litr ,a LPG na które chyba się zapisze już w drugim aucie po 1.86zł za litr. Paliwo drożeje u nas 2 grosze na dwa dni ,przynajmniej tak jest u nas.

Napisano

> no to cie zmartwię

> gaz drożeje z dnia na dzień.

A jakieś wyjaśnienia dla tych drożejących dostaw dostajesz, że tak się z ciekawości spytam ?

Napisano

A z czego tu sie cieszyc? hmm.gif Benzyne i tak trzeba od czasu do czasu kupic. Jak roznica miedzy Pb i LPG bedzie zbyt duza to nie boj sie, przyjdzie minister finansow i wyrowna...

Napisano

> A z czego tu sie cieszyc? Benzyne i tak trzeba od czasu do czasu

> kupic. Jak roznica miedzy Pb i LPG bedzie zbyt duza to nie boj

> sie, przyjdzie minister finansow i wyrowna...

Ludzie masowo zakładają instalki, wzrośnie popyt to wzrośnie cena, normalna ekonomia. :-)

Dlatego ja zawsze powtarzam jak ktoś się mnie pyta o instalowanie gazu, że "gaz to zło" a w myślach dodaję, że najtańsze jakie znam.

grinser006.gif

Napisano

> Ludzie masowo zakładają instalki, wzrośnie popyt to wzrośnie cena,

> normalna ekonomia. :-)

> Dlatego ja zawsze powtarzam jak ktoś się mnie pyta o instalowanie

> gazu, że "gaz to zło" a w myślach dodaję, że najtańsze jakie

> znam.

Ja robie tak samo wink.gif

Napisano

> A jakieś wyjaśnienia dla tych drożejących dostaw dostajesz, że tak

> się z ciekawości spytam ?

Ponoć zmniejszona podaż gazu na rynku, dostawcy muszą jeździć dalej by go kupić.

poza tym to jest to samo zjawisko co w przypadku rosyjskiej ropy, przecież u rusków nie panuje woja, terroryści nie wysadzają szybów, a cena idzie w góre, poprostu korzystają na światowych cenach zarabiając krocie przy zerowym ryzyku wydobycia (mowa o ropie ze wschodu).

pewne analogie istnieja w przypadku gazu, w Polsce jest już jakieś unormowane(i rośnie wraz z podwyżkami cen paliw) zapotrzebowanie na gaz, czyli skoro popyt rośnie, rośnie też cena, stąd te podwyzki.

odnosze wrażenie że takie tłumaczenie, że jest brak gazu to poprostu nieudolne próby wyjaśnienia tych podwyżek.

rok temu spłoneła jedna z większych fabryk, zanim moce produkcyjne zaspokoiły popyt cena szła w górę, mimo wzrostu cen zainteresowanie gazem nie spadło. był to sygnał dla producentów że śmiało można łupić odbiorców. efekt mamy obecnie widoczny.

najśmieszniejsze jest to że podwyżka producenta mnoży sie kilka krotnie w cenie ostatecznej. pośrednicy oczywiście też podnoszą ceny, chwilowo zarabiając więcej. nie jest to bezpodstawne działanie bo wielokrotnie to własnie pośrednicy normuja cenę rezygnując na jakiś czas z części marży.

Napisano

> benzyny osiągaja juz niebotyczne ceny.

nie mad.gif bo wkurffia mnie zasada dymania kierowców w Polsce czego cena benzyny jest jednym ze środków

> Niby nie ma się z czego

> tak bezpośrednio.

ciesze sie z tego, że mając instalke nie mam znią kłopotów dawno sie zwróciła, a teraz na siebie zarabia wink.gif

Napisano

Orlen robi nas niestety w bambuko ponieważ w cale tak szybko nie nusi podnosić cen. Z jego zapasami poślizg może wynosić nawet do 2 tygodni. Już teraz mówi się, że cena paliwa w orlenie może spaść przy jego dobrej woli nawet o 30 gr.

Mimo wszystko jednak cieszę się, że posiadam jakąś alternatywę w postaci lpg...

Napisano

> A z czego tu sie cieszyc? Benzyne i tak trzeba od czasu do czasu

> kupic. Jak roznica miedzy Pb i LPG bedzie zbyt duza to nie boj

> sie, przyjdzie minister finansow i wyrowna...

obawiam sie że masz rację,po akcyzie na gaz też "dupną" i za chwile bedzie lpg po 3 zeta

Napisano

> benzyny osiągaja juz niebotyczne ceny. Niby nie ma się z czego

> tak bezpośrednio.

ja to olewam. i tak ktos kto uzytkuje auto na noPB powie Ci ze auto powinno jezdzic na benzynie bo gaz to gowno, same klopoty itp.

Mam znajomego ktory wpadl w bledne kolo. Chcial zalozyc gaz ale nie mial kasy. Jezdzac jednak na benzynie placi tyle (jezdzi sporo) ze nie moze odlozyc ani grosza.

Jak skumal ze gazu nie zalozy to jezdzi jak kapelusz oszczedza kazda krople i zaczal twierdzic ze benzyna rulez i nigdy nie zalozy gazu bo na gownie nie bedzie jezdzil screwy.gif

Napisano

> ja to olewam. i tak ktos kto uzytkuje auto na noPB powie Ci ze auto

> powinno jezdzic na benzynie bo gaz to gowno, same klopoty itp.

> Mam znajomego ktory wpadl w bledne kolo. Chcial zalozyc gaz ale nie

> mial kasy. Jezdzac jednak na benzynie placi tyle (jezdzi sporo)

> ze nie moze odlozyc ani grosza.

> Jak skumal ze gazu nie zalozy to jezdzi jak kapelusz oszczedza kazda

> krople i zaczal twierdzic ze benzyna rulez i nigdy nie zalozy

> gazu bo na gownie nie bedzie jezdzil

na raty mogl wziac i by z rata placil mniej niz teraz za benzyne.

baran

--------------------

LEGIA WARSZAWA 2005 serduszka.gif

tak tak Matiz śmiga smile.gif

273302921-legia.jpg

Podpis Automatycznie Wstawiony Programem Generator Podpisów 893goodvibes.gifsmile.gif

Napisano

> na raty mogl wziac i by z rata placil mniej niz teraz za benzyne.

> baran

tez mu to mowilem ale on nie chce brac zadnych kredytow. ja w kazdym razie od przyszlego tygodnia bede smigal na LPG biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.