Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F, X16SZR] zostawić czy pogonić??

Featured Replies

Napisano

Witam,

W związku w powiększeniem rodziny poszukuję auta z kanapą na 3 duże foteliki do 20tys zł. Obecnie rozglądam się za Fiatem Doblo - chyba że macie lepsze pomysły.

Żona marudzi że chciałaby też jakieś auto do jazdy po mieście. Może być małe, tanie i stare. Ustaliliśmy że do 3kpln. Myślałem o jakimś VW Polo z okolic 1994 roku.

Moja astra miała iść do sprzedaży bo niestety nie za bardzo o nią dbałem i jest w niej sporo rzeczy do zrobienia:

- rozrząd do zmiany + pompa wody i pewnie przy okazji termostat

- hamulce z przodu (klocki + tarcze)

- ucieka płyn z chłodnicy (raczej nie UPG bo węże miękkie, majonezu nie ma) ale dolewać muszę coraz częściej

- coś stuka w lewym przednim kole

- być może amorki z przodu

- ruda na tylnej klapie i pod lusterkiem na drzwiach korozji

- OC i przegląd kończą się za 2tygodnie

- sprzęgło ma sporą szansę wkrótce paść - 262kkm przbiegu

Ale tak się zacząłem zastanawiać, że zamiast kupować jakiegoś piździka za 3000zł może lepiej wsadzić tą kasę w astrę i wiedzieć co się ma.

Na ile mniej więcej wyceniacie zrobienie tego wypisałem?

Zostawiać Astrę jako drugie auto czy pogonić confused.gif Lubię ją ale jakoś mam wrażenie że doszła do wieku w którym trzeba będzie do niej ciągle dokładać (ostatnio regenerowałem altka za 250pln).

Dzięki za podpowiedzi

pzdr

grześ

Napisano

> Moja astra miała iść do sprzedaży bo niestety nie za bardzo o nią

> dbałem i jest w niej sporo rzeczy do zrobienia

po tym wyznaniu nawet nie umieszczaj ew. ogłoszenia w wątku podwieszonym hehe.gif

> Ale tak się zacząłem zastanawiać, że zamiast kupować jakiegoś

> piździka za 3000zł może lepiej wsadzić tą kasę w astrę i

> wiedzieć co się ma.

poniekąd słusznie rozumujesz

bo w tego, jak to ująłeś, "piździka" też możesz niespodziewanie, acz dotkliwie dla portfela inwestować...

pomijając fakt, że kupiłbyś auto starsze niż masz, a zwykle robi się odwrotnie wink.gif

PS. strasznie drogo za tego altka icon_eek.gif

w moich okolicach zrobiłbyś poniżej połowy tej ceny

Napisano

> pomijając fakt, że kupiłbyś auto starsze niż masz, a zwykle robi się

> odwrotnie

O kurna... Czyli ja jakiś nienormalny byłem..... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> O kurna... Czyli ja jakiś nienormalny byłem.....

zwykle <> zawsze wink.gif

zresztą Twój zakup ze względu na okoliczności zdaje się był specyficzny wink.gif

Napisano

> Ale tak się zacząłem zastanawiać, że zamiast kupować jakiegoś

> piździka za 3000zł może lepiej wsadzić tą kasę w astrę i

> wiedzieć co się ma.

chyba sam sobie odpowiedziales na to pytanie.

kupisz jakiegos parcha za 3 tys i co? rozrzad do wymiany, plyny do wymiany, inne drobiazgi.

teraz masz moze i zanidbane auto ale bez robienia blacharki (bo i po co) za pareset zl spokjnie doprowadzisz to auto do uzywalnosci tak aby malzonka mogla wsiasc i jechac.

> Na ile mniej więcej wyceniacie zrobienie tego wypisałem?

musialbym odwiedzic mechanika i dowiedziec sie wink.gif

Napisano
  • Autor

> pomijając fakt, że kupiłbyś auto starsze niż masz, a zwykle robi się

> odwrotnie

chcę kupić auto młodsze i większe do 20kpln + drugie mniejsze na jazdy krótkie głównie po mieście, dlatego to drugie może być starsze bo głównym kryterium tu jest cena. Kwestia jest czy moja astra się nadaje. Spalanie obecnie 9-10l lpg/100km + w zimie te 0,5-1l benzyny/100km.

> PS. strasznie drogo za tego altka

> w moich okolicach zrobiłbyś poniżej połowy tej ceny

tak to jest jak się chce coś szybko. wtedy mieliśmy akurat wyjazd i potrzebowałem szybko sprawnego alternatora. w planie miałem wymianę mojego delco na boscha ale nie było czasu. a tak to koleś wymienił wszystko w moim altku (choć ojciec pomierzył potem diody i okazały się sprawne).

a wracjąc do tematu to liczę mniej więcej tak:

- rozrząd z pompą, termostatem i robotą - około 400pln

- hamulce (klocki, tarcze, wymiana) - 400pln

- korozja - hm hm 500pln?

- chłodnica - hm hm, jak jakaś pierdoła 100pln

- OC + przegląd 500pln

to już jest koło 2000, a zostaje jeszcze parę drobiazgów za które nigdy nie mam czasu sie wziąść:

- tylny spryskiwacz nie działa - nie jest urwany przy klapie, nie chciało mi się zdzierać podsufitki

- szyberdach już się tylko uchyla a nie odsuwa

- radio się niespodziewanie wyłącza z nieznanych przyczyn

Astrę lubię bo nigdy mi na trasie nie stanęła (nie to co Uno) ale ilość tych pierdół zaczyna przekraczać masę krytyczną. Niestety nie mam za dużo wolnego czasu i garażu żeby je robić samemu i auto obsługuję na zasadzie "wsiądź i jedź".

pzdr

grześ

Napisano

Nie kombinuj wink.gif

Doinwestuj w Astre i jezdzij i niech zona sie cieszy jazdą nią. Myslisz, ze za 3 tys. pln kupisz jakiś funkiel nówke polo czy inny podobny. Do tego masz gaz, wiec i tak wyjdzie Ci taniej jak jazda na benzynie małym autem, bo diesla przeciez nie kupisz za te kase. Tak ja koledzy wyzej pisali wiekszosc z wymienionych czynnosci bedziesz musial zrobic w "nowym" aucie. A pozatym jesli piszesz, ze masz male dzieci to zona bedzie pewnie je czesto wozic, wiec po co kombinowac z mniejszym (mniej bezpiecznym) autem?

Napisano

Doinwestuj Astrę ok.gif wiesz co masz, i czego się możesz spodziewać, a rodzinny samochód na 3 foteliki to polecam Omegę, moja u poprzedniego właściciela woziła nawet czwórkę dzieci waytogo.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Doinwestuj Astrę wiesz co masz, i czego się możesz spodziewać, a

> rodzinny samochód na 3 foteliki to polecam Omegę, moja u

> poprzedniego właściciela woziła nawet czwórkę dzieci

w sumie to mogłem się spodziewać takich odpowiedzi na kąciku astry zlosnik.gif

pojadę do warsztatu i się dowiem ile będzie kosztować nareperowanie astruni i może kontrolnie na giełde dowiedzieć się ile za nią dostanę u handlarza, bo jakoś nie mam sumienia wciskać ludziom kitu że sprzedaję auto w świetnym stanie. niech to handlarz ma wyrzuty sumienia.

tylko że na na 2ie auto (to większe) już mi mniej kasy zostanie.

bo mając wolne 18 kpln na samochodowe wydatki to 20kpln idzie na duże (15kpln z kabzi+5kpln ze sprzedaży astry) zostaje 3kpln na piździka

a tak to 2kpln na reperacje astry, zostaje 16kpln na duże.

i bądź tu chłopie mądry niewiem.gif

Napisano

> Żona marudzi że chciałaby też jakieś auto do jazdy po mieście. Może

> być małe, tanie i stare.

> Zostawiać Astrę jako drugie auto czy pogonić

Zadbaj o matkę twoich dzieci i niech jeździ wmiarę bezpieczną Astrą a nie jakimś starym małym gu.... które przy wypadku poskłada się jak kartonik. Zapewne nie raz żona zawiezie gdzieś któreś z dzieci, więc po co ryzykować?

Pieniądze jednak to nie wszystko.......

Napisano

> poniekąd słusznie rozumujesz

> bo w tego, jak to ująłeś, "piździka" też możesz niespodziewanie, acz

> dotkliwie dla portfela inwestować...

Odpowiadam Azji bo mi się nie chce kopiować i cytować biglaugh.gif

Greg, pomyśl jakbyś kupił sam własną Astrę. Dajesz 5k pln i nagle musisz dołożyć 2k pln. Z innym autem może być podobnie - kupisz truchło w któe doinwestujesz jeszcze połowę wartości... Może lepiej trzymać to co się ma? No i masz gaz już założony.

Napisano

Ja bym nawet sie nie zastanawial,tylko robil remoncik Astrze i jezdzil.

Za tą kase co planujesz wydac na nowe auto zrobisz ze swojej Asterki takie cacusio ze napewno nie pozalujesz

Napisano

za 16kpln też kupisz Omegę dobrą zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.