Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypad do Zakopca w połowie marca a zmiana opon na letnie

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do zmiany kapci na letnie ( przy okazji chcę sobie kupić aluski smile.gif, ale mam dylemat, gdyż w połowie marca wybieram się do Zakopca i zastanawiam się czy nie poczekać z tą zmianą i zmienić po powrocie. Z drugiej strony szkoda mi trochę zimówek na takie tamperatury jakie są teraz. Co radzicie?

Napisano

> Przymierzam się do zmiany kapci na letnie ( przy okazji chcę sobie

> kupić aluski , ale mam dylemat, gdyż w połowie marca wybieram

> się do Zakopca i zastanawiam się czy nie poczekać z tą zmianą i

> zmienić po powrocie. Z drugiej strony szkoda mi trochę zimówek

> na takie tamperatury jakie są teraz. Co radzicie?

Ja w nieco niższych górach zmieniam oponki dopiero w kwietniu. Nie radzę do Zakopca bez zimówek. Nawet jak będzie ciepło, zmiana pogody jest czasem gwałtowna i.... albo nie jeździsz albo masz przesr..ną jazdę.

Co do temperatury to głupie przesądy, nie martw się jak będzie nawet +10 to nie roztopią Ci się opony, one nie są ze śniegu, choć w nazwie mają zimę :haha: zeby.GIFzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

A jak radzisz - zaopatrzyć się w łańcuchy, czy to już przesada?

Napisano

> Przymierzam się do zmiany kapci na letnie ( przy okazji chcę sobie

> kupić aluski , ale mam dylemat, gdyż w połowie marca wybieram

> się do Zakopca i zastanawiam się czy nie poczekać z tą zmianą i

> zmienić po powrocie. Z drugiej strony szkoda mi trochę zimówek

> na takie tamperatury jakie są teraz. Co radzicie?

Nie ryzykuj zmian opon na letnie wcześniej jak w połowie kwietnia, tym bardziej jesli jedziesz w góry.

Zimówkom nie zaszkodzi ciut wyższa temp. to nie lato.

Napisano

> A jak radzisz - zaopatrzyć się w łańcuchy, czy to już przesada?

Ja zawsze jeżdże w góry bez łańcuchów ... może inaczej zapominam ich zabrać i już nie raz musiałem odpuścić sobie podjazd i postawić auto niżej. Przy wyjazdach z parkingów bo 270747800-sex.gif nie da się czasami ruszyć więc mogą się przydać aczkolwiek myśle że będą leżały w bagażniku waytogo.gif

Napisano

Zajmą Ci w bagażniku tyle co dwie pięści, a nóż widelec przydadzą się, chociaż życzę Ci aby była ładna pogoda bez załamań. Po drugie nie wiem gdzie będziesz jeździł. Tylko droga i miasto? jak tak to raczej Ci się nie przydadzą. Nie sadze aby na drogach głównych były grube ubite warstwy śniegu.

Ja podchodzę prosto: strzeżonego... itd .:D więc mam w samochodzie zawsze mały zestawik rożnych "pomocy", a łańcuchy w kole zapasowym - żona nawet nie wie że cały czas je wozi, ale ona nie wyjeżdża w góry służbowo tylko ja.

Napisano

Łańcuchy zawsze warto mieć. Staniesz gdzie pod górkę, ktoś Cię zablokuje z tyłu, i kaplica.

A tak zakładasz łańcuchy i wyjeżdżasz smile.gif

Napisano

> Tylko droga i miasto

Ja uważasz, jak dla mnie łańcuchy to bardzo niewielki wydatek, moga nie przydać się nawet przez kilka zim, ale jak przyjdzie na nie pora to bez nich nie pojedzie. Nie zajmują miejsca więc nie ma problemu.

Napisano

bzdura z tymi łancuchami...

jedz na zimowych a dasz rade.

ja wrociłem z zakopca 2 tyg temu.

sniegu dosc duzo, drogi natomiast zarowno w miescie jak i głowne sa czarne.

jedynie drogi mniej uczeszczane np. w kier. łysej polany dosc mocno osniezone, jedzie sie dosc zle po tym bo odniezaja chyba traktorami wiec koła zostawiaja za soba złobki, jedziesz jakby po tarce, cały czas stukanie.

natomiast nie przesadzajmy z tymi łancuchami, zimowki i jechac bez obaw, do połowy marca czy kwietnia mysle ze sniegu na drodze nie zastaniesz, jedynie wyzej na stokach.

natomiast uwazaj na mgłe, ja jechałem w nocy i powiem naprawde kiepska widocznosc.

Napisano

jakies 4 lata temu sie wybrałem w polowie marca autkiem do nowego targu na chrzciny. na sląsku full wiosna, a tam zamiecie, zawieje, jechac pod górę zakopianką na letnich to było naprawde niemile przeżycie, tym bardzije ze ciagle musialem jedną osią ciorać po poboczu, bo inaczej sie zsuwałem. zostan na zimówkach, albo przełóż zimówki przed wyjazdem waytogo.gif

Napisano

> bzdura z tymi łancuchami...

> jedz na zimowych a dasz rade.

zależy gdzie się jedzie. Ja byłem w marcu 2005 z kumplem na nartach w Karkonoszach. Nocowaliśmy w miejscowości Zachełmie, nieco powyżej wsi. Samochodem kumpla, nową Vectrą, na oponach zimowych. Bez łańcuchów. Do wsi dojechaliśmy bez problemu, później zaczęły się schody. Gdyby nie pomoc grupki ludzi (całkiem sporej) to cięzka Vectra w zyciu nie wjechałaby do miejsca docelowego. Od tamtego czasu powiedziałem sobie - nigdy więcej w góry bez lańcuchów. Nawet gdyby miały cały pobyt przeleżeć nietknięte w bagażniku. I się tego trzymam

Moim zdaniem czasem lepiej jechac na letnich a z łańcuchami niż na zimowych bez łańcuchów

Napisano

> Moim zdaniem czasem lepiej jechac na letnich a z łańcuchami niż na

> zimowych bez łańcuchów

Ja na 3 ostatnie zimy raz skorzystałem z łańcuchów - przydały się - inaczej bym nie ruszył.

Mimo, że 2 ostatnie zimy nie przydały się, to w bagażniku były i czekały na swoją chwilę smile.gif

Napisano

Zaoszczędzisz niewiele a jak Cię zima zaskoczy to możesz mieć problem, z reszta kto to może wiedzieć jaka będzie pogoda za 2 tygodnie?

Napisano

po powrocie

Napisano

Wczoraj wróciłem.

Czysto, sucho, pewnie. Brak śniegu. Tylko wysoko w górach i na naśnieżanych stokach. Co będzie kiedy pojedziesz sprawdź na ICM-ie i podejmij decyzję.

Pozdrawiam.

Napisano

Powiem Ci tak:

Właśnie siedzę w Białce Tatrzańskiej. W tej chwili można tu jeździć na letnich, choć wjazd na Łysą Polanę byłby nieco niebezpieczny. ALE..,... !!!...... od poczatku marca ma tu wrócić zima, ma posypać śniegiem a temp ma spaść poniżej zera. Mówią tak miejscowi, po co mieliby mi ściemniać, przecież i tak nie zostanę u nich dłużej, bo nie mam tyle urlopu.

Proponuję zostawić sobie na razie te zimówki i bacznie obserwować lokalną prognozę pogody.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Co radzicie?

Poczekać, zresztą nie tylko ze względu na niespodziankę pogodową. Z alusami zaczekaj na początek wiosny jak zaczną dziury łatać w jezdni...

Napisano

Dokładnie. To są góry, mają własny klimat i nigdy nic nie wiadomo. A z tego co widziałam, to w Zakopcu nie odśnieżają ulic, bo sanie nie mają po czym jeździć wink.gif

Napisano

> Co radzicie?

Byłem w Zakopcu tydzień temu. Śniegu to tam ze świecą szukać zlosnik.gif

Droga czarna, sucha. Nawet odcinki Zakopane - Łysa Polana - Poprad i Poprad - Łysa Polana - Białka Tatrzańska - Nowy Targ.

Napisano

> Byłem w Zakopcu tydzień temu. Śniegu to tam ze świecą szukać

> Droga czarna, sucha. Nawet odcinki Zakopane - Łysa Polana - Poprad i

> Poprad - Łysa Polana - Białka Tatrzańska - Nowy Targ.

To, że teraz jest droga czarna i sucha to nei znaczy, że akurat jak będziesz jechał w okolicy Rdzawki nie będzie chwilowej zamieci, a wtedy bez zimówek to .... spodziewaj się że paredziesiąt aut za tobą nie będzie ci za to wdzięcznych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.