Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakby zamulony, dopiero na wyższych obrotach dobrze ciągnie

Featured Replies

Napisano

Wymieniłem przepływomierz na nowy oryginalny, wymieniłem również zawór overboost (sterowania turbiny), dalej to samo. Czy zaślepienie zaworu EGR może rozwiązać problem?

Mam wrażenie że jest za słaby przy ruszaniu, jak rozbujam to ciągnie bardzo dobrze. Prędkość v-max 205-210km/h. Przyspieszenie jak mi sie wydaje jest słabe,

Ps. Ostatnio zauważyłem , że zaczął dymić przy ostrej jeździe, przy redukcji biegu , walnie chmurą.

Napisano

> redukcji biegu , walnie chmurą.

A dlaczego kolega nie zaczoł od zaworu recyrkulacji spalin.... zlosnik.gif

nalezy odkrecic cewke od zaworu i to oczyścić ... a wsamą cewke - ten mały cypelek to radze smaru na wysoka temperaturę 250 C - silikon siknac... ok.gif

odradzam zaslepianie na dłużej... czerwona.gif tak aby sie tylko upewnic to i owszem ok.gif

Napisano
  • Autor

> A dlaczego kolega nie zaczoł od zaworu recyrkulacji spalin....

> nalezy odkrecic cewke od zaworu i to oczyścić ... a wsamą cewke - ten

> mały cypelek to radze smaru na wysoka temperaturę 250 C -

> silikon siknac...

> odradzam zaslepianie na dłużej... tak aby sie tylko upewnic to i

> owszem

przeczyściłem egr, ale może zbyt amatorsko.

Czy ktoś jeździ na forum z zaślepionym EGR? Czy po zaślepieniu powinien dostać kopa.... ?

Napisano

> przeczyściłem egr, ale może zbyt amatorsko.

> Czy ktoś jeździ na forum z zaślepionym EGR? Czy po zaślepieniu

> powinien dostać kopa.... ?

Tak miałem na samym początku jak kupiłem autko ....

- Spalanie wzrosło

- auto przestało dymić

- głośna praca na biegu jałowym i nie tylko

- przyspieszał znacznie lepiej

Ale przeczysciłem przesmarowałem i jeszcze cos zrobiłem i juz nie zaslepiam....

Napisano

> odradzam zaslepianie na dłużej... tak aby sie tylko upewnic to i

> owszem

rozwiń myśl - czym to według Ciebie grozi?

Napisano

> rozwiń myśl - czym to według Ciebie grozi?

Wszyscy twierdza że to nie jest OK.... ja z zaslepionym eksperymentowałem moze 2... 3 tys km... ale jak go kupiłem to poprzednik miał juz zaslepiony a ile i kiedy to nie wiem....

Jesli masz manometr to widac co sie dzieje z cisnieniem w kolektorze...... Leci prawie do 2 Bar... przy przyspieszaniu.... turbina dostaje ostro popalić czasami może nawet bład wyskoczyć cisnienia doładowania w kompie

Silnik nie jest odpowiednio chłodzony old.gif... tak nie pomyliłem sie chłodzony ... te spaliny tak naprawde odciązaja silnik powodując jego chłodzenie old.gif

Ten dzwięk pracy silnika z zaslepionym EGR-em .. bardzo twardy... oslabiony.gif komputer wtryskuje więcej paliwa bo wiecej powietrza leci do kolektora...

Jak ktos juz ma zamiar odciąć dolot spalin to ja proponuje cos innego !!! ZAMIAST ZATYKAĆ NA ZAWSZE TO PROSZE WSTAWCIE DODATKOWĄ USZCZELKĘ MIEDZY CEWKE A ZAWÓR !!!!!

Co to da ... a no zmniejszy udział spalin w pracy silnika ale nie ograniczy go.... to znacznie mniejsze zło....

Czpień cewki wysuwa sie proporcjonalnie o kilka milimetrów max 4 może 6 mm .... wystarczy wstawić uszczelkę o grubości 1 mm i juz zmniejszycie udział spalin !!!!

Mam tak shhh.gif

Napisano

hmmm no trochę mnie nastraszyłeś, z drugiej strony ASO, które zaślepiało mi EGR twierdziło, że to absolutnie bezpiecznie. inna sprawa, że nie ma żadnych fejlurów w tym ciśnienia doładowania. miało pomóc na kopcenie - pomogło średnio więc może pomyśle nad wymianą ww. ustrojstwa hmm.gif

Napisano
  • Autor

> 6 mm .... wystarczy wstawić uszczelkę o grubości 1 mm i juz

> zmniejszycie udział spalin !!!!

A to dobry pomysł.

Czyli jak trzpień wychodzi z cewki to zamyka zawór i spaliny nie przechodzą, a jak się chowa to otwiera? Czy na odwrót?

Napisano

> Jesli masz manometr to widac co sie dzieje z cisnieniem w

> kolektorze...... Leci prawie do 2 Bar... przy przyspieszaniu....

> turbina dostaje ostro popalić czasami może nawet bład wyskoczyć

> cisnienia doładowania w kompie

hmm.gif to dziwna sprawa, ciśnienie nie powinno aż tak wzrastać...

sterownik powinien tak sterować zaworem upustowym by ciśnienie było takie jak trzeba. Może coś nie tak z zaworem ?? Robiłeś reset kompa zaraz po zaślepieniu ? Nowa warunki racy więc komp musiałby się nauczyć...

Napisano

> A to dobry pomysł.

> Czyli jak trzpień wychodzi z cewki to zamyka zawór i spaliny nie

> przechodzą, a jak się chowa to otwiera? Czy na odwrót?

Czpień wychodzi z cewki i naciska na "zawór" a ten sie otwiera proporcjonalnie .....

Niestety czpień cewki jest bardzo blisko "zaworu" i czesto dochodzi do nie całkowitego zamknięcia zaworu lub z zwłoką....

A i jeszcze coś ten 1mm ... ale możecie eksperymentować dowoli wink.gif 2 mm 1,5 mm itp... to jest dodatkowe miejsce na sadze . która ma sie gdzie podziać

Napisano

> to dziwna sprawa

Wszyscy na tym kąciku co mieli zamknięty lub mają ten zawór i jadą na examiner mają błąd czujnika dołądowania ..... ja widziałem co sie dzieje na manometrze... widziałem równierz co sie działo jak nie mniałem uszczelki ( to był experyment ) a zawór EGR był cały czs lekko otwarty..... auto do 2500 obr nie chciało iść a potem dostawało kopa - rosło ciśnienie

Ten zawór EGR to jest równiez rodzaj bezpiecznika... upust nadmiaru powietrza.

O jakim jeszcze zaworze mówisz....? Komp reguluje ciśnienie tylko nastawą turbiny a ta ma pewną bezwładność ....

Napisano

> Wszyscy na tym kąciku co mieli zamknięty lub mają ten zawór i jadą na

> examiner mają błąd czujnika dołądowania .....

a nie, u mnie examiner pokazuje tylko błąd EGR. ki diabeł?

Napisano

> Ten zawór EGR to jest równiez rodzaj bezpiecznika... upust nadmiaru

> powietrza.

> O jakim jeszcze zaworze mówisz....? Komp reguluje ciśnienie tylko

> nastawą turbiny a ta ma pewną bezwładność ....

wastegate

Napisano

> Ten zawór EGR to jest równiez rodzaj bezpiecznika... upust nadmiaru

> powietrza.

upust gdzie??

smile.gif

egr to zaden bezpiecznik, chyba ze chodzi Ci o schladzanie spalin ?

Napisano

> upust gdzie??

> egr to zaden bezpiecznik, chyba ze chodzi Ci o schladzanie spalin ?

No jak to gdzie... do tłumika i na zewnątrz z spalinami zlosnik.gif

Jak masz ciśnienie 1,5 bara i otworzysz ten zawór to wszystko poleci w tłumik.... ale jak masz ciśnienie 0.1 bara i otworzysz ten zawór to spaliny polecą w kolektor ssący....

To proste zlosnik.gif

Dlatego jak zawór EGR jest otwarty... zacioł sie to auto nie idzie do 2500 - 3000 obr. ale jak już ciśnienie powietrza osiągnie około 0,7 Bar... tak to wynika z moich eksperymentów to wszystko jest przepychane w 2-ga strone i auto zaczyna iść.... co prawda wtedy więcej powietrza wylatuje na zewnątrz poprzez tłumik a komp dawkuje więcej paliwa ..... no i czarno sie robi za autem wink.gif

Tak to działa old.gif

Założe nowy wątek i jeszcze raz to opisze dla wszystkich z zdjęciami itp....

Napisano

jest jak pisze kolega lisek - spaliny ktore trafiaja ponownie do spalenia ograniczaja temperature silnika...

Napisano

> No jak to gdzie... do tłumika i na zewnątrz z spalinami

> Jak masz ciśnienie 1,5 bara i otworzysz ten zawór to wszystko poleci

> w tłumik.... ale jak masz ciśnienie 0.1 bara i otworzysz ten

> zawór to spaliny polecą w kolektor ssący....

Hmmm, no tak zapomniałem że mamy TURBO zeby.GIF

Tylko że moim zdaniem prawidłowo działający EGR nie powinien działać jako zawór upustowy ... Zastanówmy się....

Mając ciśnienie np. 2 bary na wejściu i spalając mieszankę jest duże prawdopodobieństwo że na wyjściu będziemy mieć więcej niż 2 bary wink.gif ale wydech mamy właściwie otwarty więc... może jednak nie... zaraz zaraz ale mamy jeszcze turbosprężarkę na wydechu ze sterowanymi łopatkami smile.gif

Więc mimo wszystko wrócimy do kolektora ssącego. Przynajmniej taka jest idea działania EGR'a. Poza tym on nie powinien się otwierać w takich sytuacjach (ostre przyspieszanie), z tego co pamiętam powinien się otwierać tylko w dość luźnych momentach pracy silnika.

Poczytajmy tutaj: KLIK

Ten tekst chyba potwierdza to co napisałem wyżej. EGR nie powinien działać jako zawór upustowy, jeśli się otwiera to tylko w takiej sytuacji kiedy spaliny idą do kolektora ssącego aby w efekcie obniżyć temperaturę spalin i emisję NOX...

Problemy się zaczynają kiedy EGR się zatyka lub go zaślepimy. w turbodieslach EGR zbyt duże zamieszanie wprowadza by tego faktu nie dało się łatwo wyłapać (brak mocy lub failur silnika), w wolnossących benzynach często nie da się łatwo odczuć problemu z EGR'em.

Ok teraz czekam na Twoje przemyślenia w tym temacie smile.gif

Napisano
  • Autor

Dziś na garażu w końcu zabrałem się za ostatni element, zaślepienie zaworu EGR. Użyłem do tego blaszki aluminiowej. A tu nagle po zaślepieniu, Ludzie - mocy przybywaj, już zapomniałem, że Stilo może tak wspaniale jechać, po prostu rewelacja. Niedługo wezmę się za reanimacje zaworu, może się uda. Ale teraz jazda z zaślepionym.

Napisano

Zgodnie z tym co jest napisane udział spalin w pracy silnika TD... JTD może wynosic nawet 50% hmm.gif

Ja nie upieram sie przy tym, że zawór EGR ma za zadanie być bezpiecznikiem na przeładowanie turbiny... ale z moich obserwacji tak dokłądnie to wygląda. Byc może ktoś mądry pomyslał programując i stwierdził że ta funkcja która nie jest głowną zaworu EGR może sie przydać....... i tak to zrobił

Jakie jest ciśnienie w kolektorze wylotowym to tego nie wiem niewiem.gif na pewno zalezy od obciązenia silnika... czyli od oporów stawianych przez turbine.....

Ja wiem, ze przy około 0,7 ..0,8 Bara nawet przy "sztucznie" otwartym lub jak kto woli przyciętym zaworze EGR auto zaczyna jechać hmm.gif i to jest gdzieś około 3000 obr/min . To nie znaczy, że mając 3000 obr/min i więcej na liczniku pojedzie z otwartym zaworem ..... NIE.... to znaczy że obciązony silnik przy obrotach ponad 3000 obr/min zaczyna jechać... inaczej mówiąc turbina napędzana gazami wydechowymi jest w stanie napompować tyle powietrza, że wypycha spaliny z kolektora.....

Oczywiście że podczas gwałtownego przyspieszania zawór ma być zamknięty... ale jednoczesnie nie możemy doprowadzić do przełądowania turbiny......

Napisano

> Oczywiście że podczas gwałtownego przyspieszania zawór ma być

> zamknięty... ale jednoczesnie nie możemy doprowadzić do

> przełądowania turbiny......

A tym się zajmuje Wastegate zeby.GIF

Konstrukcja EGR'a nawet nie pozwala na odprężanie turbiny - zbyt mała wydajność.

Jeśli chodzi o udział spalin w 50% - tak ale tylko na biegu jałowym zeby.GIF

Napisano

> A tym się zajmuje Wastegate

A coś więcej... gdzie on jest w JTD ????

> Konstrukcja EGR'a nawet nie pozwala na odprężanie turbiny - zbyt mała

> wydajność.

No nie powiedział bym... po otwarciu całkiem sporo powietrza uleci hmm.gif

> Jeśli chodzi o udział spalin w 50% - tak ale tylko na biegu jałowym

Nie jestem pewien.... raczej przy predkości takiej 50 km/h

Jak silnik pracuje na biegu jałowym i otworzysz zawór EGR... podczas czyszczenia to co ..... ZGAŚNIE

Napisano

> A coś więcej... gdzie on jest w JTD ????

mlot.gif

Gupi jestem, nie ma wastegate w naszych silnikach bo są sterowane łopatki.

> No nie powiedział bym... po otwarciu całkiem sporo powietrza uleci

Sporo to pojęcie względne smile.gif Ale może i faktycznie wystarczy by ciśnienie dramatycznie spadło.

> Nie jestem pewien.... raczej przy predkości takiej 50 km/h

> Jak silnik pracuje na biegu jałowym i otworzysz zawór EGR... podczas

> czyszczenia to co ..... ZGAŚNIE

A nie jest przypadkiem tak że max otwarcie zaworu to jest 50% ? Jak miałem podłączony skaner w czasie jazdy to EGR oscylował w granicach 4-5 % ale krótki czas na niego patrzałem. Podłącze znowu jak będę mieć chwilę to popatrzę dokładniej i dłużej, zrobię parę wykresików. Nie pamiętam czy mam tam wskazanie ciśnienia w kolektorze dolotowym... jak jest to będzie wiadomo jak to wszystko gra ze sobą smile.gif

Napisano

Ooooooo prosze jakie fajne zabawki masz yikes.gif

Możesz sprawdzić jak bardzo i kiedy sie otwiera EGR.... zobacz food.gif

Pewnie masz i odczyt ciśnienia doładowania hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.