Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skywindow przecieka RATUNKU !!!

Featured Replies

Napisano

Na styku pierwszego segmentu (tego uchylnego) z drugim segmentem (pierwszym odsuwanym) jest gumowa uszczelka która sparciała i jest dziurawa i puszcza wodę . Woda idzie z dachu po przednim prawym słupku i gromadzi się pod nogami przedniego pasażera tworząc JEZIORO angryfire.gif

I tu mam pytanie i prośbę o pomoc - czy ktoś z forumowuczów przerabiał ten temat ? Można kupić taką uszczelkę i samodzielnie wymienić ! Czy tylko serwis ?

Z góry dzięki za wszelkie info!

Napisano

> I tu mam pytanie i prośbę o pomoc - czy ktoś z forumowuczów

> przerabiał ten temat ? Można kupić taką uszczelkę i samodzielnie

> wymienić ! Czy tylko serwis ?

Dach jest produkcji Webasto - więc części pewnie można u nich kupić, tyle że:

- nie wiem, czy najmniejszą dostępną częścią nie jest po prostu cały segment,

- nie wiem, czy będzie taniej niż w ASO (różnie to potrafi wyglądać).

Ten dach był montowany w Mercedesach A-klasse i bodaj B-klasse, jeśli to ułatwi poszukiwania. hmm.gif

A co do samej uszczelki, to faktycznie sparciała? hmm.gif Może po prostu jest sucha i brudna, a jeślli do tego w rynience na sąsiednim segmencie też nie jest czysto, to może cieknąć... Jeśli z uszczelki nie sypią się wióry, to zacząłbym po prostu od oczyszczenia i solidnego nasmarowania jej jakimś smarem silikonowym czy wazeliną techniczną, nawet ze sporym nadmiarem, tak żeby zmiękła.

Napisano
  • Autor

niestety są w niej gołym okiem widoczne dziury beksa.gif

Napisano

> niestety są w niej gołym okiem widoczne dziury

No to zmienia postać rzeczy hmm.gif

Zaglądałem do ePER-a, najmniejszą niepodzielną częścią u Fiata jest cała ta uchylna szybka - nr katalogowy to 71737051. Niestety mam starego ePER-a, więc ceny aktualnej nie mam (może ktoś ma nowszego i sprawdzi) - z tym numerem możnaby zadzwonić do ASO i zapytać, ile by za to zawołali. Przy pdrobinie sprawności manualnej wymienić da się to samemu ok.gif

EDIT: Znalazłem jakiegoś ePER-a z cenami - wg. tego katalogu ta szybka to wydatek 738 zł 38 gr brutto. Ale sprawdziłbym to jeszcze w ASO, nie traktowałbym tego ze stuprocentową pewnością. zlosnik.gif

Jak tego szukać w Webasto - nie wiem. hmm.gif

Napisano
  • Autor

hmmm... tego się obawiałem, no i maszzz. Dzięki wielkie za info!

Napisano

Obszyć skajem .... był poruszany ostatnio ten temat ok.gif

Napisano
  • Autor

> Obszyć skajem .... był poruszany ostatnio ten temat

nie udało mi się znależć...

a z tym skajem to na się rozumieć - żart? cfaniak.gif

Napisano

> nie udało mi się znależć...

> a z tym skajem to na się rozumieć - żart?

Niestety tak... wink.gif

O ile pamientam to ta szybka około 600 zł kosztuje... cały dach za 2000 mozna kupić na aledrogo....

Ja nie wiem jaka to uszczelka. ostatni Szyber-dach miałem w fiacie Brava i tam była jedna szyba a uszczelka miała meszek...... ale uszczelke mozna dorobic.. są silikony i tp....

Napisano

sprubój u lakierników serwisowych fiata poszukać tej uszczelki. Może gdzieś jest auto np. po dachowaniu? Taka uszczelka mogłaby pójźć za grosze tym bardziej, że lakiernicy wymieniają dach na nowy a ze starym co zrobić mają? Popytał bym u lakierników marek gdzie taki dach występuje. Powodzenia.

Napisano

> hmmm... tego się obawiałem, no i maszzz. Dzięki wielkie za info!

Ta uszczelka jest na pierwszym czy drugim segmencie? hmm.gif - bo przyznam, że nie pamiętam, choć zdarzało mi się smarowac przed zimą. zlosnik.gif Jeśli to drugi segment, to ten numer wyżej jest niepoprawny, on dotyczy pierwszego.

Popatrz też może na Allegro - tam czasem bywają całe Sky Window w cenie niewiele wyższej niż ta podana cena segmentu hmm.gif

Napisano

> tu masz cały dach:

> http://moto.allegro.pl/item343153556__panoramiczny_dach_do_fiata_stilo_kompletny_.html

> ale chyba nie będzie chciał sprzedać tylko uszczelki.

Ale warto zapytać ok.gifzlosnik.gif - chociaż widziałem już samo okno dachowe (bez dachu odciętego z auta zlosnik.gif), oczywiście używane, za ~1 kzł. To raczej mało chodliwy towar...

Napisano
  • Autor

80dbe262bf4f021d.jpg > Ta uszczelka jest na pierwszym czy drugim segmencie? - bo przyznam,

> że nie pamiętam, choć zdarzało mi się smarowac przed zimą.

> Jeśli to drugi segment, to ten numer wyżej jest niepoprawny, on

> dotyczy pierwszego.

jak na foto - pomiędzy pierwszym uhulnym a 2 już przesuwnym

Napisano

> jak na foto - pomiędzy pierwszym uhulnym a 2 już przesuwnym

Tak ok.gif - tylko że tam na jednym jest taka podgięta blacha z korytkiem, a na drugim - uszczelka, która trafia w tę blachę - i nie pamiętam, co jest na którym. hmm.gif

W każdym razie jeśli uszczelka jest na drugim, to trochę lepiej - ten pierwszy wymaga trochę więcej pracy przy demontażu, drugi i następne ściąga się już łatwiej...

Co do samej uszczelki, to jest to prosty kawałek hmm.gif - może da się dobrać coś możliwe podobnego, co będzie miało profil pasujący do rynienki?

Napisano
  • Autor

jest na drugim panelu - tym z rynienką

zastanawia mnie jeszcze czy te rynienki w środku nie powinny być szczelniejsze. Po co one tam sa skoro odprowadzają wodę bezposrednio na posufitkę i do wnętrza auta...

Napisano

> zastanawia mnie jeszcze czy te rynienki w środku nie powinny być

> szczelniejsze. Po co one tam sa skoro odprowadzają wodę

> bezposrednio na posufitkę i do wnętrza auta...

Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia, jak to ostatecznie ma działać i co jest zamierzone, a co przypadkowe hmm.gifzlosnik.gif

Mimo że dach miałem szczelny, to zdarzało się np. tak, że gdy był uchylony, a zaczęło padać, to już to po zamknięciu po jakimś czasie spomiędzy pierwszego i drugiego segmentu wypływała kropla czy dwie wody i nie więcej, mimo że lało cały czas - chyba ta woda, która gdzieś tam się dostała jeszcze przy otwartym dachu, wypływała w ten sposób.

Napisano
  • Autor

WIĘC TAK :

PO DZIESIĄTKACH TELEFONÓW i rozmowach z typami którzy się ogłaszają z szyberdachami a tak naprawdę tłuką tylko jeden model od 20-lat i boją się wszystkiego innego trafiłem na gostka starszego od węgla który ma warsztat na Kartuskiej w Gdańsku . Pomijam fakt , że wczesniej byłem w serwisie FIATA gdzie jedyną naprawą jest wymiana na NOWE za JEDYNE 8.500 zł - idioci dodali że nigdy wcześniej nie zetkneli się z tematem bo tylko 4 takie dachy jeżdżą po Polsce hahaha.gif

Gostek z Kartuskiej (ten starszy od węgla ) stwierdził że już zna ten dach bo mercedesie klasy A jest identyczny i miał zni mdo czynienia i w mercu i w stilo . Kazał mi sprawdzić ceny w serwisie bo twierdzi że fiat ten patent wziął właśnie z merca . I okazało się , że uszczelka głowna w Fiacie 300 zł w mercedesie 98 zł , Panel z uszczelką (tą niewymienną ) w Fiacie 1000 zł , w mercu 300 zł (tyle że merc robił taki dach w całosci metalowy a nie szklany). Piszę to żeby inni co pójdą moim śladem zaoszczędzili trochę czsu , bo to samo dotyczy linek , ciegieł itp itd. Gdy obejrzał mój dach stwierdził że problem polega nie na wymianie uszczelek ale na regulacji dociśnięcia odpowiedznimi śrubami konkretnych paneli w konkretnych miejscach do uszczelki głównej. Całość ma mnie kosztować 200 zł więc uważam że krzywdy nie ma wink.gif)

pozdr. brawo.gif

Napisano

> Gdy obejrzał mój dach stwierdził że problem polega nie

> na wymianie uszczelek ale na regulacji dociśnięcia odpowiedznimi

> śrubami konkretnych paneli w konkretnych miejscach do uszczelki

> głównej.

Mam nadzieję że to pomoże - btw. taką regulację przeprowadzałem okresowo ale tylko ze względu na to, że po jakimś czasie segmenty dachu zaczynały po prostu klekotać, hałas wzbudzał się nawet od drgań generowanych przez silnik na biegu jałowym.

Regulację robiłem w ASO Mercedesa zlosnik.gif - za poprawienie calego dachu też wołali 200-250 zł. ok.gif (ten drugi wariant to z przesmarowaniem wszystkiego i wyczyszczeniem rolety od góry). Mieli spore doświadczenie, bo w tym pojeździe:

image2.jpg

ten dach był jednak dużo bardziej popularny niż w Stilo - i sporo klientów z tym przyjeżdżało, więc serwis nabył doświadczen praktycznych. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Mam nadzieję że to pomoże - btw. taką regulację przeprowadzałem

> okresowo ale tylko ze względu na to, że po jakimś czasie

> segmenty dachu zaczynały po prostu klekotać, hałas wzbudzał się

> nawet od drgań generowanych przez silnik na biegu jałowym.

> Regulację robiłem w ASO Mercedesa - za poprawienie calego dachu też

> wołali 200-250 zł. (ten drugi wariant to z przesmarowaniem

> wszystkiego i wyczyszczeniem rolety od góry). Mieli spore

> doświadczenie, bo w tym pojeździe:

> ten dach był jednak dużo bardziej popularny niż w Stilo - i sporo

> klientów z tym przyjeżdżało, więc serwis nabył doświadczen

> praktycznych.

I NIE TRZA BYŁO ODRAZU GADAĆ ??? zona.gif

tak tu kombinujem po omacku... a chłop prawie ma temat przerobiony i sie nie chwali tylko pozwala żeby mnie głowa rozbolała od tych hipotez i kosmicznych cen... Prawie bym dach wymienił cały na nowy a tu ni słowa że tylko MERC i od tego sie zaczyna rant.gif

Napisano

> Prawie bym dach wymienił cały na

> nowy a tu ni słowa że tylko MERC i od tego sie zaczyna

Wyżej o Mercedesie była już mowa ok.gifzlosnik.gif - a problem opisywany w tym wątku najpierw został sformułowany w taki sposób, że sugerował konieczność wymiany uszczelki na jednym z segmentów hmm.gif

Nie wiem, czy we wszystkich ASO mercedesa jest podobnie, ale zadzwoniłem do najbliższego, najpierw byli zdziwieni o co mi chodzi z tym fiatem zlosnik.gif ale w końcu udało się nawiązać nić porozumienia i kazali przyjechać - a na miejscu widać było że temat mają przećwiczony ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wyżej o Mercedesie była już mowa - a problem opisywany w tym wątku

> najpierw został sformułowany w taki sposób, że sugerował

> konieczność wymiany uszczelki na jednym z segmentów

> Nie wiem, czy we wszystkich ASO mercedesa jest podobnie, ale

> zadzwoniłem do najbliższego, najpierw byli zdziwieni o co mi

> chodzi z tym fiatem ale w końcu udało się nawiązać nić

> porozumienia i kazali przyjechać - a na miejscu widać było że

> temat mają przećwiczony

zgoda - jako zieleniak przyjąłem takie wstępne założenie .

Do kolesi z merca trafiłem wreszcie wczoraj po obdzwonieniu jakichś 20-tu firm od szyb i szyberdachów które się wypięły na problem (łącznie z FIAT-em)

Napisano

> Regulację robiłem w ASO Mercedesa - za poprawienie calego dachu też

> wołali 200-250 zł. (ten drugi wariant to z przesmarowaniem

> wszystkiego i wyczyszczeniem rolety od góry). Mieli spore

> doświadczenie, bo w tym pojeździe:

> ten dach był jednak dużo bardziej popularny niż w Stilo - i sporo

> klientów z tym przyjeżdżało, więc serwis nabył doświadczen

> praktycznych.

Nie widziałeś w jaki sposób czyścili roletę "od góry"? Mam ją trochę zasyfioną i na wiosnę chciałbym - może sam - ją umyć.

Napisano

> Nie widziałeś w jaki sposób czyścili roletę "od góry"? Mam ją trochę

> zasyfioną i na wiosnę chciałbym - może sam - ją umyć.

pewnie bez kompa nie zmusisz jej do wysuniecia sie przy otwartym dachu :/

Napisano

> pewnie bez kompa nie zmusisz jej do wysuniecia sie przy otwartym

> dachu :/

Hmm, w panelu sterowania jest korbka i można dach otworzyć mechanicznie, przy wyłączonym prądzie. Korba jest zapewne na wypadek konieczności awaryjnego zamknięcia dachu. Być może w ten sposób to robią, ale chciałbym się upewnić.

Napisano

> Nie widziałeś w jaki sposób czyścili roletę "od góry"? Mam ją trochę

> zasyfioną i na wiosnę chciałbym - może sam - ją umyć.

Wymontowali te środkowe segmenty dachu - nie wszystkie, ale nie pamiętam już teraz czy to były dwa, czy więcej hmm.gif - podobo było to niezbędne do przesmarowania mechanizmu. No a po wyjęciu tych segmentów dach można zamknąć, roletę też - i wtedy z wierzchu, przez tę dziurę, ją wyczyścić. To czyszczenie polegało na odkurzeniu i potem przetarciu całości - różnica była widoczna ok.gif

Napisano
  • Autor

No i po naprawie !

Dach do totalnego przeglądu oddałem panu który z dachów samochodowych żyje.

Servis rozłożył ręce i zalecił wymianę o czym już pisałem a gdy odebrałem auto okazało się że przyczyną przeciekania był zatkany jeden z czterech odpływów (rurki odprowadzające wodę kanałami do ziemi ) Gdy auto stało lekko pochylone w prawo (zatkany przedni prawy odpływ ) to woda przelewała się przez rynienki i przelewała się przez nie cieknąc po przednim prawym słupku wprost pod nogi pasażera . Odpływ przedmuchany i udrożniony , panele wyregulowane i przesmarowane , uszczelki zakonserwowane - koszt 200 zł.

Znowu mogę cieszyć się sky-em .

Dla nabywców Stilek ze skywidow drobna rada sprawdźcie kupując auto w jakim stanie są usczelki które oddzielają od siebie kolejne panele szklane (uszczelki biegnące w poprzeg auta) jeśli są sparciałe spękane a w szczególności jeśli już mają drobne ubytki - trzeba się ostro targować (taki jeden panel z zamocowaną na stałe niewymienną uszczelką to 1000 zł) albo zastanowić się nad rezygnacją z zakupu .

Teoretycznie bowiem konstrukcja dachu powina sobie poradzić z odprowadzeniem wody z drobnych nieszczelności, ale na moim przykładzie widzać że jedna mała niedrożność może spowodować zalanie auta .

jeśli mieliście inne "przypadłości" dotyczące szklanego sklepienia, dopisujcie się tutaj bo jak wnoszę po swoim privie zainteresowanie jest spore .

Napisano

Witam!

Po czyszczeniu przestal "klekowac"?

U mnie troche klekocze na jalowym, ale to chyba roleta.

Na razie nic nie przecieka, mam nadzieje ze nie bedzie.

Uszczelki jak uszczelki, po 5 latach troche sparciale, ale nie na tyle by nie trzymac wody.

A jak naprawili tobie uszczelki?

Pozdrawiam

Napisano

Witam

To moze i ja troche dorzuce w temacie ;-) Moim problemem z kolei, byl w ogole nie dzialajacy skywindow. Kupilem nie dzialajacy, z obietnica ze niby ma naprawa kosztowac 1500 i tyle.

Zaczalem sie z tym bujac w Warszawie. Najpierw skontaktowalem sie z ludzmi z ulicy Wiertniczej(szyberdachy, przyciemnianie szyb). Co prawda na szyberdach nie zdzialali nic, ale komplet szyb (bez przedniej) za 500 zl przyciemnili - mam 3d. Przyciemnione szyby wygladaja swietnie zeby.GIF Co prawda nie moglem zalatwic przegladu przez przednie boczne, ale to juz inna historia - ostatecznie go zalatwilem ;-)

Tak czy inaczej, szyberdachu nie mialem dzialajacego. Dlugo polowalem na jakies SkyWindow na allegro, ale bylo tylko to za 2900 (duuuzzoo), choc z drugiej strony zawsze to te 5 tys mniej niz w serwisie Fiata (LOL :-)) .

Rozwiazaniem okazala sie wizyta w "szyberdachowni" na ulicy Gersona - super goscie. Obadali, przebadali za 50 zl naprawili rolete (yeah) i na 7-8 kwietnia umowilem sie z nimi na ten szyberdach. Koszty faktycznie 1500 z robocizna ;-)

Napisano

> Hmmmmmm....a dalo by sie taki zamontowac do stilaka ktory nie ma

> takiego daszka , ciekawe czy to sie oplaca i wogole

opłaca to pojęcie względne, najprosciej to wyciąć stary dach i wspawać ten nowy, koszt montażu nie powinien być wygórowany

Napisano

> (yeah) i na 7-8 kwietnia umowilem sie z nimi na ten szyberdach.

> Koszty faktycznie 1500 z robocizna ;-)

chyba maj?

A co tyle kosztuje w jego naprawie?

A próbowałes go ręcznie otwierać korbką?

Napisano

wyciąć stary dach i > wspawać ten nowy,

Nie chciał bym miec wypadku w tak kombinowanym aucie. Takich rzeczy nie powinno sie robic. Raz nadwyrężona blacha to nic dobrego.

Napisano

> wyciąć stary dach i

> Nie chciał bym miec wypadku w tak kombinowanym aucie. Takich rzeczy

> nie powinno sie robic. Raz nadwyrężona blacha to nic dobrego.

Ja bym nie chciał mieć w żadnym samochodzie kraksy, ale montaż do isteniejacego dachu na pewno, będzie wiele droższy. Najepiej kupić wersje z fabrycznym i już.

Napisano

No wiadomo ze najlepiej znalesc sobie autko juz z takim dachem cool.gif choc nie jest ich duzo u nas na rynku, jedynie szansa zakupic gdzies za granica wiadomo...Tez raczej bym nie poszedl w takie cos zeby wyciac stary dach i wspawac '' nowy, szklany'' czerwona.gif Tak sie chcialem spytac z ciekawosci biglaugh.gif myslalem ze moze mozna to zrobic tak jak robia zwykle szyberdachy wyciac dziure i wstawic taki z allegro niewiem.gif...w koncu te co niektorzy koledzy maja to tez jakos,ktos wstawial w fabryce wink.gif

Napisano

Wszystko się da, kwestia ekonomi i jakości wykonania.

Napisano

Przy okazji dachu. Zna ktoś jakiegoś magika od właśnie tych dachów w okolicy białegosotku ?? Dach mi się zablokował podejrzewam że spadła któraś z linek lub też pękła. Może posiada ktoś z was jakieś instrukcje do tego dachu w jaki sposób się to rozbiera bądź wymienia elementy.

Napisano

> Przy okazji dachu. Zna ktoś jakiegoś magika od właśnie tych dachów w

> okolicy białegosotku ?? Dach mi się zablokował podejrzewam że

> spadła któraś z linek lub też pękła. Może posiada ktoś z was

> jakieś instrukcje do tego dachu w jaki sposób się to rozbiera

> bądź wymienia elementy.

Jak widzę nie ma ? Może ktoś zna jakiegoś fachowca od dachów bliżej cywilizacji (czytaj bardziej na zachód)

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Jak widzę nie ma ? Może ktoś zna jakiegoś fachowca od dachów bliżej

> cywilizacji (czytaj bardziej na zachód)

AJUŚCI IThankYou.gif MAM W GDAŃSKU (zachód jak nic !! 270751858-jezyk.gif)

Napisano

> AJUŚCI MAM W GDAŃSKU (zachód jak nic !! )

Hm A mógł byś mi przesłać adres i ewentualnie numer telefonu. Umówiłbym się z nim na konkretny dzień.

Napisano
  • Autor

> Hm A mógł byś mi przesłać adres i numer telefonu.

NO PROBLEMOS

Gdańsk ul. Kartuska 234C , tel. 058-322-39-50 / 509-327-910

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.