Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprężyna powiedziała papa

Featured Replies

Napisano

Witam jadąc dzisiaj z pracy pękła mi sprężyna z przodu .Więc mam parę pytań odnośnie tego .Co proponujecie wstawić orginał czy moze szukać coś innego ? I jak to jest z tą akcją nawrotową 5044 ,czy można się domagać jakiegoś zwrotu kosztów i czy ona jeszcze wogóle obowiązuje?

Napisano

> Witam jadąc dzisiaj z pracy pękła mi sprężyna z przodu .Więc mam parę

> pytań odnośnie tego .Co proponujecie wstawić orginał czy moze

> szukać coś innego ? I jak to jest z tą akcją nawrotową 5044 ,czy

> można się domagać jakiegoś zwrotu kosztów i czy ona jeszcze

> wogóle obowiązuje?

który rok Twojego Abarth'a?

w jakich okolicznościach pękła?

jaka była Twoja prędkość i jak pęknięcie odczułeś?

Napisano
  • Autor

> który rok Twojego Abarth'a?

> w jakich okolicznościach pękła?

> jaka była Twoja prędkość i jak pęknięcie odczułeś?

2002 85000km jechałem normalnie jakies 70 km/h najpierw zaczęlo coś dzwonić jakby zostawiony klucz w silniku potem coś wypadło i to był kawałek sprężyny ale auto zachowywało się normalnie żadnego klapnięcia czy czegoś podobnego

Napisano

dopisz sie do jednego duzego tematu - tutaj

jest duza szansa ze wymiana bedzie za free jesli sa to oryginalne z fabryki. Wiecej w linku jak wyzej (w ktorym najlepiej wpisz co napisales w tym poscie a ten topic w kosz).

Napisano
  • Autor

> dopisz sie do jednego duzego tematu - tutaj

> jest duza szansa ze wymiana bedzie za free jesli sa to oryginalne z

> fabryki. Wiecej w linku jak wyzej (w ktorym najlepiej wpisz co

> napisales w tym poscie a ten topic w kosz).

Myślicie że jest możliwość ,że mi wymienią za free to auto jest sprowadzone i nie mam do niego książki serwisowej ani gwarancyjnej od poprzedniego właściciela . A ten topic to można przenieść ale to chyba w mocy moda .

Napisano

> Myślicie że jest możliwość ,że mi wymienią za free to auto jest

> sprowadzone i nie mam do niego książki serwisowej ani

> gwarancyjnej od poprzedniego właściciela .

no okej, ale jeśli poprzedni właściciel nic nie dłubał i masz fabryczne sprężyny to nikt nie powinien robić problemów. wszak książka serwisowa nie ma tu nic do rzeczy

Napisano
  • Autor

> no okej, ale jeśli poprzedni właściciel nic nie dłubał i masz

> fabryczne sprężyny to nikt nie powinien robić problemów. wszak

> książka serwisowa nie ma tu nic do rzeczy

Dzwoniłem kiedyś do fap-u w sprawie instrukcji i przy okazji zapytałem o te akcje i drugą na temat wymiany przekładni kierowniczej to miła pani powiedziała że mój stilak nie przechodził żadnej kampani -chociaż ona nie może mi udzielać takich info. smirk.gif więc prawdopodobnie nic nie bylo przynim grzebane wspomniała też że nie muszę mieć też żadnych książek bo auto i tak jest po gwarancji

Napisano

> Dzwoniłem kiedyś do fap-u w sprawie instrukcji i przy okazji

> zapytałem o te akcje i drugą na temat wymiany przekładni

> kierowniczej to miła pani powiedziała że mój stilak nie

> przechodził żadnej kampani -chociaż ona nie może mi udzielać

> takich info. więc prawdopodobnie nic nie bylo przynim grzebane

> wspomniała też że nie muszę mieć też żadnych książek bo auto i

> tak jest po gwarancji

miałem na myśli czy przy zawieszeniu nie było grzebane. bo rzecz jasna jakbyś miał coś nieseryjnego to bi Ci kazali spadać na drzewo, a tak jest szansa. moje stilo teoretycznie pod akcję nie podpadało, ale po telefonie do FAP udało mi sie wywalczyć wymianę sprężyn za free ok.gif

Napisano

> miałem na myśli czy przy zawieszeniu nie było grzebane. bo rzecz

> jasna jakbyś miał coś nieseryjnego to bi Ci kazali spadać na

> drzewo, a tak jest szansa. moje stilo teoretycznie pod akcję nie

> podpadało, ale po telefonie do FAP udało mi sie wywalczyć

> wymianę sprężyn za free

a Tobie pekly czy profilaktycznie ich zmusiles do wymiany?

Napisano

> a Tobie pekly czy profilaktycznie ich zmusiles do wymiany?

pękła lewa, wymieniłem na swój koszt, po czym wywalczyłem zwrot kasy

Napisano

> 2002 85000km jechałem normalnie jakies 70 km/h najpierw zaczęlo coś

> dzwonić jakby ...

kurde, coraz więcej sprężyn pęka, szczególnie w tym roku (po zimie) jest dosłownie wysyp pękających sprężyn.

może wymienić profilaktycznie? niewiem.gif sam nie wiem

mój Stilak z 2001 i 86.000 przejechane - czy już czas????

Napisano

> mój Stilak z 2001 i 86.000 przejechane - czy już czas????

wiekowo to juz faktycznie nie nówki, ale z drugiej strony Twój abarth jest chyba sprowadzony a na Zachodzie się tyle soli w zimie na drogi nie sypie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> wiekowo to juz faktycznie nie nówki, ale z drugiej strony Twój abarth

> jest chyba sprowadzony a na Zachodzie się tyle soli w zimie na

> drogi nie sypie

Mój też sprowadzony 2 miechy temu i CO boje_sie.gif nieżle się zaczyna moja przygoda ze stilakiem beksa.gif

Napisano

> drogi nie sypie

Akcja serwisowa zaczęła się w Niemczech i innych krajach europejskich, ponieważ pojawiły się przypadki pękania sprężyn. W Polsce akcja została przeprowadzona z dużym opóźnieniem.

Ja profilaktycznie wymieniłem sprężyny i przy okazji amortyzatory. Po wymianie inna jazda.

Napisano

> drogi nie sypie

sprowadzony ze Szwajcarii, ale ja już drugą zimę przehulałem na nich (no i wiekowo zaczęły w Listopadzie 2007 już swój 7 rok...)

czas pomyśleć o wymianie...

Napisano

> sprowadzony ze Szwajcarii, ale ja już drugą zimę przehulałem na nich

> (no i wiekowo zaczęły w Listopadzie 2007 już swój 7 rok...)

> czas pomyśleć o wymianie...

Wczoraj wymieniałem opony na letnie i co.....

lewa sprężyna okazała się być pęknięta. Najgorsze że nie kojarzę momentu kiedy mogła pęknąć i ile na takiej przejechałem.

Oparła się o łącznik stabilizatora. Kurczę faktycznie to jest jakaś zmora w tym roku.Trzeba wykonać parę telefonów do FAP i walczyć o darmową wymianę.

Napisano

Ja też zauważyłem dopiero przy wymianie sciana.gif

Walcz i nie daj sie spławić 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Ja też zauważyłem dopiero przy wymianie

> Walcz i nie daj sie spławić

Ja też już mam przekazaną sprawę do "dyrekcji" FAP zobaczymy co z tego wyniknie? Bo panowie z ASO strasznie motali się w zeznaniach że nic się nie należy, że osłona ma zapobiec pęknięciu sprężyny itp a podsumowanie ASO było takie że należała by mi się wymiana spreżyny gdyby mi rozerwało oponę boje_sie.gif

Napisano

> Ja też już mam przekazaną sprawę do "dyrekcji" FAP zobaczymy co z

> tego wyniknie? Bo panowie z ASO strasznie motali się w

> zeznaniach że nic się nie należy, że osłona ma zapobiec

> pęknięciu sprężyny itp a podsumowanie ASO było takie że należała

> by mi się wymiana spreżyny gdyby mi rozerwało oponę

Pisałem jakieś pismo czy przez telefon załatwiasz tą sprawę?

Napisano

> Ja też zauważyłem dopiero przy wymianie

> Walcz i nie daj sie spławić

Wymieniałeś na oryginalne fiata czy jakaś inny producent? Czy te lejsforsy to dobry wybór?

Napisano

> pękła lewa, wymieniłem na swój koszt, po czym wywalczyłem zwrot kasy

Możesz opisać drogę jaką przeszedłeś żeby dobić swego? Jakby to było w innym wątku to daj proszę link bo szukajka dalej nie działa

Napisano

> Możesz opisać drogę jaką przeszedłeś żeby dobić swego? Jakby to było

> w innym wątku to daj proszę link bo szukajka dalej nie działa

kiedy pękła sprężyna to nie miałem pojęcia, że stilo tak ma. oddałem auto do warszwskiego ASO (mniejsza o to do którego, moja noga już tam nie postanie) i tam bez mrugnięcia okiem przyjęli samochód, nie zająknąwszy się choćby jednym słowem o akcji nawrotowej 5044. podali cenę i termin odbioru. więc tramwajem pojechałem do domu (panie, zastępcze to rezerwować trzeba hehe.gif) i włażę na forum. i wszystkiego się dowiedziałem. no to dzwonię do serwisu i pytam co oni na to? aaa tak, bo akcji 5044 nie ma oficjalnie jeszcze, może będzie a może nie będzie, sraty taty krótko mówiąc. na to dzwonię do FAP i pytam, czemu mam z własnej kieszeni płacić za naprawę wady fabrycznej? kazali złożyć reklamację i czekać, zaznaczając żebym na wiele nie liczył. po tygodniu ku mojemu zaskoczeniu dzwoni ASO i mówi że FAP pokryje koszty wymiany icon_eek.gif i tyle... nie wiem czemu zawdzięczać tak rychłą i pozytywną odpowiedź FAP, ważne że kase oddali, czego życzę i Tobie ok.gif

Napisano

Ja w swoim stilo wymieniłem sprężyny i amortyzatory, przy okazji wymiany okazało się, że zabezpieczenia sprężyn montowane w ramach akcji serwisowej, które miałem zamontowane wcześniej, mają za małą srednicę i nie można ich ponownie zamontować. Napisałem w tej sprawie do Bielska i otrzymałem telefoniczną odpowiedź, która brzmi mnoiej więcej tak: "Akcja serwisowa została zakończona i rozliczona. Nie ma możliwości ponownego otrzymania osłon ani ich wymiany. Należy zwrócić się do ASO i ewentualnie zakupić sobie odpowiednie osłony, przy czym nie wiadomo czy jeszcze są dostępne."

Chyba trzeba skierować pytanie w tej sprawie do UOKiK.

Napisano

> Chyba trzeba skierować pytanie w tej sprawie do UOKiK.

Już było pisane przez niejednego z nas i odpowiedz przyszła że Fiat zrobił wszystko co możliwe do zrobienia, UOKiK przyznał racje Fiutowi i tyle. Życie pokazuje coś innego, dopiero jak ktoś straci życie może się ockną, mam w d... UOkiK, Fiuta z ich akcją, zakupiłem komplet sprężyn i wymieniam na swój koszt i to z daleka od ASiO (dodam że znalazłem przy wymianie kapci solidną korozję na tylnej lewej sprezynie, zlazła warstwa ochronna na odcinku 10 cm czyli prawie 3/4 zwoja sprężyny, na przednich mam ślady miejscowej korozji).

Napisano

>zakupiłem komplet sprężyn i wymieniam na swój koszt /

A jakiego producenta masz u siebie?? Gość z allegro ma lejsforsy za 95pln sztukę czy ten producent jest wart uwagi bo kompletnie nie mam o tym pojęcia

Napisano

Gość z allegro ma lejsforsy za

> 95pln sztukę czy ten producent jest wart uwagi bo kompletnie nie

> mam o tym pojęcia

Kupiłem na wwww.sklepmoto.pl Lejsforsy, gorsze od standardu raczej nie będą, Lisek może coś więcej powiedzieć bo on już troche na nich jeździ. Firma dość znana na rynku, produkt wygląda solidnie.

Napisano

> Lisek może coś więcej powiedzieć bo on już troche na

> nich jeździ.

Lisek powiedz no coś na ich temat cool.gif20.GIF Stilo pozostało na tej samej wyskości czy może się obniżyło? (nie zależy mi na tym, wręcz jest to nieporządane)

Muszę pilnie kupić 2 sztuki, a w ASO w Krakowie chcą ok 220pln za sztukę tongue.gifyikes.gifconfused.gif.

Napisano

Sprężyny jak sprężyny, parametry fabryczne, kupować nie marudzić.

Napisano
  • Autor

Podpowiedzcie mi czy sprężyny od jtd 115KM podpasują do abartha sciana.gif niby w eperze jest ten sam nr ale już tak do końca to nie jestem przekonany z powodu dużej ilości zastępowanych części frown.gif jeżeli by to było to samo to wziąlbym lesjoforsy nr40 261 68

Napisano

> Lisek powiedz no coś na ich temat Stilo pozostało na tej samej

> wyskości czy może się obniżyło? (nie zależy mi na tym, wręcz

> jest to nieporządane)

> Muszę pilnie kupić 2 sztuki, a w ASO w Krakowie chcą ok 220pln za

> sztukę .

Ja mam zamontowane te sprężyny. Samochód się nie obniżył. Po wymianie łącznie z amortyzatorami zawieszenie jest sprężyste. Zdecydowanie poprawiło się zachowanie auta w zakrętach. W czasie hamowania przód nie "przysiada"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.