Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poziom płynu chłodzącego

Featured Replies

Napisano

Witam,

Temat z płynem pewnie już miliony razy wałkowany ale...wiadomo szukajka nie działa oslabiony.gif

Sprawa wygląda tak. Jakieś pół roku temu (tj. ok.10 tys. km) wymieniłem płyn w układzie na nowy - znaczy się w ASO wymieniałem grinser006.gif

Po jakimś czasie zauważyłem pewien ubytek płynu - poniżej kreski KALT - w zbiorniczku. Jako że nic złego się nie działo i na razie nie dzieje to tak z tym jeżdżę ale...zaczyna mnie martwić to że po tych 10tys. ubytek jest już na poziomie jakichś 2 cm. poniżej KALT.

Oczywiście kiedy silnik się nagrzeje to poziom się podnosi - ale nigdy nie przekracza tej linii.

Powiedzcie mi czy taki ubytek po tylu km. jest normalny czy lepiej się tym zainteresować? Dodam ze żadnych wycieków spod auta nie zauważyłem, w komorze silnika też nie widzę specyficznego białego nalotu gdzieś na wężykach, poziom oleju w normie.

Chciałem dolać sobie tego płynu co mi w ASO zalali ale okazuje się że nigdzie nie mogę go dostać - koncentrat Glacelf Classic (niebieski) pad.gif Czy ktoś wie czy można to z czymś mieszać?

Tak w ogóle to jakim płynem zalewacie eFki?

Poradźcie coś bo niedługo wybieram się w dłuższą podróż a nie chciałbym wrócić na lawecie grinser006.gif

Napisano

> Witam,

> Temat z płynem pewnie już miliony razy wałkowany ale...wiadomo

> szukajka nie działa

> Sprawa wygląda tak. Jakieś pół roku temu (tj. ok.10 tys. km)

> wymieniłem płyn w układzie na nowy - znaczy się w ASO

> wymieniałem

> Po jakimś czasie zauważyłem pewien ubytek płynu - poniżej kreski KALT

> - w zbiorniczku. Jako że nic złego się nie działo i na razie nie

> dzieje to tak z tym jeżdżę ale...zaczyna mnie martwić to że po

> tych 10tys. ubytek jest już na poziomie jakichś 2 cm. poniżej

> KALT.

> Oczywiście kiedy silnik się nagrzeje to poziom się podnosi - ale

> nigdy nie przekracza tej linii.

> Powiedzcie mi czy taki ubytek po tylu km. jest normalny czy lepiej

> się tym zainteresować? Dodam ze żadnych wycieków spod auta nie

> zauważyłem, w komorze silnika też nie widzę specyficznego

> białego nalotu gdzieś na wężykach, poziom oleju w normie.

> Chciałem dolać sobie tego płynu co mi w ASO zalali ale okazuje się że

> nigdzie nie mogę go dostać - koncentrat Glacelf Classic

> (niebieski) Czy ktoś wie czy można to z czymś mieszać?

> Tak w ogóle to jakim płynem zalewacie eFki?

> Poradźcie coś bo niedługo wybieram się w dłuższą podróż a nie

> chciałbym wrócić na lawecie

Pamiętam lelek opisywał swoje przeboje z płynem. I miał chyba podobne objawy.

Ja też jak przywiozłem (prawie 2 lata temu)moją to miałem płynu tyle ile powinno być. Tej jesieni ubyło coś koło 2-3 cm. Nie ma wycieków (parkuję za bbramą zawsze w tym samym miejscu i jak narazie nie zauważyłem nigdy tam plamy - a napewno byłoby ją widać). Jakiś miesiąc temu dolałem i jak narazie oki ale wcale się nie zdziwię jak ubędzie smile.gif

Chyba TTTM. Może wyparowuje hmm.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba TTTM. Może wyparowuje

No ale to by chyba znaczyło że jest gdzieś nieszczelny układ...a tym samym mogłyby się pojawić jakieś wycieki....chyba hmm.gif

W książce serwisowej piszą że płyn nie ma prawa wyparować ponieważ to jest obieg zamknięty i takie tam ble ble ble...

P.S. Jakim płynem masz zalany układ?

Napisano

> P.S. Jakim płynem masz zalany układ?

Zielonym smile.gif Ale jakim nie wiem, dolewałem Orlenowski.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź korek i jego zaworek.

Zaglądałem tam i nie jest niczym przytkany - chyba ze w jakiś inny sposób się go sprawdza? grinser006.gif

> Najlepiej we wtorek.

eeee tyle to ja nie będę czekał 270751858-jezyk.gif

Napisano

U mnie jest tak, że ile bym nie wlał to i tak po krótkim czasie poziom zejdzie do 1 cm poniżej KALT i tak się trzyma. I nie wiem, którędy ubywa.

Pozdroofka

Napisano

> U mnie jest tak, że ile bym nie wlał to i tak po krótkim czasie

> poziom zejdzie do 1 cm poniżej KALT i tak się trzyma. I nie

> wiem, którędy ubywa.

> Pozdroofka

Dokładnie zlosnik.gif

U mnie KALT jest tak jak na zdjęciu poniżej i nie może być inaczej.

280725806-S7301328.JPG

post-79818-14352493047518_thumb.jpg

Napisano

Mmmm.... Jaki masz śliczny zbiorniczek... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> U mnie KALT jest tak jak na zdjęciu poniżej i nie może być inaczej.

już powyżej tego poziomu MID nie dałby mi spokoju... oslabiony.gif

a zbiorniczek, faktycznie, prześliczny smile.gif

Napisano

u mnie rowniez schodzi ponizej KALT i tez nic zlego sie nei dzieje ani nic.Skoro tyle osob tak ma,wiec TTTM smile.gif

Napisano

> Dokładnie

U mnie zeszlo jeszcze wiecej tak z 3cm w dol

Nie dolewalem ok 2 lat

Mysle jednak ze ten plyn to paruje w jakis sposob w szczegolnosc ze w korkach frown.gif autko sie niezle grzeje. Praktycznie caly czas wentylator musi pracowac:(

Napisano

Oj tak to jest denerwujące sciana.gif Check oil level zapala się zwykle pierwszy raz jak na bagnecie jest połowa stanu, a Coolant level też mocno wcześnie.

Napisano

> Oj tak to jest denerwujące Check oil level zapala się zwykle

> pierwszy raz jak na bagnecie jest połowa stanu, a Coolant level

> też mocno wcześnie.

czujnika oleju to akurat nie mam wink.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie jest tak, że ile bym nie wlał to i tak po krótkim czasie

> poziom zejdzie do 1 cm poniżej KALT i tak się trzyma. I nie

> wiem, którędy ubywa.

Rozumiem że ten 1cm. poniżej to jest na zimnym silniku - tak jak u mnie?

U mnie wygląda to tak:

zbtw0.th.jpg

Nie mierzyłem dokładnie ale na "oko" wydaje się jakieś 2 cm. poniżej poziomu.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie

A jakim płynem masz zalany układ? Borygo jakieś?

Bo mnie w ASO wlali tego nieszczęsnego ELFa i nigdzie tego kupić nie mogę oslabiony.gif

W ogóle to co wlewać do eFki bo oryginała niebieskiego już nie produkują a czerwony/pomarańczowy z G podobno nie może być w F.

Napisano

> u mnie rowniez schodzi ponizej KALT i tez nic zlego sie nei dzieje

> ani nic.Skoro tyle osob tak ma,wiec TTTM

U mnie też TTTM smile.gif

Pozdrawiam!

Napisano

> U mnie też TTTM

> Pozdrawiam!

W mojej astrze poziom stał na kalt więc chyba TTTNM grinser006.gif

Napisano

> W mojej astrze poziom stał na kalt więc chyba TTTNM

to coś masz nie tak cool.gif

Napisano

> to coś masz nie tak

Już nie mam astry ale w obecnym autku też poziom stały na kalt zlosnik.gif

Napisano

> Rozumiem że ten 1cm. poniżej to jest na zimnym silniku

Tak

> tak jak u mnie?

Raczej jak u zielika , czyli trochę więcej.

Pozdroofka

Napisano

> Już nie mam astry ale w obecnym autku też poziom stały na kalt

Po prostu masz fart do zepsutych samochodów grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Po prostu masz fart do zepsutych samochodów

> Pozdroofka

może hehe.gifwink.gif ale dobrze mieć taki fart waytogo.gif

Napisano

cale szczescie,ze sie pozbyles jak takie cyrki Ci sie dzialy,ze plyn na kalt ''stal'' icon_eek.gifzlosnik.gif

Napisano

> cale szczescie,ze sie pozbyles jak takie cyrki Ci sie dzialy,ze plyn

> na kalt ''stal''

E tam żal było sprzedawać bo fajne autko było zlosnik.gif ale już viki czekała, a dwa autka mi nie potrzebne wink.gif

Napisano

> A jakim płynem masz zalany układ? Borygo jakieś?

> Bo mnie w ASO wlali tego nieszczęsnego ELFa i nigdzie tego kupić nie

> mogę

> W ogóle to co wlewać do eFki bo oryginała niebieskiego już nie

> produkują a czerwony/pomarańczowy z G podobno nie może być w F.

może być , fabrycznie miałem ten właśnie płyn - różowy . Jest to bardzo dobry płyn typu "long life" , wymiana co 5 lat lub 100 kkm produkowany przez Prestone .

Jeszcze lepszy pod względem trwałości bo 10 lat bez wymiany ma Ford , co ciekawe też różowy spineyes.gif

Napisano

U mnie jest tak samo. Doleję i po 2 tygodniach mam centymetr poniżej kreski. Z tym, że ja wiem którędy ucieka wink.gif.

Zaczyna mi się rozłazić chłodnica.

Napisano

> Z tym, że ja wiem którędy ucieka .

> Zaczyna mi się rozłazić chłodnica.

Jakiś czas temu przedstawiałem nastepujacą teorię wink.gif :

Nadciśnienie w układzie istnieje dzięki poduszce powietrza w zbiorniczku nad poziomem płynu (jak w hydroforze). Kiedy płyn się rozszerza powietrze jest ściskane i powstaje ciśnienie w układzie (jego wartość ograniczona jest oczywiście zaworkiem w korku). Jeżeli ilość powietrza jest mała (duzy poziom płynu) ciśnienie jest duże.

I teraz moja teoria wink.gif

Wszyscy, którym poziom opada o pewną wartość i potem się utrzymuje, mają drobną nieszczelność w układzie, jakieś mikropęknięcie albo cuś w tym rodzaju. Kiedy poziom jest do KALT i ciśnienie jest duże, przez tę nieszczelność powoli wydostaje się płyn. Jego ilość jest tak niewielka, że trudno zauważyć wyciek. Jednocześnie spada poziom płynu w zbiorniczku oraz ciśnienie w układzie się zmniejsza. Kiedy poziom płynu opadnie do pewnej wysokości i jednocześnie ciśnienie zmniejszy sie do wartości, która nie jest w stanie przepchnąć płynu przez mikropeknięcie - układ się uszczelnia i poziom przestaje opadać .

Pozdroofka

Napisano

> A jakim płynem masz zalany układ? Borygo jakieś?

Zgadłeś 275123014-zielony.gif

CYTAT:

Borygo Eko jest płynem niskokrzepnącym, którego główny składnik stanowi nietoksyczny glikol propylenowy o wysokiej czystości, wytwarzany w znanej amerykańskiej firmie Lyondell. Borygo Eko posiada pakiet dodatków antykorozyjnych i uszlachetniających, które gwarantują niezmienne właściwości eksploatacyjne w ciągu co najmniej 3 lat. Bezpieczny dla środowiska. Ulega szybkiej biodegradacji. Nietoksyczne i szybko biodegradujące się Borygo skutecznie chroni przed korozją kawitacyjną wszystkie metale układu chłodzenia, a szczególnie podzespoły ze stopów aluminiowych lub żeliwa. Płyn Borygo Eko uzyskał od firmy ARCO Chemical (obecnie Lyondell) znak TRIGARD (potrójna ochrona: zamarzanie, korozja, środowisko). Płyn spełnia wymagania dla płynów niskokrzepnących do układów chłodzenia silników spalinowych określonych Polską Normą (PN-C-40007:2000). Posiada certyfikat na znak bezpieczeństwa i Certyfikat Zgodności. Uwaga: pomiaru temperatury krystalizacji należy dokonać przyrządem przeznaczonym do odczytu glikolu propylenowego.

> Bo mnie w ASO wlali tego nieszczęsnego ELFa i nigdzie tego kupić nie

> mogę

> W ogóle to co wlewać do eFki bo oryginała niebieskiego już nie

> produkują a czerwony/pomarańczowy z G podobno nie może być w F.

Dziwne... mam w sprzedaży oryginalny płyn GM... ewidentnie jest różowy. Nie sądzę, aby były jakiekolwiek przeciw skazania do stosowania takiego w Asterce F.

Napisano

Ja tez mam Borygo EKO zielone ,ale mnie nie ubywa nic.

----------

Astra F 12.94r

1,6 16V ,ecotec,

175kkm ,HB

Napisano
  • Autor

> Jakiś czas temu przedstawiałem nastepujacą teorię :

No też mi się tak właśnie wydaje - dlatego mnie to trochę martwi.

W książce serwisowej nawet piszą że tam nie ma prawa być ubytków przy szczelnym układzie - obieg zamknięty.

Ja już jestem trochę na tym punkcie (ubytków płynu) przewrażliwiony bo właśnie miałem taką jazdę w Matizie - ubywało płynu (co prawda w większych ilościach) - ale śladów nie bylo.

Aż pewnego dnia cały płyn wyleciał mi na drodze - rozwaliło węże od nagrzewnicy i UPG oslabiony.gif

Napisano

> Ja tez mam Borygo EKO zielone ,ale mnie nie ubywa nic.

Choć jeden co ma tak samo "zepsute" auto jak moja była asterka zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Choć jeden co ma tak samo "zepsute" auto jak moja była asterka

W tamtym roku przed zima wymienił mi mechanior płyn,i mam deko wyżej jak zgrzew jest (pow.połowy).

------------

Astra F 12.94r

1,6 16v,ecotec,

175kkm,HB,byle do przodu devil.gif

Napisano

u mnie poziom płynu od 7 lat utrzymuje się na poziomie calt skromny.gif(w międzyczasie była jedna wymiana płynu)

Ale kiedyś dolałem płynu do poziomu 1 cm powyżej calt i po jakimś czasie obniżył się z powrotem do calt icon_rolleyes.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

Że się zacytuję: grinser006.gifzlosnik.gif

> Jakiś czas temu przedstawiałem nastepujacą teorię :

> Nadciśnienie w układzie istnieje dzięki poduszce powietrza w zbiorniczku nad poziomem płynu (jak w hydroforze). Kiedy płyn

> się rozszerza powietrze jest ściskane i powstaje ciśnienie w układzie (jego wartość ograniczona jest oczywiście zaworkiem w

> korku).

> Jeżeli ilość powietrza jest mała (duzy poziom płynu) ciśnienie jest duże.

> I teraz moja teoria :

> Wszyscy, którym poziom opada o pewną wartość i potem się utrzymuje, mają drobną nieszczelność w układzie, jakieś mikropęknięcie albo

> cuś w tym rodzaju. Kiedy poziom jest do KALT i ciśnienie jest duże, przez tę nieszczelność powoli wydostaje się płyn.

> Jego ilość jest tak niewielka, że trudno zauważyć wyciek.

> Jednocześnie spada poziom płynu w zbiorniczku oraz ciśnienie w układzie się zmniejsza. Kiedy poziom płynu opadnie do pewnej

> wysokości i jednocześnie ciśnienie zmniejszy sie do wartości, która nie jest w stanie przepchnąć płynu przez mikropeknięcie -

> układ się uszczelnia i poziom przestaje opadać .

No i kurna wczoraj znalazłem swoje "mikropęknięcie" winner.gif Po czterech latach, zupełnie przypadkiem zlosnik.gif Nieszczelność była pod opaską, na wężu idącym od silnika do nagrzewnicy. W życiu bym tego nie znalazł bo płyn ubywał w maleńkich porcjach i tylko wtedy kiedy płynu było do KALT. Po zejściu 1cm poniżej wyciek ustawał. Poniżej nieszczelności dziura do samej ziemi, więc nic co jest częścią auta nie było mokre od płynu. Ale po remoncie głowicy nieco inaczej ułożyły się przewody elektryczne i akurat poniżej nieszczelności znalazł się peszel smile.gif Wczorał wsadziłem łeb za silnik, chciałem przyjrzeć się przewodom na rozruszniku a tam... wilgotny peszel. Metodą paszczową sprawdziłem smak i ani chybi glikol (mniami... food.gifgrinser006.gifhahaha.gif ).

No to mój problem mam z głowy... zlosnik.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.