Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szokująco niskie spalanie LPG!

Featured Replies

Napisano

Wiecie co, tak się cieszę z niskiego spalania ale jednocześnie się martwię, bo już 400 km za mną i LPG ciągle jest w butli!! Butla to 32 litrowy zbiornik w kole zapasowym, czyli wchodzi jakieś 26 litrów. W tej chwili spalanie mam grubo poniżej 7 l/100 km. Fakt faktem trasa Ostróda - Toruń - Ostróda (300 km) przy prędkości 90 km/h, jazda ekonomiczna. Czy to jest w ogóle możliwe? Odłączałem bezpiecznik od pompy paliwa gdy chodził na LPG i jest normalnie, czyli nie pali gazu i benzyny na raz. Można to jeszcze jakoś sprawdzić?? Nie zauważyłem spadku poziomu benzyny, ale wiem że to nie jest dokładny wskaźnik. Ponadto zakręciłem dopływ gazu z butli i po jakimś czasie auto oczywiście zgasło. Odkręciłem i znowu chodzi na lpg! Może być jeszcze opcja, że auto przechodzi mi z LPG na noPB jak brakuje gazu, ale kontrolka wskazująca pracę na LPG oraz rezerwa palą się nadal. Pomóżcie, jak to sprawdzić bo lie można jeździć w kółko!

Jeśli wymiana sondy tak zadziałała i regulacje WSZIMa to jestem w szoku

Napisano

gdyby palil dwa paliwa naraz to by go wyraznie zamulilo

pozatym moze byc za uboga mieszanka, albo popostu jezdzisz tak ekonom zlosnik.gif

ciesz sie ze ci malo pali i nie szukaj dziury w calym

mi raz przy jezdzie 90km/h trasa poznan->Berlin->Poznan pokonalem na 30 litrach lpg a wyszlo ponad 600km, tylko ze ja mialem jeszcze 0.9 seicento

Pozdrawiam waytogo.gif

Napisano
  • Autor

No i skończył się! Nareszcie. Dokładnie 410 km / 26 litrów. Mam sterownik elpigaz leonadro i nową sondę lambda. Na stagu 2l nigdy tyle nie wyszło. Chyba nie mogę mieć ubogiej mieszanki bo auto dość żwawo przyspiesza i działa na sondę a sonda wskazuje dobre parametry pracy w zakresie 0,1 - 0,9 V więc sam struje dawką?

Napisano

> Ostróda - Toruń - Ostróda (300 km) przy prędkości

> 90 km/h, jazda ekonomiczna.

Normalka we fiatach zlosnik.gif w trasie przy takiej jeździe może palić ~6l/100km a w mieście przy podobnym ekonomicznym podejściu wciągnie spokojnie 10...

Napisano

Dobrze spala.. ja kiedyś na takim samym zbiorniku jak twój zrobiłem Puntkiem 427km przy spokojnej jeździe. W mieście do 9 pobiera ale spokojna trasa, bez nerwówki i zbędnego naciskania na pedał gazu to pojawia się 6,5 literka smile.gif

Nic tylko gratulować lekkiej nogi! waytogo.gif

Napisano

> Wiecie co, tak się cieszę z niskiego spalania ale jednocześnie się

Nie kombinuj tylko sie ciesz .Dobrze wyregulowana instalka + kultura jazdy i masz efekty. Moja NU pali na trasie 8 l LPG . drive.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

No to mnie pocieszyliście. A moje pytanie dlatego, bo wcześniej przed regulacją i wymianą sondy auto paliło mi 8,5 l na trasie!! Dzięki!

Napisano

> Normalka we fiatach w trasie przy takiej jeździe może palić

> ~6l/100km a w mieście przy podobnym ekonomicznym podejściu

> wciągnie spokojnie 10...

Swięta prawda, mam tak samo, na trasie mało zjara, ale w mieście to już masakra sciana.gif

Napisano

> martwię, bo już 400 km za mną i LPG ciągle jest w butli!! Butla

> to 32 litrowy zbiornik w kole zapasowym, czyli wchodzi jakieś 26

> litrów. W tej chwili spalanie mam grubo poniżej 7 l/100 km. Fakt

> faktem trasa Ostróda - Toruń - Ostróda (300 km) przy prędkości

> 90 km/h, jazda ekonomiczna. Czy to jest w ogóle możliwe?

> Odłączałem bezpiecznik od pompy paliwa gdy chodził na LPG i jest

> normalnie, czyli nie pali gazu i benzyny na raz. Można to

> jeszcze jakoś sprawdzić?? Nie zauważyłem spadku poziomu benzyny,

> ale wiem że to nie jest dokładny wskaźnik. Ponadto zakręciłem

> dopływ gazu z butli i po jakimś czasie auto oczywiście zgasło.

> Odkręciłem i znowu chodzi na lpg! Może być jeszcze opcja, że

> auto przechodzi mi z LPG na noPB jak brakuje gazu, ale kontrolka

> wskazująca pracę na LPG oraz rezerwa palą się nadal. Pomóżcie,

> jak to sprawdzić bo lie można jeździć w kółko!

> Jeśli wymiana sondy tak zadziałała i regulacje WSZIMa to jestem w

> szoku

mój 1.2 60 koni na takiej ilosci lpg przejeżdża na trasie spoko ok. 450 km. w łodzi zimą nie przekraczał 7.5 litra na setke, ale fakt, ze to auto paliło mi srednio wiecej niż 5,7 l na 100 (wynik z 20 tys, km), mam sekwencje brc24,

Napisano

> martwię, bo już 400 km za mną i LPG ciągle jest w butli!! Butla

> to 32 litrowy zbiornik w kole zapasowym, czyli wchodzi jakieś 26

> litrów. W tej chwili spalanie mam grubo poniżej 7 l/100 km. Fakt

> faktem trasa Ostróda - Toruń - Ostróda (300 km) przy prędkości

> 90 km/h, jazda ekonomiczna. Czy to jest w ogóle możliwe?

> Odłączałem bezpiecznik od pompy paliwa gdy chodził na LPG i jest

> normalnie, czyli nie pali gazu i benzyny na raz. Można to

> jeszcze jakoś sprawdzić?? Nie zauważyłem spadku poziomu benzyny,

> ale wiem że to nie jest dokładny wskaźnik. Ponadto zakręciłem

> dopływ gazu z butli i po jakimś czasie auto oczywiście zgasło.

> Odkręciłem i znowu chodzi na lpg! Może być jeszcze opcja, że

> auto przechodzi mi z LPG na noPB jak brakuje gazu, ale kontrolka

> wskazująca pracę na LPG oraz rezerwa palą się nadal. Pomóżcie,

> jak to sprawdzić bo lie można jeździć w kółko!

> Jeśli wymiana sondy tak zadziałała i regulacje WSZIMa to jestem w

> szoku

Jednym tankowaniem nie sprawdzisz spalania. Skąd wiesz, że nie nabiło do butli 30 litrów. Miałem kiedyś w Swifcie zbiornik 34l. i pierwsze tankowanie po założeniu gazu shocked.gif 33l., ale inne tankowania były zawsze na poziomie 28-29l. Jeszcze jak byłem w Chorwacji, to mają tam tak ustawione dystrybutory, że nabijało 33l.

Napisano

> Swięta prawda, mam tak samo, na trasie mało zjara, ale w mieście to

> już masakra

nie tylko fiaty tak maja, moja laguna 1 z 1.8 na trasie moze spalic 8.5 a w miescie 12.5 l / 100km

Napisano

Jedyne wyjście z tej sytuacji to jest dokładny pomiar spalania beny i gazu. Zaczynasz od tego, że tankujesz benę i gaz do pełna. Potem użytkujesz autko przez około 1000 km i ponownie tankujesz benę do pełna i kolejny raz zbiornik gazu. Potem masz już sporo danych do obliczeń. Na jednym zbiorniku gazu i tylko wskaźniku beny nie wyliczysz ile Ci pali.

Boa

Napisano

masz dobrze wyregulowaną instalke, sprawną lambdę i jeździsz ekonomicznie . Mnie astra 1,4 8V w lecie na trasie przy spokojnej jeździe 90km/h spala od 6,15 do 6,8l ale co w tym dziwnego jak producent podaje że w takich warunkach pali 5,1l benzyny. W zimie w cyklu mieszanym spalanie nie przekroczyło 8l gazu

Napisano

To chyba zbyt uboga mieszanka zlosnik.gif

Ja jak miałem spalanie w takim samym fiaciku 8,9/100 km przy 160 km/h na autostradzie to właśnie koledzy mówili że zbyt uboga jest. Miałem wciśnięty gaz do oporu.

Napisano

> To chyba zbyt uboga mieszanka

> Ja jak miałem spalanie w takim samym fiaciku 8,9/100 km przy 160 km/h

> na autostradzie to właśnie koledzy mówili że zbyt uboga jest.

Są tacy co jak im nie pali 12- 15 l/100km LPG to jest żle jump.gif

Napisano

> Są tacy co jak im nie pali 12- 15 l/100km LPG to jest żle

No wiesz mi takie spalania nie przeszkadzało, korzystałem ile sie da wink.gif

Mi marea 1,6 na sekwencji pali ok 11-11,5 przy 160 km/h więc może i prawidłowe spalanie w tej kosiarce 1,1 uzyskałem smirk.gif

Napisano

Sprawdziłem jakie jest możliwe najniższe spalanie możliwe do uzyskania zubażając mocno mieszanke.Wyszło przy V55-65km/h 3,6-3,9 L LPG/sto.(inst.specjalnej konstrukcji zmieniająca tylko skład mieszanki).Nie sprawdziłem jeszcze co by było gdybym zmienił do idealnego kąt zapłonu.Normalnie na stechiometrycznej by palił 5,3-5,6LPG/sto.Zrobiłem taką próbe bo byłem ciekawy ile maksymalnie może mniej palić gdy mieszanka będzie za uboga.Wyszło,że nie obniży się spalanie więcej niż o 30 procent.

Napisano

Jeżeli wskazania sondy są prawidłowe czyli mają charakter oscylacyjny o wypełnieniu około 50% znaczy, że nie może być mowy o ubogiej mieszance (oczywiście gdy sonda sprawna i masa pomiarowa ok). Mieszanka jest prawidłowa i pracuje w pobliżu punktu stechiometrycznego.

Mam swoja teorie dotyczącą tak znaczacych róznic spalania miedzy miastem a trasą. Bo faktycznie wielu użytkowników LPG taki objaw obserwuje. Na LPG o ile nie zmieni się w jakiś sposób kątów zapłonu mamy słabszy moment obrotowy dla niższych rpm. Ponieważ w mieście wiecej jest przyspieszeń dlatego duszony jest głebiej pedał gazu aby uzyskac przybliżone do NoPB przyspieszenie samochodu. hmm.gif Stąd chyba przyczyna takiej nieliniowej zalezności zuzycia LPG w stosunku do NoPB.

Napisano

> Sprawdziłem jakie jest możliwe najniższe spalanie możliwe do

> uzyskania zubażając mocno mieszanke.Wyszło przy V55-65km/h

> 3,6-3,9 L LPG/sto.(inst.specjalnej konstrukcji zmieniająca tylko

> skład mieszanki).Nie sprawdziłem jeszcze co by było gdybym

> zmienił do idealnego kąt zapłonu.Normalnie na stechiometrycznej

> by palił 5,3-5,6LPG/sto.Zrobiłem taką próbe bo byłem ciekawy ile

> maksymalnie może mniej palić gdy mieszanka będzie za

> uboga.Wyszło,że nie obniży się spalanie więcej niż o 30 procent.

hmm.gifciekawe co piszesz. Co to za specjalna instalacja? Miałeś sonde szerokopasmową czy w jakiś inny sposób było to ustawiane?

Napisano

> ciekawe co piszesz. Co to za specjalna instalacja? Miałeś sonde

> szerokopasmową czy w jakiś inny sposób było to ustawiane?

Instalacja 3 generacji jednopunktowa(typu zrób se sam).Stały wypływ gazu z butli o poj.0,75kg z reduktorem 37miliBara i małym otwotem-dyszą w ilości 1,1kg/h.Czujnik momentu obrotowego w moich plecach(gdy samochód przyspiesza to idzie wyczuć jak wciska w fotel).Po przejściu na gaz włączyłem stoper,pedał gazu naciskałem tak by uzyskać najwyższą prędkość,po przejściu na benzynę wyłączyłem stoper i ponownie zważyłem butlę by wiedzieć ile gazu z niej wyleciało.Drogę przejechałem kilka razy w dwie strony.Tak przypadkowo mi się wymyśliło sposób jak z np.1 litra LPG wycisnąć jak najwięcej kilometrów.W niektórych małych(kilkuosobowych)samolotach z napędem tłokowym wytważanych w ameryce też ten sposób się wykożystuje.Kg LPG przliczyłem na litry po przeczytaniu w książce,że 1 litr LPG waży 0,55kg.Trochę pokombinowałem by zrozumieć o co w tych instalacjach gazowych naprawdę chodzi.Miało mi to pomóc w wyborze typu instalacji do mojego samochodu.I niestety wszystkie instalacje są niedobre i każdą z nich by wykożystac niezwykłe właściwości LPG trzeba by przerobić.Gotowa inst.wszystkomająca by musiała kosztować prawie 10tys.zł,a ponieważ za taki pieniądz nikt tego nie kupi więc się ich nie produkuje.

Napisano

> Na LPG o ile nie zmieni się w jakiś sposób kątów

> zapłonu mamy słabszy moment obrotowy dla niższych rpm.

Niższy moment obrotowy z powodu niewłaściwego kąta zapłonu przy tej samej ilości paliwa musi powodować zwiększone spalanie.Wariator zapłonu by coś pomógł tylko skąd sie dowiedzieć jak go się podłącza.Widziałem w jakiejś książce na wykresie jak dla LPG przy niskich obrotach optymalny kąt zapłonu był większy niż na benzynie.

Napisano

witam

moj byly sc 1108 spi, 2 generacja, 26 litry butla wyszedl 420 km. ale to na zachodnim lpg trasa polska -francja.-do 140km/h

na polskim lpg max 399. po miescie 8 nie przekraczal

Napisano
  • Autor

ja już sam nie wiem, bo chyba dziwnie dużo LPG mi do butli wchodzi. Miałem 9,5 L, przejechałem 40 km i dotankowałem do pełna ... 26 litrów!

Napisano

>Trochę

> pokombinowałem by zrozumieć o co w tych instalacjach gazowych

> naprawdę chodzi.Miało mi to pomóc w wyborze typu instalacji do

> mojego samochodu.I niestety wszystkie instalacje są niedobre i

> każdą z nich by wykożystac niezwykłe właściwości LPG trzeba by

> przerobić.Gotowa inst.wszystkomająca by musiała kosztować prawie

> 10tys.zł,a ponieważ za taki pieniądz nikt tego nie kupi więc się

> ich nie produkuje.

hmm.gifO czym ty piszesz? Jaki to samochód. Dlaczego niby normalne instalacje LPG się nie nadają? Inst IV gen czyli sekwencje są bardzo dobrym konceptem i nie kosztują 10tys. Jeżeli jeszcze wyposaży się je dodatkowo w wariator zapłonu lub choćby emulator MAP jazda na LPG nie różni sie od tej na NoPB. Spalanie w przeliczeniu na litry oczywiście bedzie wieksze na LPG ale to wynika z innych własciwości fizyko-chemicznych tego paliwa.

Napisano

> Niższy moment obrotowy z powodu niewłaściwego kąta zapłonu przy tej

> samej ilości paliwa musi powodować zwiększone spalanie.Wariator

> zapłonu by coś pomógł tylko skąd sie dowiedzieć jak go się

> podłącza.Widziałem w jakiejś książce na wykresie jak dla LPG

> przy niskich obrotach optymalny kąt zapłonu był większy niż na

> benzynie.

Dobrze widziałeś smile.gif Wariatory sa bardzo różne tak rózne jak rozwiązania sterownia silnikiem i oprzyrządowanie w czujniki. Z reguły są to elektroniczne pudełka specjalizowane do konkretnej jednostki silnika. Najczęściej bazują na zmianie sygnałów czujników położenia wału lub wałka rozrządu. Czasami także modyfikowany jest bezposrednio sygnał idący do modułu zapłonowego typu DIS.

Napisano

Jeżeli jeszcze

> wyposaży się je dodatkowo w wariator zapłonu lub choćby emulator

> MAP jazda na LPG nie różni sie od tej na NoPB.

A co to takiego ''emulator MAP'' bo ja mam zainstalowany dodatkowy MAP do LPG w mojej sekwencji.

Napisano

> Jeżeli jeszcze

> A co to takiego ''emulator MAP'' bo ja mam zainstalowany dodatkowy

> MAP do LPG w mojej sekwencji.

To układ który zmienia sygnał z oryginalnego MAP tak aby oszukać ECM, który wtedy myśli że pracuje w innym miejscu charakterystyki kąta zapłonu. W ten sposób uzyzkujesz efekt wyprzedzenia kąta zapłonu dla LPG.

Napisano

> Mam swoja teorie dotyczącą tak znaczacych róznic spalania miedzy miastem a trasą. Bo faktycznie wielu użytkowników LPG taki objaw obserwuje. Na LPG o ile nie zmieni się w jakiś sposób kątów zapłonu mamy słabszy moment obrotowy dla niższych rpm.

Sugerujesz, że zamontowanie wariatora nie tyle zwiększa moc i moment ile zmniejsza zużycie paliwa w mieście?

Ciekawe, może zamnotuję u siebie, zwłaszcza że większość jazdy to miasto, a pali mi średnio 10,5-11 l/100km.

Napisano

> Sugerujesz, że zamontowanie wariatora nie tyle zwiększa moc i moment

> ile zmniejsza zużycie paliwa w mieście?

> Ciekawe, może zamnotuję u siebie, zwłaszcza że większość jazdy to

> miasto, a pali mi średnio 10,5-11 l/100km.

Jedno z drugim jest ściśle związane i dość logiczne. Do przyspieszenia samochodu np spod skrzyżowania potrzebujesz moment obrotowy M=xx. Skoro dla tej samej dawki paliwa przy zmianie kąta zapłonu otrzymujemy większy moment, to aby uzyskać takie samo przyspieszenie moment M=xx uzyskamy przy mniejszej dawce paliwa. Po chłopsku: mniej depczesz w pedał bo łatwiej uzyskujesz takie przyspieszenie jakie ci potrzebne.

Napisano

> instalacje LPG się nie nadają? Inst IV gen czyli sekwencje są

> bardzo dobrym konceptem i nie kosztują 10tys.

Fakt,inst. 4 gen.są prawie doskonałe.Gdyby sterował nimi jeszcze komp.z 3 generacji i miały po 2 wtryskiwacze/cylinder to by było ok.

Napisano

> Fakt,inst. 4 gen.są prawie doskonałe.Gdyby sterował nimi jeszcze

> komp.z 3 generacji

jest lepiej, bo steruje nimi oryginalny ECM silnika, elektronika instalacji zapewnia tylko odpowiednie mnożniki czasu wtrysku

> i miały po 2 wtryskiwacze/cylinder to by było

> ok.

tego nie rozumiem, po co?

Napisano

Wtryskiwacz benzyny pracuje w zakresie czasów 2-20 milisekund.To daje max/min=10.Mnie zależy najbardziej na obniżeniu spalania na obrotach biegu jałowego i udało mi się zmniejszyć 2,5 raza.Zakładając,że najmniejszy czas wtrysku jest na obrotach jałowych to po podzieleniu 2ms/2,5=0,8ms.Max/min 20/0,8=25.Takiej krotności(max/min)nie obsłuży żaden wtryskiwacz-stąd pomysł aby wtryskiwacze były 2-jeden do normalnej pracy,drugi do niskich obciążeń silnika i obrotów jałowych.4 generacja ma tę wadę,ze steruje nią komp.do benzyny i jak silnik będzie jeszcze niewystarczająco ciepły (na ssaniu)to bedzie dostawał za dużo gazu.A co dokładnie robi komp 4 generacji to trudno się dowiedzieć(poza tym co wyżej napisałeś).Napewno każdy producent ma inaczej.

Napisano

Dawki paliwa są odpowiednie aby pracować w pobliżu punktu stechiometrycznego. Sygnał zwrotny masz z sondy lambda i jezeli jest poprawny tzn są oscylacje to wszystko jest w porządku. Rozumiem ze ty chcesz uzyskac pracę silnika na ubogiej mieszance. Ale do takich mieszanek potrzebna jest odpowiednia konstrukcja silnika i sonda szerokopasmowa. Większość obecnych jednostek pracuje na mieszankach stechiometrycznych bo tak zaleca ekologia i wytrzymałość materiałowa silnika. Zresztą jakie osiagniesz oszczędności zubazając bieg jałowy? Twierdzę, że niepoliczalne no chyba że godzinami tkwisz w korkach.

Napisano

> Jedno z drugim jest ściśle związane i dość logiczne. Do

> przyspieszenia samochodu np spod skrzyżowania potrzebujesz

> moment obrotowy M=xx. Skoro dla tej samej dawki paliwa przy

> zmianie kąta zapłonu otrzymujemy większy moment, to aby uzyskać

> takie samo przyspieszenie moment M=xx uzyskamy przy mniejszej

> dawce paliwa. Po chłopsku: mniej depczesz w pedał bo łatwiej

> uzyskujesz takie przyspieszenie jakie ci potrzebne.

W takim razie ja mam pytanie: Mam Golfa z silnikiem 1.8 na jednopunkcie, instalkę Stag-50 , mam też "archaiczną" kopułkę zapłonową z możliwością regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu. Czy jeśli wyprzedzę zapłon o te kilka stopni powinno mi spaść spalanie LPG w mieście ? Dobrze myślę ? Dodam , że w większości jeżdżę po mieście...

Napisano

> W takim razie ja mam pytanie: Mam Golfa z silnikiem 1.8 na

> jednopunkcie, instalkę Stag-50 , mam też "archaiczną" kopułkę

> zapłonową z możliwością regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu. Czy

> jeśli wyprzedzę zapłon o te kilka stopni powinno mi spaść

> spalanie LPG w mieście ? Dobrze myślę ? Dodam , że w większości

> jeżdżę po mieście...

Teoretycznie powinno. Nalezy wtedy jednak zwrócic uwage że dla NoPB może byc wtedy to wyprzedzenie za duże. Wtedy trzeba albo nie jeździć na NoPB wink.gif albo jeździc delikutaśnie aby nie stukało i zapewne lać 98.

Napisano

> Teoretycznie powinno. Nalezy wtedy jednak zwrócic uwage że dla NoPB

> może byc wtedy to wyprzedzenie za duże. Wtedy trzeba albo nie

> jeździć na NoPB albo jeździc delikutaśnie aby nie stukało i

> zapewne lać 98.

...tak też myślałem. Przy zalaniu noPb 98 i wyprzedzeniu delikatnym nie powinno być problemu wink.gif Tylko jest pytanko: ile to jest to" delikatne wyprzedzenie ? Mówimy o LPG. Wiem , że przy npPb słychać charakterystyczny "stukot" spalania detonacyjnego, a czy przy LPG też tak będzie ?? O ile stopni mogę zapłon wyprzedzić ? Jak w ogóle zmierzyć ile stopni ?? Lampą stroboskopową ? Czy na "słuch" ?? niewiem.gif

Napisano

> ...tak też myślałem. Przy zalaniu noPb 98 i wyprzedzeniu delikatnym

> nie powinno być problemu Tylko jest pytanko: ile to jest to"

> delikatne wyprzedzenie ? Mówimy o LPG. Wiem , że przy npPb

> słychać charakterystyczny "stukot" spalania detonacyjnego, a czy

> przy LPG też tak będzie ??

jak przesadzisz to będzie

> O ile stopni mogę zapłon wyprzedzić ?

6-13

> Jak w ogóle zmierzyć ile stopni ?? Lampą stroboskopową ? Czy na

> "słuch" ??

niewiem.gif

Napisano

> ile to jest to"

> delikatne wyprzedzenie ? O ile stopni mogę zapłon wyprzedzić ?

> Jak w ogóle zmierzyć ile stopni ?? Lampą stroboskopową ? Czy na

> "słuch" ??

Delikatnie to znaczy zazwyczaj 5 stopni.Najłatwiej i najdokładniej przestawić kat można z pomocą lampy stroboskopowej.Jak nie miałem lampy to żeby wiedziec ile to bedzie np.6 stopni zmieżylem średnice okręgu jaką częśc aparatu zapłonowego zatacza np. w pobliżu śruby,obliczyłem ile to będzie obwodu w milimetrach,następnie 1 stopień to ile milimetrów,następnie tyle ile chcę stopni przestawić to ile będzie milimertów i o tyle przestawiałem.Ważne w która strone trzeba obrócić bo łatwo można się pomylić gdy nie używa się stroboskopu.

Napisano

>chyba że godzinami tkwisz w korkach.

U mnie połowa benzyny się spala od stania w korkach w moim mieście.

Napisano

> Delikatnie to znaczy zazwyczaj 5 stopni.Najłatwiej i najdokładniej

> przestawić kat można z pomocą lampy stroboskopowej.Jak nie

> miałem lampy to żeby wiedziec ile to bedzie np.6 stopni

> zmieżylem średnice okręgu jaką częśc aparatu zapłonowego zatacza

> np. w pobliżu śruby,obliczyłem ile to będzie obwodu w

> milimetrach,następnie 1 stopień to ile milimetrów,następnie tyle

> ile chcę stopni przestawić to ile będzie milimertów i o tyle

> przestawiałem.Ważne w która strone trzeba obrócić bo łatwo można

> się pomylić gdy nie używa się stroboskopu.

Też tak właśnie kombinowałem zeby.GIF893goodvibes.gif a w którą stronę to wiem - w przeciwną do ruchu aparatu zapłonowego zlosnik.gif

Napisano

> Też tak właśnie kombinowałem a w którą stronę to wiem - w

> przeciwną do ruchu aparatu zapłonowego

Jak zapłon bedzie wcześniejszy o 10-15 stopni to nawet na benzynie o 100 oktanach przy niskich obrotach i mocniejszym naciśnięciu gazu będzie stukać(dzwięk podobny do-chrrr).Gdy ustawiałem na słuch na obr.jałowych taki kąt by obroty były najwyższe to lampa stroboskopowa pokazała,że kąt jest wcześniejszy o 10 stopni.W mojej ocenie jak się troche poćwiczy to dobry słuch jest tyle wart co lampa stroboskopowa z obrotomierzem cyfrowym za 850zł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.