Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki gaz do maryśki 1,8 16V

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie,kolega przyciągnąl w weekend z Niemiec i chce zagazowac maryne,jaki gaz bedzie jej najbardziej lezał,tylko sekwencja?No i jaka cena za przyjemnosc LPG?

Napisano

> 96 r wiece raczej metal....ale głowy nie dam uciąć

metal...

zwykły mikser będzie pasił...

Napisano
  • Autor

oki,czyli konkretniej co ma chciec koles, bo panowie mu sekwencje kazali wsadzic,ale jak pojedzie i powie ze chce to i to, to załoza mu,Jakas firma konkretnie?czy kazda instalka z mikserem?jaki koszt?bo za sequence mu powiedzieli 2300

Napisano

> oki,czyli konkretniej co ma chciec koles, bo panowie mu sekwencje

> kazali wsadzic,ale jak pojedzie i powie ze chce to i to, to

> załoza mu,Jakas firma konkretnie?czy kazda instalka z

> mikserem?jaki koszt?bo za sequence mu powiedzieli 2300

jak za tyle może mieć sekwenta to niech się nie zastanawia...

trochę dziwnie tani, ale zawsze to sekwent...

Napisano
  • Autor

a z mikserkiem ile bedzie kosztowala?Fiacik lubi jakas konkretna marke czy obojetnie?

Napisano

> a z mikserkiem ile bedzie kosztowala?

zwyczajowo 1600-1800

> Fiacik lubi jakas konkretna

> marke czy obojetnie?

obojętne... tylko dobrać graty i zestroić trzeba...

Napisano

> a z mikserkiem ile bedzie kosztowala?Fiacik lubi jakas konkretna

> marke czy obojetnie?

Niech sobie odpuści 2 generację. Po wejściu na rynek Staga300 sekwencje mocno poszły w dół cenowo. Ceny za 4 generację zaczynają się od 2 tys.zł a za 2400 to w każdym mieście zrobią. Lepiej dołożyć te parę pln i mieć mniejsze spalanie, większą moc i moment (w porównaniu z mikserem).

Napisano

2gen jest do kitu no.gif jak auto nie na handel to tylko 4ka

Napisano

> 2gen jest do kitu jak auto nie na handel to tylko 4ka

Marudzisz, zrobiłem 150tys. , dalej ten sam parownik, dwa razy wymieniony filterek, spalanie ok. litr wyższe od benzyny.

Napisano

> oki,czyli konkretniej co ma chciec koles, bo panowie mu sekwencje

> kazali wsadzic,ale jak pojedzie i powie ze chce to i to, to

> załoza mu,Jakas firma konkretnie?czy kazda instalka z

> mikserem?jaki koszt?bo za sequence mu powiedzieli 2300

Musi być na jakichś dziwnie tanich częściach. Moim zdaniem podpada cena.

Sam zagazowałem 5 samochodów i już wiem że gaz jest tyle wart ile za niego zapłacisz.

Czyli tanio=kłopoty.

Przede wszystkim znajdź warsztat który jest polecany przez użytkowników. Napisz gdzie szukasz zakładu to Ci ludzie podpowiedzą pewnie. To jest NAJWAŻNIEJSZE !!!!

Sama instalacja to naprawdę wtórna sprawa. Jak dobry gazownik to zrobi i bez wtrysku tak że będzie wszystko OK. chodziło. Teraz już jestem tego pewien. Jedyny warunek - metalowy kolektor.

Inna sprawa potem jaka jest różnica między wtryskiem a instalacją starszą. Ale porównuj to tylko u tego samego dobrego mechanika. Jeśli nieduża to wybierz sekwencję - nie będziesz miał spadku mocy.

Napisano

> trochę dziwnie tani, ale zawsze to sekwent...

z drutu i gałęzi

Napisano

> Marudzisz, zrobiłem 150tys. , dalej ten sam parownik, dwa razy

> wymieniony filterek, spalanie ok. litr wyższe od benzyny.

tez mam ale to nie zmienia faktu ze 2gen jest do kitu w porownaniu z 4ta , no chyba ze ma sie blosa

Napisano

> tez mam ale to nie zmienia faktu ze 2gen jest do kitu w porownaniu z

> 4ta , no chyba ze ma sie blosa

Tak jak mówisz ... najeździłem się punciakiem z II gen i on czasami na 2-c jest jak D-4D z turbo dziurą jak wdepniesz ... a tu nic zlosnik.gif

Sekwencja spełnia swoje zadanie jak najbardziej ... tylko najgorsza zima i to spalanie benzyny ... teraz już od ponad miesiąca nic nie tankowałem i z zatankowanej benzyny za 40 zł ubyło może z max 2/3 a zrobiłem z 2000 km lekko zlosnik.gif

Napisano

> Jak w temacie,kolega przyciągnąl w weekend z Niemiec i chce zagazowac

> maryne,jaki gaz bedzie jej najbardziej lezał,tylko sekwencja?No

> i jaka cena za przyjemnosc LPG?

Ja bym Ci radził wejść w sekwencje bo masz tam przepływke strzeli Ci gaz i i sa wtedy koszty. Ja zamontowałem sekwencje BRC sequent 24, ale tez sie zastanawiałem nad zwykła instalacja i taraz moge stwierdzic ze nie żałuje bo niema róznicy w jeździe gaz-benzyna a spalanie prawie to samo. Kosztowała mnie 2650zl a za zwykła chcieli 1900zl wiec nie ma takiej wielkiej róznicy a zwróci sie tak samo szybko jak ta zwykła bo mniej pali.

Napisano

> Ja bym Ci radził wejść w sekwencje bo masz tam przepływke strzeli Ci

> gaz i i sa wtedy koszty. Ja zamontowałem sekwencje BRC sequent

> 24, ale tez sie zastanawiałem nad zwykła instalacja i taraz moge

> stwierdzic ze nie żałuje bo niema róznicy w jeździe gaz-benzyna

> a spalanie prawie to samo. Kosztowała mnie 2650zl a za zwykła

> chcieli 1900zl wiec nie ma takiej wielkiej róznicy a zwróci sie

> tak samo szybko jak ta zwykła bo mniej pali.

prawe 700zl to duza roznica dla wielu zjadaczy chleba. mozna i 2gen tak doglaskac ze pali tyle samo lpg co beny , mimo to pozostaje ryzyko wybuchu ktore nie wystepuje w 4gen zlosnik.gif auto po wybuchu juz nigdy nie jest takie samo - zawsze sie mysli kiedy znowu zlosnik.gif

Napisano

> prawe 700zl to duza roznica dla wielu zjadaczy chleba. mozna i 2gen

> tak doglaskac ze pali tyle samo lpg co beny , mimo to pozostaje

> ryzyko wybuchu ktore nie wystepuje w 4gen auto po wybuchu juz

> nigdy nie jest takie samo - zawsze sie mysli kiedy znowu

ja mam 2 gen ladni renzo z krakowa. ogolnie jest niezle. moge polecic montera i niby 2 gen z najwyzszej polki.

auto jezdzi tak samo na benie jak i na gazie - to samo przyspieszenie do 100km/h = 12-12.5sekund. (wczesniej bylo 11sek)

przejechałem na lpg jakies 8 tys km i wybuchu nie bylo (wiem jak slychac wybuch) Anty bumy są.

zaplacilem 1680 brutto.

Napisano

> auto jezdzi tak samo na benie jak i na gazie - to samo przyspieszenie

> do 100km/h = 12-12.5sekund. (wczesniej bylo 11sek)

> przejechałem na lpg jakies 8 tys km i wybuchu nie bylo (wiem jak

> slychac wybuch) Anty bumy są.

> zaplacilem 1680 brutto.

Jak bedzie bum to napewno usłyszysz te jak to nazywasz " anty bumy" to daja rade przy malych strzalach a jak strzeli porządnie to nic niedaje i przepływka tez leci.

A jak sprawdzasz przyspieszenie to nie do setki tylko wez np. na 5 biegu od 80 do 120 i wtedy masz porównanie gaz benzyna, po tak to mozesz wolniej biegi zmieniac

Napisano

> Jak bedzie bum to napewno usłyszysz te jak to nazywasz " anty bumy"

> to daja rade przy malych strzalach a jak strzeli porządnie to

> nic niedaje i przepływka tez leci.

> A jak sprawdzasz przyspieszenie to nie do setki tylko wez np. na 5

> biegu od 80 do 120 i wtedy masz porównanie gaz benzyna, po tak

> to mozesz wolniej biegi zmieniac

jutro spawdze bo bede gnal z krk do legnichy a4.

az jestem ciekaw czy zobacze roznice zlosnik.gif

dzis chyba zalozylbym sekwenta ale z innego powodu.

zmienil sie tryb zycia i jak kiedys autem robilem 10-15 tys km rocznie tak teraz taki dystans robie w 3-4 miesiace...

Napisano

> jutro spawdze bo bede gnal z krk do legnichy a4.

> az jestem ciekaw czy zobacze roznice

> dzis chyba zalozylbym sekwenta ale z innego powodu.

> zmienil sie tryb zycia i jak kiedys autem robilem 10-15 tys km

> rocznie tak teraz taki dystans robie w 3-4 miesiace...

Teraz tego nie sprawdzisz, bo masz włożony mikser. Różnica między lpg a benzyną będzie prawie niezauważalna. Co robi mikser w dolocie możesz tutaj sprawdzić http://www.godula.cc.pl/gaz/bmw/strony/gaz.htm?PHPSESSID=42a3e865b0d0fc773abd4f8b5f7e212a

Napisano

Ja mam siebie w bravo 1.8 wsadzony Stag 300, czerwone valteki red Tomasetto Alaska i w tej konfiguracji jeździ wporządku. Zrobiłem puki co 5tysiaków na niej w niecałe 1.5 miesiąca. Support producenta jest zaskakująco dobry, wszelkie pytania można kierować bezpośrednio do producenta, co pozwala wytykać niedoróbki gaziarzy smile.gif

Auto jeździ jak na benzynie, nic nie smierdzi, ładnie przyspiesza (v max 210km/h 4 osoby wystarcza ). Spalanie trasa 8.5, autostrada 11, miasto z włączoną klimą 13l/100km. Średnio o litr wiecej jak benzyny. Proponuje nie wierzyć tezą, iż sekwencja spala tyle gazu co benzyny. Dopuszczalne jest 10-15% wieksze spalanie. Na gazie musi być bardziej bogato, no chyba ze chce sie mieć potem problemy z mechaniką smile.gif

Napisano

> Proponuje nie wierzyć tezą, iż sekwencja spala tyle

> gazu co benzyny. Dopuszczalne jest 10-15% wieksze spalanie. Na

> gazie musi być bardziej bogato, no chyba ze chce sie mieć potem

> problemy z mechaniką

Tak z teorii - czy sekwencja czy II generacja, zawsze bedzie palil wiecej poniewaz mimo ze gaz ma wyzsza liczbe oktanowa od benzyny to w 1 litrze paliwa udzial masowy jest mniejszy w porownaniu do benzyny. Natomiast przewaga sekwencji nad II gen. to brak spadku mocy ze wzgledu na brak zwezki na ukladzie dolotowym oraz eliminacja mieszanki wybuchowej gaz-powietrze w kolektorze. Nie wspominajac oczywiscie o komforcie uzytkowania...

Napisano

Pozostaje jeszcze jedna kwestia, przewaga instalacji II gen. Co zalejesz to pojedzie, przepali wszystko. W przypadku sekwencji czuć odrazu jaki gaz zalałeś, jakość ma b.duze znaczenie.

Napisano

> Pozostaje jeszcze jedna kwestia, przewaga instalacji II gen. Co

> zalejesz to pojedzie, przepali wszystko. W przypadku sekwencji

> czuć odrazu jaki gaz zalałeś, jakość ma b.duze znaczenie.

Przerabialem dwie instalacje II gen. (ok 150 tys. km) i aktualnie sekwencje (w 1,5 roku 70 tys. km) i powiem szczerze ze beznadziejny gaz na kazdej instalce odczujesz. Jesli lejesz co sie da to polecam sprawdzic parownik poki jeszcze zyje i dziala elektrozawor, a to jest tylko najbardziej optymistyczny final.... Jedyna przywaga II gen. jest cena instalacji, ale ja trzeba liczyc jako sume wszystkich kosztow i komfortu - wiec i ta odpada. Nie narzekalem na wczesniejsze instalki, ale porownac ich nie mozna.

Napisano

> Przerabialem dwie instalacje II gen. (ok 150 tys. km) i aktualnie

> sekwencje (w 1,5 roku 70 tys. km) i powiem szczerze ze

> beznadziejny gaz na kazdej instalce odczujesz. Jesli lejesz co

> sie da to polecam sprawdzic parownik poki jeszcze zyje i dziala

> elektrozawor, a to jest tylko najbardziej optymistyczny

> final.... Jedyna przywaga II gen. jest cena instalacji, ale ja

> trzeba liczyc jako sume wszystkich kosztow i komfortu - wiec i

> ta odpada. Nie narzekalem na wczesniejsze instalki, ale porownac

> ich nie mozna.

Chyba niedkonca sie zrozumieliśmy. 2 gen bedzie jechać, mulić ale bedzie jechał. Sekwencja albo bedzie czkawka, albo bedzie przełączał na benzyne( w zależności od instalacji). Przerabiałem to podczas ostatniego wypadu na słowacje na 2 auta... dobrze ze zatankowałem tylko 10l ciulowego gazu. Niemniej jedna wystarczyło to aby mnie sciana.gifirked.giffurious.gif

Kolega narzekał tylko na słabe auto wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.