Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Guma stabilizatora

Featured Replies

Napisano

Witam,

kolego zużyte gumy stabilizatora objawiają się pukaniem na krótkich nierównościach - zawieszenie będzie "stukać"

Napisano

mam to samo pukanie jest a diagnozy brak podejrzewam te gumy ale się zebrać do roboty nie mogę

Napisano

w pierwszej kolejności podejrzewał bym łączniki stabilizatora. Aby stuki pochodziły z tych gum muszą być naprawdę maksymalnie wyrobione. Pierwszym objawem ich zużycia będzie niestabilność w zakrętach, potem pukanie na nierównościach w zakrętach... Stabilizator pracuje głównie przy pokonywaniu zakrętów wink.gif

Napisano

łaczniki ok po wymianie stukanie w zakrętach ASO mówi że przekładnia kier crazy.gif

Napisano

> w pierwszej kolejności podejrzewał bym łączniki stabilizatora. Aby

> stuki pochodziły z tych gum muszą być naprawdę maksymalnie

> wyrobione. Pierwszym objawem ich zużycia będzie niestabilność w

> zakrętach, potem pukanie na nierównościach w zakrętach...

> Stabilizator pracuje głównie przy pokonywaniu zakrętów

No ja mam inne obserwacje. w.g. mnie, najpierw pojawiają się stuki na nierównościach. Żeby pojawiła sie niestabilość w czasie jazdy to musiałyby być już potwornie wyrobione i mieć ogromne luzy. W marei wymieniałem drążek co ok. 30.000 km. Niestety słuch mam dobry, a stuki mnie wkurzają. Po wymianie było ok. choć wcześniej luzy były tak mało wyczuwalne, że mechanicy nawet nie zawsze potrafili stwierdzić, ze są luzy ( tak było przy pierwszej wymianie,.. potem już wymieniałem co 30kkm bez konsultacji z mechanikami smile.gif ) Oczywiście łączniki wymieniałem 2 x częściej. W stilo gumy są sporo mocniejsze,.. drążek wymieniałem przy ok/ 60-70 kkm. teraz mam drugie stilo,.. 50 kkm, wymieniłem łączniki ale małe stuki jeszcze są,.. pora pomyslec o stabilizatorze.

Napisano

> nierównościach. Żeby pojawiła sie niestabilość w czasie jazdy to

> musiałyby być już potwornie wyrobione i mieć ogromne luzy. W

przy 90 km/h wejdź w zakręt i depnij w podłogę. Jeśli będą nierówności to łatwo tą niestabilność zauważyć. Jeśli jest sztywno to powinno się jechać jak po sznurku...

> marei wymieniałem drążek co ok. 30.000 km. Niestety słuch mam

drążek?? yikes.gif

czy jego tuleje gumowe?

>MW 1,9 MJ, w.g. instrukcji 150 kM, w.g. sprzedawcy 170 kM, w.g. >hamowni 193 kM

Ile ???? yikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gif

To albo hamownia do bani albo cud nad Wisłą? hehe.gif

Napisano

> przy 90 km/h wejdź w zakręt i depnij w podłogę. Jeśli będą

> nierówności to łatwo tą niestabilność zauważyć. Jeśli jest

> sztywno to powinno się jechać jak po sznurku...

Może za mało dynamicznie jeżdze w zakrętach smile.gif Oprócz stukania większych problemów ze stabilonością w zakrętach nie zauważałem. Oczywiście jak są luzy to na nierównościach nawet przy jeździe na wprost "czuć" te luzy,. ale żeby zaraz była to kwestia stabilnosci? ... no nie wiem. Przecież drążek działa w zakrętach, a wtedy jest skręcony i i tak opiera sie w swoich dwóch punktach oparcia czyli we wspomnianych tulejach gumowych,.. nawet jak mają jakieś luzy.

> drążek??

> czy jego tuleje gumowe?

Drążek. Pare lat temu nie trafiłem na sprawdzoną i pewną metode wymiany samych gum. Ponoć taksówkarze montowali jakieś od IVECO,.. ale to wszystko było gdybanie. A że ja nie lubie rzeźby w g.. więc wymieniałem cały drążek,.. jak producent sobie zyczył.

> Ile ????

> To albo hamownia do bani albo cud nad Wisłą?

No i stąd było pytanie w moim wątku z 25.04- ".. czy hamownia może kłamać " smile.gif

Napisano

> No i stąd było pytanie w moim wątku z 25.04- ".. czy hamownia może

> kłamać "

Hamownia też maszyna, jak się oszczędza na serwisie to potem cuda wychodzą. Zresztą przy "testach w ciemno" kiedy nie za bardzo wiadomo ile ma wyjść trzeba zrobić kilka prób aby sprawdzić powtarzalność wyników. Niestety to kosztuje wszystko...

A wracając do stabilizatora. Akurat miałem możliwość takiego porównania i wymiana gum stabilizatora poprawiła prowadzenie w zakręcie przy dużej prędkości, wiem że na codzień się tak raczej nie jeździ ale czasem łatwo w takich dość ekstremalnych warunkach wyłapać wszelkie problemy z autem, czy to w zawieszeniu czy w silniku.

Musze powiedzieć, że po wczorajszym rajdzie leśnym gdzie kilka Omeg wróciło na holu z dziurawą miską, oberwanym zawieszeniem, zderzakami na taśmie klejącej, połamanymi felgami, strzelonymi oponami. itp, itd. - Stilacz wyszedł cało

Napisano

To Ty masz Stilo 4x4 ?! wink.gif

Pomiar na hamowni zrobiono mi gratis u producenta hamowni w celach demonstracyjnych. Ponowny pomiar zrobie sobie ( jak uda sie zrealizować pewne plany ) zapewne już sam,.. za jakieś 2-3 miesiące,... i wtedy sie zweryfikuje.

Napisano

> To Ty masz Stilo 4x4 ?!

Prawie... czyni różnicę wink.gif

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Ponawiam pytanie. Czy wymieniał ktoś już te gumy? Zakupiłem je niedawno na allegro i chcę się zabrać za wymianę. Nie wiem czy przysporzy mi to jakiś niespodzianek?

• 1 rok później...
Napisano

> Ponawiam pytanie. Czy wymieniał ktoś już te gumy? Zakupiłem je niedawno na allegro i chcę się

> zabrać za wymianę. Nie wiem czy przysporzy mi to jakiś niespodzianek?

Przywrócę troszkę temat gdyż właśnie przymierzam sie do zakupu i wymiany tych gum. Jeśli kolega wymienil to może podzieli się wrażeniami z wymiany zlosnik.gif. Zamierzam kupić TAKIE

Napisano

Podłączę się do wątku. Mam stuki w przednim zawieszeniu, test na szarpakach nic nie wykazał, łączniki nowe i dlatego obstawiam gumy stabilizatora. Czy trudna jest wymiana ? Proszę o jakieś wskazówki jak się do nich dobrać.

Napisano

a jaki ma kolega przebieg? jesli mozna wiedziec.. tez mam stuki jakies ale nie wiem czy bawic sie w taka wymiane juz...

Napisano

wymieniaj je, koszt gum 24zł a może ustąpią Twoje zaobserwowane objawy ok.gif

Napisano

ja wymieniałem, w elearn jest opis wymiany drążka stabilizatora i wszystko pokazane co i jak. Jak masz oryginalne gumy to musisz wyjąć drążek bo one są przyklejone do stabilizatora i tych metalowych opasek... ja najpierw chciałem wyjąć bez demontaży drążka ale nie było opcji...

też mam takie głuche stuki na nierównościach i myślałem , ze to od tego , wymieniłem już wszystko tj. wahacze , końcówki , łączniki i te gumy i dalej stuki , obstawiam więc maglownice...

Napisano

> a jaki ma kolega przebieg? jesli mozna wiedziec.. tez mam stuki jakies ale nie wiem czy bawic sie

> w taka wymiane juz...

Na dzien dzisiejszy to 147kkm

Napisano

> ja wymieniałem, w elearn jest opis wymiany drążka stabilizatora i wszystko pokazane co i jak. Jak

> masz oryginalne gumy to musisz wyjąć drążek bo one są przyklejone do stabilizatora i tych

> metalowych opasek... ja najpierw chciałem wyjąć bez demontaży drążka ale nie było opcji...

> też mam takie głuche stuki na nierównościach i myślałem , ze to od tego , wymieniłem już wszystko

> tj. wahacze , końcówki , łączniki i te gumy i dalej stuki , obstawiam więc maglownice...

W jaki sposób udało się koledze rozkleić te gumy od metalowych obejm? Ja po próbach poddałem się bo nie chce czegoś spartolic.

Napisano

> W jaki sposób udało się koledze rozkleić te gumy od metalowych obejm? Ja po próbach poddałem się bo

> nie chce czegoś spartolic.

blaszki na których mocowana jest guma te obejmy są zgrzewane , szlifierka kątowa i cienka tarcza do cięcia dały radę , po zdjęciu obejm nożyk do tapet i guma odchodzi od drążka

Napisano

Proszę o podpowiedź. Czytałem elearn i trochę mnie zaszokowało, może źle szukałem. Napisali, że aby wymontować drążek stabilizatora to oprócz łącznika co oczywiste należy odkręcić kolektor wydechowy z katalizatorem i końcówki drązków kierowniczych (i maglownicę ?). Czy potrzeba aż tyle rzeczy wykręcać aby wyciągnąć ten drążek ?

Napisano

> Proszę o podpowiedź. Czytałem elearn i trochę mnie zaszokowało, może źle szukałem. Napisali, że aby

> wymontować drążek stabilizatora to oprócz łącznika co oczywiste należy odkręcić kolektor

> wydechowy z katalizatorem i końcówki drązków kierowniczych (i maglownicę ?). Czy potrzeba aż

> tyle rzeczy wykręcać aby wyciągnąć ten drążek ?

maglownice musisz odkręcić , kolektora nie ruszaj, drążek stabilizatora wyjmiesz w bok wyciągając go w stronę koła...

drążków kierowniczych też nie ruszaj

Napisano

> maglownice musisz odkręcić , kolektora nie ruszaj, drążek stabilizatora wyjmiesz w bok wyciągając

> go w stronę koła...

> drążków kierowniczych też nie ruszaj

Czy sprawdzę luz na gumach drążka z kanału, jeżeli sam. stoi poziomo, czy trzeba dzwignąć na jakiś poziom aby drążek był lużny?.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.