Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka oleju

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pisze z zapytaniem o możliwą przyczynę problemu jaki pojawił się w mojej Astrze. Ostatnio zauważyłem że podczas szybkiego, gwałtownego skrętu w prawo lub ostrego hamowania zapala się kontrolka od oleju. Po wyjściu z zakrętu na prostą kontrolka gaśnie i wszystko jest OK. Sprawa wydaje się być o tyle dziwna, że podczas ostrego skrętu w lewo kontrolka nie zapala się. Problem zaczął się pojawiać niedługo po wymianie oleju (Lotos syntetic 5W40). Dodam, ze wcześniej jeździłem na takim samym oleju i nic sie nie działo. Poziom oleju według miarki jest w porzadku. Co może być przyczyna? Czy może to być jakiś błąd czujnika tej kontrolki? proszę o podpowiedzi. Z góry THX

Napisano

U mnie sa takie objawy, jak mam malo oleju... (silnik C16NZ, wiec konstrukcyjnie prawie identyczny).

Napisano

> Poziom oleju według miarki jest w

> porzadku.

A zmierz swoją miarkę od korka do samego końca i zapodaj tu. Może ktoś z takim samym silnikiem jak ty zlituje się i zmierzy swoją. Bywalo, że ktoś wciskał miarkę w korek przez co siłą rzeczy wydłużała się i pokazywała wyższy stan niż w rzeczywistości.

Pozdroofka

Napisano

> Witam.

> Pisze z zapytaniem o możliwą przyczynę problemu jaki pojawił się w

> mojej Astrze. Ostatnio zauważyłem że podczas szybkiego,

> gwałtownego skrętu w prawo lub ostrego hamowania zapala się

> kontrolka od oleju. Po wyjściu z zakrętu na prostą kontrolka

> gaśnie i wszystko jest OK. Sprawa wydaje się być o tyle dziwna,

> że podczas ostrego skrętu w lewo kontrolka nie zapala się.

> Problem zaczął się pojawiać niedługo po wymianie oleju (Lotos

> syntetic 5W40). Dodam, ze wcześniej jeździłem na takim samym

> oleju i nic sie nie działo. Poziom oleju według miarki jest w

> porzadku. Co może być przyczyna? Czy może to być jakiś błąd

> czujnika tej kontrolki? proszę o podpowiedzi. Z góry THX

Jak u mnie takie objawy mialy miejsce to znaczylo, ze na bagnecie nie bedzie juz sladu po oleju....

Napisano
  • Autor

> Jak u mnie takie objawy mialy miejsce to znaczylo, ze na bagnecie nie bedzie juz sladu po oleju....

Sprawa chyba się powoli wyjaśnia. Po dokładnym sprawdzeniu poziomu oleju na bagnecie nagle okazuje się, że oleju pozostało niewiele. Dolałem właśnie trochę i kontrolka jeszcze się zapala ale bardzo rzadko, myślę, że kiedy uzupełnie jeszcze to powinno być OK

Napisano

> Sprawa chyba się powoli wyjaśnia. Po dokładnym sprawdzeniu poziomu

> oleju na bagnecie nagle okazuje się, że oleju pozostało

> niewiele. Dolałem właśnie trochę i kontrolka jeszcze się zapala

> ale bardzo rzadko, myślę, że kiedy uzupełnie jeszcze to powinno

> być OK

Wcześniej napisałeś :

Poziom oleju według miarki jest w porzadku.

To jak sprawdzałeś wczesniej, a jak teraz?

Napisano

> Wcześniej napisałeś :

> Poziom oleju według miarki jest w porzadku.

Że nie wspomnę o:

> Po dokładnym sprawdzeniu poziomu oleju na bagnecie

Jak można sprawdzić dokładnie albo niedokładnie? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Że nie wspomnę o:

> Jak można sprawdzić dokładnie albo niedokładnie?

> Pozdroofka

A optymalnie to jak powinien wskazywać bagnet w połowie?

Napisano

> A optymalnie to jak powinien wskazywać bagnet w połowie?

bylebyło między min i max i już jest optimum.

Niektórzy pisza, że najlepiej jest utrzymywać poziom na 3/4 stanu, ale skąd oni tę liczbę wytrzasnęli to pojęcia zielonego nie mam.

Napisano

Generalnie ma być między MIN a MAX. Ja leję 3/4 ale to chyba z przyzwyczajenia a nie z jakiś racjonalnych przyczyn.

Pozdroofka

EDIT:

No tośmy się zgrali - i czasowo i merytorycznie zlosnik.gif

Napisano

Ja utrzymuje poziom w połowie, ale tylko dlatego, że wyższy poziom skutkuje ślimaczeniem się oleju z okolic zgrzewu obudowy egr'.a. Przy połowie jest suchutko (albo prawie nic nie widać) waytogo.gif

Napisano

A tak swoja droga jak sprawdzac poziom jesli bagnet ma cala ta plastikowa koncowke uwalona olejem? sam drut zreszta tez.. i nie wazne czy auto stalo pol godziny czy 3 dni.. za duzo oleju nie mam bo po wymianie i wlaniu 5L (do DTL wchodzi 5,5) jest tez uwalony.. Ostatnio kontrolka pozniej mi gasnie na zimnym silniku a sprawdzic nie ma jak.. swojego czasu w cc i golfie poprostu wyciagalem bagnet wycieralem, wkladalem i wszystko bylo jasne.. w astrze wszystko upackane frown.gif

Napisano

> A tak swoja droga jak sprawdzac poziom jesli bagnet ma cala ta

> plastikowa koncowke uwalona olejem?

Zgodze się ze w DTL'u jest to kłopotliwe ale się da wink.gif Wystarczy kilkakrotnie wytrzeć bagnet i można odczytać pomiar. U mnie udaje sie ustalić poziom po ok pięciu wytarciach bagnetu. Sprawdzam zawsze poziom w tym samym ustawieniu auta i po nocnym postoju

pozdro

Edit:

Pamiętaj, że nigdy cały olej nie zleci, więc wlewając 5 L do układu który ma 5.5 L możesz mieć ponad max waytogo.gif

Napisano

Sprawdzam zawsze poziom w tym samym ustawieniu auta i po nocnym

> postoju

Ja sprawdzam 5 min po wylaczeniu silnika? tak przynajmniej gdzieś czytałem i tego sie trzymam

Prosze o poprawę jeżeli sie myle

pozdrawiam

Napisano

> Ja sprawdzam 5 min po wylaczeniu silnika?

O ile pamiętam tak zaleca Etzold więc tez chyba może być wink.gif

Napisano

a to fajny knif.. wink.gif 5x pod rzad nie probowalem crazy.gif

Dzieki.. sprobuje dzisiaj waytogo.gif

Napisano

> a to fajny knif.. 5x pod rzad nie probowalem

> Dzieki.. sprobuje dzisiaj

Sam się nad tym zastanawiałem i w tym wątku koledzy mi rozjaśnili temat biglaugh.gif

Napisano

> Pamiętaj, że nigdy cały olej nie zleci, więc wlewając 5 L do układu

> który ma 5.5 L możesz mieć ponad max

a gdzie niby tyle oleju zostanie??

pół litra???

setka to dużo

Napisano

> a gdzie niby tyle oleju zostanie??

> pół litra???

> setka to dużo

Ano zostanie w pompie olejowej,wale korbowym,hydropopychaczach itp. Spuszczasz przecież olej tylko z miski a nie całego układu smarowania

Napisano

Kurcze, ale mimo wszystko skąd taka rozbieżność?

Mam w autku MIDa, jeśli mam na bagnecie stan 3/4 to podczas jazdy zaraz pojawia się komunikat o poważnym ubytku oleju.

Przy stanie max jest ok.

Natomiast przy 1/2 bagnetu podczas wjazdu pod górkę ( czujnik poziomu oleju jest w przedniej części miski olejowej ) pojawia się komunikat o braku oleju.

Trochę sie rozpisałem wink.gif Jednak jeśli sprawdzę poziom np po 10-15 min od zatrzymania auta i okaże się że np mam 1/3 miarki albo nawet min to poważnie sie obawiam ze gdy uzupełnię poziom do 1/2 lub 3/4 to po nocy ( dłuższy postój )mogę utopić bagnet frown.gif

Zawsze sprawdzam poziom przed dłuższą podróżą- wyciągnę bagnet i sie okaże że mam stan 2cm nad max hmm.gif

Może więcej osób się wypowie jak to wygląda u nich

Zawsze byłem przekonany, żeby sprawdzać po postoju jak wszystko spłynie, no ale przez 15 min na pewno nie wszystko zdąży, a nadmiar oleju jest również bardzo niebezpieczny dla silnika - zwłaszcza dla jego uszczelek i i uszczelniaczy

pozdrawiam

Napisano

U mnie to wygląda tak (Lotos 5W40). Nie miałem nigdy problemu z odczytaniem poziomu nawet bez wycierania bagnetu (mam końcówkę plastikową).

Dolewam do połowy stanu. Sprawdzam kilka minut od zgaszenia, albo po kilku godzinach. Nie zwracam na to uwagi. Gorący olej bardzo szybko spływa do michy. Podczas stygnięcia zmniejsza swoją objętość do 10% (wg producentów). Gdy mam poziom oleju ok 2mm poniżej min. zaczyna to dawać o sobie znać. Podczas odpalania na zimno popychacze stukają do 5 sekund, a nie 0,5s.

Gdy wymieniam olej odkręcam korek po kilku min. od zatrzymania (tyle, żeby się przebrać). Gdy spłynie główny strumień, kapaniem napływa góra 50ml, więc tyle co nic.

Kontrolki poziomu oleju nie posiadam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.