Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

miękki pedał hamulca

Featured Replies

Napisano

wczoraj zmieniłem płyn hamulcowy, robiłem tak jak należy zbiorniczek zawsze pełny, przy zaciskach raczej nie zaciągneło mi powietrza bo zawsze wężyk był pełny i w cieczy.

A przy mocnym naciśnięcu pedału dochodze do końca skoku

Napisano

> wczoraj zmieniłem płyn hamulcowy, robiłem tak jak należy zbiorniczek

> zawsze pełny, przy zaciskach raczej nie zaciągneło mi powietrza

> bo zawsze wężyk był pełny i w cieczy.

> A przy mocnym naciśnięcu pedału dochodze do końca skoku

zapowietrzony uklad.

Napisano

> zapowietrzony uklad.

Odpowietrzanie wygląda następująco, żona, dziewczyna lub inna osoba do auta. Lekko w górę auto najpierw prawy przód, wężyk na odpowietrznik i do naczynka. Osoba w aucie pompuje aż poczuje opór, odkręcasz odpowietrznik i patrzysz czy z wężyka idzie sam płyn czy z powietrzem. Czynność powtarzamy aż w przewodzie będzie tylko płyn.

Cała operację powtarzamy kolejno dla lewego przodu, prawego tyłu, lewego tyłu. A aucie bez ABS zaczynasz od prawego tyłu a kończysz na lewym przodzie.

Napisano

Nie zapominajmy o tym ze osoba która "pompuje" pedał hamulca jak pedał urośnie to go mocno wciska aż osoba odpowietrzająca odkręci odpowietrznik i pedał wtedy wpada ale go trzyma nadal wciśniętego dopóki osoba odpowietrzająca nie zakręci odpowietrznika i da o tym znać. Wtedy procedurę powtarza się od nowa.

Napisano
  • Autor

no i dokładnie tak robiłem jak zmieniałem płyn, i nie widze w którym momęcie mogło mi powietrze zassać

ale co teraz może podłączyć wężyk na odpowietrznik i drugą końcówke włożyć do zbiorniczka ? bo juz nie mam płynu cały wyszedł, i ile razy pompować na koło z 10-20 wystarczy żeby sie upewnić ?

a gdyby pombelek był w pompie to uda mi sie go wypompować ?

Napisano

> no i dokładnie tak robiłem jak zmieniałem płyn, i nie widze w którym

> momęcie mogło mi powietrze zassać

> ale co teraz może podłączyć wężyk na odpowietrznik i drugą końcówke

> włożyć do zbiorniczka ? bo juz nie mam płynu cały wyszedł, i ile

> razy pompować na koło z 10-20 wystarczy żeby sie upewnić ?

> a gdyby pombelek był w pompie to uda mi sie go wypompować ?

Słuchaj stary....Jak juz sie zastanawiasz nono.gif co zrobic z "BĄBELKIEM", to raczej zapros jakiegos fachmana, coby Ci bąbelka przegonił... Bo mozesz sobie nawarzyc piwo.gif

Napisano
  • Autor

och literówka 270751858-jezyk.gif, hamulce umiem odpowietrzać co prawda nigdy w aucie nie robiłem a co sezon zmieniam w 2oo.

Ale do żeczy czy gdyby był układ zapowietrzony to przy podpomowaniu stwardniał by pedał ?

Zakładam że powietrze nie dostało sie przez zbiorniczek wyrównawczy bo nigdy nie zszedłem poniżej min. Jedyne co to mogło przejść przez odpowietrznik ale w to wątpie bo uważałem.

Bo raczej nie wskazuje na to żeby pompa absu (włączał by sie szybko ?) serwo nie wiem co jest po drodze powinno dać sie normalnie odpowietrzyć bez żadnych kombinacji ?

Czyli co pompowac pompować i wyszukiwać uciekiniera biglaugh.gif

Ale teraz sobie tak myśle i przypominam że jakoś od lutego zaczynałem dociskać pedał do końca i dlatego postanowiłem płyn zmienić, a że od 2 miesięcy nie śmigałem asterką to czas mijał i dopiero pisząc tego posta sobie przypomniałem.

Pęczniejące przewody ? może być? 99'

Napisano

> wczoraj zmieniłem płyn hamulcowy, robiłem tak jak należy zbiorniczek

> zawsze pełny, przy zaciskach raczej nie zaciągneło mi powietrza

> bo zawsze wężyk był pełny i w cieczy.

> A przy mocnym naciśnięcu pedału dochodze do końca skoku

20.GIFTeż tak miałem i nie mogłem znaleźć przyczyny, aż się sama znalazła. Pewnego dnia po naciśnięciu na pedał samochód pojechał dalej. Okazało się że w lewym tylnym kole nie miałem zupełnie okładzin, odpadły i je zmieliło.Szczęki poszły na maxa i przez cylinderek uciekł płyn.Wcześniej widocznie tak bardzo wydłużył się skok pedału i brał tak późno.Po wymianie szczęk(kpl) i cylinderka wszystko wróciło do normy.

Najfajniejsze jest to że sprawdziłem prawe koło, było ok,więc dałem sobie spokój z lewym.

Napisano

> Odpowietrzanie wygląda następująco, żona, dziewczyna lub inna osoba

> do auta. Lekko w górę auto najpierw prawy przód, wężyk na

> odpowietrznik i do naczynka. Osoba w aucie pompuje aż poczuje

> opór, odkręcasz odpowietrznik i patrzysz czy z wężyka idzie sam

> płyn czy z powietrzem. Czynność powtarzamy aż w przewodzie

> będzie tylko płyn.

> Cała operację powtarzamy kolejno dla lewego przodu, prawego tyłu,

> lewego tyłu. A aucie bez ABS zaczynasz od prawego tyłu a

> kończysz na lewym przodzie.

Podepne sie pod wątek.

Mam auto z ABS-em i odpowietrzałem tak jak mi powiedział mechanik że kolejność odpowietrzania jest taka że zaczynamy od tego koła które jest najdalej od pompy. Wynika z tego że odpowietrzyłem najpierw tył a potem przód.

To duży błąd? W sumie czynność powtarzałem bo odczuwałem że po wymianie cylinderka i odpowietrzenia pedał hamulca zaczyna reagować dopiero gdy 1/3 skoku pedała jesdt wciśnięta ?????

Napisano

W aucie z ABS-em zaczynasz od przednich kół,a kończysz na tylnych.

Napisano

> W aucie z ABS-em zaczynasz od przednich kół,a kończysz na tylnych.

A konkretnie:

280900249-odp.JPG

Pozdroofka

post-36940-14352494284974_thumb.jpg

Napisano

> A konkretnie:

> Pozdroofka

O kurde, to fakt, spróbuje jutro to poprawić, ciekawe czy będzie jakaś różnica:)

DZIEKI WIELKIE !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.