Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kropek sie grzeje

Featured Replies

Napisano

Szybkei pytanko:

Kropek - mk1 - ostatnio bardzo sie grzeje, czasami nawet w nocy, slychac jak zalacza sie wentylator. Mechanior zajrzal na szybkiego i zaraz stwierdzil, ze to pompa wody? Czy to mozliwe?

Napisano

> Szybkei pytanko:

> Kropek - mk1 - ostatnio bardzo sie grzeje, czasami nawet w nocy,

> slychac jak zalacza sie wentylator. Mechanior zajrzal na

> szybkiego i zaraz stwierdzil, ze to pompa wody? Czy to mozliwe?

Możliwe ale najpierw sprawdził bym płyn chłodniczy(układ czy jest dobrze odpowietrzony)i czujnik płynu załączający wentylator

Napisano

> Szybkei pytanko:

> Kropek - mk1 - ostatnio bardzo sie grzeje, czasami nawet w nocy,

> slychac jak zalacza sie wentylator. Mechanior zajrzal na

> szybkiego i zaraz stwierdzil, ze to pompa wody? Czy to mozliwe?

Moze jeszcz byc trafiona UPG i samochod tez moze sie przegrzewac. A nie masz zadnych innych objawow, jakiegos bulgotania w ukladzie chlodzenia, nie wysadza Ci plynu chlodniczego??

Napisano

Może być nawet zawalona od przodu chłodnica owadami i piaskiem - żwirkiem.

Napisano

> walniety termostat i nie puszcza wody na chlodnice...

przecież napisał, że went sie załącza... wiec dziwne żeby sie załączał jakby obieg by nie szedł przez chłodnicę....

Napisano
nagrzej samochód, sprawdź czy oba węże dochodzące do chłodnicy są gorące, jeżeli jeden nie jest, to wymień termostat
Napisano

> przecież napisał, że went sie załącza... wiec dziwne żeby sie

> załączał jakby obieg by nie szedł przez chłodnicę....

...fakt - umkneło mi to i wypisałem wszystkie mozliwe przyczyny... ok.gif

Napisano

Masz zapowietrzony układ chłodznie. Dolej na pełen stan płynu chłodniczego i odpowietrz cały układ. pomoże. ja tez tak miałem i tak zrobiłem. pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Podpinam się do wątku żeby nie zakładać nowego:

Wczoraj byłem W Warszawie na Pit Lane Park. W trasie przegoniłem trochę Punciaka prędkościami 110-130 km/h na LPG. Dojechaliśmy bez problemów. W drodze powrotnej w korkach Warszawskich zaczął się grzać. Zjechałem na pobocze i otworzyłem maskę. Płyn był bardzo gorący, a wskaźnik temperatury wskazywał 3/4. Po około 10-15 minutach odkręciłem korek żeby szybciej wystudził płyn .Trochę bulgotał po odkręceniu. Sprawdziłem stan i dolałem trochę żeby było pomiędzy min a max. W trasie do Lublina było bez problemów ale już w Lublinie znowu zaczął się grzać i temperatura wskazywana było powyżej połowy.

Zajechałem na stację Shell zatankować LPG i znowu ta sama sytuacja z bulgotaniem płynu. W nocy jechałem do Lublina i myślałem że jest chłodniej to nie będzie się już grzał a tu niestety. Po przełączeniu na LPG jechało się normalnie a kiedy wrzucałem na luz natychmiast gasł. Sytuacja powtórzyła się kilka razy a później był normalnie. Jak wracałem z Lublina znowu zaczął się grzać i natychmiast gasnąć na LPG. Po przełączeniu na benzynę nie gasł ale się dalej grzał powyżej połowy wskaźnika.

Co Waszym zdaniem się dzieje z moją Punciawką ?

Napisano

> Co Waszym zdaniem się dzieje z moją Punciawką ?

termostat

Napisano

Dzięki za szybkie odpowiedzi.

Według moich notatek: termo czujnik i termostat był wymieniany w październiku 2007 przy przebiegu 107 tyś km, teraz jest przejechane 120 tyś km.

Sprawdzę to u mechanika ale też wydaje mi się że w sprawie LPG prawnik mógł zakończyć swój żywot.

Napisano

> Dzięki za szybkie odpowiedzi.

> Według moich notatek: termo czujnik i termostat był wymieniany w

> październiku 2007 przy przebiegu 107 tyś km, teraz jest

> przejechane 120 tyś km.

> Sprawdzę to u mechanika ale też wydaje mi się że w sprawie LPG

> prawnik mógł zakończyć swój żywot.

Ale w tym wypadku nie ma znaczenia przebieg termostatu-niestety ich cena i jakość są wprost proporcjonalne dlatego nie raz warto pójść do aso i kupił termostat który będzie działał i działał wink.gif

Napisano

Sprawdziłem ceny na Allegro: termostaty do Punciafki są w cenach od 25zł do 65zł. Spora różnica. Może ktoś kupował na Allegro i może coś polecić ? Jutro pójdę do sklepu z częściami i zapytam ile kosztuje zamiennik.

Edit: Po pracy i zajęciach z angielskiego pojechałem pod wieczór do mojego mechaniora. Powiedział że nie ma czasu na dłuższe postoje i na szybko popatrzymy. Stwierdził że termostat jest dobry, dolaliśmy płynu chłodniczego i sprawdziliśmy czy włącza się wentylator. Za pomocą lampy warsztatowej sprawdziłem poziom płynu chłodniczego i klnie.gif sam na siebie. Po dolaniu litra było kilka centymetrów poniżej minimum. Dolałem jeszcze litr i było prawie max. Odpowietrzył chłodnicę a później zabrał się za LPG. Wymienił filtr LPG i podregulował obroty. Jak narazie Punciak śmiga bez problemów na benzynie i na LPG. Operacja sprawdzenia kosztowała mnie 30zł i 20 minut czasu no i dobre chęci mechanika.

Sam na siebie jestem angryfire.gif i chyba zrobię sciana.gif że nie zauważyłem że aż tyle płynu brakowało w układzie.

Może mój Punciak mi to wybaczy buu.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.