Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amortyzatory Przód

Featured Replies

Napisano

SACHS trwałe i dość twarde (ale nie nadmiernie). KYB - bardzo twarde. BILSTEIN bardziej miękkie od KAYABY - dla ceniących agresywną jazdę może zbyt miękkie. Wszytkie te amortyzatory eksploatowałem, bądź eksploatuję w Bravo.

Napisano

> SACHS trwałe i dość twarde (ale nie nadmiernie). KYB - bardzo twarde.

> BILSTEIN bardziej miękkie od KAYABY - dla ceniących agresywną

> jazdę może zbyt miękkie. Wszytkie te amortyzatory

> eksploatowałem, bądź eksploatuję w Bravo.

na tych samych sprezynach ?

Napisano

kurcze no wszyscy tylko firmówki zachwalają a czy ktos ma doswiadczenia z ammortyzatorami za troche mniejsze pieniądze - to sa gazowo-olejowe HART - juz kupilem za 80 zeta szt i juz wlasciwie za pozno na dywagacje ale tylko tak z ciekawosci pytam moze ktos uzywal takie

Napisano

Mase ludzi kupuje te HARTy, obecnie rozwożę ich towar po województwie i w porównaniu do SACHS hart ma jakieś 70% udziału, chyba tylko ich mniejsza wartość ma znaczenie zlosnik.gif

Napisano

mi sie wydaje ze z tymi tanimi czesciami samochodowymi to jest tak ze sa produkowane na tych samych liniach prdukcyjnych w Chinach co firmówki bo dlaczego firmy produkujące markowe drogie amortyzatory nie mialyby miec interesu w tym zeby skubnąć tez biedniejszych klientow swoimi wyrobami tyle ze już nie z firmowym stempelkiem wink.gif

Napisano

> mi sie wydaje ze z tymi tanimi czesciami samochodowymi to jest tak ze

> sa produkowane na tych samych liniach prdukcyjnych w Chinach co

> firmówki bo dlaczego firmy produkujące markowe drogie

> amortyzatory nie mialyby miec interesu w tym zeby skubnąć tez

> biedniejszych klientow swoimi wyrobami tyle ze już nie z

> firmowym stempelkiem

Niestety tak nie jest. Te tańsze części (czyt. Hart) odbiegają jakością od produktów dobrych firm. Zakładałem kiedyś na życzenie klienta amorki GPD (Citroen xara) i okazało się, że dalej auto skacze, po teście wyszło niecałe 50% na nowych. Kolejnym przykładem było Mondeo, gdzie klient przywiózł Harty na tył. Po wymianie starych na nowe nic się nie zmieniło.

Napisano

> kurcze no wszyscy tylko firmówki zachwalają a czy ktos ma

> doswiadczenia z ammortyzatorami za troche mniejsze pieniądze -

> to sa gazowo-olejowe HART - juz kupilem za 80 zeta szt i juz

> wlasciwie za pozno na dywagacje ale tylko tak z ciekawosci pytam

> moze ktos uzywal takie

ja mam tanie MM zlosnik.gif olejowe taniochy zlosnik.gif

Napisano

> kurcze no wszyscy tylko firmówki zachwalają a czy ktos ma

> doswiadczenia z ammortyzatorami za troche mniejsze pieniądze -

> to sa gazowo-olejowe HART - juz kupilem za 80 zeta szt i juz

> wlasciwie za pozno na dywagacje ale tylko tak z ciekawosci pytam

> moze ktos uzywal takie

Ja zamontowałem 2 lata temu DACO na tył przejechałem z 20 tyś. i już do wymiany są... We wrześniu tamtego roku już na przeglądzie wyszło 40 i 30 z tyłu i mechanior mnie oznajmił cobym w najbliższym czasie zastanowił się nad wymianą z tyłu. Porażka... Na przód zamontowałem KYB i jak finanse pozwolą to przed zimą na tył tez KYB polecą.

Pozdro

Napisano

Jeżeli chodzi o cos taniego to miałem zamontowane jakies polskie no name ponoc 60 zł sztuka - poprzedni wlasciciel montował. Nie wiem co to było ale drogi sie dobrze trzymały a mam wynik testu po 4 latach jak jeździły miały skuteczniść 70% i pewnie jeździły by dalej gdyby jeden się nie wylał - zrobiły ok 70tyś. Teraz mam KYB i jestem zadowolony choć twarde są a jeszcze 205/17/40 kółka to na naszych drogach małe samobójstwo smile.gif

Napisano

mam pytanie-czy przy wymianie amortyzatorów warto też wymienić sprężynę zawieszenia, czy to w sumie nie potrzebny wydatek??

Napisano

> u mnie w mieście to jak na wsi nic nie mają tylko jakieś kosmiczne ceny Bilsteinów. Za kpl b4 550 a za b6 to już 1900. Pozdrawiam

... pewnie byłeś w sklepie na Roosevelta...?

pzdr

Napisano

> mam pytanie-czy przy wymianie amortyzatorów warto też wymienić

> sprężynę zawieszenia, czy to w sumie nie potrzebny wydatek??

A po co? Coś masz z nią nie tak? confused.gif

Napisano

Amorki Kayaba na przód do JTD kosztują ok 370zl za komplet. Ale na niektorych aukcjach jak tu aukcja są dużo tańsze i jest napisane że do wszystkich rodzajów silników... Jest to możliwe - będą one pasowały do JTD??

Napisano

ja założyłem wczoraj Harty - dam znac po jakimś czasie jak sie sprawują, przez niedziele nie narzekałem wink.gif

Napisano

Piszesz, że rozwozisz....????

Hmmmm.....

Patrz na samochód służbowy w moim podpisie.... Pewnie czegoś się domyślisz... zlosnik.gif

POZDRAWIAM

• 2 lata później...
Napisano

Benvenuti!

Mam do zrobienia amorki z przodu i postanowiłem trochę odgrzać ten wątek. Zauważyłem, że jeden z kolegów pytał o amory Delphi i podał link do aukcji (przeniesiony obecnie do archiwum Allegro):

http://archiwumallegro.pl/amortyzator_przodfiat_marea_14i16iod96r-398046645.html

Jest to aukcja z 2008r., ale jej klon wisi na allegro do dziś :

http://allegro.pl/amortyzator-przod-fiat-marea-1-4i-1-6i-od-96r-i1446616200.html

I tu rodzi się moje pytanie: czy gdyby, hipotetycznie, amory przeleżały w magazynie 3 lata, to będzie to miało wpływ na ich późniejszą (skróconą) eksploatację, czy wcale nie musi?

Naturalnie powodem tego wahania jest ewentualna decycja o kupnie ww. części. W sklepach w Łodzi za takie amorki trzeba zapłacić >200pln, no chyba że ktoś ma wuja szwagra ciotki brata w branży...

Oczywiście swojego wyboru nie ograniczam tylko do Delphi, ale na tle innych znanych marek (KYB, Monroe, Bilstein) cenowo wypadają najatrakcyjniej, a poza tym nie chciałbym słuchać w aucie symfonii plastików sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.