Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ktoś z nas pracuje w Toyota?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Na stronie Audi info że zmieniają ceny będą się bić o klientów

> yarisa

Obstawiam tych od Aveo.... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Człowiek dostaje notki z "profesjonalnego" magazynu flotowego i

> ...... Patałachy

Pyrekcb dokładnie zaznaczył fragmenty, po których można dostrzec pośpiech w pisaniu... zlosnik.gif

Biorąc pod uwagę datę artykuły - 4 kwietnia - mieli opóźnienie ok. tygodnia w stosunku do oficjalnej informacji, więc nie dziwota, że takie byki.... zlosnik.gif

> Jak widać chyba lepiej czytać forum Onetu

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

> Na dzień dobry rabaty 2-cyfrowe

No, no.... nieźle się zapowiada.... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Poza tym mowa jest o firmie Honda Polnad Sp. z o.o.. więc nie

> dziwne że nazwiska się nie zgadzają...

Już nie pamiętam jakie pismo (dość znane) kiedyś z nas zrobiło Honda Motor Polska.... rotfl.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

> i w gore

o jej

no to zaraz wszedzie bedzie reklama, ze MY, TOYOTA, jak opierwsi podnosimy ceny naszych samochodow!!!

Napisano
  • Autor

> o jej

> no to zaraz wszedzie bedzie reklama, ze MY, TOYOTA, jak opierwsi

> podnosimy ceny naszych samochodow!!!

Jako pierwsi podniosą ale jako ostatni to ogłoszą.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Podobno pod koniec roku jeszcze pójdzie do góry o jakieś 6 %.

Napisano
  • Autor

> i w gore

No cóż - zastanawiałem się tylko kiedy to nastąpi.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> No cóż - zastanawiałem się tylko kiedy to nastąpi....

Typujemy kto nastepny ? biglaugh.gif

Napisano

> Typujemy kto nastepny ?

Hmmmm...przeciez juz BMW poszlo 6% w gore, Audi zrezygnowalo z czesci (tez okolo 6%) upustow. Zreszta jest to absolutnie naturalne w tej sytuacji.

Napisano
  • Autor

> Hmmmm...przeciez juz BMW poszlo 6% w gore, Audi zrezygnowalo z czesci

> (tez okolo 6%) upustow. Zreszta jest to absolutnie naturalne w

> tej sytuacji.

Nie dla wszystkich.... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Typujemy kto nastepny ?

TATA MOTORS pójdzie w górę.... rotfl.gif Dla nich to jedyna szansa.... zlosnik.gif

Napisano

> Nie dla wszystkich....

Jesli mowisz o Hondzie i obnizce na Accorda to sorry, ale zaden argument. Cena tego auta byla zupelnie z kosmosu. Ja rozumiem, ze sie chce w premium isc, ale bez przesady...az tak dobre to auto nie jest.

Napisano
  • Autor

> Jesli mowisz o Hondzie i obnizce na Accorda to sorry, ale zaden

> argument. Cena tego auta byla zupelnie z kosmosu. Ja rozumiem,

> ze sie chce w premium isc, ale bez przesady...az tak dobre to

> auto nie jest.

Masz rację - jest lepsze niż dobre... wink.gif

Obniżka dotyczy raczej końcówki roku i sporej ilości samochodów, której chcemy się pozbyć.

Cena nie jest z kosmosu i jest ustalona na praktycznie tym samym poziomie co cena Accordów w Niemczech. Nie możemy niektórych założeń cenowych przeskoczyć, niestety...

A w moim poprzednim poście chodziło mi o to, że wszyscy polecieli na łeb na szyję z cenami nie biorąc pod uwagę ryzyka wzrostu różnic walutowych. Pisałem jakiś czas temu o takiej sytuacji i zastanawiałem się jak producenci będą argumentować podwyżki...? hmm.gif

Skok euro - ok. Ale zamieszanie w poszczególnych segmentach zrobiło się spore i teraz niektórzy mogą na tym stracić.... Ale to już nie moje zmartwienie... smile.gif))

Napisano

> Masz rację - jest lepsze niż dobre...

Hmmmmmmmmmmmmmmmm...celowo duzo "m". A pamietaj, ze jestem Hondziarzem cool.gif

> Ale to już

> nie moje zmartwienie... ))

Akurat Toyota tutaj problemu miec nie bedzie, mozesz mi wierzyc wink.gif

Napisano
  • Autor

> Hmmmmmmmmmmmmmmmm...celowo duzo "m". A pamietaj, ze jestem

> Hondziarzem

Może i jestem.... ale naprawdę uważam, że jest to ŚWIETNE auto smile.gif

I nie dlatego, że pracuję dla tej marki - po prostu miałem okazję pojeździć, starym 2.0, 2.4, 2.2 i-CTDI i nowym 2.0, 2.4, 2.2 i-DTEC..... Różnice pomiędzy tymi dwoma modelami są kolosalne...! począwszy od wykończenia, aż po silniki i właściwości jezdne...

Jedynym minusem, który odkryłem w tym samochodzie to brak "poczucia dynamiki"... Gdyby nie obrotomierz i prędkościomierz - miałbym spore problemy z oceną czy już przyspieszam czy jeszcze nie.... hehe.gif Po prostu tego W OGÓLE się nie czuje... oslabiony.gif

A cena...??? Jeśli zwrócisz uwagę to ceny nowego Accorda - są praktycznie niezmienione w porównaniu do poprzedniego modelu...

A poprzedni model był bestsellerem w swojej klasie (segment D4 petrol)...

> Akurat Toyota tutaj problemu miec nie bedzie, mozesz mi wierzyc

Naprawdę życzę im jak najlepiej.... waytogo.gif

Napisano

> Może i jestem.... ale naprawdę uważam, że jest to ŚWIETNE auto

> I nie dlatego, że pracuję dla tej marki - po prostu miałem okazję

> pojeździć, starym 2.0, 2.4, 2.2 i-CTDI i nowym 2.0, 2.4, 2.2

> i-DTEC..... Różnice pomiędzy tymi dwoma modelami są

> kolosalne...! począwszy od wykończenia, aż po silniki i

> właściwości jezdne...

No ja jezdzilem starymi wszystkimi i nowym 2.0 i 2.4. Szczerze to stary 2.4 byl szybszy od nowego 2.4. Przewaga nowego sa krotsze biegi, ale czuc tez wieksza mase, wiec ta moc +10KM praktycznie nie do wyczucia. Dalej mimo, ze nowy ma niby moc przy 7krpm i wszystko lzejsze do wkrecania to subiektywnie stary krecil do odcinki rownie dobrze. O nowym 2.0 to nic nie powiem, bo to w ogole nie jedzie, dzwiek ma zaden (stary chociaz jakos gadal), a sprzeglo jest miekkie i "klejace" jak, nie przymierzajac, w Renault. Na szczescie w 2.4 jest bardziej Hondowe. Ale o silniku R-serii to ja juz sie wielokrotnie rozwodzilem...do K to on nie ma zadnego podejscia, wiec nic dziwnego ze tak ta dwulitorwka wypada.

Dalej uklad kierowniczy ZDECYDOWANIE na korzysc starego - nowy jest za lekki i nie daje dosc wyczucia, moze na 18" i oponach 235 bedzie lepiej. Prowadzenie to znowu stary 2.4 dla mnie lepszy, bo po prostu sztywniejszy i bardziej bezposredni (znowu masa wychodzi). Nowy ma dwie glowne przewagi: kolosalnie polepszone hamulce (chociaz to glownie dlatego, ze poprzedni mial zenujace w stosunku do osiagow) i o epoke lepsze wnetrze. Plus jeszcze lepsza skrzynie, choc na to i starym byla swietna.

Aha...i dobrze wyglada w bialym wink.gif

Napisano
  • Autor

Co do silników - masz pełną rację... R to nigdy nie będzie K.

Sądzę, że gdybyś pojeździł nowym Accordem dłużej - przekonałbyś się do niego... wink.gif

Ja początkowo podchodziłem bardzo sceptycznie - po prostu miałem bardzo mieszane uczucia... Gdy zrobiłem nim ponad 600 km - zacząłem widzieć wszystko w "różowych" barwach.... zlosnik.gif

Ale oczywiście każdy może mieć swoje zdanie - to jest właśnie najfajniejsze... smile.gif

Napisano

> o jej

> no to zaraz wszedzie bedzie reklama, ze MY, TOYOTA, jak opierwsi

> podnosimy ceny naszych samochodow!!!

juz w reklamie radiowej mowia: "co masz zrobic jutro - zrob dzis zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif w zwiazku z niestabilnym kursem EURO ceny Toyoty moga wzrosnac od nowego roku ...." zlosnik.gif

Napisano

> Ale oczywiście każdy może mieć swoje zdanie - to jest właśnie

> najfajniejsze...

Ja nie twierdze, ze to jest zle auto - nawet dokladnie na odwrot, jest swietne, zwlaszcza jesli porownac do Passata, Mondeo, A4 itp. Nowy Accord jest super limuzyna, wygodna, cicha, komfortowa jak cholera. I wlasnie to mi sie nie do konca podoba. Zmiany mechaniczne poszly w dobra strone - krotsza skrzynia, lzejszy zamach, nizszy VTEC, polepszona glowica, wyzsze krecenie, duzy hamulec. Tylko dlaczego jednoczesnie tak bardzo "zmiekczono" ten samochod w sensie zawieszeniowo-kierowniczym? On nigdy nie bedzie Premium jak BMW3 (bo po prostu zle sie nazywa, Honda to nie BMW, przynajmniej w swiadomosci ogolu), ani nigdy nie bedzie wolumenowy (jak Avensis, Mondeo, Passat itp.). Wobec tego moglby byc fenomenalnym sedanem o zacieciu zdecydowanie sportowym, dla dosc waskiego targetu. A tak nadal kupi go dosc waski target, ale nie bedzie mial tego charakteru.

Reasumujac, to chodzi mi o to, ze gdyby rozwineli go od poprzedniego harmonijnie w jedna strone (czyli bardziej performancowo) to bylby fenomenalny. A tak jest "tylko" bardzo dobry.

Napisano

> nigdy nie bedzie

> wolumenowy (jak Avensis, Mondeo, Passat itp.). Wobec tego moglby

> byc fenomenalnym sedanem o zacieciu zdecydowanie sportowym, dla

> dosc waskiego targetu. A tak nadal kupi go dosc waski target,

> ale nie bedzie mial tego charakteru.

Zapomniałeś o drobnym szczególe - rynkiem docelowym dla Accorda są USA, gdzie ten segment (auta małe*) będzie teraz przeżywał swoje złote czasy, a tam trochę inne są kryteria, niż w Europie.

Oferowanie Accorda w Europie ma charakter bardziej prestiżowo-marketingowy, niż stricte biznesowy.

*wszystko jest większe w Ameryce - tyłki dziewczyn też ;-D

Napisano
  • Autor

> Tylko dlaczego jednoczesnie tak bardzo "zmiekczono" ten

> samochod w sensie zawieszeniowo-kierowniczym?

No właśnie w tym temacie nie mogę się z Tobą zgodzić...

Uważam że układ kierowniczy jest bardzo precyzyjny i innowacyjny - mam na myśli połączenie z systemami bezpieczeństwa czynnego jak VSA, LKAS.

Zawieszenie....? Prowadzi się świetnie.... Odniosłem wrażenie, że im szybciej jadę tym auto lepiej trzyma się drogi... Dlatego nie potrafię odnieść się do Twoich opinii... wink.gif

> On nigdy nie bedzie Premium jak BMW3 (bo po prostu zle sie nazywa, Honda to

> nie BMW, przynajmniej w swiadomosci ogolu),

No właśnie - kwestia stereotypów.... z którymi trzeba walczyć... smile.gif

> ani nigdy nie bedzie

> wolumenowy (jak Avensis, Mondeo, Passat itp.).

Gdyby od początku produkcji model Accord miał w swojej ofercie "małego" (czyt. do 2000 ccm pojemności) diesel'a - prawdopodobnie również zdominowałby segment D4 diesel.

Już wspomniałem, że w D4 petrol był (i jeszcze jest) numerem 1.

> Reasumujac, to chodzi mi o to, ze gdyby rozwineli go od poprzedniego

> harmonijnie w jedna strone (czyli bardziej performancowo) to

> bylby fenomenalny. A tak jest "tylko" bardzo dobry.

Pamiętaj że NIGDY nie da się zadowolić wszystkich... Dla Ciebie byłby fenomenalny, a dla innego beznadziejny (bo za twardy, za bardzo sportowy, itp.)

W moim odczuciu jest pewnym kompromisem pomiędzy wszystkimi oczekiwaniami poszczególnych grup społecznych smile.gif

Napisano

> Jesli mowisz o Hondzie i obnizce na Accorda to sorry, ale zaden

> argument. Cena tego auta byla zupelnie z kosmosu. Ja rozumiem,

> ze sie chce w premium isc, ale bez przesady...az tak dobre to

> auto nie jest.

Tak mi się spodobał nowy Accord, że.....zamówiłem Mazdę 6 hehe.gif

Napisano

> Oferowanie Accorda w Europie ma charakter bardziej

> prestiżowo-marketingowy, niż stricte biznesowy.

I wlasnie dlatego powinien byc bardziej niszowy. Bo skoro charakter nie jest stricte biznesowy to po co robic auto "wolumenowe"??

Napisano

> No właśnie w tym temacie nie mogę się z Tobą zgodzić...

> Uważam że układ kierowniczy jest bardzo precyzyjny i innowacyjny -

> mam na myśli połączenie z systemami bezpieczeństwa czynnego jak

> VSA, LKAS.

Innowacyjny moze i tak. Ale akurat precyzja i wyczucie nie sa jego mocnymi stronami. W poprzednim (wspomaganym klasycznie) bylo duuuuzo lepiej. W nowym Accordzie wchodzac w zakret nie czujesz tak naprawde czy jest za szybko, za wolno czy OK. Dopiero jak sie auto zlozy, zawieszenie usadzi to sie ten uklad nieco utwardza i wiesz co sie dzieje. Ale na wejsciu to jest slabiutko...

> Zawieszenie....? Prowadzi się świetnie.... Odniosłem wrażenie, że im

> szybciej jadę tym auto lepiej trzyma się drogi... Dlatego nie

> potrafię odnieść się do Twoich opinii...

Znowu...jest dobrze, ale nieco gorzej niz w starym. Raz, ze nowy jest po prostu ciezszy, dwa ma bardziej miekki zawias i bardziej sie kladzie.

> W moim odczuciu jest pewnym kompromisem pomiędzy wszystkimi

> oczekiwaniami poszczególnych grup społecznych

Honda zawsze miala swoj typowy styl. Ten Accord niestety w duzym stopniu go zatracil...wlasnie w imie pogoni za gustami owych "poszczególnych grup społecznych". Dla mnie jako wieloletniego Hondziarza jest to powod do zmartwienia, gdyz jak skoncza z S2000 (czyli zaraz) to prawdziwych Hond juz nie bedzie.

Napisano

> Tak mi się spodobał nowy Accord, że.....zamówiłem Mazdę 6

Jest fajna, ale bez MPS to niestety zadnego konkretnego silnika tam nie ma.

Napisano
  • Autor

> I wlasnie dlatego powinien byc bardziej niszowy. Bo skoro charakter

> nie jest stricte biznesowy to po co robic auto "wolumenowe"??

Wyjaśnij pojęcie słowa "wolumenowe".... zlosnik.gif

Napisano

> Wyjaśnij pojęcie słowa "wolumenowe"....

No takie wlasnie starajace sie podejsc pod gusta ogolu - najlepszy przyklad w PL Avensis, w EU Passat.

Napisano
  • Autor

> No takie wlasnie starajace sie podejsc pod gusta ogolu - najlepszy

> przyklad w PL Avensis, w EU Passat.

Oki - teraz rozumiem waytogo.gif

A propos.... zastanawiam się właśnie jakim konkurentem dla Accorda będzie Avensis.... hmm.gif

Napisano

> Oki - teraz rozumiem

> A propos.... zastanawiam się właśnie jakim konkurentem dla Accorda

> będzie Avensis....

Jak dla mnie to zadnym, bo ohydny jak malo co. Ale co do dokladnego specu to trzeba jeszcze chwilke poczekac.

Napisano
  • Autor

> Jak dla mnie to zadnym, bo ohydny jak malo co. Ale co do dokladnego

> specu to trzeba jeszcze chwilke poczekac.

No właśnie dlatego się zastanawiam.... zlosnik.gif

Przód nijaki - kompletnie bez wyrazu (zresztą podobnie jak Accord, choć Toi-Toi zdecydowanie brzydsze), dupeczka z Lexusa..... Środek zmodyfikowany obecny AVE.... hmm.gif

Tajnymi kanałami dowiedziałem się, że cena będzie ok. 12% wyższa niż obecny model, po grudniowej podwyżce ze względu na kurs.... zlosnik.gif Czyli w sumie jakieś 18% w stosunku do obecnej ceny. Na ile to się potwierdzi...? Nie wiem....

Napisano

> Tajnymi kanałami dowiedziałem się, że cena będzie ok. 12% wyższa niż

> obecny model, po grudniowej podwyżce ze względu na kurs....

> Czyli w sumie jakieś 18% w stosunku do obecnej ceny. Na ile to

> się potwierdzi...? Nie wiem....

No spora to podwyzka, fakt. Jednak z bardzo niskiej bazy, bo przeciez obecny Aven jest naprawde smiesznie tani w porownaniu z reszta segmentu.

Napisano

> Jest fajna, ale bez MPS to niestety zadnego konkretnego silnika tam

> nie ma.

MPSy w firmie mamy zlosnik.gif

A nowa "szóstka" jest w zastępstwie za Accorda, którego zmienił właściciela bez mojej wiedzy zlosnik.gif

Co ciekawe stało się to zaraz po tym, jak był na przeglądzie w jednym z warszawskich ASO. Cóż za koincydencja...

Napisano

> Oki - teraz rozumiem

> A propos.... zastanawiam się właśnie jakim konkurentem dla Accorda

> będzie Avensis....

Nowy AVE jest ładny i świetnie zrobiony - IMHO materiały nie gorsze niż w Accordzie, co do tej pory nie było takie oczywiste....

Napisano
  • Autor

> Nowy AVE jest ładny i świetnie zrobiony - IMHO materiały nie gorsze

> niż w Accordzie, co do tej pory nie było takie oczywiste....

Wiesz że ŁADNY to pojęcie nie podlegające dyskusji...? zlosnik.gif

Gdzie miałeś możliwość "pomacania"...?

Napisano

> No spora to podwyzka, fakt. Jednak z bardzo niskiej bazy, bo przeciez

> obecny Aven jest naprawde smiesznie tani w porownaniu z reszta

> segmentu.

Ale i dość stary.

Dodajmy też nafaszerowanie nowego różnistymi nowinkami, które niekoniecznie są oczywistością w tym segmencie rynku.

Napisano

> Wiesz że ŁADNY to pojęcie nie podlegające dyskusji...?

> Gdzie miałeś możliwość "pomacania"...?

miau, w TOYOTA BE 270751858-jezyk.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifshhh.gif

Napisano

> Co ciekawe stało się to zaraz po tym, jak był na przeglądzie w jednym

> z warszawskich ASO. Cóż za koincydencja...

i to niestety w tym ASO, ktore Patrol poleca NAJBARDZIEJ ..... buu.gif

Napisano

> miau, w TOYOTA BE

Ty jesteś takim drugim "ja" Aragorna? cieniem jakims czy cos?

Napisano

> Ty jesteś takim drugim "ja" Aragorna? cieniem jakims czy cos?

nie, klonem zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Wiesz że ŁADNY to pojęcie nie podlegające dyskusji...?

mi się w każdym razie b.podoba.

> Gdzie miałeś możliwość "pomacania"...?

Lotnisko Zaventem, wystawka belgijskiego przedstawiciela TOYOTY. Można pomacać, wsiąść, tylko przejechać się nie ma gdzie zlosnik.gif

We wtorek będę, więc mogę porobić foty jeśli chcesz ok.gif

Tam w ogóle Toyota ma b.fajne stoisko. Przez miesiąc stał tam Auris z aluminiową karoserią, sześciotłoczkowymi zaciskami z przodu i 230 konnym D-catem. W środku wyflokowana deska, carbon i kubły Recaro. Fajnie to wyglądało.

Napisano

> Klon? Dobrze słyszałem?

> No chyba, że alter ego. Taki Dr Jekyll i Mr Hyde. Tylko który jest

> który?

ja jestem ten ładniejszy 001.gifzlosnik.gif

Napisano

> Klon? Dobrze słyszałem?

> No chyba, że alter ego. Taki Dr Jekyll i Mr Hyde. Tylko który jest

> który?

obydwaj w jednym stopniu hehe.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif kolory mundurow sie tylko roznia 270751858-jezyk.gifhahaha.gif

Napisano

> I wlasnie dlatego powinien byc bardziej niszowy. Bo skoro charakter

> nie jest stricte biznesowy to po co robic auto "wolumenowe"??

Nie zrozumieliśmy się ;-)

Accord europejski musi być MOCNO zbliżony do tego z USA, bo inaczej "biznes się nie opłaci".

Accord w Europie jest dla Hondy tym, czym dla Toyoty jest Camry - istnieje, żeby nikt nie powiedział, że "Honda/Toyota nie robi auta segmentu x" - nie ma być modelem dochodowym, przeto nie ładuje się w niego kupy kasy.

Zobacz np na konkurencję - taki Ford ma Focusa w trzech postaciach (Focus właściwy, Volvo C30/S40/V50, Mazda 3/5) i jedzie na stratach, bo koszta wejścia z modelem na rynek mają praktycznie x3.

Dzisiaj klucz do zarobienia na tą przysłowiową sól do śledzia to cięcie kosztów gdzie się da, a zupełnie inny model to kupa szmalu wywalonego na R&D, stock z częściami, szkolenie serwisów, gwarancje itd itd.

Napisano

> Ty jesteś takim drugim "ja" Aragorna? cieniem jakims czy cos?

Jego chłopakiem ?

Napisano

> Jego chłopakiem ?

przecież nie miałbym sumienia cię zdradzić, Michasiu... serduszka.gifhahaha.gif

Napisano

> Jego chłopakiem ?

wiedzialem, qwa ze bedziesz zazdroscic .... frown.gif

Napisano

> wiedzialem, qwa ze bedziesz zazdroscic ....

tego dziobaka ?

Macie moje błogosławieństwo i współczucie ;-)

Napisano

> tego dziobaka ?

> Macie moje błogosławieństwo i współczucie ;-)

w imie zasad, sq***u zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif rozumiesz, rozumiesz ..... czy nie zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.