Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Data ważności oleju

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Czy olej silnikowy ma datę ważności? Na opakowaniu nic nie jest napisane. Od kilku lat kupuję zawsze taki sam olej w 5-litrowych baniakach i zostaje mi. Czy można zmieszać ten olej i normalnie go używać bez uszczerbku dla silnika?

Pozdr.

Napisano

> Witajcie

> Czy olej silnikowy ma datę ważności? Na opakowaniu nic nie jest

> napisane. Od kilku lat kupuję zawsze taki sam olej w 5-litrowych

> baniakach i zostaje mi. Czy można zmieszać ten olej i normalnie

> go używać bez uszczerbku dla silnika?

> Pozdr.

Na niektórych olejach piszą 3 lata

Napisano

> Witajcie

> Pozdr.

Dzwoniłem kiedyś do Mobila w tej sprawie i powiedzieli mi, że 3 latka od daty produkcji można wlewać. Skoro wlewam, to jeszcze ~roku mogę na nim jeździć więc wychodzi mi z dodawania 4 lata. Ważne, żebyś go przechowywał w szczelnym opakowaniu (bez dostępu wilgoci) i będzie OK. A co do mieszania to jeśli są to zlewki tego samego typu oleju to wydaje mi się, że spokojnie można.

Pozdro,

Pi_

Napisano

> Witajcie

> Pozdr.

Generalnie ponad 2 lata od daty produkcji już bym nie ryzykował. Zwłaszcza, że to nie są jakieś ekstremalne koszty.

Napisano

> Witajcie

> Pozdr.

To zalewaj najpierw pozostałością, a potem nowym - przy corocznej wymianie będzie miał max rok czasu. ok.gif

Napisano

> Witajcie

> Pozdr.

teoretycznie nie ma się tam co psuć z pkt widzenia chemii (myślę o syntetykach i semi- ), ale...

najlepiej przy wymianie wlewać pozostałość z zeszłego roku i uzupełniać do stanu nowym.

Olej w otwartym opakowaniu będzie łapał odrobinę wilgoci, opakowania nigdy już tak szczelnie jak fabryka nie zamkniesz, do tego dochodzi temp przechowywania itp czynniki.

Napisano
  • Autor

> teoretycznie nie ma się tam co psuć z pkt widzenia chemii (myślę o

> syntetykach i semi- ), ale...

> najlepiej przy wymianie wlewać pozostałość z zeszłego roku i

> uzupełniać do stanu nowym.

> Olej w otwartym opakowaniu będzie łapał odrobinę wilgoci, opakowania

> nigdy już tak szczelnie jak fabryka nie zamkniesz, do tego

> dochodzi temp przechowywania itp czynniki.

szkopuł w tym, że co roku zostają mi niecałe 2 litry, i teraz mam 3 baniaki , a w nich w sumie około 4 l oleju. Olej w każdym baniaku jest identyczny. Za każdym razem przy wymianie był wlewany olej z nowego baniaka i najstarszy z nich ma około 3 lat.

Napisano

> szkopuł w tym, że co roku zostają mi niecałe 2 litry, i teraz mam 3

> baniaki , a w nich w sumie około 4 l oleju. Olej w każdym

> baniaku jest identyczny. Za każdym razem przy wymianie był

> wlewany olej z nowego baniaka i najstarszy z nich ma około 3

> lat.

bardzo pokrętna logika: trzeba było raz kupić litr czy dwa i nie było by problemu. jak koledzy tak i ja najpierw wlewam to, co zostało a resztę nowego oleju.

na co liczyłeś zostawiając w każdej bańce 2 litry? że się cudownie rozmnożą? hmm.gif

Napisano

> bardzo pokrętna logika:

agresja zero

> trzeba było raz kupić litr czy dwa i nie było

> by problemu.

wujek dobra rada ale nie o to pytał autor...

>jak koledzy tak i ja najpierw wlewam to, co

> zostało a resztę nowego oleju.

> na co liczyłeś zostawiając w każdej bańce 2 litry? że się cudownie

> rozmnożą?

A w czym problem, Jedziesz do ASO na wymianę. Tylko z $$ w garści. Tam Ci sprzedają nową bańkę 5l z czego 1,5 l zostaje Ci w butli. Po powrocie z ASO wystawiasz butelkę na regał w garażu i czekasz....

Po kolejnych dwóch przeglądach masz odpowiedni zapasik. Wcale nie liczysz na rozmnożenie - ot tak wyszło

A w temacie to nie przejmował bym się pierdułami tylko lał i jechał.

Napisano

Albo zostawiają sobie w ASiO pozostałe 1,5l a Ty szczęśliwy jedziesz do domu lżejszy o jakieś 40zł rotfl.gif

Napisano

> Witajcie

odpowiedź z Mobil-a

"Szanowny Panie,

data produkcji nie jest stricte drukowana na opakowaniach. Oba produkty

nadaja sie do uzycia o ile byly przechowywane we wlasciwy sposob podany w

karcie charakterystyki preparatu chemicznego.

(See attached file: MOBIL SUPER S TURBO DIESEL 10W-40.doc)

Z powazaniem,

J*** J***

"

Jak mi się uda załączyć plik to załącze zeby.GIF

udało się smile.gif

A pytanie było włanie o datę produkcji i okrese ważności oleju Mobil SuperS TD 10w40

Gdyż zanabyłem na promocji 4+1l gratis i nie mogliśmy (razem ze sprzedawcą ) stwierdzić kiedy został wyprodukowany i jaka jest jego ważność. Po kodzie zawartym na opakowaiu nic nie wynikało.

281125662-MOBILSUPERSTURBODIESEL10W-40.doc

Napisano

> Albo zostawiają sobie w ASiO pozostałe 1,5l a Ty szczęśliwy jedziesz

> do domu lżejszy o jakieś 40zł

tzn ja jeszcze byłem młody i .... to jeździłem do ASO fiata na wymianę oleju. Zawsze mi oddawali butelkę z resztówką a ja co trzeci przegląd płaciłem za litr mniej bo się "zbierało" Teraz sam kupuję bańkę 20 l u bezpośredniego dystrybutora raz na półtora roku i

po pierwsze nie boje się o podróbki,

po drugie wlewam bezpośrednio z mojej beczki i np po ostatniej dolewce zostało mi jeszcze ~15 litrów cool.gif

po trzecie kupuję trochę taniej niż sklepowe ceny (na alegro jest taniej ale zaufania do tego sposobu dystrybucji nie mam)

i po czwarte nie jeżdżę do ASO

Pozdro,

Pi_

Napisano

> Generalnie ponad 2 lata od daty produkcji już bym nie ryzykował.

Jak tak czytam to dochodzę do wniosku, że rząd ma rację, kierowców to można łoić na kasę ile wejdzie zlosnik.gif

Co się z takim olejem dzieje, w jaki sposób się starzeje ?

Ostatnio była dyskusja o tym w jaki sposób olej z czasem traci własności smarne i staje się olejem niesmarującym hehe.gif a teraz już po dwóch latach stania w baniaku jest ryzyko, że nie posmaruje hahaha.gif

Wilgoć, hmmm no tak, jak ktoś ma padnięty termostat i niedogrzany silnik to jest ryzyko że woda nie odparuje, wyprze olej i zatrze silnik albo przynajmniej blok silnika przerdzewieje na wylot.

Czekam już tylko na post o wymienianiu powietrza w oponach, bo niewymieniane powietrze się starzeje i traci elastyczność... crazy.gif

Napisano

> Witajcie

> Pozdr.

Mi też trochę zostało oleju po poprzedniej zmianie i pojechałem ostatnio znów wymienić (2 lata jeździłem na obecnym) do Fiata i mechanik sam zaproponował mi aby zalać ten stary ( bo go szkoda i nie jest jeszcze b. stary) a resztę uzupełnić nowym. Więc chyba można.

Napisano

> Czekam już tylko na post o wymienianiu powietrza w oponach, bo

> niewymieniane powietrze się starzeje i traci elastyczność...

hahaha.gifok.gif. Ja do Jetty kuzynowej lałem co tylko wpadło do ręki, wszystkie resztki olei pozbierane z działki, mineralnych i półsyntetyków, starych i nowych. I silnik chodził i chodził, często nawet oleju na bagnecie nie było widać. Woziliśmy tym nagrobki, nieraz ładunek w środku a + przyczepka ważyły koło tony, jak nas niekiedy znajomy mechanik widział, to pukał w czoło co z tym autem się wyprawia. A silnik dalej działał i jeździ podejrzewam do dziś. Nie ma się co zastanawiać nad 3 letnim świeżym (w sensie nieużywanym) olejem, ja nie widzę powodu dla którego miałby się tak szybko zestarzeć. W hydraulice bierze się pod uwagę starzenie olei, ale to zjawisko zachodzi właśnie w wyższych temperaturach i podczas pracy układu, gdy olej pracuje, a nie gdy stoi na półce w temp. 20 *C. Jeszcze taka informacja (odnośnie hydrauliki) - podniesienie temp. pracy o 10 *C powoduje dwukrotnie szybsze starzenie oleju. Powiedzmy że układ pracuje w temp 80 *C - olej przechowujemy w temp 20 *C - czyli jego starzenie przebiega 64 razy wolniej.

Napisano

> Jak tak czytam to dochodzę do wniosku, że rząd ma rację, kierowców to

> można łoić na kasę ile wejdzie

Twoj cyrk i twoje malpy. Ja do swojego silnika byle g... nie wlewam. Trudno, kosztuje mnie to troche wiecej. Zycie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.