Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H - wskaźnik temp. cieczy - jest czy nie ma ?

Featured Replies

Napisano

witam

tak sobie przeglądam ogłoszenia sprzedaży astr H i nie wiem czy mnie wzrok nie myli ale nie widziałem zeby jakaś miała wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej hmm.gif Widziałem tylko obotomierz, prędkościomierz i pomiędzy nieco wyżej wskaźnik poziomu paliwa. Taki numer widzialem nawet w wersjach cosmo. Czy naprawdę żadna astra H nie ma tego wskaźnika ?

Czy to zarazem oznacza, ze jest tylko jakaś kontrolka jak temperatura skoczy powyżej jakiejś tam ? hmm.gif

kurcze, jeśli tak jest to normalnie jak w seicento hehe.gif

Napisano

wskaznika nie ma , jest tylko kontrolka ktora sie zapali jak temperatura bedzie za wysoka. Temperature sprawdzic mozna w wersjach z komputerem pokladowym ktora jest wyswietlana cyfrowo z dokladnoscia do 1 stopnia , trzeba troche pomajdac przyciskami pod radiem i juz .

Napisano

Ale to wyświetlanie z komputera pokładowego jest bardzo niewygodne, trzeba tego szukać, pamiętać o tym. A taki wskaźnik na desce to mamy cały czas przed oczkami i widzimy czy temperatura jest waytogo.gif ,czy może pada nam termostat lub silnik się przegrzewa. Ciekawe ile OPEL zaoszczędził na tym jednym wskaźniku sick.gif

Napisano

> wskaznika nie ma , jest tylko kontrolka ktora sie zapali jak

> temperatura bedzie za wysoka. Temperature sprawdzic mozna w

> wersjach z komputerem pokladowym ktora jest wyswietlana cyfrowo

> z dokladnoscia do 1 stopnia , trzeba troche pomajdac przyciskami

> pod radiem i juz .

Bez komputera pokładowego też się da.

Na włączonym radiu trzeba przytrzymać przycisk SETTINGS, aż do piknięcia w głośnikach i potem się chodzi po opcjach tym przyciskiem z kółkiem i kropką w środku pod wyświetlaczem ok.gif. U mnie to działa - pokazuje wersję softu, temperaturę silnika, aktualną prędkość, ładowanie i parę innych pierdułek.

Napisano

> Ale to wyświetlanie z komputera pokładowego jest bardzo niewygodne,

> trzeba tego szukać, pamiętać o tym. A taki wskaźnik na desce to

> mamy cały czas przed oczkami i widzimy czy temperatura jest

> ,czy może pada nam termostat lub silnik się przegrzewa. Ciekawe

> ile OPEL zaoszczędził na tym jednym wskaźniku

podpisuje się obiema ręcami i to w zasadzie tyle bo się nie chcę denerwować,

podoba mi się A-H ale gdybym nabył to auto to pierwszy tuning byłoby założenie osobnego układu pomiarowego temp silnika,

brat

Napisano
  • Autor

> podpisuje się obiema ręcami i to w zasadzie tyle bo się nie chcę

> denerwować,

> podoba mi się A-H ale gdybym nabył to auto to pierwszy tuning byłoby

> założenie osobnego układu pomiarowego temp silnika,

> brat

kaszana z tym brakiem wskaźnika temp cieczy no nie ? Kurcze, takie nowo zaprojektowane auto a taki numer wywinęli.

Też mi się podoba astra H, w sumie jestem na etapie rozglądania się za vectrą C ale ostatnio myślę jednak tez o astrze H kombi no i wychodzi mi teraz ten numer z tym wskaźnikiem tzn. jego brakiem hmm.gif

Niby jego brak to nic wielkiego ale oszczedności pewnie śmieszne a wizerunek od razu się pogarsza.

Tak OT to jeszcze draznią mnie te gumowo-plastikowe kierownice w większości wersji astry H, jak jest skórka od razu to inaczej wyglada i zapewne inaczej pod reką leży. W G mam i wyglada i trzyma się rewelacyjnie.

Napisano

> kaszana z tym brakiem wskaźnika temp cieczy no nie ? Kurcze, takie

> nowo zaprojektowane auto a taki numer wywinęli.

Wydaje mi się, że to jest teraz często stosowany patent w nowych samochodach, nie tylko Opla. Świat schodzi na psy crazy.gif

Napisano

Witam. Ja mam mały wyświetlacz i brak komputera pokładowego, rozumiem,że w tym przypadku to już nie da się sprawdzić temperatury. Próbowałem z przyciskiem settings, ale coś nie mogę sobie poradzić.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam. Ja mam mały wyświetlacz i brak komputera pokładowego,

> rozumiem,że w tym przypadku to już nie da się sprawdzić

> temperatury. Próbowałem z przyciskiem settings, ale coś nie mogę

> sobie poradzić.

> Pozdrawiam

Da radę tak jak pisałem.

Odpalasz radio, na grającym trzymasz przycisk SETTINGS przez około 5 sekund, aż do momentu kiedy w głośnikach nie piknie, a potem pod wyświetlaczem jest przycisk z kółkiem i kropką i nim się chodzi po opcjach.

U mnie to działa (też mam mały wyświetlacz).

Napisano

Dzięki. Faktycznie działa, tylko jeszcze muszę się zapoznać co po kolei jest wyświetlane.

Pozdrawiam

Napisano

Witam. Brak wskaźnika to dobry patent na częste usterki termostatu. Może tym się kierowali konstruktorzy. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam. Brak wskaźnika to dobry patent na częste usterki termostatu.

> Może tym się kierowali konstruktorzy. Pozdrawiam

No tak ale:

- jak temperatura bedzie za wysoka to zapali sie jakaś tam kontrolka i ok, zjedziemy na pobocze i badamy

- a co jak faktycznie padnie termostat i bedzie cały czas otawrty i silnik nie bedzie sie dogrzewał ? ma jakąś kontrolkę na za niską temperature ? czy trzeba na kompie pokladowym sprawdzać co jakiś czas ?

Napisano

Tym się zajmie norma OBD2. ECU mierzy temp. wskazywaną przez czujnik. Jeśli silnik nagrzewa się zbyt długo to może wywalić błąd P0125-6, lub P0128.

Nie wiem tylko, czy Opel był łaskaw zaimplementować to w swoich bolidach.

Napisano

Opel łaskaw nie był. frown.gif

Ale padnięty termostat od razu daje efekty w postaci zwiększonego zużycia paliwa.

W moim przypadku, w trasie, na jesieni było to 1 - 1,5 litra / 100 km więcej.

Napisano

To jedna z tych nowalijek, podobnie jak wymiana żarówki przez nadkole crazy.gif

Napisano
  • Autor

> To jedna z tych nowalijek, podobnie jak wymiana żarówki przez nadkole

coooo ? ale jaja yikes.gif

dobrze że wlew paliwa zostawili, bo przecież od biedy to można tylną kanapę podnieść i od razu do baku zalewać hehe.gif

Napisano

> coooo ? ale jaja

To nie jaja , tylko celowe działanie, żeby zmusić do serwisowania samochodu w ASO.

Napisano
  • Autor

> To nie jaja , tylko celowe działanie, żeby zmusić do serwisowania

> samochodu w ASO.

ja nie mam nic przeciwko serwisowaniu samochodu w ASO ale żarówkę to czasami trzeba na drodze wymienić a i w nocy może też zajść taka potrzeba, no i co wtedy, ASO będę szukał ? screwy.gif Kogoś pogięło zolta.gif

Napisano

> ja nie mam nic przeciwko serwisowaniu samochodu w ASO

A ja mam :-)

> ale żarówkę to

> czasami trzeba na drodze wymienić a i w nocy może też zajść taka

> potrzeba, no i co wtedy, ASO będę szukał ?

No właśnie o to chodzi! Najlepiej samochód na lawetę i do ASO. Po co właściciel samochodu ma robić coś na czym ASO może zarobić?

Napisano

wczoraj mialem okazje przejechac sie astra H z dieslem w automacie i ta wersja tez nie miala.

od kiedy projektowaniem aut zajeli sie ksiegowi, a nie inzynierowie takie cuda sie wlasnie dzieja.

aczkolwiek wiekszosc ludzi i tak nie ma pojecia po co ten wskaznik i nawet jak wejdzie na czerwone pole wiekszosc osob nie wylaczy silnika tylko bedzie jechala dalej, az do wiekszego kataklizmu, gdy silnik przestanie pracowac. pewnie tez dlatego zdecydowali sie usunac ten wskaznik.

ale imo brak wskaznika temp to tak jak elektroniczny predkosciomierz - dla mnie nieakceptowalne wink.gif

Napisano
  • Autor

>> ale imo brak wskaznika temp to tak jak elektroniczny predkosciomierz

> - dla mnie nieakceptowalne

ja jestem to w stanie zaakceptować ale pod warunkiem ,ze w jakiś inny sposó dostanę informację, ze termostat jest niesprawny a nie dopiero jak zobacze ze zimno w aucie albo że pali 2-3 litry wiecej. Niech to będzie np. pomiar temp. płynu i wywalenie komunikatu z kompa pokladowego jesli będzie za niska lub za wysoka.

Napisano

> ja jestem to w stanie zaakceptować ale pod warunkiem ,ze w jakiś inny

> sposó dostanę informację, ze termostat jest niesprawny a nie

> dopiero jak zobacze ze zimno w aucie albo że pali 2-3 litry

> wiecej. Niech to będzie np. pomiar temp. płynu i wywalenie

> komunikatu z kompa pokladowego jesli będzie za niska lub za

> wysoka.

To chyba tylko po wejściu w tryb serwisowy (klawisze Settings i BC), no ale trzeba celowo wejść - nie sądze, żeby była jakaś bezpośrednia informacja dla kierowcy o zbyt niskiej temperaturze. Ten tryb serwisowy to i tak jest coś, czego nie widziałem w innych niemieckich samochodach.

Napisano

> To nie jaja , tylko celowe działanie, żeby zmusić do serwisowania samochodu w ASO.

Nie przesadzaj z tym ASO.

Zrobi to każdy kto rozróżnia przód i tył samochodu. grinser006.gif

Wymieniając żarówkę zdejmujesz zaślepkę w nadkolu, gumowy nakładkę zabezpieczającą reflektor przed wodą i masz dostęp do żarówki.

W nocy zrobisz to bez problemu na "macanego".

Miejsca dla ręki jest zdecydowanie więcej niż w G.

Jedyny minus to to, że się bardziej ubrudzisz.

Z tą wymianą żarówek to takie samo demonizowanie problemu jak z włączaniem kierunkowskazów.

Napisano

Ja myślę, że to po części kwestia tego, że silniki + osprzęt stają się coraz masywniejsze a bryła astry nie może urosnąć zanadto. Silnik już jest w poprzek, nie bardzo jest co wykombinować. Gorzej pewnie by było, gdyby wogóle nie zrobiono tego dojścia przez nadkole, dopiero by wszyscy psioczyli.

Napisano

w puntku II musiałem odkręcać centralke i tak było krucho z miejscm na łapki a żrówki sie tam palą jak wściekłe,wiec wole nadkolem gdzie jest o wiele wiecej miejsca.

Napisano

Bym kupił zegary z Vectry C i dorobił. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Bym kupił zegary z Vectry C i dorobił.

albo najlepiej kupię sobie po prostu vectrę C grinser006.gif bo i to biorę pod uwagę grinser006.gif

Napisano

Kup, kup -> fajne auto. waytogo.gif

Napisano

> Kup, kup -> fajne auto.

Ja może i bym rozważał V C ale wizualnie mi zupełnie nie leży frown.gif

Napisano

A mi leży i C i B. waytogo.gif Akurat były fundusze na C to jest C. zlosnik.gif Fajny samochód. waytogo.gif Chociaż w Omedze jest więcej miejsca w środku.

Napisano
  • Autor

> Kup, kup -> fajne auto.

wiem, wiem, jeździłem 2.2 benzyną, ale chcę 150KM diesela zlosnik.gif i marzy mi się GTS ale ciężko bedzie znaleźć fajną za rozsądną kasę hmm.gif

acha, i koniecznie wersję przed liftem przodu, najlepeij 2005 przed liftem. Ten lift moim zdaniem beznadziejny, stary przod o wiele ładnieszy a ze zderzakiem w wersji sport (czyli taki jak w GTSach) to już wogóle gicio slinka.gif .

Napisano

> A mi leży i C i B.

To zazdraszczam biglaugh.gif

>Akurat były fundusze na C to jest C. Fajny samochód

I tak ma być waytogo.gif Bo to Ty masz się z niego cieszyć ok.gif

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.