Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Buczenie Multijet'a - tak dalej być nie będzię;)

Featured Replies

Napisano

W ciągu czterech miesięcy zrobiliśmy naszym Stilo około 10kkm i odpukać w niemalowane nic się jeszcze nie zepsuło.

Martwią mnie jednak dwie sprawy.

1) Z racji mojej pracy miałem w ostatnim czasie okazję pojeździć dwoma modelami Citroena: C4 1.6 HDi 110KM oraz Nowe Berlingo 1.6 HDi 90KM. O ile w Berlingo czasami da się usłyszeć pracę silnika, o tyle w C4 odnosi się wrażenie, że motoru wcale nie ma. Co to ma do Stilo? A to, że gdy wracam do Fiata zastaję pracę silnika jak w traktorze. Do tej pory myślałem, że ten typ tak ma, ale może jednak z moim autem jest coś nie tak? Możecie mi powiedzieć, że Cytryny mają nowocześniejsze silniki, ale dużo ciszej niż w Stilo jest również w prehistorycznej Octavii 1.9 TDI 90KM. Ostatnio jechałem też kawałek Bravą JTD z 2000 roku i również w niej jest wrażenie niższego hałasu. Sam nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć, przecież Fiat nie mógł się cofnąć w rozwoju, a Stilo uchodzi za wygodne auto. Na koniec dodam, że główny dzwięk, który słychać w Stilo to nie klekot, ale buczenie, które dla mnie jest dość wkurzające. Klekot jest tylko po uruchomieniu na zimno. Jak to wygląda w waszych autach? Wiem, że ktoś się przesiadł z Bravy na Stilo.

2) Druga sprawa to w zasadzie bzdet, ale nic by się nie stało, gdyby udało się z nim uporać. Chodzi bowiem o cichy terkot z okolic radia, który słychać przeważnie na czwartym biegu przy około 80km/h. Terkot zwiększa się przy dociskaniu gazu i zupełnie ustaje przy zdjęciu nogi z gazu. Co to może być za draństwo?

Napisano

> 2) Druga sprawa to w zasadzie bzdet, ale nic by się nie stało, gdyby

> udało się z nim uporać. Chodzi bowiem o cichy terkot z okolic

> radia, który słychać przeważnie na czwartym biegu przy około

> 80km/h. Terkot zwiększa się przy dociskaniu gazu i zupełnie

> ustaje przy zdjęciu nogi z gazu. Co to może być za draństwo?

Radia audio czy radia CB? Powszechnie znany jest wpływ najpewniej wtryskiwaczy w JTD na radia CB. U Ciebie z opisu wygląda podobnie. Słyszysz wtryskiwacze - terkot zmienia się ze wzrostem obrotów a ustaje zupełnie przy hamowaniu silnikiem gdy wtryski nie pracują.

I słychać z okolic radia czy z głośników (jeżeli chodzi o system audio a nie CB)?

Napisano

nagraj dzwiek wysokojakosciowym mikrofonem , bo tak to ci sie nie doradzi , mnie bucza np opony 270751858-jezyk.gif

Napisano

Miałem podobny problem z buczeniem ... a właściwie "cykaniem" w Multipli JTD (115)

wątek na forum multipli - może się przyda (nie wiem czy można oglądac bez logowania)

http://www.multipla.fora.pl/porady-co-jak-i-gdzie-naprawic,2/swierszcze-przy-dodawaniu-gazu,410.html

w każdym razie, doszedłem skąd pochodzi w koncu ten dźwiek - odpowiedzialny jest za to jakiś mały komputer w aluminiowej obudowie, który w multipli znajduje się przy prawej nodze pasażera z przodu (przy nadkolu)

jak to wyciszyć .. nie mam pojęcia

Napisano
  • Autor

Tykanie czy tam cykanie zostawmy póki co w spokoju.

Gorszy problem z tym buczeniem, a właściwie ze sposobem na jego wyciszenie. Jeżeli kogoś to naprowadzi, to najgorzej jest w okolicach 2000obr/min. W Bravie przy tych obrotach prawie nic nie słychać.

Chodzą mi po głowie pomysły związane z wypruciem deski i wyklejeniem ściany grodziowej jakimś dzwiękochłonnym materiałem.

Napisano

> Chodzą mi po głowie pomysły związane z wypruciem deski i wyklejeniem

> ściany grodziowej jakimś dzwiękochłonnym materiałem.

To może cię troche podprowadzę.

W 159 Berlina połozenie siedzeń powoduje zauważalne podniesienie basowego pomruku silnika.

Myślę, ze to przez gorsze, a w zasadzie żadne, wygłuszenie bagażnika.

W Stilo MW wygłuszenie boków bagażnika też w zasadzie nie istnieje.

Wogóle wydaje mi się że należałoby zacząć od wytłumienia podłogi,

bo to ona najbardziej przenosi dźwięki z zawieszenia silnika.

Napisano

> bo to ona najbardziej przenosi dźwięki z zawieszenia silnika.

Ja przymierzam sie do wytłumienia dachu.... ok.gif

Napisano

> Gorszy problem z tym buczeniem, a właściwie ze sposobem na jego

> wyciszenie. Jeżeli kogoś to naprowadzi, to najgorzej jest w

> okolicach 2000obr/min. W Bravie przy tych obrotach prawie nic

> nie słychać.

> Chodzą mi po głowie pomysły związane z wypruciem deski i wyklejeniem

> ściany grodziowej jakimś dzwiękochłonnym materiałem.

Górna poduszka mocujaca skrzynie biegów. Element przedzmianowy był bardzo sztywny i powodował powstawanie rezonansów. Po zmainie na poduszke pozmianową problem w moim przypadku został wyeliminowany. Dodatkowym problemem były wibracje, które także zostały wyeliminowane w znacznym stopniu, po wymianie poduszki.

Pozdrawiam.

Napisano

> Górna poduszka mocujaca skrzynie biegów. Element przedzmianowy był

> bardzo sztywny i powodował powstawanie rezonansów. Po zmainie na

> poduszke pozmianową problem w moim przypadku został

> wyeliminowany. Dodatkowym problemem były wibracje, które także

> zostały wyeliminowane w znacznym stopniu, po wymianie poduszki.

Potwierdzam - też wymieniłem. Efekt wart zachodu. Ta poduszka pozmianowa jest taka sama jak w NB. Naprawdę polecam tą wymianę. Drgania nie przenoszą się na budę i wiele odgłosów, które mnie denerwowały w ogóle gdzieś zginęły. Auto zrobiło się dużo cichsze. ok.gif

Napisano
  • Autor

Była już kiedyś gadka o tej poduszce i wynikało z niej, że pozmianowa weszła do produkcji w lipcu 2004. Moje Stilo jest z listopada tegoż roku i powinien mieć poduszkę nowego typu. Tak czy siak trzeba drażyć ten temat, podjadę jutro do ASO i poproszę, żeby sprawdzili co jest zamontowane w aucie.

Wracając do wygłuszania podłogi i nadkoli, to kusi mnie to coraz bardziej, szczególnie zważając na fakt, że sporo hałasu w moim Stilo pochodzi od szumu opon.

Tak w ramach zupełnego OT dodam, że dwie godziny temu 130-konne A4 po starcie ze świateł wąchało moje cząstki stałe. grinser006.gif Jak tu nie lubić Multijeta?

Napisano

A jakie jeszcze koszty wymiany tej poduszki ?

Tak sie jeszcze przy okazji zapytam, kolega z jakiej miejscowosci podkarpacia ? smile.gif

Napisano
  • Autor

> A jakie jeszcze koszty wymiany tej poduszki ?

> Tak sie jeszcze przy okazji zapytam, kolega z jakiej miejscowosci

> podkarpacia ?

Mieszkam niedaleko Krosna.

Co do kosztów, to się dzisiaj dowiem mam nadzieję.

Napisano

> Mieszkam niedaleko Krosna.

> Co do kosztów, to się dzisiaj dowiem mam nadzieję.

Ok dzieki. smile.gif a to wszystko w ASO robisz ?

Napisano
  • Autor

> Ok dzieki. a to wszystko w ASO robisz ?

Raczej tak, kiedyś chciałem zaoszczędzić i zrobiłem w innym warsztacie i w sumie wyszło mi drożej niż w ASO. W Krośnie mają dobre podejście do klienta, niewygórowane ceny, więc już nie kombinuję, tylko do nich jeżdżę.

Napisano

> Tak w ramach zupełnego OT dodam, że dwie godziny temu 130-konne A4 po

> starcie ze świateł wąchało moje cząstki stałe. Jak tu nie lubić

> Multijeta?

Ja też bardzo lubię MultiJeta, czego nie można powiedzieć o innych wink.gif. Ze 3 dni temu wyprzedzałem na trasie Audi A4 (1.8 l 125 KM). Kierownik Audicy widzac, że Fiat bierze się za niego deptał ile fabryka dała. Na nic to, diesel na terasie potęgą jest i basta. W drodze pwrotnej podobny przypadek z C5 pozmianowym Citroena miałem (taże w momencie wyprzedzania). Kierownik trochę więcej walczył ale w końcu uległ (motor ze 2 l mial). Także ludzie różne dziwne rzeczy robią jak Fiata najpierw w lusterku wstecznym widzą a potem spokojnie nazwę auta na klapie czytają.

Napisano

> Ja też bardzo lubię MultiJeta,

Nie mam Multi tylko zwykłego JTD ... ale mina niektórych kierowników jest bezcenna hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Nie mam Multi tylko zwykłego JTD ... ale mina niektórych kierowników

> jest bezcenna

Ale MultiJet to nie to samo co JTD tylko ze z 16V ?

Napisano

> Ale MultiJet to nie to samo co JTD tylko ze z 16V ?

multijet daje kilka dawek na jeden cykl, a zwykly jtd tylko jedna dawke.

Napisano

> Była już kiedyś gadka o tej poduszce i wynikało z niej, że pozmianowa

> weszła do produkcji w lipcu 2004. Moje Stilo jest z listopada

> tegoż roku i powinien mieć poduszkę nowego typu. Tak czy siak

> trzeba drażyć ten temat, podjadę jutro do ASO i poproszę,

Poduszek pozmianowych było kilka. Ta ostatnia, którą założyłem jest od Bravo. Wygląda zupełnie inaczej niż stara - trzy razy więcej gumy tłumiącej drgania.

Napisano

Nie ... różnią sie dośc... są Multi 8V oraz 16V o mocy od 120 KM / 140 KM do 150 KM

Napisano

różnica o jakieś kilka faz wtrysku , multijet ma 5

Napisano

No czaje czaje, zawsze sie zastanawialem czym sie roznia smile.gif

Napisano

> multijet daje kilka dawek na jeden cykl, a zwykly jtd tylko jedna

> dawke.

Masz kiepskie źródło informacji zlosnik.gif

W silniku 1.9 JTD typu UniJet - czyli np. 115KM - są dwie dawki/cykl - przedwtrysk i główna , w celu zapewnienia miększej i cichszej pracy oraz większej czystośc spalin ok.gif

Napisano

Ja się przesiadłem z Bravy JTD do Stilo JTD 16V.

Wrażenie odnośnie wyciszenia wnętrza i izolacji od drgań - tragedia.

Wymieniłem poduszkę skrzyni biegów zgodnie z radami forumowiczów - efekt mizerny (minimalnie lepiej - całość w ASO 250zł).

Prawdopodobnie (auto jest w trakcie sprzedaży) jesli zdąże podjadę do jakiegoś mechanika wcześniej i każę sprawdzić jeszcze raz sposób "skręcenia" poduszek silnika.

Podobno pomaga ich poluzowanie - odpalenie silnika w celu ułożenia - ponowne skręcenie.

MultiJet 16V rządzi wink.gif

Napisano
  • Autor

Klamka zapadła. Bedziem wyciszać!

Póki co waham się jaki rodzaj mat zastosować i gdzie konkretnie je poprzyklejać. Pomysł numer 1 to wyklejenie całego bagażnika matami bitumiczno-filcowymi. Ponoć dają one najlepszy skutek, a pod fabrycznymi plastikami i dywanikami nie będzie przecież nic widać. Wolę na początek wybrać wersję najłatwiejszą do wykonania. Jeżeli okaże się to za mało to będę przynajmniej miał jakieś doświadczenie i można będzie się wziąć za trudniejsze tematy wink.gif

Poradźcie coś Państwo drodzy, bo być może idę w złą stronę.

Napisano

Radio podkręć i będzie git. Za chwile będziesz piszczał ze ci 6 pali... doładujesz kilogramów niepotrzebnie.

Napisano

> Radio podkręć i będzie git. Za chwile będziesz piszczał ze ci 6

> pali... doładujesz kilogramów niepotrzebnie.

Wystarczyło napisać TTTM. ok.gifpalacz.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Wystarczyło napisać TTTM.

Wolałbym to jednak sprawdzić na innym egzemplarzu. Może ktoś z okolic Krosna lub Krakowa byłby w stanie umówić się na spotkanie i osobiste sprawdzenie głośności diesla w Stilo? Nie musi to być Multijet, ale jeżeli okaże się, że zwykłe JTD jest cichsze, to też będzie o czymś świadczyło.

Napisano

> Wolałbym to jednak sprawdzić na innym egzemplarzu. Może ktoś z okolic

> Krosna lub Krakowa ...

Hej no ja jestem z Rzeszowa, takze mozemy sie jakos ustawic mam JTD, sam jestem ciekaw czy moj jest glosny tak posiadacze innych marek twierdza, tylko ze dzis lece na wakacje i bede za tydzien dopiero, w srode czy cos.

Napisano

> Górna poduszka mocujaca skrzynie biegów. Element przedzmianowy był

> bardzo sztywny i powodował powstawanie rezonansów. Po zmainie na

> poduszke pozmianową problem w moim przypadku został

> wyeliminowany. Dodatkowym problemem były wibracje, które także

> zostały wyeliminowane w znacznym stopniu, po wymianie poduszki.

> Pozdrawiam.

-- to ten element oznaczony jako 1 ??

poducha.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.