Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po wakcyjnym wypadzie.....

Featured Replies

Napisano

kilka słów na temat apetytu na paliwo itp.

przejechałem klekotem w te wakacje cirka 3,5 kkm przez Polske i niemcy średnio na całej trasie paląc 5,8 litra ON na 100 km, przy czym wiekszy apetyt auto wykazywało na polskich odcinkach trasy sięgając 6 litrów (średnia prędkość na poziomie 60-68 km/h, odcinki po 804 i 750 km) , niemieckie autostrady sprzyjały obniżeniu apetytu do 5,5 5,7 na 100 km. przy średniej predkości 110-115 km/h ( odcinków 650 i 580 kilometrów ) Średnia z całej trasy 98 km/h.

Ogólnie auto spisało sie b. dobrze. Tylko ogólnie bo w trasie zaszła koniecznośc wymiany piast kół tylnych (padły łożyska i o tym jeszczew bedzie) oraz niestety ale musze "powiesić psy" na sprężynach przedniego zawieszenia polecanej na forum firmy Ljoserf czy jaki im tam, zainteresowani wiedzą o co chodzi.

Wymieniłem je przed wakacjami na tydzień przed wyjazdem i niestety mimo że były dedykowane do klekota, zamawiane pod auto i miały na opakowaniu odpowiednie oznaczenie o przeznaczeniu do wersji JTD 5D niestety nie wytrzymały cieżaru auta i tak sie zsiadły że szoruje spodem po asfalcie, prześwit mam na poziomie 5-7 cm i jaka kolwiek nierówność na jezdni zawsze ma kontakt ze spodem auta.

co do piast to UWAGA dla wszytstkich.

"agonia" łożysk miała bardzo nietypowy przebieg i niweprawne ucho by ją pominęło. W moim przypadku dzwięki emitowane przez kończące sie łożyska przypominały bardziej odgłos "gwiżdżącej" przy wysokiej prędkości na ciepłym asfalcie opony jak wycie nomalnie rozsypującego sie łożyska, serce.gif wcale nie zauważyła że coś jest nie tak.

Wymienione zostały obie piasty (profilaktycznie bo jeszcze dużo było drogi przed nami. Tu wielkie podziękowania dla Bataliony Remontowego w Kołobrzegu, szkoda że to nie ASiO, gdzie wykonano wymianę.

Jak zgram zdjecia z aparatu to pokaże stilona w doborowym towarzystwie, cały garaż wypełniony Porsche 911 a wśród nich Stilo JTD 115.

Napisano

No to mnie kolega zmartwił tymi spręzynkami.... oslabiony.gif

Ja na swojch przejechałem 30.000 km i nie widziałem aby coś opadło... musze zmierzyć i porównać confused.gif

A jaka jest odległośc od środka piasty koła do rantu błotnika ?????

Napisano

> A jaka jest odległośc od środka piasty koła do rantu błotnika ?????

Się podłączę... też mnie to bardzo interesuje, bo mam wrażenie, że moje autko też coś się za bardzo zaczyna innym wozidełkom na ulicy kłaniać. pad.gif Może niech kilka osób dokona pomiaru i zamieści tu wynik, proszę grzecznie 893goodvibes.gif Chyba że był już taki wątek, to proszę o namiar.

Jak dorwę jakiś metr to "zedytuję" wiadomość i podam wynik mojego autka.

[po krótkiej chwili wink.gif]

Z tyłu mam 38,5cm, z przodu niestety 36cm, a więc moje przypuszczenia się potwierdzają...

Przynajmniej już wiem, że to szuranie brzuszkiem po trawce gdy pomykam bocznymi drogami to niekoniecznie TTTM (od początku autko miało nisko środek ciężkości a nie miałem z czym porównać), tylko sportowe zapędy najsłabszego z diesli, który to wymusza na sprężynach najniższe (sportowe?) możliwe położenie (PRAWIE jak w cytrynkach z hydro- lub misiach z pneumo- zawieszeniem mlot.gif).

No i znów trzeba będzie ciułać na zakupy oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> A jaka jest odległośc od środka piasty koła do rantu błotnika ?????

prosze bardzo.

po założeniu sprężyn bylo dokładnie 375 mm czyli 37,5 centymetra. (na starych wymienianych po roku na gwarancji było 380 mm)

teraz jest 355mm czyli 35,5 centymetra

różnica dwóch centymetrów, i jest z dnia na dzień gorzej, dziś zaczełem zaczepiac chlapaczem przy wjeździe na podwórko co wcześnioej nigdy sie nie zdarzało nawet gdy auto było dopakowane na max. a jeżdżę sam.

Napisano

niestety ale musze "powiesić psy" na

> sprężynach przedniego zawieszenia polecanej na forum firmy

> Ljoserf czy jaki im tam,

czy chodzi ci o sprężyny firmy szweckiej Lesjofors?

Napisano
  • Autor

> niestety ale musze "powiesić psy" na

> czy chodzi ci o sprężyny firmy szweckiej Lesjofors?

zdecydowanie tak !!!!

Napisano
  • Autor

NAjprawdopodobniej wysłano mi sprezyny nie przeznaczone dla klekota, a że było na nie duże zapotrzebowanie w tym okresie gdy składałem zamówienie możliwe że ktoś dla świętego spokoju zapakował do pudełka inne a nakleił nalepke z opisem że wewnątrz siedzą springi do JTD.

inaczej sobie tego nie umiem wytłumaczyć, Lisek "stuknął' 30kkm i jest Happy ja po 3,5 kkm mam dragstera.

Napisano

Co do sprężyn: mam oryginały od aso założone jakieś 10 m-cy temu i pewnie przysiadły ale bardzo niewiele.

Te szwedzkie ostatnio miały bardzo korzystną cenę... Może to wiele tłumaczyć nono.gif

edit: siadły mniej niż 1 cm

Napisano

Zaraz sprawdze i porównam ... zamieszczałem zdjęcia swoich zaraz po wymianie.... confused.gif

Więc licząc od środka piasty mam obecnie jakies 37 - 37,5 cm niewiem.gif

Pewnie od stycznia przysiadły ale może max 1 cm ( robie srednio 3,5 tyś km miesiąc ) niewiem.gif przedtem robiłem pomiar na innych oponach i felgach ( zimowe ) niewiem.gif od posadzki do rantu ...

Najczęściej pomykam sam... ale "nurkowanie przodu - dynamiczne obciązenia" mocne hamowanie jest na porządku dziennym ( np: z około 200 km/h do 90 km/h mlot.gifshhh.gif )

link po wymanie !!!!!!

281281007-Zdj%EAcie153.jpg

281281007-Zdj%EAcie154.jpg

Napisano
  • Autor

B3y.jpg[/image] zapomniałem dodać, że z tyłu też mam springi tej firmy i zakupione w tym samym miejscu i sa O.k. , mimo iz wzbudziły moje lekkie zaniepokojenie przy wymianie gdyż okazały sie o centymetr krótsze niz wymontowane oryginały

a tak wygląda na "żywca"

przód

281282301-P9060425ma%B3y.jpg

dla porównania tył na springach tej samej firmy.

281282301-P9060426ma%B3y.jpg

i tył ma 37,5

Napisano

Lisek "stuknął' 30kkm i

> jest Happy ja po 3,5 kkm mam dragstera.

ja co prawda nie jestem stilo wyjadaczem, ale też po mniej więcej twoim przebiegu ze sprężynami założonymi jak narazie nie mam takich złych obserwacji. nie mierzyłem co prawda niczego, ale sprawdzam co jakiś czas na gruntowej drodze jadąc wolno. Wcześniej na orginałach częściej trochę szorowałem tą gumą u dołu zdeżaka a teraz prawie nigdy nie szoruję. Oby tak dalej.

Napisano

Witam!

To u mnie totalnie lezy......

Zrobie fotki i pokaze...

Moze faktycznie zmiana sprezyn sie klania?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> a u mnie na fabrycznych jest 38 / 38,5cm...

Też tak miałem na fabrycznych ale mnie podkusiło i teraz buba.

Napisano

> Też tak miałem na fabrycznych ale mnie podkusiło i teraz buba.

ja nawet nie brałem fabrycznych pod uwagę ze względu na możliwość ponownego pękania. czy fiat zmienił jakoś np. materiałowo te sprężyny, chyba nie?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dla wiadomości własnej (gdy kiedyś będę szukał wyszukiwarkę by porównać ile siadły ;P ) i potomnych:

tuż po wymianie sprężyn z przodu (1.10.2008, 98kkm) przód podniósł się na ponad 38.5 cm.

Wymieniłem (znaczy się mechanik wink.gif) również oba przednie wahacze i wrażenia z jazdy są znacząco lepsze! Ustały lekkie stuki/puki wink.gif Auto lepiej trzyma się na zakrętach i w porównaniu ze stanem poprzednim prawie w ogóle nie nurkuje przy hamowaniu 8D Ogólnie już nie węszy nosem po asfalcie i nie buja jak łódka przy zmianie przyśpieszeń wzdłużnych tylko dumnie z podniesionym czołem pożera kolejne metry "małej czarnej" [choć lepiej chyba napisać wąskiej nici lub kostki sera "dziurawca"] wink.gif))

Tanio nie było (nie wiem dokładnie ile, bo robionych było więcej rzeczy) ale chyba warto było ;>

• 5 miesięcy później...
Napisano

> tuż po wymianie sprężyn z przodu (1.10.2008, 98kkm) przód podniósł

> się na ponad 38.5 cm.

Niestety edytować posta już nie mogę, więc odpisuję sam sobie:

(3.04.2009, 105kkm) około 37.5cm, przy czym dość szybko "zeszły" z 38.5 na jakieś 38cm, potem długo wyglądało, że się nie zmienia, dopiero pomiar wskazał różnicę. Autko wygląda teraz w sam raz (ani jak terenówka, ani jak pług grinser006.gif), niestety dojeżdżając do domu zaczynam już słyszeć szuranie trawki o osłonę podwozia irked.gif

Napisano

Ja też tej firmy mam (lejsjofors). Pocieszę cię. Po 30 tyś km trzeba pojechać do mechanika i ponownie je nastawić. Tak jest napisane w instrukcji, że po tylu kilometrach opadają.

Trzeba jechać i nastawić ponownie smile.gif

• 1 rok później...
Napisano

> Niestety edytować posta już nie mogę, więc odpisuję sam sobie:

> (3.04.2009, 105kkm) około 37.5cm

[kontynuując wątek zarówno ten, jak i inne "nowsze" odnoszące się do wysokości auta nad poziomem "czarnego" biglaugh.gif ]

I ponownie zdecydowałem się na wymianę sprężyn (i amorków) z przodu. Tym razem na oryginały Fiata (ASO na szczęście zaproponowało rozsądną cenę zlosnik.gif).

Niestety zapomniałem zmierzyć dokładnie odległość przed wymianą (decyzja o wymianie zapadła na wzrok, pomiar "na trzy palce", słuch i "bujanie" oink.gif ), ale aż takiej "gleby" jak za pierwszym razem jeszcze nie było. Tuż po odebraniu dziś auta wysokość zmierzona jak poprzednio (od "osi" do rantu nadkola) po obu stronach auta (bezsprzecznie) wzrosła do 38,5cm. O lepszym zachowaniu auta nie ma co wspominać, wizualnie nie przeżyłem też na szczęście takiego szoku, jak po pierwszej wymianie palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.