Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dokładność MID-a - mały ranking i spostrzeżenia

Featured Replies

Napisano

WItam.

Tak mi dzisiaj wpadło do głowy , żeby sprawdzić jakie odchylenia ma średnie spalanie na MID-zie wg. obliczeń "ręcznych" u innych użytkowników astr.

Ja zawsze tankuję do pełna od poziomu ok. początku rezerwy czyli ok 42 l.

Poniżej przedstawiam wskazania MID-a i moje obliczenia. Widać niekiedy, że różnica jest dość duża.

średnia - średnia komp

8,45 - 7,60

8,42 - 7,60

7,77 - 6,90

8,16 - 8,90

6,48 - 5,80

8,64 - 7,70

9,61 - 9,30

7,98 - 7,30

8,65 - 7,60

7,54 - 7,10

8,16 - 7,20

7,77 - 7,00

Oczywiście wiem że obliczenia ręczne nie są dokładne ale jednak różnica czasami jest dość wysoka.

PS.

Tylko PLIZZZ nie chwalcie się ile to Wam palą asterki bo nie o to w tym poście chodzi czerwona.gif

Napisano

> Oczywiście wiem że obliczenia ręczne nie są dokładne ale jednak

> różnica czasami jest dość wysoka.

Jesli liczysz zużycie jako iloraz zatankowanego paliwa do pełna przez ilość przejechanych km od ostatniego tankowania i wynik mnozysz przez 100 to TE obliczenia są najdokładniejsze. I to jest ŚREDNIE zużycie.

A MID liczy sobie "średnie" zużycie nie wiadomo jak, być może w oparciu o chwilowe zuzycie, które jest... przybliżone, oparte o czas wtrysku paliwa, a przecież z wtryskiwaczami i ich drożnością różnie bywa. Na pewno nie liczy tak jak my, bo nie jest w stanie na podstawie położenia pływaka w baku obliczyć, ile paliwa zuzył silnik na przebytą drogę (to wie dokładnie!).

Opieraj się na obliczeniach własnych, MID-a traktuj jako bajer, gadżet albo sposób na lansik.

PS. Ja jeżdżę na LPG, więc mi MID już w ogóle głupoty pokazuje w zależności jak ustawię parametry emulacji sondy lambda... a na benzynie nigdy tym samochodem nie jeździłem.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Jesli liczysz spalanie jako iloczyn zatankowanego paliwa do pełna

> przez ilość przejechanych km od ostatniego tankowania i wynik

> mnozysz przez 100 to TE obliczenia są najdokładniejsze. I to

> jest ŚREDNIE spalanie.

Nie ucz mnie jak się liczy średnią.

> A MID liczy sobie "średnie" spalanie nie wiadomo jak, być może w

> oparciu o chwilowe zuzycie, które jest... przybliżone, oparte o

> czas wtrysku paliwa, a przecież z wtryskiwaczami i ich

> drożnością różnie bywa. Na pewno nie liczy tak jak my, bo nie

> jest w stanie na podstawie położenia pływaka w baku obliczyć,

> ile paliwa zuzył silnik na przebytą drogę (to wie dokładnie!).

> Opieraj się na obliczeniach własnych, MID-a traktuj jako bajer,

> gadżet albo sposób na lansik.

> Pozdr.

Ale amerykę odkryłeś !!

Chodzi mi czy u innych tez są aż takie różnice !! Czytaj dokładnie i odpisuj na temat sciana.gif

Napisano

> Opieraj się na obliczeniach własnych, MID-a traktuj jako bajer,

> gadżet albo sposób na lansik.

eee też nie przesadzaj wink.gif

zobacz rzeczywiste spalania vs. wskazania MIDa u mnie

178692_3.png

jak widać czasem jest to 2..3% a czasem MID pokazuje więcej niż spala w rzeczywistości, wot technika,

tyle że ja mam G a w Fce nie mam pojęcia czemu takie różnice :/

brat

Napisano

> Nie ucz mnie jak się liczy średnią.

Pisząc, że ręczne obliczenia nie są dokładne, prowokujesz do tego. Przecież one właśnie są najdokładniejsze!!! To MID się myli, nie kalkulator.

> Ale amerykę odkryłeś !!

No to jeśli to wiesz, to pytaj dalej i upajaj się dokładnością twojego MID-a, albo szczęściem, bo chyba o to ci chodzi. Przecież jeśli jesteś taki oblatany to wiesz, że z MID-a nie da się zrobić dokładnego miernika, tak jak również z miarki krawieckiej suwmiarki nie da się zrobić.

> Chodzi mi czy u innych tez są aż takie różnice !! Czytaj dokładnie i

> odpisuj na temat

Czytam dokładnie i odpisuję. Napisałem też swoje uwagi co do wiarygodności MID-a, żeby nie było paniki wśród posiadaczy MID-ów, niech wiedzą, że nawet jak będą różnice rzędu 20% to nie jest to oznaką uszkodzonego, czy źle zaprogramowanego MID-a, tylko prymitywnego algorytmu obliczeń.

PS. A po co te nerwy?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Pisząc, że ręczne obliczenia nie są dokładne, prowokujesz do tego.

> Przecież one właśnie są najdokładniejsze!!! To MID się myli, nie

> kalkulator.

A właśnie nie są dokładne. Ilość wlewanego paliwa nie zawsze do tego samego równego poziomu. Zależy to od dystrybutora i od tego ile jeszcze dopcha się po odbiciu pistoletu.

Dystans jaki samochód przejedzie też nie jest dokładny tak samo jak wskazania prędkościomierza (ale to ma też wpływ na pomiary MID-a)

> No to jeśli to wiesz, to pytaj dalej i upajaj się dokładnością

> twojego MID-a, albo szczęściem, bo chyba o to ci chodzi.

> Przecież jeśli jesteś taki oblatany to wiesz, że z MID-a nie da

> się zrobić dokładnego miernika, tak jak również z miarki

> krawieckiej suwmiarki nie da się zrobić.

Nie chodzi mi tutaj o upajanie, tylko chciałbym wiedzieć jak jest u innych użytkowników asterek. MID-a sam montowałem i programowałem w ASO i chciałbym wiedzieć czy tylko mój tak przekłamuje czy jest to normą w astrze F. Najlepiej jak by wypowiadający podawali jeszcze czy MID jest oryginalnie montowany czy dokładany później.

> Czytam dokładnie i odpisuję. Napisałem też swoje uwagi co do

> wiarygodności MID-a, żeby nie było paniki wśród posiadaczy

> MID-ów, niech wiedzą, że nawet jak będą różnice rzędu 20% to nie

> jest to oznaką uszkodzonego, czy źle zaprogramowanego MID-a,

> tylko prymitywnego algorytmu obliczeń.

Nie byłbym tego taki pewnien. Komputery pokładowej w innych samochodach jakie znam i mam okazję jeździć są o wiele dokładniejsze tak jak u kolegi brattPit

> PS. A po co te nerwy?

Nie nerwy ale zmieniasz temat wątku wypisując sposoby obliczeń i sposoby działania kompa. A nie o to pytałem.

> Pozdr.

nara

Napisano
  • Autor

>Napisałem też swoje uwagi co do

> wiarygodności MID-a, żeby nie było paniki wśród posiadaczy

> MID-ów, niech wiedzą, że nawet jak będą różnice rzędu 20% to nie

> jest to oznaką uszkodzonego, czy źle zaprogramowanego MID-a,

> tylko prymitywnego algorytmu obliczeń.

Skan artykułu z gazety motoryzacyjnej:

281332383-pamietnik028.JPG

I gdzie tutaj te Twoje 20% ??

Jak już zaniżone pomiary kompa u mnie (jak i u innych) mogą być związane z zawyżonymi wskazaniami prędkości jazdy i lekko odstające od założonego rozmiar opon.

post-78474-14352497006608_thumb.jpg

Napisano

> Skan artykułu z gazety motoryzacyjnej:

> I gdzie tutaj te Twoje 20% ??

> Jak już zaniżone pomiary kompa u mnie (jak i u innych) mogą być

> związane z zawyżonymi wskazaniami prędkości jazdy i lekko

> odstające od założonego rozmiar opon.

Co ty tu za skana z jakiejś marnej gazetki umieszczasz wink.gif

Moje spostrzeżenia o kompach (nie tylko MIDach ale i rozwiązaniach w innych markach) są takie:

1. Nie wszystkie liczą średnią na "całym dystansie" czyli od tankowania do tankowania, sumując (całkując) zużycie i dzieląc przez przejechany dystans. Pokazywane spalanie średnie jest za to średnim zużyciem z iluś-tam ostatnich pomiarów. Tak więc "komputerek" będzie pokazywał spalanie z ostatnich kilku czy kilkudziesięciu km. I właśnie moim zdaniem MID (jak i wiekszość komputerków w samochodach) w ten sposób działa.

2. Wiele tych "gadżetów" ma w założeniu producenta poprawiać samopoczucie kierowcy który jest zadowolony jaki to super oszczędny samochód ma. Więc te komputerki programowo zaniżają. Skrajny przypadek to komputerki w toyotach. W znanej mi Corolli '03 pokazuje jakieś smieszne 5 litrów podczas gdy rzeczywiste zuzycie to ok 8.

W Volkswagenowym MFA można np ustawić (interfejsem - np. VAGiem) "współczynnik korekcyjny" czyli jak bardzo ma zaniżać / zawyżać. Co ciekawe, fabrycznie jest ustawiony ZTCP na 15% zaniżania...

3. Oczywiście dokładność pomiaru przebytej drogi ma kluczowe znaczenie dla dokładności wskazań tego wskaźniczka.

4. Niektóre mierniczki nie próbkuja jak auto stoi, np w na światłach. A paliwko schodzi, można przyjąć że 1 - 1,5 l/h. Przy jeździe po mieście to może być sporo.

MID akurat pokazuje na postoju właśnie w l/h. Ale nie jestem przekonany czy wliczate próbki do średniej. W Peugeocie 307 nie wlicza na pewno wink.gif

Osobiście nie mam MIDa. Ale jeździłem paroma astrami z MIDem. Jeździłem też kilkunastoma różnymi samochodami z takimi mierniczkami na dystansie po kilka - kilkanaście kkm. Jeżeli te mierniczki pokazywały wskazania zblizone do rzeczywistości to tylko w bardzo równej autostradowej jeździe.

Chyba nigdy mi się nie zdarzyło żeby taki mierniczek zawyżył pomiar. Za to zaniżały systematycznie.

Napisano

MID nie gwarantuje dokładnych wskazań, u wszystkich producentów tak jest. On tylko ma pokazać orientacyjne, przybliżone wyniki.

Sam nie mam MIDa, a inny, dokładany komputer zrobiony pr4zez jednego z kącikowiczy i dokładność po pierwszej kalibracji w Astrze i to na LPG jest większa, tzn, na 300 km (bo tyle zwykle robię na baku) pomyłka kompa to około 2 litry. Ale to na LPG, na Pb nie sprawdzałem, ale choćbym nie wiem jak go dokładnie skalibrował, to i tak nie będzie pokazywał super dokładnie, ponieważ spalanie zależy od zbyt wielu czynników, które nie zawsze mogą być przetworzone przez układ.

Napisano
  • Autor

> Co ty tu za skana z jakiejś marnej gazetki umieszczasz

A co nie wolno biglaugh.gif

> Moje spostrzeżenia o kompach (nie tylko MIDach ale i rozwiązaniach w

> innych markach) są takie:

> 1. Nie wszystkie liczą średnią na "całym dystansie" czyli od

> tankowania do tankowania, sumując (całkując) zużycie i dzieląc

> przez przejechany dystans. Pokazywane spalanie średnie jest za

> to średnim zużyciem z iluś-tam ostatnich pomiarów. Tak więc

> "komputerek" będzie pokazywał spalanie z ostatnich kilku czy

> kilkudziesięciu km. I właśnie moim zdaniem MID (jak i wiekszość

> komputerków w samochodach) w ten sposób działa.

MID astry mierzy średnią od czasu jego wyzerowania przez cały czas. Czyli tankowanie, zerowanie MID-a - koniec benzyny, MID pokazuje średnią jaką spalił od czasu tankowania.

> 2. Wiele tych "gadżetów" ma w założeniu producenta poprawiać

> samopoczucie kierowcy który jest zadowolony jaki to super

> oszczędny samochód ma. Więc te komputerki programowo zaniżają.

> Skrajny przypadek to komputerki w toyotach. W znanej mi Corolli

> '03 pokazuje jakieś smieszne 5 litrów podczas gdy rzeczywiste

> zuzycie to ok 8.

> W Volkswagenowym MFA można np ustawić (interfejsem - np. VAGiem)

> "współczynnik korekcyjny" czyli jak bardzo ma zaniżać / zawyżać.

> Co ciekawe, fabrycznie jest ustawiony ZTCP na 15% zaniżania...

Nie do końca się z Tobą zgodzę. Mam okazję jeździć innymi samochodami z kompami i one są dość dokładne (różnice 1-3%)

> 3. Oczywiście dokładność pomiaru przebytej drogi ma kluczowe

> znaczenie dla dokładności wskazań tego wskaźniczka.

Tutaj mamy zgodność

> 4. Niektóre mierniczki nie próbkuja jak auto stoi, np w na światłach.

> A paliwko schodzi, można przyjąć że 1 - 1,5 l/h. Przy jeździe po

> mieście to może być sporo.

> MID akurat pokazuje na postoju właśnie w l/h. Ale nie jestem

> przekonany czy wliczate próbki do średniej. W Peugeocie 307 nie

> wlicza na pewno

> Osobiście nie mam MIDa. Ale jeździłem paroma astrami z MIDem.

> Jeździłem też kilkunastoma różnymi samochodami z takimi

> mierniczkami na dystansie po kilka - kilkanaście kkm. Jeżeli te

> mierniczki pokazywały wskazania zblizone do rzeczywistości to

> tylko w bardzo równej autostradowej jeździe.

> Chyba nigdy mi się nie zdarzyło żeby taki mierniczek zawyżył pomiar.

> Za to zaniżały systematycznie.

Wiem że na postoju prawdopodobnie nie liczy do średniej ale jednak np. we wspomnianym peugeocie 307 ( mam możliwość korzystania z 2 szt) pomiary mam bardzo dokładne (+- 0,1-0,2 l/100km)

Dobrze ale ......

pytałem się użytkowników astr z MID-em czy ich pomiary tez mają takie różnice, jak narazie brak chętnych ...... niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> MID nie gwarantuje dokładnych wskazań, u wszystkich producentów tak

> jest. On tylko ma pokazać orientacyjne, przybliżone wyniki.

Oki zgodzę się ale ....

moje pytanie było skierowane do użytkowników oryginalnych MID-ów w F-kach czy u niech też sa takie duże różnice.

Piszę po raz któryś że mam okazję jeździć innymi samochodami z kompami i tam przekłamania są rzędu 0,1-03 l/100km a nie jak u mnie czasami ponad 1 l ! I o to mi chodzi. Wiem ze te samochody to nowsze konstrukcje, ale zgadza się wszystko co jest napisane w powyższym artykule.

Interesuje mnie to jak jest w innych f-kach i z jakimi silnikami, nie interesują mnie teorie tylko czyste obliczenia.

PLIZZZ nie piszcie mi już więcej że kompy są niedokładne i wiele czynników itp.

Odpowiadajcie na pytanie, a jak nie macie MID-a lub nie macie nic ciekawego do powiedzenia to najlepiej ugryźcie się w klawiaturę grinser006.gif

Napisano

> Jesli liczysz spalanie jako iloczyn zatankowanego ....

jako iloraz (dzielenie)

Napisano

No więc tak

MID dokładany i nie miałem okazji sprawdzić na paliwie jego wskazań. Jeżdżę na gazie i wskazania MIDa a rzeczywistość różnią się ponad 30% I to się zmienia w zależności od stylu jazdy.

Tyle odpowiedzi na pytanie. Sory za offtopic, ale chciałbym wrócić do spostrzeżeń jak sobie MID liczy spalanie

> Wiem że na postoju prawdopodobnie nie liczy do średniej

Liczy, liczy i łatwo to sprawdzić. Wystarczy wyzerować MIDa podczas zwalniania, niech pokaże jakieś niskie spalanie i się zatrzymać. Na początku niech pokaże te 6L/100Km a jeśli się zatrzymamy i postoimy kawałek z włączonym silnikiem (pokazuje w tedy 0.8L/h) i później ruszymy to średnie będzie dużo wyższe niż przed zatrzymaniem. Poza tym MID liczy od zerowania do zerowania. Łatwo zauważyć jak się robi jakąś traskę + miasto i powrót. Początek po mieście spalanie wysokie. Później trasa spalanie spada poniżej 6L. później miasto spalanie wzrasta. No i na koniec powrót czyli trasa spalanie spada ale bardzo powoli Niskie spalanie w trasie powoli zbija to, co się wyjeździło po mieście. Mówię na przykładzie Łowicz - Łódź gdzie w łodzi trza parę kilometrów w lekkich korkach od świateł do świateł zrobić.

Napisano

> Odpowiadajcie na pytanie, a jak nie macie MID-a lub nie macie nic

> ciekawego do powiedzenia to najlepiej ugryźcie się w klawiaturę

Sorry, ale pytania nigdzie nie było, ba nie było nawet znaku zapytania. Napisałeś tylko, że przyszedł Ci do głowy pewien pomysł... 270751858-jezyk.gif

OK, koniec tego spamu.

Napisano
  • Autor

> No więc tak

> MID dokładany i nie miałem okazji sprawdzić na paliwie jego wskazań.

> Jeżdżę na gazie i wskazania MIDa a rzeczywistość różnią się

> ponad 30% I to się zmienia w zależności od stylu jazdy.

Tak ale Ty jeździsz na LPG, a mnie interesuje noPB cool.gif

Do klaudio

W paru postach wyżej napisałem parokrotnie do kogo i o co pytam swiety.gif

A w pierwszym poście jest:

Quote:

Tak mi dzisiaj wpadło do głowy , żeby sprawdzić jakie odchylenia ma średnie spalanie na MID-zie wg. obliczeń "ręcznych" u innych użytkowników astr.

więc jasno jest napisane jakich odpowiedzi chciałbym uzyskać.

Napisano

> WItam.

> Tak mi dzisiaj wpadło do głowy , żeby sprawdzić jakie odchylenia ma

> średnie spalanie na MID-zie wg. obliczeń "ręcznych" u innych

> użytkowników astr.

> Ja zawsze tankuję do pełna od poziomu ok. początku rezerwy czyli ok

> 42 l.

> Poniżej przedstawiam wskazania MID-a i moje obliczenia. Widać

> niekiedy, że różnica jest dość duża.

Nigdy aż tylu dokładnych statystyk nie robiłem ale kilka razy zdarzyło się zauważyć 1/2 - 1 litra różnicy między MID-em

a realnym zużyciem paliwa. Najmniej zauważalne na przebiegach mieszanych i mieście - im większe spalanie z MID-a

tym bardziej zbliżone do realnych ok.gif

Napisano

Witam,

Byłem posiadaczem Asterki. niestety z racji wieku i konieczności dokonania remontu silnika - sprzedałem ją, a w zasadzie zostawiłem w rozliczeniu kupując samochód innej marki.

nie pamiętam jak mi pokazywał komputer MID gdyż i tak nie miało to dla mnie znaczenia gdyż jeździłem na LPG.

Co do dokładności zużytego paliwa podawanej przez komputer mogę stwierdzić jednoznacznie. Od półtora miesiaca jestem posiadaczem clio i komputer w tym modelu dokładnie podaje ile NoPB zużyłem od ostatniego tankowania (zerowania licznika) wiem ile tankuje do zaświecenie rezerwy i wiel ile pokazuje komputer. Róznica pomiedzy zapaleniem się kontrolki rezerwy, a informacją ile paliwa zużylem podaną przez komputer jest niewielka, tj. Zużyłem 42 litry (tyle było zatankowane od rezerwy do rezerwy) a komputer wyświetla, że zużyłem 41,5 litra. błąd ma zatem 1,2% - wydaje mi się do przeżycia iorąc pod uwagę fakt, że rezerwa opiera się na informacji z pływaka.

Napisano

> Nie ucz mnie jak się liczy średnią.

> Ale amerykę odkryłeś !!

Średnią to Ty może sie nauczyłeś liczyć ale grzeczności nie bardzo. To, że ktoś napisał to co napisal nie znaczy że chce Cię czegoś uczyć. Może ktoś inny skorzysta.

Napisano

> Skan artykułu z gazety motoryzacyjnej:

> I gdzie tutaj te Twoje 20% ??

To, że wynik podawany jest jako liczba dziesiętna z jednym miejscem po przecinku, to nie znaczy, że dokładność pomiaru wynosi +/- 0.1 l/100km. Rozdzielczość wyświetlacza i dokładność pomiaru to zupełnie inne bajki. Gdybym miał dokładny wzór na obliczanie przez MID średniego zużycia paliwa oraz dokładności pomiarowe poszczególnych składników wzoru (czas, droga...) to wyliczyłbym ci z łatwością błąd pomiaru. I zdziwiłbyś się, gdyby się okazał na poziomie +/- 1 l/100km... Widać, że ten artykuł napisał kompletny laik, nie mający zielonego pojęcia o rachunku błędów i jakie głupoty wypisuje...

Zauważ, że podstawowa wielkość, czyli ilość paliwa jest mierzona jako zależność od czasu otwarcia wtryskiwaczy i jakiegoś, stałego współczynnika. A przecież przy takim samym czasie wtrysku ilość paliwa może być inna w różnych warunkach, bo ma na to wpływ:

- średnica dyszy wtryskiwacza

- ciśnienie paliwa w listwie

- lepkość paliwa (a na nią wpływa np. temperatura, ilość i skład dodatków, również wody skroplonej w baku i dodanej na stacji...)

Biorąc powyższe pod uwagę jestem zdania, że przy nałożeniu się w skrajnym przypadku wszystkich tych niekorzystnych czynników na siebie, MID może mylić się nawet o 30% obliczonej wartości.

Inna sytuacja byłaby, gdyby można było dostosować wskazania MID do konkretnego silnika poprzez regulację współczynnika (a nie tylko oponki i ECM). Wtedy dokładność pomiaru byłaby dość wysoka i MID spełniałby swoje zadanie jako miernik, a nie wskaźnik.

PS. Thx Lemur.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Nie obchodzą mnie Twoje wywody i nie to jest tematem postu. Możesz sobie tworzyć wizje, teorie i doświadczenia.

Mnie obchodzą tylko użytkownicy oryginalnego MID-a w astrze F

A chcę sprawdzić czy MID_y w astrach F są wszystkie takie niedokładne bo jak już kilkakrotnie pisałem w innych samochodach które mam do dyspozycji odchylenia sa o ok 1-3%

Plizz nie pisz mi tutaj już żadnych teorii, bo i nie mam zamiaru się kłócić i spierać. Jeżeli nie masz MID-a i nie masz obliczeń o które mi chodzi to najlepiej załóż nowy wątek na temat obliczania średniej i sposobu obliczania spalania przez MID. Może admini wstawią je jako manual !!

A tak jak narazie na prawie 20 odpowiedzi tylko 2 są w odpowiednie do tematu wątku.

Do adminów - czy możecie skasować wątki z tego topiku które nie są na temat ?? Nie zaśmieci nam to forum (choć i tak jeden wątek niewiele da) i będzie łatwiejszy do odczytania.

Napisano

strasznie nerwowy jesteś ostatnimi czasy...

co do moich doświadczeń z błędami wskazań MID-a nie będę się wypowiadał, bo już pisałem

ba, to Ty założyłeś jakiś czas temu w zasadzie identyczny wątek i tam odpowiadałem

klik

skoro zaś piszemy "do adminów" to ja bym był za zamknięciem tego wątku, zanim zrobi się naprawdę nieprzyjemnie

Napisano
  • Autor

> strasznie nerwowy jesteś ostatnimi czasy...

No, lepiej nie zadzierać ..... bokser.gifbiglaugh.gif

> co do moich doświadczeń z błędami wskazań MID-a nie będę się

> wypowiadał, bo już pisałem

> ba, to Ty założyłeś jakiś czas temu w zasadzie identyczny wątek i tam

> odpowiadałem

O patrz a ja nie mogłem go znaleźć i zwątpiłem czy wogóle kiedykolwiek taki zakładałem confused.gif Hmmm a mówią że skleroza nie boli sciana.gif

O w tym wątku kolega master22221 też niezłe teorie wypisywał chociaż z MID-em nie ma nic wspólnego. hahaha.gif

> skoro zaś piszemy "do adminów" to ja bym był za zamknięciem tego

> wątku, zanim zrobi się naprawdę nieprzyjemnie

Do nieprzyjemności wiele brakuje busted.gif

Można zamknąć ten wątek bo widzę że wiele już się nie dowiem. A najlepiej go usunąć bo po co ma być coś gdzie nawet jednej konkretnej odpowiedzi nie ma czerwona.gif

Napisano

> Do nieprzyjemności wiele brakuje...

To jest Twoja subiektywna ocena. Ale tak to jest w przypadku głównych aktorów takich przedstawień. Zgadzam się z azją, że robi się nieprzyjemnie (i to głównie Twoja zasługa). Masz prawo niezgadzać się z poglądami master22221. Ale on nie atakuje Ciebie. Przedstawia tylko swoje poglądy na temat. A ty bezpardonowo obrażasz go (w identycznym toni jak w poprzednim wątku). Na wszelki wypadek zaznaczam, że jest to tylko moja opinia.

Napisano
  • Autor

> To jest Twoja subiektywna ocena. Ale tak to jest w przypadku głównych

> aktorów takich przedstawień. Zgadzam się z azją, że robi się

> nieprzyjemnie (i to głównie Twoja zasługa). Masz prawo

> niezgadzać się z poglądami master22221. Ale on nie atakuje

> Ciebie. Przedstawia tylko swoje poglądy na temat. A ty

> bezpardonowo obrażasz go (w identycznym toni jak w poprzednim

> wątku). Na wszelki wypadek zaznaczam, że jest to tylko moja

> opinia.

Masz prawo wypowiadać swoją opinię, ale ja nikogo nie obrażam ani nie wyzywam

A co się tyczy kultury (bo widzę że już ktoś mi zarzuca jej brak) to powiem mu że kulturą jest też mówienie (pisanie) na temat a nie piep........ co na jezyk przyniesie.

Nie pytałem się w topiku jak się oblicza średnią czy też jak pracuje i liczy MID. A kolega master22221 po raz 2 zaczyna swoje wywody na temat MID-a. W starym wątku który przypomniał azja inne teorie na temat MID-a a teraz inne. W starym wątku opisałem mu w jaki sposób MID działa ale niestety nie dotarło to do niego.

Zaznaczam po któryś już w topiku że chodzi mi o spostrzeżenia użytkowników astr F z MID-ami, a nie o wywody na temat działania tego ustrojstwa. Wiem że nie jest on dokładny tak samo jak średnia liczona ręcznie. Chciałem wiedzieć czy też u nich występują czasami aż tak duże różnice (nawet ponad 1 l) i to jest (a raczej już było - bo jakoś straciłem chęci do forum) tematem mego wątku.

Niestety normą na tym forum jest pisanie o całkowicie czymś innym niż na temat i pytanie autora wątku. Potem są pretensje że szukajka wolno chodzi lub nie chce się czytać tak długich wątków. Cóż trzeba będzie się dostosować i też chwalić sie ile to mi asterka wyciągnęła, czy ile spaliła lub z jaką prędkością udało mi się wjechać w zakręt gdzie ograniczenie jest do 40 km.h. I nie chodzi mi tutaj o nabijanie licznika bo jak dla mnie może go nie być ( a nawet lepiej by było ).

To na tyle wyłączam się bo szkoda czasu na czytanie czegoś czego wcale nie mam zamiaru.

Teraz możecie sobie po mnie pojeździć, świetna okazja dla "nabijaczy" liczników piesc.gif

Do Adminów - róbcie co chcecie .....

Napisano

> O w tym wątku kolega master22221 też niezłe teorie wypisywał chociaż

> z MID-em nie ma nic wspólnego.

W obu wątkach napisałem, że mam MID. Czytaj dokładnie...

Za tym, że "moje teorie" się potwierdzają i tym samym mam rację co do wątpliwej wiarygodności MID-a najlepiej przemawia już... twoja ankieta i twoje wyniki, sam widzisz rozrzuty i to w obie strony - porównaj 1. i 4. pomiar.

Druga twoja bezsensowna ankieta i nic nowego nie wniosła merytorycznie tylko kłótnię. Gratuluję!

PS. Zapamietałem tamtą ankietę i jej styl, tylko zapomniałem, że to było również twoje "dzieło". Gdybym wiedział, TU na pewno bym się nie odezwał...

PS PS. Nie zdziw się, że na twoje pytania niewiele odpowiedzi uzyskujesz - wiele osób już zapamiętało styl twoich wypowiedzi... No coż, niektórzy nie potrafią się zachować kulturalnie, myślą, że jak są schowani za nickiem to nie są rozpoznawalni... Niedawno jeden z kolegów poprzez ostre wypowiedzi zwrócił na siebie uwagę i wyleciał z tego forum za złamanie regulaminu...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

DO ADMINÓW - osuńcie mnie z forum. Nie mam zamiaru zatruwać innym życia.

mam nadzieję ze będziesz zadowolony.

Jak już masz pretensje do mnie to popatrz też na siebie i zastanów się czy pisanie nie na temat postu jest zgodne z regulaminem. OFFLINE

Napisano

> DO ADMINÓW - osuńcie mnie z forum. Nie mam zamiaru zatruwać

> innym życia.

no i wziął się i obraził...

chłopie, za długo już tu jesteś, żeby nie zrozumieć co tutaj do Ciebie piszę (piszemy)

ale AK nie jest przymusowe, Twoja wola ok.gif

Napisano
  • Autor

> To, że wynik podawany jest jako liczba dziesiętna z jednym miejscem

> po przecinku, to nie znaczy, że dokładność pomiaru wynosi +/-

> 0.1 l/100km. Rozdzielczość wyświetlacza i dokładność pomiaru to

> zupełnie inne bajki. Gdybym miał dokładny wzór na obliczanie

> przez MID średniego zużycia paliwa oraz dokładności pomiarowe

> poszczególnych składników wzoru (czas, droga...) to wyliczyłbym

> ci z łatwością błąd pomiaru. I zdziwiłbyś się, gdyby się okazał

> na poziomie +/- 1 l/100km... Widać, że ten artykuł napisał

> kompletny laik, nie mający zielonego pojęcia o rachunku błędów i

> jakie głupoty wypisuje...

> Zauważ, że podstawowa wielkość, czyli ilość paliwa jest mierzona jako

> zależność od czasu otwarcia wtryskiwaczy i jakiegoś, stałego

> współczynnika. A przecież przy takim samym czasie wtrysku ilość

> paliwa może być inna w różnych warunkach, bo ma na to wpływ:

> - średnica dyszy wtryskiwacza

> - ciśnienie paliwa w listwie

> - lepkość paliwa (a na nią wpływa np. temperatura, ilość i skład

> dodatków, również wody skroplonej w baku i dodanej na stacji...)

> Biorąc powyższe pod uwagę jestem zdania, że przy nałożeniu się w

> skrajnym przypadku wszystkich tych niekorzystnych czynników na

> siebie, MID może mylić się nawet o 30% obliczonej wartości.

> Inna sytuacja byłaby, gdyby można było dostosować wskazania MID do

> konkretnego silnika poprzez regulację współczynnika (a nie tylko

> oponki i ECM). Wtedy dokładność pomiaru byłaby dość wysoka i MID

> spełniałby swoje zadanie jako miernik, a nie wskaźnik.

> PS. Thx Lemur.

> Pozdr.

Sorki ale niewytrzymałem.

Skoro tak twierdzisz to może w końcu zrozumiesz o co mi chodzi !!

Twierdzisz ze MID-y oszukują o nawet 1l i to norma, a obliczenia ręczne są dokładne to dlaczego:

- 2 szt peugeot 307 - roczniki 2003 i 2005

- passat rocznik 2006

- BMW 525 rocznik 1997

- Nissan primera rocznik 2000

i jeszcze inne jakie mam do dyspozycji wskazują z błędem 0,1-0,3l (co zresztą pisałem już wielokrotnie) do obliczeń ręcznych a właśnie moja astra ma aż takie przekłamania.

To co twierdzisz że dla tych innych samochodów liczę źle ręcznie ?? Widzisz chyba że w mojej astrze są większe różnice niż wsród innych aut. I niezgodzę sie z Tobą że komputery tak mocno przekłamują, jedynie zgodzę sie ze MID-y astry przekłamują, ale chciałem sie upewnić czy wszystko z moim jest ok. Niestety Ty niepotrafiłeś się powstrzymać i musiałeś nauczać nas wiernych swiety.gif

Pytałem czy inni użytkownicy astr z MID-em mają tak samo i czy TTTM czy tez coś nie tak u mnie.

Nie widzę nigdzie żebym pytał jak się oblicza, jak działa MID lub dlaczego są takie duże różnice. Ty odpowiedziałeś jako pierwszy nie na temat postu w tym topiku jak i w tym w zeszłym roku. Ty zacząłeś całą niepotrzebną dyskusję która nie miała nic wspólnego z tematem wątku !!

Jeżeli masz coś do mojej kultury zauważ że zawsze piszę do Ciebie (jak i do każdego na forum) z dużej litery, co świadczy o moim szacunku do przedmówcy.

PS. Opisu i całej tej otoczki koło mojego loginu j=nie zmienię. Tak zaczęło mi się podobać. I tak do niczego się to nie przydaje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.