Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kierownica z Vectry B do Astry F i klima

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mocowanie tych kierownic bardzo się różni ? da się je podmienić ? I jak jest z poduchą ?

I tak BTW znalazłem kompletną klimatyzacją do F-ki jest jakiś problem żeby podmienić ? Jakieś mocowania trzeba dorabiać ?

Napisano

> Mocowanie tych kierownic bardzo się różni ? da się je podmienić ? I

> jak jest z poduchą ?

jest świetny manual sklejka na ten temat ok.gif

http://www.astra.auto.pl/content/view/238/48/

> I tak BTW znalazłem kompletną klimatyzacją do F-ki jest jakiś problem

> żeby podmienić ? Jakieś mocowania trzeba dorabiać ?

tzn. co podmienić?

Napisano
  • Autor

chłodnicę nagrzewnicę i całą resztę z tego co pamiętam 270751858-jezyk.gif

Napisano

> chłodnicę nagrzewnicę i całą resztę z tego co pamiętam

ale ja nie rozumiem - nie masz klimy i chcesz od podstaw zamontować?

Napisano

> a wielkosc poduchy nie jest inna?? w takie zabiegi bym sie nie bawil,

> chyba ze bez uruchamiania poduchy

pojęcia nie mam

sklejek wpadnie to zezna ;-)

Napisano
  • Autor

tak dokładnie, mam samochód bez klimy a chciałbym ją mieć smile.gif

Napisano

> tak dokładnie, mam samochód bez klimy a chciałbym ją mieć

Nagrzewnica z parownikiem, skraplacz (czyli chłdnica klimy), przewody klimy, zawór wody (odcinanie przepływu płynu przez nagrzewnicę gdy ogrzewanie wyłączone), pas przedni trzeba zminieć żeby było miejsce na drugi wentylator. Do tego oczywiście sprężarka + w niektórych silnikach inna łapa silnika.

Noi instalacja elektryczna od klimy jest dość rozbudowana, kable wplecione w kilka wiązek.

Nie jest łatwo... Ale tez nie ma rzeczy niemożliwych wink.gif

Napisano
  • Autor

To teraz trzeba znaleźć mechaniora w okolicach Warszawy który się tego podejmie 270751858-jezyk.gif Zna ktoś może ?

Napisano

> To teraz trzeba znaleźć mechaniora w okolicach Warszawy który się

> tego podejmie Zna ktoś może ?

Był już kiedyś parokrotnie wałkowany ten temat i doszliśmy do wniosku że najtaniej i najpewniej to sprzedać autko i kupić takie z klimą.

PS. Sorki jeżeli nie podoba się moja wypowiedź ale ja już tam mam że wszystkich wq ......

Ale zawsze możesz po mnie pojeździć zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

no tak tylko że ciężko będzie mi znaleźć auto z tym samym wyposażeniem w tej samej wersji (hatchback) w jakichś rozsądnych pieniądzach, wole już dorzucić te 900 za klime + robota niech wyjdzie 1500 ja będę zadowolony 270751858-jezyk.gif

Napisano

> no tak tylko że ciężko będzie mi znaleźć auto z tym samym

> wyposażeniem w tej samej wersji (hatchback) w jakichś rozsądnych

> pieniądzach, wole już dorzucić te 900 za klime + robota niech

> wyjdzie 1500 ja będę zadowolony

Wierzysz ze 1500 zł z częściami wystarczy ?? Obawiam się że samo 1500 zł za robociznę może być mało (z naładowaniem i uruchomieniem klimy)

A masz pewności ze klima którą kupujesz jest szczelna ? Czy sprężarka nie jest zajechana i nie puszcza ?? Bo koszty tego są dość duże.

Napisano
  • Autor

Czyli nie warto ?

Napisano

> Sorki jeżeli nie podoba się moja wypowiedź ale ja już tam mam że

> wszystkich wq ......

W kwestii formalnej. Nie wnikam póki co w treść Twojego podpisu ale w regulaminie w dziale "Przepisy dodatkowe", pkt 4, ppkt b stoi:

Quote:

Podpis ("sig") użytkownika jest ograniczony do:
5 linijek tekstu wliczając w to
znaki formatujące i
linie puste
i nie może liczyć więcej niż 210znaków.

Dzieki.

Pozdroofka

Napisano

> Czyli nie warto ?

Możesz się popytać w warsztatach ile ci to wycenią.

ale moim zdaniem nie warto

Napisano

Witam

Wlasnie jestem na etapie montazu klimatyzacji do mojego wozu i powiem, nie jest latwo. Ilosc czesci do wymiany jest znaczna. Zaczynajac od przodu, choc juz koledzy napisali sporo: pas przedni do wymiany, dodatkowy wentylator do klimatyzacji, chlodnica klimatyzacji i odwadniacz. Przy silniku: lapa do sprezarki i zawieszenie silnika, alternator (100 A, zwykle sa 60-70 A, slabszy sie upali z powodu duzego obciazenia), dluzszy pasek wieloklinowy, niekiedy, gdy kola sa na pasek 5 PK, trzeba wymienic wszystkie kola na 6 PK. W srodku: trzeba wywalic deske, aby wymienic nagrzewnice, wyciac nowe otwory w scianie grodziowej do przejscia przewodow. Konieczny jest nowy panel sterowania do wersji z klimatyzacja. Nalezy poza tym rozbudowac troche sterowanie podcisnieniem do manipulacji zaworem cieplego plynu do nagrzewnicy (oprocz dodatkowych rurek nalezy zainstalowac akumulator podcisnienia na podszybiu. Instalacja elektryczna: coz, chyba najwiecej z tym roboty, bo przewodow, przekaznikow, skrzynek do nich uzbiera sie duzy worek (groznie to wyglada, ale nie jest najgorzej, dla lubiacych schematy elektryczne proscizna). Trzeba wymienic rezystor silnika wentylatora kabiny na 4 biegowy (jesli w samochodzie byly 3 biegi). Schowek tez ma klimatyzacje, wiec nalezy od kanalu powietrznego poprowadzic rurke do przesuwnej zaslepki w schowku (trzeba najpierw wycic do niej otwor.)

Duzo pracy, ale i duzo satysfakcji. U mnie na razie nagrzewnica bedzie instalowana, uruchamiam na wiosne, teraz nie ma sensu. Oczywiscie wszystko robie sam.

Pozdrawiam

Napisano

A tak co do kosztow: pracuje rowniez jako mechanik i taka operacje bym wycenil na ok.600-800 PLN. Swoj zestaw klimy (nie bylo chlodnicy i odwadniacza, ale i tak bym nowa kupil,a odwadniacz obowiazkowo, bo uzywka po 20 minutach od demontazu nie nadaje si edo ponownego uzycia), w ktorym bylo takze mase drobiazgow, kupilem za 1100 PLN, plus do tego dojdzie ok 100 PLN za sprawdzenie szczelnosci nabicie (u znajomego), 350 PLN za chlodnice i odwadniacz, to juz wychodzi ponad 1500. Czy warto? Nie zadaje sobie takich pytan, po prostu chce to miec, a samochodow zmieniac nie lubie.

Pozdrawiam

Napisano

Ciebie to rozumiem. Jesteś mechanikiem i poradzisz sobie sam. Nie wiem jak autor tematu ale jak ja miałbym być zdany na mechaników którzy założą mi to co im przywiozę a później powiedzą mi że niedziała bo towar był kiepski a jednak zapłacić będzie trzeba to wolę już nie mieć klimy (na szczęście mam smile.gif ) i mieć spokój i nie mieć luzów w portfelu

Napisano

> a wielkosc poduchy nie jest inna?? w takie zabiegi bym sie nie bawil,

> chyba ze bez uruchamiania poduchy

Jako że w Viki B czy też Omie B siedziały identyczne kierownice bez sterowania radiem, to i one posiadają jednakowe poduszki co astra, choć w Viki B widziałem też i kierownice z innym profilem poduszki,

inaczej sytuacja wygląda z kierownicą posiadającą sterowanie radiem, poduszka posiada inny profil w okolicy przycisków radia.

Co do zakładania klimy ja jestem na tak, wg mnie sprzedaż auta i kupno drugiego z klimą to nie tylko wydatki rzędu 500-1000PLN, wiadomo każdy już szuka młodszego auta, jednak dochodza koszty przerejestrowania pojazdu, wymiany płynów i olejów, paska rozrządu, przy okazji wyjdzie coś innego, jednak co swoje auto wypieszczone i w stanie technicznym jaki my znamy, to już dobra baza do modyfikacji.

Kompletne klimatyzacje, mozna dostac juz od 600 PLN z pełna wiązką, tylko trzeba poszukać, z podłaczeniem elektryki to poprostu trzeba się nie bać schematów elektrycznych oraz narzędzi.

pozdr sklejek

Napisano

> Czyli nie warto ?

Jak ja się dowiadywałem za montaż klimatyzacji w warszawie mechanicy chcą około 1500-2000 zł czyli dla mnie kosmos dlatego postanowiłem sam ją zamontować smile.gif Najwięcej roboty jest wspawać nowy pas przedni pod dodatkowy wiatrak i wycięcie dość pokaźnej dziury w przegrodzie silnika reszta to rozkładanie astry na części i wymiana elementów.

Ogólnie ze dwa dni zabawy i ja polecam zakup nowej chłodnicy klimy + nowy kompresor lub po regeneracji z gwarancją.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.