Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimny silnik

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wczoraj nabyłem Astrę F z silnikiem X16SZR, przejechałem nią spory kawałek i wskazówka się ledwo ruszyła z niebieskiego pola... Dopiero dzisiaj w korku zaczął się grzać. Doszło do 100 i zaczęło spadać dopiero jak ruszyłem i kawałek przejechałem... Myślicie że to termostat ? Albo jego brak ?

Napisano

Całkiem prawdopodobne, że to termostat zacięty w pozycji otwartej.

Polecam test Macajewa zlosnik.gif

Napisano

.."przejechałem nią spory kawałek i wskazówka się ledwo ruszyła z niebieskiego.."

Spory kawałek, to w/g Ciebie ile...? 1 km, 10 km..?

Napisano

> Myślicie że to termostat ? Albo jego brak ?

Witam:) Ewidentnie termostat do wymiany (jest na stałe otwarty). Taki test jest dokładniejszy od Macajewa - widać wyraźnie spadek temperatury podczas jazdy, gdy przedmuchiwana jest chłodnica.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Przejechałem nią trochę ponad 1000 270751858-jezyk.gif A jak sprawdzić czy wentylator sprawny ?

Napisano

> Przejechałem nią trochę ponad 1000 A jak sprawdzić czy wentylator

> sprawny ?

Podłącz na krótko bezpośrednio do aku ok.gif

A co do temperatury - może przekłamuje czujnik temperatury od zegara? icon_rolleyes.gif

Napisano

> A co do temperatury - może przekłamuje czujnik temperatury od zegara?

Skoro w korku doszło do 100, to raczej działa dobrze

Napisano
  • Autor

> Skoro w korku doszło do 100, to raczej działa dobrze

No właśnie czasami dochodzi tak pół milimetra nad niebieskie ale dosłownie leży na niebieskim... Więc myślę że licznik chodzi, jutro jak będę robił przegląd to się zapytam ile wymiana bo z tego co czyłatem musiałbym rozrząd zdjąć a jakoś nie mam zaufania do swoich możliwości 270751858-jezyk.gif Elektronika tak ale nie zabawa z rozrządem jeszcze źle później ustawie xD

Napisano

> ..jutro jak będę robił przegląd to się zapytam ile wymiana bo z

> tego co czyłatem musiałbym rozrząd zdjąć...

Nie zdjąć, tylko wymienić. Jasteś w 100% pewny przeszłości autka z 96r?

Napisano

Nowi własciciele od razu wymieniaja rozrzad, by nie było pozniej niepotrzebnych kosztów jak peknie pasek. Przy okazji termostat Ci wymienia, bo wszystko wskazuje na to ze termostat sie zaciał w pozycji "otwary" smile.gif

Napisano

> Przejechałem nią trochę ponad 1000 A jak sprawdzić czy wentylator

> sprawny ?

Odłącz od czujnika na chłodnicy kostkę, przekręć kluczyk w stacyjce i kawałkiem kabelka połącz końcówki w tej że kostce. Sprawny wentylator powinien się uruchomić (uwaga old.gif na palce - nie trzymać za blisko wentylatora).

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki smile.gif A co do rozrządu to oczywiście że będę wymieniał smile.gif Pytałem się ile mnie wyniesie rozrząd, pompa wody, olej z filtrem, termostat powiedzieli ze 500 xD O jak dobrze że żarówki, filtry pow, i takie drobiazgi sam wymienię smile.gif Hmmm a zawory to się w tym silniczku reguluje ? Bo mi trochę "cykają" jak przyspieszam 270751858-jezyk.gif

I jeszcze jedno ma ktoś może na sprzedaż albo oddanie taki zaczep od tego co ma mnie chronić przed oślepiającym słońcem ? 270751858-jezyk.gif jeden mam złamany od strony kierowcy frown.gif

Korek wlewu oleju powinien mieć gdzieś jakąś uszczelkę ? 270751858-jezyk.gif

Napisano

Co do kosztów to podam mniej więcej (bo właśnie w garażu wymieniam rozrząd).

* pompa wody SKF po rabacie zapłaciłem 100 PLN (zamienniki słabszych firm ok 60-70PLN)

* napinacz litens ~ 50PLN

* Simmering wału korbowego 8 PLN

* Termostat Wahler (ceny zawsze zbliżone) - ok. 20-25PLN

* Pasek rozrządu Gates PowerGrip - ok. 40-45 PLN

* Pasek wieloklinowy Gates (jeśli chcesz wymieniać) 40-50 PLN

* Rolka napinacza paska wieloklinowego - 40-50PLN

Co do oleju to różne ceny zależnie od marki itp. Wchodzi ok. 3-3,5L. Najlepiej kup 4L (reszta na uzupełnienia) i kupuj w sklepie, gdzie wymiana w cenie oleju ok.gif

Filtr oleju to śmieszny pieniądz (kupisz za jakieś 8-15pln).

Napisano

> A co do temperatury - może przekłamuje czujnik temperatury od zegara?

Gdzieś na kąciku czytałem przeboje kogoś kto rozgryzł ten problem z przekłamaniami - jakieś stabilizatory na desku czy coś.

Tu trzeba Azji lub Lelka - bo mnie szlag trafia jak odpalam te szukajke raz na 15 minut.

Napisano

> Pytałem się ile mnie wyniesie rozrząd

Co się będziesz obcymi wysługiwał. Sam wymieniaj wink.gif

> zawory to się w tym silniczku reguluje ?

Nie.

> Korek wlewu oleju powinien mieć gdzieś jakąś uszczelkę ?

Tak, na obwodzie w miejscu styku z pokrywą zaworów.

Napisano
  • Autor

Czyli bez sensu jest pytać o regulacje zaworów i dalej będą mi "cykać" podczas przyspieszania ? zeby.GIF

Napisano

Cykanie może też pochodzić z innych elementów.

Bywa też, że kompensator, który kasuje luz zaworowy się usyfi, lub zużyje. I wtedy też stuka. Ale cały czas, nie tylko podczas przyspieszania. Może to być również spalanie stukowe (klekot, jakby kamyczków sypanych na maskę). To występuje zwykle podczas przyspieszania. Fakt, że ten silnik ma czujnik spalania stukowego, ale to też się czasami psuje.

Musiałby jakiś kumaty mechanik tego posłuchać.

Napisano
  • Autor

To jest tak że słychać to tylko przy przyspieszaniu i tylko pod obciążeniem, na luzie przy przyspieszaniu jest cicho...

Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam się tutaj, czym najlepiej wyczyścić blok silnika ? I jak zamontować siłowniki do przedniej klapy ? Wiercić dziurki ? Żeby nie było z szukajki korzystałem i po wpisaniu +silnik +czyszczenie nie wyrzuciło nic ciekawego a pamiętam że kiedyś coś było 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Brakuje mi kontrolki ładowania akumulatora gdzie można szukać przyczyny ? Ta kontrolka jest za bezpiecznikiem czy może wymienić żarówkę ?

Napisano

Żarówkę musisz wymienić, bo bez niej nie będzie ładowania akumulatora.

Napisano
  • Autor

> Żarówkę musisz wymienić, bo bez niej nie będzie ładowania

> akumulatora.

Ok Dzięki po prostu nie wiem czy jest spalona bo od początku się nie świeciła...

Napisano

> Żarówkę musisz wymienić, bo bez niej nie będzie ładowania

> akumulatora.

kiedyś już dyskutowaliśmy na ten temat :-)

pamiętam rozważania nad schematem ze stronki Charly'ego

powtórzę: jeździłem z przepaloną żarówką ładowania przez klika miesięcy i ładowanie... było

cud...? ;-)

Napisano

> powtórzę: jeździłem z przepaloną żarówką ładowania przez klika

> miesięcy i ładowanie... było

> cud...? ;-)

Z wymontowanymi zegarami również jest.. zlosnik.gif

Napisano

> kiedyś już dyskutowaliśmy na ten temat :-)

Nie przypominam sobie niewiem.gif

Napisano

> Nie przypominam sobie

no może faktycznie nie Ty i ja bezpośrednio - miałem na myśli "była taka dyskusja" ;-)

ale ładowanie miałem przez parę miesięcy, przy przepalonej żarówce ;-)

szukajka jest wielka :-)

Napisano

W momencie czytania Twojego posta przypomniałem sobie o samowzbudzeniu waytogo.gif. Nie słabnie również mój podziw odnośnie Twojej wirtuozerii w obsłudze szukajki waytogo.gif.

Ale na wszelki wypadek niech kolega Doom zmierzy sobie napięcie na aku przy pracującym silniku.

Napisano
  • Autor

ładowanie mam, 14.19 V na początku i później idzie w górę do 14,3V smile.gif W weekend zabiorę się za wymianę żaróweczki smile.gif Pobawiłbym się z diodami ale one mi chyba nie oświetlą całych zegarów frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.