Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

drgania

Featured Replies

Napisano

> ...Dziś wymieniłem poduchę górną skrzyni biegów i naprawdę polecam,

> bo warto

Jaki koszt i czas operacji?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam!

Mam pytanie:

Ile tych poduszek jest ogolnie?

Poduszka silnika (zdjecie pierwsze)

Poduszka silnika? druga? jest podobna (zdjecie drugie)

Zdjecie trzecie i czwarte, to poduszki skrzyni biegow.

Ktore to pozmianowe a ktore przed?

ASO nie potrafi okreslic...

Pozdrawiam

Napisano

na obrazkach powyżej masz tylko zdjęcia poduszek silnika i skrzyni biegów (star i nowe) są jeszcze dwie pod silnikiem, widoczne od spodu połączone z ramą pomocniczą silnika. przeglądałem ten wątek i ich na zdjęciach nie ma.

wczoraj przyszły do mnie zakupione u Freeco, jak dam rade to wkleje zdjęcie po południu.

Napisano

obiecane obrazki

i g.. z tego nie moge wkleić

nie znajduje obrazka,

załącznik nie wchodzi

Napisano

Witam!

A niech mi ktos powie, czy stuki przy puszczaniu i dodawaniu gazu to moze byc sprzeglo?

Wibracje tez?

Bylem w Aso, stwierdzili tez poduszki, ale nie wiedza ktore.

Mowia ze tez jakis "jezyczek" sie bardzo czesto wyrabia.

Pol auta mam wymienic?

282343458-1.JPG

W zalaczniku jezyczek, czesc nr 5.

Nie laduja sie zalaczniki.....

Napisano

> Witam!

> A niech mi ktos powie, czy stuki przy puszczaniu i dodawaniu gazu to

> moze byc sprzeglo?

Jezeli jest szarpnięcie i stuk przy dodawaniu/ujmowaniu gazu to raczej do wymiany ,półoś - prawdopodobnie lewa . U mnie też to wystepuje i czeka mnie wymiana .

Napisano

282345956-P5130003.JPG

na obrazku prawie cały komplet poduszek silnika, od lewej:

silnik,po środku (jedna sztuka) te od spodu mocowane do belki zawieszenia (2 szt) i poduszka skrzyni biegów, dwie pierwsze dziś wymienione, na jutro została skrzynia, czas na te dolne (środkowa na zdjęciu) cirka 15 minut (uwaga: śruby narażone są na działanie wody i potrafią sie mocno zapiec, dzień wcześniej zapuściłem środkiem penetrującym, dostęp ciężki bo trzeba sprawnych palców aby dojść do ich górnej części zresztą ukrytej w czymś na wzór tulei, trzeba tam zalać penetratora i jeszcze rada jak wkręcamy jakąkolwiek śrubę w zawieszeniu warto ją posmarować smarem stałym, pomoże to w przyszłości ją odkręcić i zabezpieczy przed korozją.

poduszka silnika około godziny, potrzebny podnośnik aby podtrzymać silnik po odkręceni mocowania (3 śruby), nie demontowałem zbiorniczka wyrównawczego, troche gimnastyki ale idzie zrobić,

na jutro poduszka skrzyni, trzeba będzie wyjąć akumulator i zdemontować jego kosz, sprawdzałem czy sie da bez tego ale jedna ze śrub jest niedostępna.

tu zdjęcie tej trzeciej poduszki, izie pod spód auta, są 2 szt.

282345969-P5130004.JPG

post-7259-14352501974518_thumb.jpg

Napisano

Witam!

> Jezeli jest szarpnięcie i stuk przy dodawaniu/ujmowaniu gazu to

> raczej do wymiany ,półoś - prawdopodobnie lewa . U mnie też to

> wystepuje i czeka mnie wymiana .

Mechanik wlazl pod auto( na kanale) a ja "strzelalem" ze sprzegla.

Sluchal, sluchal, to nie polos, cos w skrzyni biegow:(

Wiec albo docisk, albo dwumas lub tarcza, lozysko, wysprzeglik....

Co do tych stukow, na razie zrobie tuleje belki, otworzy sie skrzynie i popatrzy.

Niestety tuleje powiedzialy papa, pod brecha laza jak najete, ok 1 cm luzu:(

Wiec czeka mnie robota......aa przeplywomierz do mnie leci, wiec napisze jak po wymianie sie zachowuje:)

Pozdrawiam

Napisano

Stukanie przy dodawaniu i puszczaniu gazu może być wynikiem luzu mechanizmu różnicowego. Podnieś auto na podnośniku, zablokuj jedno przednie koło i zacznij kręcić drugim, raz w jedną a raz w przeciwną, jeśli będzie spory luz i stuki w skrajnych położeniach to znalazłeś winnego. Moje Stli jeździ tak już od ponad 50 tyś. i nic złego się nie stało, do stukania się przyzwyczaiłem.

Napisano

stuki pojawiły sie u mnie wczoraj, nawet bardziej jak stuki bo trzaski i łomot po tym jak próbowałem poluzowac jedną ze śrub dolnej poduszki silnika.

udało mi sie poluzowac ćwierć obrotu i dalej nic, bałe sie że ukręce więc zalałem penetratorem ale już nie dokręcałem z powrotem. I po tej operacji pojawił sie stuko-trzasko-łomot przy odpalaniu, zmianie biegów hamowani silnikiem.

znalazłem chwile czasu i rano przed pracą wymieniłem, cirka 15 minut roboty z tego 10 zeszło na odkręcenie tej zapieczonej śruby.

Napisano

> No mój drży zdecydowanie za bardzo i dodatkowo przy tzw. pełzaniu jak

> nagle dam słychać uderzenie - jakby silnik i skrzynia się

> przesunęły,

<.........................................................>

Czy po wymianie poduszek te stuki umilkły?

Bo mam te stuki i wibracje, ale za to nie specjalnie drży na jalowym.Wiec juz sam nie wiem w Euromobilu co gorsza postawili na obie półośki frown.gif

Napisano

> Czy po wymianie poduszek te stuki umilkły?

Stuki zmniejszyły się, ale nie znikły całkowicie. Wibracje znikły.

Teraz będe wymieniał wahacze (są już do niczego-duże luzy) i jeśli nadal będzie coś słychać to pomyślę nad półośkami. Ja wymieniam po kolei to co na pewno jest zużyte/uszkodzone. Warto podjechać do jakiegoś kompetentnego mechaniora (lub nawet dwóch i nie ASO zolta.gif) i niech posprawdza wszystko, przejrzy i wtedy będziesz wiedział co i jak.

Napisano

U mnie śruba w tej poduszce jest widoczna do połowy. Czyli do wymiany, czy ktoś ma gorzej?

282360399-634083994.jpg

post-106102-1435250204554_thumb.jpg

Napisano

> U mnie śruba w tej poduszce jest widoczna do połowy. Czyli do

> wymiany, czy ktoś ma gorzej?

U mnie sa te same stuki, mechanik postawil na poloski, ale nie gwarantuje ze to nie mechanizm roznicowy, i mam dylemat czy wymienic poloski , bo jak to mechanizm roznicowy ?

Nie orientujecie sie w cena pol-osiek ? czy mozna gdzies kupic zamienniki czy tylko fiacior bedzie je mail ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam, w piątek jestem umówiony na wymianę poduszki skrzyni biegów, mam nadzieję że wszystko wróci do normy bo już nie da się jeździć. Poduche zamówiłem w serwisie ma kosztować poniżej 200 zł zobaczymy ike zapłacę. Żeby był spokój jeżdzę cały czas na włączonej klimie . Mam pytanie czy podczas dohamowania też drżała wam maska?

Napisano

> Witam, w piątek jestem umówiony na wymianę poduszki skrzyni biegów,

> mam nadzieję że wszystko wróci do normy bo już nie da się

> jeździć.

<.................................................>

Daj znac, jak poszlo, bo tez juz normlanie nie moge, za kazdym razem co innego wpada w rezonans, maska, kierownica, a nawet fotel.

Napisano

> ile kosztuje komplet mocowań silnika i skrzyni. Interesują mnie tylko

> części, wymienię chyba sam

Pisz do Freeco on załatwi Ci po atrakcyjnych cenach, zmieścisz sie poniżej 5 stówek.

a i zorganizuj klucz 15 tzw "kopytkowy" lub inny wyginany inaczej niz normalnie w kluczach bo dostęp do jednej ze śrub zawieszenia skrzyni biegów jest koszmarny, mało miejsca na ruch klucza i ciasno.

Napisano

Witam, ja już po wymianie poduszki skrzyni. Wrażenia z jazdy niesamowite. w końcu chodzi jak powinno. nic nie skrzypi i nie drży. Jest ogólnie ciszej naprawdę polecam. Co prawda wg mechanika poduszka nie wygląda na zniszczoną ale jednak była bo róznica jest kolosalna. Wystarczyło przekręcić kluczyk i już było słychać różnicę. KOszt poduszki w ASO 195 zł robocizna u Pana Mietka 50 zł wrażenia z jazdy bezcenne smile.gif

Napisano

U mnie podobnie. Że przedsiadłem się z 1,8 na 1,9 jtd problem teraz i mnie dotyczy, także drogą eliminacji, od łożysk podpory półosi, poprzez wszelkie poduszki, (zacznę od tej po aku bo chyba z tamtąd dochodzą największe drgania i skrzypienie) będe wymieniał....po wszelkich operacjach zdam relacje smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

...przedsiadłem się z 1,8 na 1,9 jtd problem teraz i

> mnie dotyczy, także drogą eliminacji, od łożysk podpory półosi,

> poprzez wszelkie poduszki, (zacznę od tej po aku bo chyba z

> tamtąd dochodzą największe drgania i skrzypienie) będe

> wymieniał....po wszelkich operacjach zdam relacje

U mnie najwięcej pomogła wymiana poduszki pod aku, ale jeszcze czułem niedosyt wink.gif

Odebrałem auto w piątek od mechanika gdzie miałem wymieniane m.in. koło pasowe i wahacze i mam teraz zupełnie inny samochód! Cisza, bez wibracji, bez uderzenia przy dodawaniu/ujmowaniu gazu - jedym słowem rewelacja yay.gif

Proponuję każdemu kto ma problemy z różnymi drganiami najpierw posprawdzać dokładnie wszystko co ma gumowe łączenia, a dopiero potem półośki, skrzynie itp.

Napisano

Pisałem już o tym na innym forum, ale napisze też tutaj, jeśli są jakieś błędy proszę o korektę.

Poduszka lewa ( nad skrzynią biegów - pod akumulatorem ):

Numer fabryczny części pozmianowej: 51711216 - WKŁADKA ELASTYCZNA

Wersja przedzmianowa: 46781889 - WKŁADKA ELASTYCZNA

Data zastąpienia: 07/2004

---------------------------------------------------------

Poduszka prawa ( od strony zbiorników z płynami ):

Numer fabryczny części pozmianowej: 46847852 - WKŁADKA ELASTYCZNA

Wersja przedzmianowa: 46818164 - WKŁADKA ELASTYCZNA

Data zastąpienia: 02/2002

2x Cięgno elastyczne ( chwytak ):

po obu stronach ( prawa i lewa ) są identyczne

Numer fabryczny części: 46781893 - CIĘGNO ELASTYCZNE

Data zastąpienia: BRAK

Zweryfikujcie proszę czy wszystko się zgadza...

Napisano

Witam!

Podtrzymuje temat, gdyż w lipcu biorę się za wymianę wszystkich poduszek zawieszenia silnika. Czy może ktoś potwierdzić, że w silnikach JTD 115 są rzeczywiście dwie poduszki (lewa i prawa) oraz dwa cięgna (chwytaki)? Chciałbym sobie sporządzić wstępny kosztorys, żeby mechanik nie skasował mnie za bardzo. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Napisano

jak w poscie ArkaWolfa

Napisano

...

Po numerach oryginalnych wycenę zrobisz bez problemu.

to wszystko wygląda tak jak na załączonym rysunku.

282533372-poduszki_stilo_jtd.JPG

post-110363-14352502879702_thumb.jpg

Napisano

> ...

> Po numerach oryginalnych wycenę zrobisz bez problemu.

> to wszystko wygląda tak jak na załączonym rysunku.

Dzięki za wstawkę, przyda się napewno. Długo się wahałem nad wymianą, ale po kilku jazdach innymi dieslami (np. Sceniciem, Audi, Golfem IV) wiem, że w Stilo też może być ciszej i nie musi drżeć. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Będę zabierał się na dniach do wymiany poduszki skrzyni biegów (tej pod akumulatorem), może ktoś z kolegow juz to przerabiał i podpowie na co szczególnie zwrócić uwagę, gdzie najlepiej podeprzeć silnik itd. Będę wdzięczny za wskazówki smile.gif

• 6 miesięcy później...
Napisano

a koło pasowe to jakie jest oryginalne? Ktoś zakładał jakiś zamiennik?

Napisano

> a koło pasowe to jakie jest oryginalne? Ktoś zakładał jakiś

> zamiennik?

Zakładałem jakieś 2 lata temu tłumik drgań skrętnych bo to tak sie chyba nazywa. zmiga do dziś na all..go kupilem za jakies 180-200 zeta.

Stare koło na jałowym biegu wydawało metaliczne charczenie- tarcie. Po wymianie odgłosy ustały.

Napisano

Zamówiłem komplet oryginalnych poduszek do stilo 1.9jtd 115. Poduchy oczywiście pozmianowe.

Od strony rozrządu po rabacie 298zl, od strony skrzyni 150zl, dwie łapy po 80zl sztuka.

Pytanko mam.

Od strony skrzyni problemów nie będzie bo podepre skrzynię i delikatnie uniosę to łatwiej będzie śrubę odkręcić.

Od strony rozrządu mogę podłożyć oczywiście jakąś solidną płytę pod miskę (aby nie wgiąć miski) i podnosić podnośnikiem?

Czy coś mogę uszkodzić ? Myślałem też o zablokowaniu go w jakiś sposoób aby nie przesunął się do przodu bo ciegno od turbiny zniszczy mi chłodnice i wiatrak?

Mogę prosić o jakies sugestie odnośnie wymiany poduszki od strony rozrządu?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam!

Moze ktos zrobic zestawienie jakie poduchy (numery) i do jakiego modelu silnika?

Sa jtd 85 i 115 i multijety....ja sie juz zakrecilem i nie wiem jakie zamawiac...

Pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Moze ktos zrobic zestawienie jakie poduchy (numery) i do jakiego

> modelu silnika?

> Sa jtd 85 i 115 i multijety....ja sie juz zakrecilem i nie wiem jakie

> zamawiac...

> Pozdrawiam

Do 115tki mozesz zamawiac 115 i 120MJTD chyba że był z nowszą skrzynią.

Napisano

Witam!

> Do 115tki mozesz zamawiac 115 i 120MJTD chyba że był z nowszą

> skrzynią.

no tak, ska mam wiedziec jaka to skrzynia?

Widze ze bedzie problem z zamowieniem.

W ASO nie widza nic o pozmianowych, maja jeden numer dla poduchy.

Moze tylko multijety mialy pozmianowe?

Widze ze roznia sie troche te z jtd a multijeta...

Napisano

ja do 1.9 115KM zamawialem poduszke skrzyni nr 51711216

jest na allegro po 145 od FIAT-LANCIA-ALFA

to jest numer poduszki pozmianowej

Napisano

> ...

> Po numerach oryginalnych wycenę zrobisz bez problemu.

> to wszystko wygląda tak jak na załączonym rysunku.

Kolega Belzebub podał na rysunku poduszki ale PRZEDZMIANOWE. Dla przykładu poduszka numer 46781889 została zastąpiona 07/2004r. nową wersją o numerze: 51711216 i taką też trzeba do JTD 1.9 115KM montować. Nowa poducha jest solidniejsza i wyższa od poprzedniej.

Napisano

Tez cos takiego mialem ale raz to jest a raz nie ma!! i nie wiem o co chodzi!! frown.gif:( a jest to denerwujace

Napisano

Podaję aktualne numery części do kupienia we własnym zakresie.

Dane dotyczą silnika JTD 115 8V.

Wg. ePER: 01.06.2009 DVD Rel.48 - Software release 5.9.0

Poduszka lewa ( nad skrzynią biegów - pod akumulatorem ):

Numer fabryczny części pozmianowej: 51711216 - WKŁADKA ELASTYCZNA

Wersje przedzmianowe:

Data zastąpienia: 07/2004: 46781889 - WKŁADKA ELASTYCZNA

Data zastąpienia: 02/2008: 51796833 - WKŁADKA ELASTYCZNA

Poduszka prawa ( od strony zbiorników z płynami ):

Numer fabryczny części pozmianowej: 51776846 -WKŁADKA ELASTYCZNA

Wersja przedzmianowa:

Data zastąpienia: 02/2006: 46847852 - WKŁADKA ELASTYCZNA

2x Cięgno elastyczne ( chwytak ):

po obu stronach ( prawa i lewa ) są identyczne

Numer fabryczny części: 46781893 - CIĘGNO ELASTYCZNE

Data zastąpienia: BRAK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.