Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

drgania

Featured Replies

Napisano

Hejka

Zarzuciłem tu kiedyś temat "drgań".. Ostatnio w serwisie panowie spróbowali zbadać sprawę i klapa bagaznika odpada. Doszli do wniosku, że to chyba od silnika :/, wina poduszek.. Koszt niemały, bo cała "zabawa" ok 650 zł. Jednak zauważyłem, że po dłuższej jeździe, ok. 150-200 km, drgania jakby zanikały. Jest to trochę uciążliwe - te drgania, zwłaszcza w korku. Dziwne to trochę jest qrde. Miał ktoś coś podobnego??

Stilonowskie pozdrowienia smile.gif

Napisano

Sporo osob ma ten sam problem. Poduszka pod akumulatorem od skrzynki biegow sie zuzywa i dlatego tak sie dzieje. koszt nowej to 160zl. Sam przymiezam sie do jej wymiany.

Objawy sa takie ze trzesie autkiem na biegu jalowym ale wystarczy dodac gazu zeby przestalo.

Napisano

Czy ta przypadłość dotyczy tylko klekotów ?

Mój 1.6 trzęsie się na wolnych obrotach jak nie przymierzając stary diesel Forda frown.gif Ma te wolne obroty za wysokie, ponad 800. Nie wiem, czy szukać błędu w przepustnicy/regulacji silnika (mam wrażenie, że gdyby obniżyć obroty do regulaminowych 700, byłoby lepiej) , czy to też może być poduszka ? Świece nowe, cewki wszystkie Championa, błędów lampką nie melduje - tylko drży.

Napisano

Tak a propos, probowal ktos wymienic ta poduszke skrzynki biegow? Zabieram sie za to i nie wiem czy bede potrzebowal jakiegos podnosnika zeby dzwignac skrzynie. Domyslam sie tylko ze trzeba sie za nia zabrac od gory. Wyjac akumulator i jego podstawe.

Napisano

A może ktoś popryskał te gumy silikonem ?

Silikon zmieksza gumę - wprowadza elastomery w strukturę gumy hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Sporo osob ma ten sam problem. Poduszka pod akumulatorem od skrzynki

> biegow sie zuzywa i dlatego tak sie dzieje. koszt nowej to

> 160zl. Sam przymiezam sie do jej wymiany.

> Objawy sa takie ze trzesie autkiem na biegu jalowym ale wystarczy

> dodac gazu zeby przestalo.

Dokładnie, troszkę gazu i drgań nie ma, ale na dłuższą metę...:). I do tego dostaje małego rezonansu. Mi mechanicy w serwisie powiedzieli, że chyba poduszki pod silnikiem, koszt samych poduszek ok. 450 zł.

Napisano

mam to samo i moga to być poduszki lub rozregulowane obroty .Wedługł mnie po 80tys należy jechać do fiata na strojenie silnika bo sie rozregulował,a przy okazji i czyszczenie przepustnicy.Pomaga rownierz dłuższa jazda na autostradzie około 700km przejechał to to ustało cały czas prędkośc i obroty stałe a co za tym idzie silnik sie "ułożył".

Napisano
  • Autor

hmm...coś w tym chyba jest. Ja kiedyś, tzn. z 2 tyg. temu przejechałem właśnie z 200 km na jednym biegu, stała prędkość i później rzeczywiście drgań nie było - także potwierdzam, ale minął dzień i stare wróciło...Z tą regulacją obrotów to dobry pomysł?

Napisano

Pierwsze slysze zeby cos takiego robic jak regulacja obrotow icon_rolleyes.gif. Przeciez to nie gaznik hmm.gif.

Wedlug mnie to na 90% poduszka pod skrzynia biegow ewentualnie pod silnikiem. Tez przymiezam sie do wymiany w tym tygodniu. Jak juz bede po to dam znac co i jak i czy przestalo smile.gif

pzdr

Napisano

Dokładnie, trzeba wyjąć akumulator razem z tym plastikowym koszem. Dodatkowo należy podeprzeć czymś skrzynię od dołu. Wyjęcie i zamontowanie nowej zajmuje około 1h. Sam to ostatnio przerabiałem. Po wymianie obu, bo również tej z drugiej strony spod zbiorniczka z płynem chłodzącym, zupełnie odmieniła mi sie jazda samochodem. Co prawda właśnie ta druga była uszkodzona, co powodowało dość uciążliwe drgania w okolicy 1500 - 2000 obrotów, ale za to teraz nawet przy 130 km/h lusterko wewnętrzne nie drży.

Ogólnie mówiąc powróciła przyjemność z jazdy. Poniżej foty starych poduszek oraz nowych (pozmianowych):

Nowa poduszka od strony zbiorniczka z płynem (tę właśnie miałem uszkodzoną):

dscn4499ee5.jpg

dscn4500by6.jpg

Stara:

27092008004am9.jpg

Nowa poduszka skrzyni biegów:

dscn4502qz7.jpg

dscn4503zr4.jpg

Stara:

27092008001zn3.jpg

27092008pb9.jpg

Napisano

Wreszcie jakies konkrety ok.gif

Napisano

> Wreszcie jakies konkrety

no niby tak, ale w każdym egzemplarzu może być uszkodzona inna poducha angryfire.gif. A tak wogóle to ile jest wszystkich hmm.gif

Napisano

> no niby tak, ale w każdym egzemplarzu może być uszkodzona inna

> poducha . A tak wogóle to ile jest wszystkich

Z tego co sie orientuję to jest ich chyba 4, z czego te dwie pozostałe są identyczne - są po obu stronach plecionki układu wydechowego - nie wiem jakie jest fachowe ich określenie, ale obiło mi sie coś jak jezyki.

Napisano

> Z tego co sie orientuję to jest ich chyba 4, z czego te dwie

> pozostałe są identyczne - są po obu stronach plecionki układu

> wydechowego - nie wiem jakie jest fachowe ich określenie, ale

> obiło mi sie coś jak jezyki.

...........dwie na dole są identyczne, mają ten sam numer 46781893 i nazwane są "cięgno elastyczne" ......boczne noszą nazwę "wkładka elastyczna"

Napisano

coś o drganiach jak chodzi o problem (u mnie już rozwiązany). smile.gif

Napisano

...i wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo. Dzieki marquo pojutrze powinienem miec ta poduche znad skrzyni w domu wiec zapowiada sie pracowita sobota zeby.GIF

Postaram sie tez wszystko udokumentowac dla potomnych

Napisano

Masz nr katalogowe tych poduszek?

Napisano

> Masz nr katalogowe tych poduszek?

Poducha skrzyni biegów: 46847852 - WKŁADKA ELASTYCZNA - Data zastąpienia:02/2002

Poducha silnika: 51711216 - WKŁADKA ELASTYCZNA - Data zastąpienia:07/2004

Napisano

> Poducha skrzyni biegów: 46847852 - WKŁADKA ELASTYCZNA - Data

> zastąpienia:02/2002

> Poducha silnika: 51711216 - WKŁADKA ELASTYCZNA - Data

> zastąpienia:07/2004

...............odwrotnie smile.gif

Poducha skrzyni biegów:51711216 - WKŁADKA ELASTYCZNA - Data zastąpienia:07/2004

Poducha silnika:46847852 - WKŁADKA ELASTYCZNA - Data zastąpienia:02/2002

Napisano

Dobra robota dzieki, ale takie pytanie, czy na szaprakach ci wychodzilo ze poduszki sa okey ? U mnie 3 majstrow na warsztatach mowi ze poduszki sa okey a drgania sa jak cholera ale tylko na biegu jalowym, jeden majster powiedzial ze poduszki moga byc ok ale moga byc przestawione i to moze powodowac te drgania.

Napisano

ASIO czy alledrogo ??

Bo na tym drugim mają jedynie przedzmianowe frown.gif

Napisano

> ASIO czy alledrogo ??

> Bo na tym drugim mają jedynie przedzmianowe

ASIO

Napisano

> Dobra robota dzieki, ale takie pytanie, czy na szaprakach ci

> wychodzilo ze poduszki sa okey ? U mnie 3 majstrow na

> warsztatach mowi ze poduszki sa okey a drgania sa jak cholera

> ale tylko na biegu jalowym, jeden majster powiedzial ze poduszki

> moga byc ok ale moga byc przestawione i to moze powodowac te

> drgania.

Majstry nie byli w stanie stwierdzić na 100% że to poduchy. Na trzepakach też nie wychodziło. W sumie to tak troche na ryzyk-fizyk je wymieniałem i udało się smile.gif

Napisano

> ryzyk-fizyk je wymieniałem i udało się

Tez pewnie tak zrobie, tylko koszty troche duze, wiec poczekam, ale jak taki efekt to warto faktycznie.

Napisano

...Dziś wymieniłem poduchę górną skrzyni biegów i naprawdę polecam, bo warto cool.gif

.............co do diagnozy to od dłuższego czasu poszukiwałem przy różnych okazjach ewentualnych rezonujących elementów, szczególnie z lewej strony, poprawiłem wszystko co wydawało mi się podejrzane a ponieważ nie przyniosło to spodziewanego efektu to obstawiałem właśnie zawieszenie silnika/skrzyni biegów... dodatkowo na podstawie info z kącika okazało się również, że mam przedzmianową poduchę no i przebieg ponad 100kkm...

............a jeśli chodzi o subiektywne odczucia to obecnie brak denerwujących odgłosów = duży komfort jazdy palacz.gif

Napisano

Cieszę się, że w Waszych samochodach wymiana poduszki przyniosła takie efekty. Mimo to wciąż mam spore wątpliwości, czy w moim będzie podobnie. Kilka postów wyżej podawaliście numery części, które nijak się nie zgadzają z numerami podawanymi w EPER dla moejgo Stilo. Orientuje się ktoś czy JTD i Multijet mają takie same zawieszenie układu napędowego i czy w przypadku Multijeta istnieje coś takiego jak poduszka przed i pozmianowa?

Napisano

...do multijetów są według eper-a inne poduchy, przynajmniej są inne numery............

..............tylko poduszka skrzyni biegów w multijetach miała zmianę

przedzmianowa: 46834116 WKŁADKA ELASTYCZNA

pozmianowa:46832478 WKŁADKA ELASTYCZNA

Data zastąpienia:11/2003

Napisano

Byłem dzisiaj w ASO, mechanik tylko odpalił auto i od razu wskazał na poduchę skrzyni. Części nie było na stanie magazynu, więc umówiłem się na robotę w poniedziałek. Dam znać jaki to będzie miało efekt.

Napisano

A jak się ma sprawa z poduszkami w silnikach benzynowych, też powodują drgania.Czy ta pod skrzynią może powodować po przejechaniu przez nierówność stuknięcie i drgania wpadające w rezonans.

Napisano

Dzisiaj wymienilem poduszke nad szkrzynia ale niepokoi mnie jedeno. Wiem ze byla zmiana konstrukcyjna ale wszyscy mowie ze teraz jest mniejsza. Na moje oko to ta nowa jest i wieksza i wyzsza zarazem :/

Napisano

...........Dlaczego Cię to niepokoi?

...nawet jak jest wyższa i masywniejsza to i tak utrzymuje skrzynię poprzez te same śruby wkręcane w te same otwory technologiczne..... więc zapewne w tym samym położeniu......co najwyżej nakrętka na tym głównym trzpieniu jest wkręcona bardziej płytko (jeśli poducha jest wyższa niewiem.gif ) ...ale jeśli nawet to ten trzpień i tak sporo wystaje........ podobnie jak gwint górnego mocowania amortyzatorów........ więc nie masz co się martwić ........raczej delektować się powinieneś mniejszymi drganiami klekota cool.gif

Napisano

........raczej delektować się powinieneś mniejszymi

> drganiami klekota

Czy sa mniejsze to nie wiem, chyba jednak druga bedzie do wymiany. A martwilo mnie to bo jak przykrecalem wszystko to musialem podniesc skrzynie dodatkowo o jakies 4-5 cm

Napisano

> ...do multijetów są według eper-a inne poduchy, przynajmniej są inne

> numery............

> ..............tylko poduszka skrzyni biegów w multijetach miała

> zmianę

> przedzmianowa: 46834116 WKŁADKA ELASTYCZNA

> pozmianowa:46832478 WKŁADKA ELASTYCZNA

> Data zastąpienia:11/2003

No i po wymianie poduszki. Niestety do Multijeta faktycznie są inne poduszki i do mojego auta trafiła taka sama jak była wcześniej, tyle, że nowa. Po wyjęciu starej widać było, że jest trochę wypracowana i niższa od nowej. Wrażenia z jazdy są lepsze niż do tej pory, ale nie tak dobre jak się spodziewałem. Mówiąc w skrócie:

- zmniejszyły się wibracje na biegu jałowym, ale nadal są lekko wyczuwalne

- zniknęło buczenie przy jeździe ze stałą prędkością, powiedzmy przy 100km/h na VI biegu (w zasadzie o to najbardziej mi chodziło)

- przy wchodzeniu na wysokie obroty silnik nadal się drze, ale na to chyba nie ma rady

- jadąc z małymi prędkościami niestety nadal jest głośno.

Summa summarum opłacało się wymienić poduszkę, ale jestem daleki od zachwytu nad efektami tego zabiegu. Chyba zabiorę się za wygłuszanie budy.

Napisano

> Summa summarum opłacało się wymienić poduszkę, ale jestem daleki od

> zachwytu nad efektami tego zabiegu. Chyba zabiorę się za

> wygłuszanie budy.

W moim Stilo było identycznie passed_out.gif

Napisano

> W moim Stilo było identycznie

Rozwiązałeś ten problem do końca, czy opchnąłeś furę taką jaka była?

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Witam.

Odgrzeję troszkę temat dot. drgań...Poduszek nie wymieniałem, człowiek się przyzwyczaił, ale przed wakacjami będę chciał to jednak zrobić.

Wczoraj zauważyłem coś takiego...włączam klimę i automatycznie drgania praktycznie ustają! Lukam na obrotomierz i na luzie wskazówka jest lekko pochylona, po włączeniu klimy osiąga idealny, że tak powiem, poziom, przez co i drgania odczuwalnie znikają. Zauważył coś ktoś podobnego?

Napisano

> Witam.

> Odgrzeję troszkę temat dot. drgań...

<......................................>

Tak ,

objaw prawidłowy , sterowni silnika podnosi obroty bo zwieksza sie obciażenie . obroty zwiekszaja sie cirka 100-150 obr/min

Napisano

Panowie, a jaki jest koszt wymiany poduszki skrzyni biegów? U mnie też są odczuwalne drgania na biegu jałowym, a szczególnie na fotelu. Ponadto maska też drży, ale generalnie w samochodzie nic nie trzeszczy ani nie brzęczy. Podczas jazdy drgania są nieodczuwalne i w aucie - jak na diesla - jest naprawdę cicho. Siedziałem już w 3-ch stilonach i w każdym było podobnie. Sam nie wiem czy ten model tak ma, że na jałowym trochę drży czy każdy ma felerne poduszki skrzyni czy silnika frown.gif Nie wiem czy się zabierać za wymianę poduszek czy zwyczajnie to zaakceptować.

Napisano

Jeżeli Ci to nie przeszkadza, to lepiej wydać kasę na co innego. Dla mnie bardziej irytujące są niskie tony podczas jazdy, a dla odmiany MJ na wolnych bardzo mało wibruje.

Napisano

> Jeżeli Ci to nie przeszkadza, to lepiej wydać kasę na co innego. Dla

> mnie bardziej irytujące są niskie tony podczas jazdy, a dla

> odmiany MJ na wolnych bardzo mało wibruje.

Mi również drży niemiłosiernie na wolnych obrotach i jeżdżąc po mieście jest to wkurzające.

Widzę przemekb22, że trapią nas (a raczej nasze auta) te same bóle frown.gif mój stiloncio właśnie stoi w serwisie na m.in. wymianie poduszek - jak to ładnie określił pan przyjmujący auto : weryfikacja stanu zawieszenia silnika. Jak na razie to chyba tylko ciągle weryfikują (ulubione słowo pana z pszczyńskiego Ganinexu) bo od 2 dni nawet nie zadzwonili. Dam znać co i jak...jak w końcu zrobią.

Pozdro dla wszystkich walczących z usterkami

Napisano

> Widzę przemekb22, że trapią nas (a raczej nasze auta) te same bóle

Oj niestety frown.gif Od niedawna jestem posiadaczem tego auta i powoli zaczynają mnie irytować w nim pewne niedoróbki. Mój ostatnio był w serwisie i Pan stwierdził, że poduszki są ok, a ja w takim razie pytam skąd te drgania? Czyżby każdy stilak troche drgał na wolnych obrotach? Sam już nie wiem, a siedziałem w 2 innych takich samych i też było czuć drżenie, w tym w jednym dość mocno. Daj znać, co stwierdzą w Ganinexie i czy po ewentualnej wymianie będzie poprawa. A pytałeś o ten zamknięty obieg powietrza(recyrkulacje)? Jestem ciekaw na ile wycenią koszt naprawy. Pozdrawiam

Napisano

generalnie klekot "masuje" dłonie, drgania zawsze są większe niż w benzynie, dopuki nie odczuwa sie "choroby św. Wita" na kierownicy jet o.k. trudno jest określić kiedy wibracje są zbyt duże, każdy z nas odczuwa to inaczej, dla mnie Stilo "masuje" na wolnych obrotach jak wcześniejszy mój Fiat Brawa 1,2. tam widac było "naocznie "jak kierownica drga a miałem ja od stanu 0 km i zamieniłem na stilo przy niecałych 40kkm. więc prawie nowe auto.

Napisano

> Oj niestety Od niedawna jestem posiadaczem tego auta i powoli

> zaczynają mnie irytować w nim pewne niedoróbki.

Ja też przeżyłem przeskok jakościowy- mam (siostra teraz jeździ) Mazde 323F benzyna z 92r. przebieg 256tys.km i na prawdę nie wiem co to są dziwne naprawy- auto zawsze przechodzi przegląd na stacji diagnostycznej i nigdy mnie nie zawiodło, a Stiloncio mam 2 miesiące i... dobrze, że jest to forum (DZIĘKI 20.GIF)bo już zaoszczędziłem kilkaset złotych (czyszczenie EGR, czujnika podciśnienia, overboost, wym. żarówki..)

Mój ostatnio był

> w serwisie i Pan stwierdził, że poduszki są ok, a ja w takim

> razie pytam skąd te drgania? Czyżby każdy stilak troche drgał na

> wolnych obrotach? Sam już nie wiem, a siedziałem w 2 innych

> takich samych i też było czuć drżenie, w tym w jednym dość

> mocno. Daj znać, co stwierdzą w Ganinexie i czy po ewentualnej

> wymianie będzie poprawa. A pytałeś o ten zamknięty obieg

> powietrza(recyrkulacje)? Jestem ciekaw na ile wycenią koszt

> naprawy. Pozdrawiam

No mój drży zdecydowanie za bardzo i dodatkowo przy tzw. pełzaniu jak nagle dam but.gif słychać uderzenie - jakby silnik i skrzynia się przesunęły, jeszcze mam przy odpuszczeniu gazu jadąc na obojętnie jakim biegu wibracje od 2000 do 1800 obrotów, więc mechanik tam ma co robić. O tej recyrkulacji to zapomniałem wtedy powiedzieć bo miałem dość dużo do wymieniania co mają zrobić oslabiony.gif ale jak w końcu weryfikujący pan zadzwoni to im zapodam temat.

Napisano

Ja przesiadłem się z Reni Megane 1.4 1996 r. i niestety mam odczucia, że jakościowo był to lepszy samochód, aczkolwiek golas na maxa, w którym nawet wspomagania nie miałem (taka wersja eco frown.gif ). Teraz wyposażenie mam w wersji dynamic i nic mi więcej do szczęścia nie trzeba, gdyby tylko nie te drobne jak na razie usterki. Rozmiawałem z gościem z serwisu, który robi różne auta i stwierdził, że to dość udany model tylko trapią go w większości drobne usterki, które mogą irytować. Nie należy zapominać o pozytywach smile.gif, czyli niskie spalanie, dobre osiągi i bogate wyposażenie. Sam serwis i części też w rozsądnych cenach. Mam nadzieje, że nie będę częstym gościem mechaników czego sobie i Wam wszystkim życzę wink.gif

Napisano

Jestem po tych weryfikacjach... Ogólnie rzecz biorąc to mam wymienioną 1 poduszkę pod silnikiem - koszt w ASO 122zł +30zł wymiana, i niestety auto nadal drży choć troszeczkę mniej. Pan zasugerował mi wymianę obu poduszek górnych, które wg niego wyglądały ok - cena w ASO 210zł i 350zł, więc tradycyjnie przejrzę forum, kupię w sklepie lub na Allegro za 50% ceny, wymienię sam i znowu będe usypiał z satysfakcją, że sam uleczyłem mojego Stiloncio smirk.gif

Napisano

Na allegro kupisz zapewnie przedzmianowe (gorsze). A i w serwisie jak zauwazyłem chętnie opylą starego typu. Dlatego nleży old.gif żaądać pozmianowych. Miałem zmienione i drgania ustały.

Napisano

No i po bólu moi drodzy. 160zł(pozmianowa-większa) i 2,5godz. roboty i nareszcie mam samochód, a nie traktor wazniak.gif Stiloncio daje oznaki, że to diesel, ale nie ma mowy o masażu rąk na kierownicy. W pszczyńskim Ganinexie mechanik powiedział, że górne poduszki wyglądają ok... no cóż- jak to można stwierdzić bez ich rozkręcania? Zasugerował mi, że można je wymienić, ale nie gwarantuje czy to wiele zmieni. Zmieniło - jest ok 70% lepiej. Chciałem jeszcze zmienić tą po prawej, ale akurat jej nie było (koszt to 240zł), więc poczeka, bo teraz wahacze i amorki w kolejce.

A tak wyglądała poduszka pod tą "uszczelką"

282297628-02052009500.jpg

282297628-02052009501.jpg

post-133858-14352501756203_thumb.jpg

Napisano

> Na allegro kupisz zapewnie przedzmianowe (gorsze).

ja na allegro kupiłem poduszkę skrzyni biegów pozmianową za 160 zl po wymianie kierwnica nie drzy no i w srodku umilkło. wymiana samemu, bo to prosta sprawa, 5 śrub i po krzyku

Napisano

> Chciałem jeszcze zmienić tą po prawej, ale akurat jej nie było

> (koszt to 240zł), więc poczeka.

Koledzy jeśli pozwolicie się podpiąć, miałem podobny problem. Były niemałe drgania, zbierałem się do wymiany poduszek, ale żeby nie uziemić mego Stilonka do czasu zakupu poduszek,zakupiłem je wcześniej na allegro (używki) i rozmontowałem swoje.Po demontażu okazało się że poduszki są dobre, ale drążki reakcyjne- łączniki nie. (To te dwa jednakowe pod silnikiem). Były wybite otwory w aluminium bliżej silnika, przez zbyt lekkie dokręcenie. Dorobiłem tulejki u tokarza zamontowałem i jest OK.Zakupione poduszki silnika i skrzyni biegów zostały. Jeśli kogoś interesują tanio odstąpię.Kontakt na priv.Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.